SAĞLIK - 14 Ocak 2021 Perşembe 15:52

Konya’da korona virüs aşısı yapılmaya başlandı

A
A
A
Konya’da korona virüs aşısı yapılmaya başlandı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca analizleri tamamlandıktan sonra "acil kullanım onayı" verilen CoronaVac aşısı, Konya’da sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca analizleri tamamlandıktan sonra "acil kullanım onayı" verilen CoronaVac aşısı, Konya’da sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandı.


Konya’ya gönderilen CoronaVac aşısı, sabah saatlerinde sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandı. Konya Şehir Hastanesi’nde personellere hazırlanan özel odada ilk aşıyı İl Sağlık Müdürü Mehmet Koç yaptırdı. Konya Şehir Hastanesi’nde 25, merkez ilçede 100 olmak üzere toplamda 230 aşı odasında aşılama süreci devam edecek.


Korona virüs aşısı yaptırmasının ardından konuşan İl Sağlık Müdürü Mehmet Koç, tüm ülkede olduğu gibi Sağlık Bakanı’nın önderliğinde Konya’da da pandemiyle mücadeleyi başarılı bir şekilde yürüttüklerini söyledi. Aşılama aşamasına geçtiklerini kaydeden Koç, “Bakanımız ve Bilim Kurulu üyelerimiz aşı oldular. Bugün de bakanlığımızın talimatıyla tüm ülkemizde sağlık çalışanlarımıza aşılama işlemi başlamıştır. Konya’da yaklaşık 25 bin sağlık çalışanımızın aşılama işlemlerini bugün sabah saat 09.00 itibarıyla başlatmış bulunuyoruz. Bu sistem gayet şeffaf. Herkesin T.C. kimlik numarasına göre tanımlanmış, yetkilendirilmiş, hekim ve sağlık çalışanları tarafından aşının barkoduna okutularak yapılan kişiye özel bir işlem. Burada bakanlığımızın yetkilendirdiği, izin verdiği kişiler pandemide ön planda, ön safta olan sağlık çalışanlarımız. Bugüne kadar hep birlikte çok büyük bir mücadele verdik ve çok yorulduk. Bu işin nihai noktası aşı işlemi” dedi.



“33 hastanede ve 216 aile sağlığı merkezi aşılama yapıyor”


Konya genelinde kamu, özel, üniversite olmak üzere 33 hastanede ve 216 aile sağlığı merkezinde aşılama yapılacağını anlatan Mehmet Koç, “İlk etapta sağlık çalışanlarımız randevu alarak aşılama işlemlerini yaptıracaklardır. Bakanlığımızın belirlediği risk gruplarına göre aşılama hizmetlerimiz devam edecek. Sağlık çalışanlarımızdan sonra 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanları aşılayacağız. Daha sonra huzurevleri ve yaşlı bakımevlerinde bulunan yaşlılarımızı aşılayacağız. Daha sonra 65 yaş üstü bütün nüfusu aşılayacağız. Daha sonra da yine bakanlığımızın belirlediği risk grupları talimata göre aşılanacaktır. Konya şu anda ekipman olarak, fiziki şartlar olarak her şeyiyle hazır durumda. Ülkemize, Konya’mıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.



“Yataklar ve polikliniklerde yoğunluk önceki aya göre azalmış durumda”


