GENEL - 21 Ekim 2020 Çarşamba 10:51

Türkmen Dağı Frig Ekoturizm projesi hayata geçiriliyor

A
A
A
Türkmen Dağı Frig Ekoturizm projesi hayata geçiriliyor

Kütahya ve Eskişehir sınırları içinde bulunan Türkmen Dağı’nda içerisinde bisiklet yolu ve yürüyüş yollarının yer aldığı ekoturizm projesi hayata geçiriliyor.

Kütahya ve Eskişehir sınırları içinde bulunan Türkmen Dağı’nda içerisinde bisiklet yolu ve yürüyüş yollarının yer aldığı ekoturizm projesi hayata geçiriliyor.


Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Türkmen Dağı Frig Ekoturizm Projesi” ile Türkmen Dağı’nın tarihi ve doğal güzellikleri korunarak turizme kazandırılacak.


Kütahya Valisi Ali Çelik, projenin hayata geçirileceği alanda incelemelerde bulunarak bilgiler aldı.


İncelemelerine yürüyüş parkurunun başlangıç noktası olarak planlanan Söğütlüyayla Köyü’nden başlayan Vali Çelik; yürüyüş güzergâhında yer alan Lütfiye ve Güllüdere köyleri ile Gölcük Yaylası, Gölcük Göleti, Doğankaya Yangın Gözetleme Kulesi’nde incelemelerde bulundu.


Türkmen Dağı Frig Ekoturizm Projesi kapsamında yaklaşık 70 kilometre uzunluğunda güzergâh belirlediklerini aktaran Kütahya Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, "Güzel bir doğa içinde yer alan güzergâhta vadiler ve tarihi mekânlar bulunuyor. Bu doğal güzellikler, yüzde 11’i endemik olan yaklaşık 650 bitki türünü barındırıyor. Bölgenin ekoturizme açılmasının ardından konuklarımız yaban hayatını geliştirme sahasındaki kızıl geyik ve kara akbabaları da görebilecek” dedi.



"Kütahya’ya değer katacak"


Doğankaya Vadisi’nde doğayla iç içe yürüyüş yapan Vali Çelik, projenin Kütahya için önemine dikkat çekti. Vali Çelik, “Elimizdeki değerlerin kıymetini bilip tanıtmak ve ekonomiye kazandırmak için gayret ediyoruz. Günübirlik değil geleceğe yönelik kalıcı işler yapmalıyız. Türkmen Dağı Ekoturizm Projesi önemli bir fikir. Hayata geçirilmesi Kütahya’mıza değer katacaktır. Doğa ve tarihle iç içe büyüleyici bir güzelliği koruyarak turizme kazandırmak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.


Vali Çelik, yürüyüşün ardından İncik suyu kaynağını yerinde inceleyip bilgiler aldı. İnceleme gezisi yürüyüş güzergâhının son durağı olan Ilıca’da sona erdi.


Vali Çelik’e; İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Murat Kırbaç, İl Emniyet Müdürü Necmettin Koç, Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, İşletme Müdürü Ali Rıza Erdem, Odun Dışı Şube Müdürü Cihan Köse, Geyik alanı Orman İşletme Şefi Timuçin Özdemir, Porsuk Orman İşletme Şefi Harun Yapı, ile Dr. Murat Yılmaz eşlik etti.


Projenin hayata geçirilmesiyle Söğütlüyayla’dan başlayan parkurlarla Lütfiye ve Güllüdere köyleri, Gölcük Yaylası, Doğankaya Kulesi, İnliyayla, Frig Vadisi, İnli, Fındık, Sabuncupınar ve Akpınar köyleri, Porsuk Barajı ile Ilıca Kaplıcalarına ulaşılacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.