EĞİTİM - 13 Eylül 2021 Pazartesi 16:36

Kütahya’da 90 bin 576 öğrenci eğitim öğretime başladı

A
A
A
Kütahya’da 90 bin 576 öğrenci eğitim öğretime başladı

Kütahya Valisi Ali Çelik, İlköğretim Haftası sebebiyle düzenlenen törene katıldı.

Kütahya Valisi Ali Çelik, İlköğretim Haftası sebebiyle düzenlenen törene katıldı. Vali Çelik; 573 okulda, 7 bin 472 öğretmen, 90 bin 576 öğrencinin eğitim öğretime başladığını söyledi.


Kütahya’da İlköğretim Haftası coşkuyla kutlandı. Covid-19 tedbirleriyle düzenlenen tören Şehit Çağlayan Irmak İlkokulunda yapıldı.


Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda öğrenciler günün anlam ve önemini anlatan şiirler okudu.


2021-2022 eğitim öğretim yılında öğretmen ve öğrencilere başarılar dileyen Vali Ali Çelik, şehit öğretmenleri andı, Allah’tan rahmet diledi.


Yüz yüze eğitim öğretime başlamanın mutluluğunu yaşadığını söyleyen Vali Ali Çelik, “İlimiz genelinde 2021-2022 eğitim öğretim yılına 573 okulda, 5 bin 289 derslikte, 7 bin 472 öğretmen ve 90 bin 576 öğrenciyle başlıyor olmanın sevincini hep birlikte yaşıyoruz” dedi.


Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verilen 27 okulda çalışmaların ivedi şekilde başlatıldığına dikkat çeken Vali Çelik, okulların gelecek yıla hazır olacağını söyledi.


Vali Çelik, törenin ardından sınıfları ziyaret ederek öğrencilerle sohbet etti.


Törene Vali Ali Çelik’in yanı sıra Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Necati Gündüz, Belediye Başkan Vekili Abdullah Damcı, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Murat Kırbaç, İl Emniyet Müdürü Necmettin Koç, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Koyak, şube müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Unutulmaya yüz tutmuş gomalak ustalığını 43 yıldır İstanbul’da yapıyor Birçok insanın ismini dahi bilmediği unutulmaya yüz tutmuş Gomalak ustalığını 43 yıldır yapan Ayhan Kaymak, “bir yer açıp insanlara gomalak öğretmek bundan sonraki amacım bu olacak. İnsanlara bu mesleği öğreteceğim” dedi. Teknolojiye yenilen mesleklerin başında Gomalak Ustalığının gelmesi ile biliniyor. Antik ürünlere olan rağbetin ve o ürünleri yenileme yöntemlerinin değişmesi ile bazılarının ismini dahi duymadığı kaybolmaya yüz tutmuş Gomalak Ustalığının son temsilcilerinden Ayhan Kaymak 43 yıldır bu işi yapıyor. Ayasofya Kebir Cami’nin türbe kısmındaki kapıların cila işlemlerini yapan usta bundan sonra mesleğini gençlere öğreteceği bir atölye kurmak istiyor. Afrika’da bir böceğin dışkısı ile bazı kimyasalların karışımı sonucu elde edilen gomalak, alkol ve bazen boya ile uygulanıyor. Ahşaptan üretilen malzemeler ile ortaya çıkan eşyalar. İlk önce eski kaplamalarından arındırılıyor. Daha sonra zımparalanıp gomalak özenle ahşap yüzeye uygulanıyor. Zahmetli ve bir o kadar uğraştıran mesleğin yapanların sayısı her geçen gün azalıyor. 43 yıllık gomalak ustası Ayhan Kaymak İstanbul’da mesleğin son temsilcilerinden. “Gerçekte bu işi bilen çok fazla kişi yok” 43 yıldır Gomalak ustası Ayhan kaymak , “1965 Erzincan’da doğdum. 1981 yılında Kule dibinde bitpazarında gomalak işine başladık. Bizim işimiz genelde eski ürünler ile uğraşmak. Eski mobilyaları alıyoruz tamirini cilasına bakımını yapıyoruz. Yenileyerek tekrar müşteriye teslim ediyoruz. Gomalak şöyle üretiliyor, Afrika tarafında bir böceği dışkısı ile birleşip içerisine bazı maddeler katıp yapılan bir ciladır. Eski usul bir cila yöntemidir. Gomalak ahşabın tamamen orijinalini gösterir renksiz bir ciladır. İstediğimiz zaman renkleri biz katıyoruz. Gerçekte bu işi bilen çok fazla kişi yoktur. Bizim ustalarımız vefat etti bir tek bizim yaşıtlarımız kaldı. Bu işi seversen güzel yaparsın. Ben bu mesleği çok insanlara tanıttım” dedi. “İnsanlara bu mesleği öğreteceğim” Birçok önemli tarihi yapıda çalıştığını belirten kaymak, “20 sene evvel Ayasofya Caminin türbe kısmındaki bütün kapılarını ben yenilemiştim. Abdülhamit Han’ın türbesini kapılarını da ben yaptım. Yurt dışına çok fazla eşya yapıp gönderiyorum. Abdülhamit Han türbesi yaparken benim ecdadım burayı yapmış ben bunla ayakta dursun duyguları ile yaptım ve hiçbir detaydan çekinmedim araştırdım nasıl daha iyi yapabilirim. Tatile gittiğim zaman bile ben ilk önce gidip eski eşyalara bakıyorum eski ustaların yaptığı malzemelere bakıyorum. Ama gençlere bunu anlatamadık. Kafamda başka bir proje var bir yer açıp insanlara gomalak öğretmek bundan sonraki amacım bu olacak. İnsanlara bu mesleği öğreteceğim” diye sözlerini tamamladı.