GENEL - 12 Ocak 2019 Cumartesi 12:12

Kütahya’da elmas işlemeciliği de ’UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda

A
A
A
Kütahya’da elmas işlemeciliği de ’UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda

Kütahya’nın ’UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılmasıyla elmas işlemeciliğinin de tescillendiği belirtildi.

Kütahya’nın ’UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılmasıyla elmas işlemeciliğinin de tescillendiği belirtildi.


Babasından kalama 150 yıllık dükkanda Elmas takıların günümüzde motif motif işleyen ve elmas işlemeciliğinde günümüzdeki tek temsilcisi Doğan Şapçı atalarından gelen zanaatı 8. kuşak olarak yaşatmaya çalışıyor.


Doğan Şapcı, “Osmanlı Kültürünü atalarımızın bize verildiği kalıplar ile birlikte osmanlı elmas el işlemeciliği yapmaktayız. Kütahya’nın Anadolu’nun eyalet merkezi olduğu dönemlerde Kütahya elmas işlemeciliği alanında tek merkezdi. Onun içindir ki bu elmas takılar halkımızda bulunduğundan dolayı kendilerinden alarak kalıplarını çıkartıyoruz ve eskitme usulü ile kendim üretimlerimi yapmaktayım. Ayrıca TÜBİTAK onaylı olarak teknik ile üretiyorum. Kütahya’nın alaturkada merkez olmasının ana sebebi üretilenlerin saraylara gitmesiydi. Dönemin Vali Yardımcısı Mustafa İngenç Osmanlı arşivlerinden çıkardığı kayıtlar ile bu zanaatın Kütahya’da merkez olduğunu ispatlamıştır. Artık Kütahya’nın Zanaat ve Halk sanatları alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmesi ve bu alanda Türkiye’de tek tescilli şehir olması ile birlikte bizim zanaatımız da tescillenmiş oldu” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Yüksekova’da heyelan sonrası dağcılar devreye girdi Van-Yüksekova kara yoluna sürekli inen heyelan sonrası dağcı grubu devreye girerek, güvenlik önlemleri altında 2 bin rakımda bellerine bağladıkları halatlarla dev kaya parçalarını indirdi. Karayolu ekipleri, heyelanların sık sık meydana geldiği Yeniköprü mevkisinde dağcı ekip ile birlikte ortak çalışma başlattı. Heyelanın meydana geldiği ve kaya parçalarının düştüğü bölgeye tırmanan dağcı ekibi, dağda düşme ihtimali bulunan taş ve kaya parçalarını indirdi. Zorlu şartlarda çalışma yürüten dağcı ekibi gün boyu çalışmalarına devam ederken, karayollarına bağlı ekipler ise yolda temizleme çalışması yürüttü. Bölgede başka heyelanların meydana gelmemesi için çalışma yürüten ekipler, yolu yarım saatte bir kapatıp açarak araçların geçişlerini de sağladı. Çalışmaların önümüzdeki günlerde de devam edeceğini aktaran ekipler, yola çıkacak sürücüleri de dikkatli olmaları yönünde uyardı. Uzun araç kuyruklarının oluştuğu bölgede Yüksekova Emniyet Müdürlüğü ekipleri de güvenliği sağlıyor. "Levye ve krikomuzun gücü yettiği kadar heyelanı temizliyoruz" Güvenlik önlemleri altında kaya parçalarını indirdiklerini belirten dağcı grubunun şefi Bülent Metin, “Geçtiğimiz kış aylarında ve ondan önceki dönemlerde gece ile gündüz arasında sıcaklık ve soğukluk farklarından dolayı bölgede heyelanlar meydana geliyor. Burada yaşanan heyelanların sebebiyle karayolu ekipleri ve il bölge müdürlükleri arasındaki temaslardan istinaden buradaki heyelana diğer bölgelerde olduğu gibi müdahale etmeye çalışıyoruz. Levye ve krikomuzun gücü yettiği kadar heyelanın arkasında bıraktığı taşları indirmeye çalışıyoruz. Karayolları ekiplerine yardımcı olmak için buradayız. Onlarda aynı şekilde bize yardımcı olmaya çalışıyor" dedi. "Acil durumlarda ise yol ivedilikle açılıyor” Yol güvenliğini sağlamak için polis ekiplerinin çalışma yaptığını belirten Metin, "Karayolları ekipleri bize yardımcı olduğu kadar, İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler de güvenliği sağlamak için buradalar. Polis ekipleri, vatandaşın can ve mal güvenliğini korumaya çalışıyor. Çalıştığımızda yol trafiğe kapatılıyor, durduğumuzda ise yok trafiğe açılıyor. Acil durumlarda ise yol ivedilikle açılıyor” şeklinde konuştu. “2 bin rakımda çift iple çalışıyoruz” Metin, heyelanın arkasındaki taşlara ulaşmak için uyguladıkları yöntemin uluslararası sertifikalara dayandığını da ifade ederek, “Buradaki dağcıların hepsi bu sertifikaya sahip. Çalışmaları çift ip sistemi şeklinde yapıyoruz. İpimizin biri koptuğunda diğer ip bizi hayatta tutuyor. 150 metrelik alanda çalışma yürütüyoruz. Şu an müdahale ettiğimiz alan ise 80 metreliktir. İstasyonlarımız yukarda olduğu için 100 metrelik iplerle aşağı iniyoruz. Adam başı 200 metre ip taşıyoruz. İplerimiz torbalarda bacağımızın arasında taşıyoruz ki düşürdüğümüz taşlar ipe zarar vermesin. Yaklaşık 2 bin rakımdayız. Yüksekova’ya da 30 kilometre uzaklıkta bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.