EĞİTİM - 12 Ocak 2021 Salı 14:11

KTO Karatay Üniversitesi Greenmetrıc dünya sıralamasında

A
A
A
KTO Karatay Üniversitesi Greenmetrıc dünya sıralamasında

Dünya genelinde saygın üniversitelerin kampüs ortamı, altyapı yeterliliği, enerji kullanımı, ulaşım, eğitim ve araştırma gibi faktörler ile sürdürülebilirlik konularına dikkat çekerek üniversitelerde çevre konusunda küresel farkındalık oluşturmayı amaçlayan Dünya Üniversiteleri IU Green Metric Platformu “UI GreenMetric World University Rankings” 2020 yılı sonuçları açıklandı.

Dünya genelinde saygın üniversitelerin kampüs ortamı, altyapı yeterliliği, enerji kullanımı, ulaşım, eğitim ve araştırma gibi faktörler ile sürdürülebilirlik konularına dikkat çekerek üniversitelerde çevre konusunda küresel farkındalık oluşturmayı amaçlayan Dünya Üniversiteleri IU Green Metric Platformu “UI GreenMetric World University Rankings” 2020 yılı sonuçları açıklandı. 6 kategori ve 24 alt kategoride yapılan değerlendirmeler sonucunda Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi dünyada 626. sırada yer aldı.


Sürdürülebilirlik konusunda farkındalığı arttırmak için her yıl dünyanın saygın üniversitelerini “kampüs yerleşimi, altyapı, enerji, iklim değişikliği, geri dönüşüm, su kaynakları, ulaşım, sürdürülebilirlik ve eğitim” gibi farklı alanlarda değerlendiren GreenMetric’e göre, ‘bir dünya üniversitesi olmak’ ilkesiyle yoluna devam eden KTO Karatay Üniversitesi, farklı kriterlerde gösterdiği performansla dünya sıralamasına adını üst üste ikinci kez yazdırarak büyük bir başarıya imza attı.



Enerji ve sürdürülebilirlik alanında öncü üniversite


Türkiye’de tek Enerji Yönetimi Bölümü’ne sahip üniversite olan KTO Karatay Üniversitesi, enerji yönetimi alanında gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalarla adından sıkça söz ettiriyor. Enerji Yönetimi lisans ve lisansüstü programlarıyla enerji üretimi ve kullanımı sürecinde ortaya çıkan çok boyutlu yönetsel konuları ve problemleri, küresel ve disiplinler arası bir bakış açısı ile belirleyebilecek ve sürdürülebilir çözümler üretebilecek uzmanlar yetiştiren KTO Karatay Üniversitesi, bu alanda öncü üniversite olarak dikkat çekiyor.



Şehrin merkezindeki üniversite


KTO Karatay Üniversitesi merkez kampüsü ve Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü’nde yer alan Ticaret ve Sanayi Meslek Yüksekokulu’na erişim sağlamak isteyenler, toplu ulaşım hizmetlerinden hızlı ve güvenilir bir şekilde faydalanılabiliyor. Kampüse hızlı ve güvenilir erişimin yanı sıra KTO Karatay Üniversitesi kampüslerinin düzenli olması, GreenMetric sıralamasında KTO Karatay Üniversitesi’ni ulaşım alanında öne çıkarıyor.



Kendi enerjisini üreten üniversite


Üniversite kampüsünde hayata geçirilen Güneş Enerjisi Santrali Projesi ile üniversitenin yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 25’i karşılanıyor. A Blok üzerinde yer alan yaklaşık 800 solar güneş paneli ile 214 kW elektrik üretiliyor. KTO Karatay Üniversitesi hem toplumsal hizmet hem de AR-GE alanında yapmış olduğu faaliyetlerle Konya başta olmak üzere bölge ve ülke ekonomisine önemli ölçüde katkılar sağlıyor.


Yaptığı başarılı çalışmalarla Türk Standartları Enstitüsü’nden TS 1381 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Belgesi almaya hak kazanan Türkiye’deki ilk üniversite unvanına sahip KTO Karatay Üniversitesi, ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında atıkları türlerine göre ayıran üniteler vasıtasıyla geri dönüşüme kazandırarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ‘Sıfır Atık Belgesi alan Türkiye’deki sayılı üniversiteler arasında yerini aldı.



Lise öğrencilerine yönelik enerji verimliliği projesi


2020-2021 yıllarını tematik olarak “Enerji Verimliliği” yılı ilan KTO Karatay Üniversitesi, bu doğrultuda da bir dizi çalışmalar yürütüyor. Enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda lise düzeyindeki öğrencilerin farkındalıklarını artırmak ve bu konuda fikirlerini hayata geçirebilmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen “Enerjimizi Koruyalım” yarışması ile proje fikirleri dereceye giren öğrenciler ödüllendirilmişti.


Tüm bu çalışmaların yanı sıra üniversitede devam eden fotosel aydınlatma projesi ve benzeri uygulamalar, KTO Karatay Üniversitesi adını, dünya çevreci üniversiteler listesine bir kez daha yazdırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde beraber alkol içtiği komşusunu nişanlısına küfür ettiği iddiasıyla tüfekle vurarak öldüren sanık hakkında müebbet hapis cezası talep edildi. Olay, 21 Haziran 2023’de Durhasan Mahallesi’ndeki ağaçlık alanda meydana geldi. İddiaya göre, İsmail Kütük (54) ile Erdem D. (35) arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle Erdem D., pompalı tüfekle İsmail Kütük’e ateş etti. Kurşunlar vücuduna isabet eden Kütük, olay yerinde yaşamını yitirdi. İlçe Jandarma Komutanlığına giderek teslim olan Erdem D. ise tutuklandı. Olaya ilişkin açılan davanın duruşması Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Erdem D., maktulün ailesi ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın jandarmaya verdiği ilk ifadesinde maktulün annesine yönelik küfür ettiğini söylediği, ancak mahkeme huzurunda ise nişanlısına yönelik küfür ettiğini beyan ettiğini belirtti. Sanığın suçtan kurtulmaya ve tahrik hükümlerinin uygulanmasına yönelik çelişkili ifade verdiği göz önüne alındı. Bu sebeple sanık hakkında kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası talep edilirken, tahrik indirimi ise uygulanmaması istendi. Mahkeme heyeti, avukatların süre talebi üzerine sanığın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Maktulün nişanlısına küfür ettiğini iddia etmişti Sanık ilk celsede verdiği ifadesinde, "Maktul ile beraber alkol içiyorduk. İsmail Kütük müstakbel eşi hakkında çirkin sözler söyledi. Hamile nişanlım hakkında, ’O çocuk senden değildir, çocuğun kimden olduğu belli değil’ diyerek nişanlıma küfür etti. Söyledikleri karşısında İsmail’e karşı çıkınca yüzüme tükürüp küfür etti, tokat attı. Yerde duran tüfeği kendisine doğrultum. İsmail tüfeğin namusunu tutarak ’Beni mi vuracaksın?’ diyerek küfür etti. Aramızda arbede oldu, tüfeği doğrulttuğumda elim tetikteydi ve tüfek patladı. Neresine isabet ettiğini hatırlamıyorum. Yere düşmeyince yine bana saldıracak düşüncesiyle 2 kez daha tetiğe bastım. Sonra olay yerinden uzaklaştım" ifadelerini kullanmıştı.