- 22 Nisan 2019 Pazartesi 18:46

Kütahyalı İşadamı Güral’a, Macaristan Cumhurbaşkanlarından iki altın madalya

A
A
A
Kütahyalı İşadamı Güral’a, Macaristan Cumhurbaşkanlarından iki altın madalya

Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkanı ve Macaristan Fahri Başkonsolosu Kütahyalı iş adamı İsmet Güral, 26 yıldan beri Türk-Macar dostluğuna katkıları nedeniyle Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Shcmitt, aynı ülkenin Cumhurbaşkanı Janos Ader’den, Macaristan’ın en yüksek ödülü altın madalya alan tek Türk işadamı unvanına sahip oldu.

Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkanı ve Macaristan Fahri Başkonsolosu Kütahyalı iş adamı İsmet Güral, 26 yıldan beri Türk-Macar dostluğuna katkıları nedeniyle Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Shcmitt, aynı ülkenin Cumhurbaşkanı Janos Ader’den, Macaristan’ın en yüksek ödülü altın madalya alan tek Türk işadamı unvanına sahip oldu.


26 Yıldan beri Macaristan’ın Ege Bölgesi Fahri Başkonsolosu olarak görev yapan İsmet Güral’a ilk olarak 2011 yılında Kütahya’ya gelen Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Shcmitt tarafından özel bir törenle, Macaristan’ın en yüksek ödülü,” Macaristan Liyakat Nişanı” olan “ Altın madalya” verildi.


Daha sonra 2015 Yılında Kütahya’ya gelen Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader tarafından Güral’a ikinci defa Macaristan’ın en yüksek nişanı “altın madalya” törenle takdim edildi


Önceki dönemlerde DEİK Türk- Macar İş Konseyi Başkanı (Halen DEİK Türk-Slovakya İş Konseyi Başkanı) Fahri Başkonsolos İsmet Güral, 26 yıldan bu yana Türk-Macar dostluğunun gelişmesine, iki ülke arasındaki turizm, ekonomik, kültürel ve sanat alanlarında katkıları, Türkiye konusunda etkili çalışmaları, Macaristan’ın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı sürecindeki etkili Lobi çalışmaları ile unutulmaz emek sarf ederek sağladığı katkılar ve destekler, Macaristan’ın Budapeşte,Kütahya’nın kardeş şehri Pecs kenti,Zigetvar ve Mohaç şehirlerinde bulunan Osmanlı İmparatorluğundan kalan Cami ve türbelerin restorasyonları,Çini ve seramiklerle dekore edilmesi, yarısı yıkılmış olan bir minarenin onarımı, Türk yemeklerinin tanıtılması amacıyla “ Geleneksel Türk yemekleri haftası” düzenlenmesi gibi yaptığı hizmetler, destek ve katkıları nedeniyle, Macaristan’ın en yüksek ödülüne iki defa layık görülmesi Kütahya’da heyecan ve gururla karşılandı.


İşadamı İsmet Güral, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ile Macaristan’ın en köklü Pecs Üniversitesini “kardeş üniversite “olmalarını sağladığı için Macaristan’ın 650 yıllık mazisi olan Pecs Üniversitesinden “Fahri Doktora” diploması Macaristan’da 2017 yılında törenle kendisine takdim edilmişti.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, bazı Bakanlar, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca ve sivil toplum kuruluşları, İsmet Güral’ı başarılarından dolayı kutladı.


