EĞİTİM - 11 Eylül 2019 Çarşamba 17:32

Konya’nın ilk çocuk kütüphanesi Selçuklu’da açıldı

A
A
A
Konya’nın ilk çocuk kütüphanesi Selçuklu’da açıldı

Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, KOP İdaresi Başkanlığı ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile tamamlanan Selçuklu Belediyesi KOP Çocuk Kütüphanesi düzenlenen törenle açıldı.

Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, KOP İdaresi Başkanlığı ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile tamamlanan Selçuklu Belediyesi KOP Çocuk Kütüphanesi düzenlenen törenle açıldı.


Selçuklu’da eğitme olan destek yeni eğitim öğretim döneminde de artarak devam ediyor. Selçuklu Belediyesi, KOP İdaresi Başkanlığı ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile tamamlanan ve Konya’da bir ilk olan "KOP Çocuk Kütüphanesi"nin açılışı düzenlenen tören ile gerçekleştirildi. 4-10 yaş grubundaki öğrencilere hitap edecek KOP Çocuk Kütüphanesi renkli ortamı ile çocukların okumanın keyfini ve bilgiyi keşfetmelerini sağlarken kütüphanelerden etkili biçimde yararlanabilmeleri ve elektronik ve yazılı medya kullanım becerileri geliştirmelerini sağlayacak.


“Eğitime bugüne kadar 127 milyon TL’lik yatırım yaptık”


Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Aydınlık Evler Aile Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış töreninde yaptığı konuşmada, Selçuklu Belediyesinin fiziki, sosyal ve kültürel belediyecilik çalışmalarının yanı sıra eğitim alanında da önemli birçok projeyi sürdürdüğünü ifade etti. Başkan Pekyatırmacı, “Selçuklu’da eğitime değer katan ve bu yıl 8. yılına giren Selçuklu Değerler Eğitimi Programı’nın (SEDEP) yanı sıra Mahmut Sami Ramazanoğlu Eğitim Kampüsü, 8 anaokulu, 12 okula spor salonu, 24 okula suni çim saha, üniversite öğrencilerine yurt binası ve farklı mahallerdeki okul binaları gibi birçok projeye ile eğitime hizmet etmeye devam ediyoruz. Bugüne kadar eğitim alanında yaptığımız fiziki yatırımların toplam tutarı 127 milyon TL" dedi.



“Selçuklu’ya bu eğitim döneminde 20 yeni kütüphane daha kazandıracağız”


Selçuklu’daki kütüphane yatırımları ve KOP Çocuk Kütüphanesi hakkında bilgiler veren Başkan Pekyatırmacı, “Selçuklu Belediyesi KOP Çocuk Kütüphanesi ile birlikte 2019-2020 eğitim öğretim yılında 20 yeni kütüphanemizin de çocuklarımızın hizmetine sunulacağının müjdesini veriyorum. Böylece yerel yönetimlerde bir rekora imza atarak kütüphane sayımızı 78’e çıkarıyoruz. Bu kütüphanelerin 69’u okul, 8’i halk ve 1 tanesi de çocuk kütüphanesinden oluşuyor. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz KOP Çocuk Kütüphanemiz Selçuklu Belediyesi, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve KOP İdaresi Başkanlığı işbirliği ile hayata geçirildi. 4-10 yaş aralığındaki çocuklarımızın kütüphane ve kitapla tanışmasını sağlamaya yönelik mekalar oluşturulan projemizde toplam 6 bin kitap mevcuttur. Burada özel olarak oluşturulan alanlarda çocuklarımızın okumanın keyfini ve bilgiyi keşfetmenin heyecanını yaşamaları, kütüphanelerden etkili biçimde yararlanabilmeleri, elektronik ve yazılı medya kullanım becerilerini geliştirmelerini amaçlıyoruz. Digital eğitim içeriklerine ve bilgi bankalarına ulaşım için her türlü teknik donanım ve internet altyapısı sağlanmış, zeka oyunları, geleneksel Türk oyunları, kitap, dergi ve diğer basılı ve dijital yayınların teminini ile mimari proje uygulanarak çocuklarımızın hizmetine sunulmuştur. Projelendirmede; çocuklarımızın ufkunu açacak, hayal dünyalarını zenginleştirecek uzay teması kullanılmıştır. Selçuklu Belediyesi KOP Çocuk Kütüphanesi, kolay erişilebilen ve dezavantajlı gruplarında rahat hareket etmelerini sağlayacak niteliktedir. Geleneksel Türk oyunları, bireysel okuma alanları, drama, resim, müzik, boyama ve masal anlatıcılığı etkinlikleri, yeteneklerine göre sanatsal eğitimler alabilecekleri, görme engellilerin elektronik ortamda ve canlı olarak masal dinleyebilecekleri bir mekan olarak planlanan Çocuk Kütüphanemiz 515 bin 565 TL’ye mal olmuştur. Selçuklu Belediyesi KOP Çocuk Kütüphanesi’nin şehrimize hayırlı olmasını diliyor, kütüphanemizin kazandırılmasında işbirliği yaptığımız KOP İdaresi Başkanlığı ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne, projenin fikir aşamasından bugüne kadar olan emeklerinden dolayı SEDEP Yürütme Kurulu ve ekip arkadaşlarıma ve son olarak bu eserlerin kazandırılmasında bizlere ilham veren sevgili çocuklarımıza teşekkür ediyorum" dedi.