Konya’da 230 aşı odasında aşılama olduğunu aktaran Mehmet Koç, “Şehir Hastanesi’nde 50 tane aşı odamız var. Bu aşı odalarımız 09.00-17.00 ve 17.00-24.00 arası çalışacak. Vatandaşlarımız ve çalışanlarımızın daha rahat hizmet alması adına mesai sonrası sayılarımız her hastanemizde daha çok olacak. Tüm ülkemizde olduğu gibi ilimiz de vaka sayılarında önemli bir düşüş yaşamaktayız. İnşallah bu düşüş devam eder. Pandeminin pik yaptığı dönemlere göre gerek yoğun bakımlarımız gerek hasta yataklarımız ve polikliniklerimizde yoğunluk önceki aya göre azalmış durumda” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta Masa Tenisi Turnuvası 60 sporcunun katılımı ile başladı Muş’ta Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü 27. İller arası “Masa Tenisi Turnuvası Bölge Grup Elemeleri” 60 sporcunun katılımı ile başladı. Yeni spor salonunda düzenlenen masa tenisi turnuvasına; 9 ilden 60 sporcunun katılımı ile başladı. 4 gün sürecek olan turnuvanın sonunda gruplarını finale çıkaracak olan takım Türkiye finallerinde eleme oynamaya hak kazanacak. Turnuvaya; Muş, Elazığ, Bingöl, Bitlis, Van, Bayburt, Ağrı. Iğdır, Kars’tan sporcular katıldı. Programda konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, “Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğünün organizasyonunda, 24-27 Nisan tarihleri arasında 27’nci Masa Tenisi Grup Birinciliği ev sahipliğimizde başladı. Burada 9 ilimizden yaklaşık 60 sporcumuz masa tersinde ter dökecek. İnşallah burada elde edilen başarılar neticesinde Türkiye finaline gidecek olan gençlerimize başarılar diliyorum. Geçen günlerde güreşte ev sahipliği yaptık, bugün burada masa tenisine ev sahipliği yapıyoruz. Spor salonlarımız tamamen çevre illerden gelen öğrencilerimize hem bölge birincilikleri, hem Türkiye şampiyonalarında ev sahipliği yapmaya hazır. Burada birçok misafirimizi de ağırlıyoruz. Burada ter dökecek olan sporcularımız çevre illerimizin yurtlarında kalanlardır. Dün bizim sporcularımız Iğdır’da voleybolda ter dökmüşlerdi. Ben katılım sağlayan tüm illerimize teşekkür ediyorum. Gelen bu ekipler ilin ekonomisine de katkı sağlamaktadırlar. Bu vesileyle yaptığınız turnuvalar da önem arz etmektedir” dedi.
İzmir Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAK’tan destek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yaptıkları nitelikli çalışmalarından dolayı ekibi tebrik etti. Budak, “Üniversitemiz bilim insanları, ülkemiz başta olmak üzere tüm insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda araştırma alanlarını yoğunlaştırarak, ulusal ve uluslararası iş birlikli ve disiplinlerarası önemli projeler hazırlamaya devam ediyorlar. Referans gösterilen araştırma üniversitemiz ekosistemi bünyesinde çocuklarda sık görülen enfeksiyonların erken teşhisi ve tedavisine yönelik nitelikli bilimsel çalışma yürüten ekibimizi yürekten tebrik ediyorum” dedi. “PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır” Projenin içeriği ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz, “Bakteriyel enfeksiyonlar, özellikle 1 yaş altı çocuklarda ciddi morbidite ve mortaliteye yol açabilir. Bu nedenle, enfeksiyonun erken teşhisi ve tedavisi hayati önem taşır. Geleneksel biyokimyasal belirteçler ve klinik bulgular, erken teşhiste sınırlılıklar gösterebilir. Bu çalışmanın amacı, tükürükteki Prokalsitonin (PCT) düzeylerinin, 1 yaş altı çocuklarda bakteriyel enfeksiyon şüphesi durumunda kullanımını ve serum PCT düzeyleri ile karşılaştırılmasını incelemektir. Prokalsitonin, bakteriyel enfeksiyonlara spesifik bir belirteç olup, vücutta enfeksiyon varlığında artış gösterir. Çalışma, serum ve tükürük örneklerindeki PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır. Araştırmadaki hipotezimizi, tükürük PCT düzeylerinin, bakteriyel enfeksiyonun erken teşhisinde kullanılabileceği ve serum PCT düzeyleri ile yüksek oranda korelasyon göstereceği üzerine kurduk. Bunun sağlanması durumunda özellikle invaziv olmayan bir yöntem olarak, tükürük PCT düzeyleri, bakteriyel enfeksiyonların erken teşhisinde ilk basamak test olarak potansiyel bir araç olabilecektir. Bu yaklaşım, özellikle küçük bebeklerde kan alma işleminin zorlukları göz önünde bulundurulduğunda, hastane kaynaklarının gereksiz kullanımını azaltacağı, ileri test (kan kültürü, BOS kültürü, Akciğer grafisi) taleplerini engelleyebileceği, uygunsuz antibiyotik kullanımını düşüreceği ve acil servislerden hızlı taburculuk üzerine önemli bir avantaj sağlayacağını düşünüyoruz ” diye konuştu. Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yaptığı projede, Doç. Dr. Ali Yurtseven, Doç. Dr. Caner Turan, Dr. Sercan Çınarlı, Doç. Dr. Elif Azarsız, Doç. Dr. Timur Köse araştırmacı olarak yer alıyor.