Ödüllerinden dolayı kutlamalarda bulunan her kademeden dostlarına teşekkür eden İsmet Güral; “Benim prensibim “Dünya’da Türkiye, Türkiye’de Kütahya” Benim ve ailem için Kütahya çok önemli. Altın Madalyalar ve fahri doktora töreninde de yaptığım konuşmalarda “ödülü Kütahya’m adına alıyorum ifadesini kullandım”. Şahsıma layık görülen Altın madalyalar ve Fahri doktora verilmesindeki en önemli nedenlerden birisi de Macaristan ile Türkiye ve Kütahya arasında sağlam bağlar kurulmasındaki çeşitli rollerim nedeniyledir. Kardeş şehir, kardeş üniversite Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk -Macar İş Konseyi Başkanı bağları gibi. Kütahya’mızda birlik ve beraberlik içinde oldukça pek çok konuda daha başarılı olur, sorunlara çözümler buluruz. Biliyorum ki ben Kütahya’da çekirdek ailem ve çalışma arkadaşlarımla birlik, beraberlik ve bütünlük içinde çalışmasam, iş hayatım da dahil bütün bunları yapmam mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Didim’de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama Aydın’ın Didim ilçesinde polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında uyuşturucu madde satışı yaptığı tespit edilen şüpheli kıskıvrak yakalandı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, çıkartıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Didim Narkotik Büro Amirliği tarafından uyuşturucu madde kullanımı ve satışının önlenmesine yönelik çalışmalar aralıksız sürüyor. Zehir tacirlerine nefes aldırmayan narkotik ekipleri başarılı operasyonlarına bir yenisini daha ekledi. Edinilen bilgiye göre, bir süre takibe alınan Y.Y. isimli şüphelinin uyuşturucu madde satışı yaptığı tespit edildi. Operasyon için düğmeye basan ekipler şüpheliyi kullandığı motosiklet ile yakaladı. Şüphelinin üzerinde, kullandığı motosiklette ve ikametinde yapılan aramalarında; 563,3 gram esrar, 0,66 gram kokain, 2 adet çalışır vaziyette hassas terazi, 3 adet rulo halinde alüminyum folyo, 1 adet esrar öğütme aparatı, 32 adet 7,65 tabanca fişeği, 1 adet komando tabir edilen bıçak ve suçtan elde edildiği değerlendirilen 16 bin 460 Türk lirası ele geçirildi. Öte yandan narkotik ekipleri tarafından gerçekleştirilen bir diğer çalışmada da 7,21 gram esrar elde geçirilirken şüpheliler uyuşturucu madde kullanmaktan işlem yapılarak serbest bırakıldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Y.Y. ise çıkartıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Eskişehir Mihalıççık’ın ünlü kiraz ağaçları koruma altında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Mihalıççık ilçesinde Kiraz Yetiştirilen Alanlarda Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Projesi kapsamında yürütülen kontroller devam ediyor. Mihalıççık ilçesinin önemli tarımsal ürünlerinden olan kiraz, ülkemiz ve İlçe üreticileri için önemli bir gelir teşkil etmektedir. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün koordinatörlüğünde, Ankara Merkez Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğünün işbirliği ile 2019 yılında başlatılan Akdeniz Meyve Sineği’ne (AMS) karşı ari alan tespiti çalışmaları üç yıllık bir izleme sonucunda 2021 yılında ari alan ilan edilmişti. Özellikle yurtdışı ihracatı için çok önemli olan ari alanın devamlılığı kapsamında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personeli tarafından yürütülen kontroller aralıksız devam ettiği belirtilen konuyla ilgili açıklamada, "2024 Yılı zararlı izleme ve takip amaçlı olarak Akdeniz Meyve Sineği (AMS) tuzakları asılarak zararlı kontrolleri düzenli olarak yapılmaktadır. Akdeniz Meyve Sineği, ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgelerinin sahil şeridinde yıl boyunca, diğer bölgelerde ise yaz aylarından itibaren görülmektedir. Akdeniz meyve sineği ürünün pazar değerini yok eder. Akdeniz meyve sineğinin özellikle ihraç edilen turunçgil, nar, şeftali, nektarin ve diğer ürünlerdeki zararı ülkemiz ekonomisi için çok önemlidir. Bu tür meyvelerin vuruklu veya bulaşık olması, ihracatımızı olumsuz yönde etkilemekte ve ürünlerin yurt dışına çıkarılmasına izin verilmemektedir. Akdeniz meyve sineği mücadelesinde kültürel mücadele çok önemlidir. Mihalıççık ilçesinde ari alanın sürdürülebilmesi için kiraz bahçelerine ara konukçuluk eden elma, şeftali, nektarin, kayısı, incir gibi meyveler dikilmemeli ve bunlarla karışık bahçe kurulmamalıdır. Kiraz hasadından sonra ağaç üzerinde meyve bırakılmamalıdır. Yere dökülen meyveler toplanıp derin çukurlara gömülmeli veya kalın siyah çöp poşetleri içerisinde güneş altında 20-25 gün bekletilerek larvaların ölmesi sağlanmalıdır" denildi. Zararlılara karşı etkili mücadele Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarımın sürdürülebilirliği için çiftçilerle işbirliği içinde çalışmalarına devam etmekte ve zararlılara karşı etkili mücadele yöntemlerini yaygınlaştırmak için çaba sarf etmektedir. Çiftçiler için yapılan bilgilendirme çalışmaları ve teknik destek, kiraz üretiminin kalitesini ve miktarını arttırarak, bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır. Böylelikle, ari alan uygulamalarının başarılı bir şekilde devam etmesi, Akdeniz meyve sineği zararlısının kontrol altına alınması ve kiraz üretiminde verimliliğin artması hedeflenmektedir. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve çiftçilerin gelir düzeyinin korunması amacıyla yapılan bu çalışmalar, bölgedeki tarım sektörünün gelişimine olumlu yönde katkı sağlamaktadır.