“81 ilde yoğun çalışmalar yapılıyor”


Konya İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük de, konuşmasında 2023 Eğitim vizyonu çocukların geleceklerini çok iyi şekillendirmek noktasında ilk yerli ve milli bir belge olduğunu ifade ederek, "Bu belgenin hayata geçme noktasında 81 ilimizde yoğun çalışmalar yapılıyor. Bu tarz çalışmaların hayata geçirilmesi noktasında büyükşehir belediyemiz ve ilçe belediyelerimiz yoğun bir şekilde destek içerisindeler. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.


KOP Bölge Kalkınma İdaresi olarak KOP bölgesinde okuma alışkanlığının geliştirilmesi kapsamında önemli projeler yürüttüklerini ifade eden KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, “Özellikle çocuklarımızın okul öncesi dönemden başlayarak kütüphanelerle tanıştırılmasının önemli olduğu sonucundan yola çıkarak proje desteklerimizde çocuklara yönelik özel iç tasarıma sahip kütüphanelerin kurulumuna öncelik verdik. Bu kapsamda KOP illerimizde 7 adet Çocuk Kütüphanesi yapımı desteklendi. Bugün açılışını yaptığımız Selçuklu Belediyesi KOP Çocuk Kütüphanesi de bunlardan birisi. Selçuklu Belediyesi tarafından 4-10 yaş grubu çocuklar için tasarlanan ve içerisinde 6 bin adet yayın bulunan bu çocuk kütüphanesi için başkanlığımız tarafından yaklaşık 300 bin TL finansal destek sağlandı. Bu kütüphanemizde çocuklara küçük yaşlardan itibaren birer iyi bir okur olma bilinci ve alışkanlığı kazanmak amacıyla zengin ve güncel bir koleksiyon oluşturulmuş, eğitsel oyuncak ve araç gereçlerle de desteklenmiştir. Gerek ulaşabildiği çocuk sayısı, gerekse etkinlik ve sağladığı hizmet çeşitliliği açısından KOP Okuyor Kapsamında gerçekleştirilen projeler kapsamında müstesna bir yeri olan bu kütüphanemizin Konyamıza kazandırdıkları için Selçuklu Belediyemize ve sağladığı katkılardan dolayı İl ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimize teşekkür ediyor, kütüphanemizin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.



“Yatırımlar Konyamızın eğitim kalitesine katkı sağlıyor”


KOP Çocuk Kütüphanesi’nin açılışında bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fatih Özgökçen, “Geçmişini iyi bilen, bugününe vakıf, geleceği için büyük hayalleri olan nesiller geleceğimizin teminatıdır. Çocuklarımızın çağın şartlarında tam donanımlı, kültürel dokumuza uyumlu ve ahlaklı bireyler olarak yetişebilmeleri için eğitime yapılan yatırımlarda büyük önem taşımaktadır. Tarihi geçmişi ve kültürel mirasıyla yüzyıllardır öğrenen ve öğrendiklerini aktaran ve paylaşan bir şehir olan Konya’mızda Milli Eğitim Bakanlığımızın yapmış olduğu yatırımların yanı sıra hem Büyükşehir Belediyemizin hem de diğer ilçe belediyelerimizin yoğun çalışmaları mevcuttur. Açılışını yapacağımız KOP Çocuk Kütüphanesi de çocuklarımızın sosyo-kültürel gelişimize katkı sağlayacak, bilgi ve becerileri ile donanımlı hale gelmelerini sağlayacak yeni nesiller olarak yetişmesine katkı sağlayacaktır. Konya’mızın eğitim kalitesini yükseltecek bu değerli eserin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.


Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak da konuşmasında Konya’da yapılan eğitim yatırımlarının önemine değinerek "Burada amacımız eğitim camiamız ile yerel yönetimlerimizin bu projede olduğu gibi kalkınma ajanslarımızla iş birliği yaparak böyle tesisleri Konyamıza kazandırarak sayılarını arttırmaktır. Açılışı gerçekleşen bu kütüphanemizin çocuklarımıza okuma alışkanlığını erken yaşlarda kazandıracağına inancımız tam. Bu tesis ile çocuklarımız okuma alışkanlığını kültürle, sanatla, ve eğlence ile kazanacaklardır. Bu tür tesislerimizin sayılarının artması çocuklarımızın geleceği için önemlidir" dedi.


Konuşmaların ardından Selçuklu Belediyesi KOP Çocuk Kütüphanesi’nin açılışı protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi.


Açılışın ardından heyet kütüphaneyi gezdi ve etkinlikler hakkında bilgi aldı. Açılışa, Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fatih Özgökçen, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Selçuklu Kaymakamı Ömer Hilmi Yamlı, Meram Kaymakamı Resul Çelik, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Karatay Belediyesi Başkanı Hasan Kılca, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar, AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer, Selçuklu İlçe Müftüsü Nusret Karabiber, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı ve Belediye Meclis Üyeleri, mahalle muhtarları, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa’nın özlediği festivalin tanıtımı yapıldı Manisa’da 4 yıldır korona virüs salgını ve 6 Şubat depremleri nedeniyle 4 yıldır yapılamayan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali için tanıtım toplantısı düzenlenecek. 23 Nisan’da başlayacak festival kapsamında bir çok konser ve etkinlik düzenlenecek ve festival 28 Nisan Pazar günü saçım töreniyle sona erecek. UNESCO tarafından ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası’ listesinde yer alan ve bu sene 484’üncüsü gerçekleştirilecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin tanıtım toplantısı Manisa Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kent Parkı’nda Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, Manisa CBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Yunusemre Kaymakamı Atilla Kantay, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Manisa Büyükşehir Belediyesi heyeti ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi. Protokol konuşmaları gerçekleştirildi Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık’ın açılış konuşmasıyla başlayan tanıtım töreninde Ufuk Tanık, kazasız belasız bir şekilde festivali kutlamak için heyecanla beklediklerini söyledi. Ufuk Tanık, “484’üncüsünü kutlayacağımız festivalin hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay ise konuşmasında, “Kültür Mirası listesinde yer alan Mesir Festivalimizin 484’üncüsünü coşkuyla kutlayacağız. Manisa’yı festivaller şehri yapma yolunda lokomotif olacak olan Uluslararası Mesir Festivalimizin tüm Manisa’mıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi. “Mesir Festivali’ni heyecanla ben de bekliyorum” Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, tanıtımda yaptığı konuşmasında heyecanla festivali beklediğini belirterek, “484’üncüsünü yaşıyoruz. Neredeyse 5 asırdır süre gelen bir gelenek. Festivalimiz var ama maalesef 4 yıldır çeşitli nedenlerle gerçekleştiremiyorduk. Mesir Festivali’ni sizler gibi ben de çok özledim. Çocukluğumun Mesir Festivali’ni sizlere yaşatmak için çok güzel bir program hazırladık. Önümüzdeki hafta dolu dolu geçecek. Manisa’nın sanata doyacağı sanatın her dalından her kesime hitap edeceği yalnızca Manisa’nın merkezinde değil her köşesinde kutlayacağımız bir Mesir’i önümüzdeki hafta karnaval havasında geçireceğiz. Sizler çok heyecanlısınız çok özlediniz, inanın ki sizlerden daha çok heyecanlıyım. Çünkü 4 yıl ara verdikten sonra ilk defa Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda Sayın Valimizin de ilk defa kutlayacağı 28’inde Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel’in katılımıyla ilk defa gerçekleştireceği saçım töreni ile sonlandıracağımız, Mesir Festivali’ni heyecanla ben de bekliyorum. Çok güzel geçecek. Çok eğleneceğiz. Bu yalnızca bir festival olmayacak bu bir karnaval olacak. Yalnızca Manisa’mda değil Türkiye’nin