- 14 Eylül 2019 Cumartesi 15:29

Bu da çobanların bayramı

A
A
A
Bu da çobanların bayramı

Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Güney köyünde, yaşlı ve genç çobanlar "Çobanlar Bayramı" adı verilen etkinlikte buluştu.

Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Güney köyünde, yaşlı ve genç çobanlar "Çobanlar Bayramı" adı verilen etkinlikte buluştu.


Domaniç Koyun Keçi Birliği Başkanlığı tarafından Güney köyünde bu yıl yedincisi düzenlenen Çobanlar Bayramı’nda çobanların buluşması renkli görüntülerin yaşanmasına neden oldu.


Her yıl farklı çobanlar tarafından imece usulü kesilen hayvanlardan pişirilen güveçler, davetlilere ikram ediliyor. Canlı müzik eşliğinde çobanlar gönüllerince eğleniyorlar.


Birlik Başkanı Nevzat Baş, “Çobanlardan oluşan yediden yetmişe 122 üyemiz var. Her yıl Kurban bayramından sonra bir araya gelerek, hem bilgi paylaşımında bulunuyoruz, hem de Kurban sonrası bir yıllık emeğimizin karşılığını almanın sevincini yaşıyoruz ve adeta kendi bayramımızı kutluyoruz. Atalarımız Kayıların yaylak olarak kullandığı Domaniç meralarında bizde yetiştirdiğimiz hayvanların bereketine şükrederek kendimizce bir eğlence düzenliyoruz. Yedi yıldır devam eden bu geleneğin uzun yıllar devam etmesi için gayretlerimiz devam edecektir” dedi.


Çobanlardan Hali Mutluer, “Organizasyonun sebebi Çoban kardeşlerimizi ailecek toplayıp, aile ortamında bir araya getirip kaynaştırmak, eski Yörüklerin adetini devam ettirmek birinci gayretimiz bu. Her yıl 3-5 arkadaşımız toplanıyor. Etimiz kendimizden, domates biberimiz kendimizden, çorbamız kendimizden, karpuz ve ekmeğimiz kendimizden tamamen imece usulü sırayla yapıyoruz. Sazcılarımız kendi yöremizden. Arkadaşlarımıza rica ediyoruz onlarda bizi kırmayıp eğlencemize katılıyor ve bizi eğlendiriyorlar. Bu eğlenceyi kurban bayramından sonra yapıyoruz. Çünkü çobanların bayramı kurbandır. Yani, maddi ve manevi çobanların yüzü kurbanda gülüyor” diye konuştu.


Çocukluğundan beri hayvancılık ile uğraştığını belirten Mahmut Güran, “1956 doğumluyum kendimi bildim bileli çobanım. Çobanlarla ilgilenilmesini istiyorum. Çobanlarla ilgilenirsek hayvan ucuza mal olur. Meralarımız daralıyor. Meralar daraldığı için hayvan eti pahalıya mal oluyor. Vatandaş et yemekte zorlanıyor. Buna dikkat edersek et de ucuza mal olur” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Cumhurbaşkanlığı Bisiklet turu Marmaris-Bodrum etabı kapanacak yollar Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun Marmaris-Bodrum etabı 24 Nisan Çarşamba günü Marmaris’ten start alacak. 24 Nisan Çarşamba günü Marmaris Ulusal Egemenlik Caddesi’nden saat 12.45’te start alacak Marmaris-Bodrum parkuru, Bodrum Avenue Avm’de sona erecek. 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun dördüncü etabı olan Marmaris-Bodrum etabı kapsamında trafiğe kapanacak yollar belirlendi. Marmaris Atatürk Caddesi, Atatürk Meydanı, Ulusal Egemenlik Caddesi, Gençlik Meydanı, TEB Kavşağı, İncili Kavşak, Sanayi Kavşağı, A Noktası ilçeye giriş kavşağı, Ula Sarnıç kavşağından Sakar rampaları istikametine yük taşıyan kamyon, tır vb. araçların 11.45’ te Gökova kavşağından Akyaka kavşağı arası kamyon, tır vb. araçlar 12.15’ te Ula Sarnıç kavşağından Sakar rampaları istikametine otomobil vb. araçlar saat 12.30’da Gökova kavşağından Fethiye İstikametine tüm araçlar 12.30 ’da Gökova kavşağından Akyaka kavşağı arası otomobil, otobüs, vb. araçlar 12.30’da Akyaka giriş kavşağından Akbük, Ören, Çiftlik, Yalı, Kızılağaç ve Mazı istikametine çift yönlü yolda Bodrum Çıkış Kavşağına tüm yolda 12.30’da Bodrum Çıkış kavşağından Bodrum stat alanı ters yön 14.00’da yol trafiğe kapatılacaktır. Torba kavşağı, Kızılağaç kavşağı, Emin Anter Bulvarı, Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Atatürk Bulvarı (AVENUE AVM Önüne kadar çift yön gidiş geliş) trafiğe kapalı olacak.