her yerinde Mesir Festivali’ni herkes duyacak herkes bizi bu Mesir Festivali’nde televizyonlardan izleyecek ama önümüzdeki Mesir Festivallerinde Manisa dolup taşacak. Öncelikle Mesir Festivali olmak kaydıyla sonrasında Manisa’mın bütün değerlerini tüm ülkeye hatta yurt dışına taşımak benim öncelikli görevim olacak. Sizlerle birlikte 28’inde sonlanacak saçım törenine kadar gecesinde gündüzünde birlikte olacağız. Bu coşkuyu hep birlikte paylaşacağız. Bu coşkunun her anında olan olmayan herkesi görmek istiyorum. Bir hafta boyunca ben çok eğlenmek ve Manisa’mdaki herkesi çok eğlendirmek istiyorum” dedi. “Bu köklü mirasa hep beraber sahip çıkmak bizim için bir iftihar meselesidir” Manisa Valisi Enver Ünlü ise konuşmasında, pandemi ve asrın felaketi olarak adlandırılan deprem nedeniyle yaklaşık 4 yıllık bir ara nedeniyle ayrı kaldıkları Mesir Festivali’ne kavuşmanın heyecanını hep birlikte yaşadıklarını belirtti. Vali Ünlü, “Ecdadımızın yetiştiği şehzadeler şehri Manisamızda 4 yıldır özlemle beklediğimiz pandemi ve asrın felaketinde yaşanan deprem ve benzeri sebeplerle 4 yıldır ayrı kaldığımız mesir festivalimize kavuşmanın heyecanını hep birlikte yaşıyoruz. Bu benim için de bir ilk olacak. Pek çok festivale katıldık görevlerimiz gereği ama bu kadar kadim bu kadar eski, bu kadar özlemle beklenen bir festivali doğrusu ben de merak ediyorum. Mesir Festivalimiz tarihi süreç içerisinde büyük Türk milletini, ortak sevinç ve huzurda, ortak ülkü ve dostlukta buluşturan köklü bir kucaklaşma fırsatı olarak yüzyılları aşarak bugünlere ulaşmıştır. Bu bakımdan bu köklü mirasa hep beraber sahip çıkmak bizim için bir iftihar meselesidir” dedi. Temsili saçım töreni yapıldı Protokol üyelerinin yaptığı konuşmalarının ardından tanıtım toplantısına katılan Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek başta olmak üzere protokol üyeleri tarafından tanıtım toplantısına katılan vatandaşlara temsili olarak mesir macunu saçım töreni gerçekleştirildi. Saçım öncesinde Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları tarafından canlandırılan Hafsa Sultan’ın Merkez Efendi’ye berat vermesinin temsili gösterimi de yapıldı.
Samsun Konuşmak için ormana götürdüğü ortağını öldüren şahıs tutuklandı Samsun’da konuşmak için ormanlık alana götürdüğü ortağını tabancayla vurarak öldüren şahıs çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay, Samsun’un Canik ilçesi Hasköy Mahallesi’ndeki ormanlık alanda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 16 Nisan Salı saat 23.00’ten itibaren Muhammet Tuncel’den (26) haber alamayan yakınları polise kayıp başvurusunda bulundu. Samsun Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ve Canik İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yapılan araştırmada, kayıp şahsın iş ortağı Harun S. (27) ile en son beraber olduğu ve akabinde kaybolduğu tespit edildi. Polis tarafından gözaltına alınan Harun S., birlikte cam balkon işi yaptıkları ortağı Muhammet Tuncel ile konuşmak için Hasköy Mahallesi’nde ormanlık alana gittiklerini, kavga etmeleri neticesinde silahla ateş etmek suretiyle onu öldürdüğünü itiraf etti. Harun S.’nin olay yerini göstermesi üzerine kayıp gencin cansız bedeni ormanlık alanda bulundu ve otopsi için Adli Tıp Kurumu Samsun Grup Başkanlığına gönderildi. Gözaltına alınan Harun S., tartışmanın ’alacak-verecek’ anlaşmazlığından kaynaklandığını savundu. Polisteki sorgusu tamamlanan zanlı Samsun Adliyesine sevk edildi. Zanlı, "Aramızda alacak verecek anlaşmazlığı vardı. Benden habersiz iş yaptığımız yerden alacakları topluyordu. Bu yüzden aramızda sıkıntı vardı. Konuşmak için ormanlık alana gittik. Tartışma sırasında bana silah çekti. Tekme atarak elindeki silahı yere düşündüm. Silahı yerden alıp kendimi korumak için belinden aşağıya ateş ettim. Yere düştüğünü gördüm. Koşarak arabaya gittim, araca bindim. Seyir halindeyken silah kucağımdaydı. Aracı durdurdum rastgele tarlaya doğru attım. Polis beni yakaladığında korkumdan farklı ifade verdim. Ancak daha sonra doğruları söyleyip olay yerini polise gösterdim. Çok pişmanım" dedi. Çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanan Harun S., Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi. Harun S. ile Muhammet Tuncel’in 10 yıldır arkadaş, 7 aydır da ortak oldukları öğrenildi.