GENEL - 07 Ağustos 2019 Çarşamba 09:39

DAP Başkanından Arapgir’de inceleme

A
A
A
DAP Başkanından Arapgir’de inceleme

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Arapgir’de incelemelerde bulundu.

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Arapgir’de incelemelerde bulundu.


Doğu Anadolu Projesi (DAP) destekli tamamlanan ve devam eden projeleri yerinde görmek ve incelemek üzere Arapgir ilçesini ziyaret eden (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir Arapgir’in yeni bir turizm merkezi olma yolunda ilerlediğini söyledi.


Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ile birlikte (DAP) destekli tamamlanan ve devam eden projelerde detaylı incelemelerde bulunan Demir, "Bugün Arapgir ilçemizde belediye başkanımız Cömertoğlu ile birlikte geçmiş üç dört yıllık süre zarfında özellikle Yukarı Fırat Havzası’nda bir kültür koridoru olan Kemaliye, Arapgir, Divriği gibi bir aksın üzerindeki geçmişte bir kadim havzayı oluşturan bu bölgede geçmişten gelen kültürümüzün bugüne taşınması noktasında Arapgir’de dokunulması gereken alanlar vardı. Bu geçen süre içerisinde başkanımızla beraber geçmişi bugüne getirme noktasında bu kültür varlıklarını korunması projesi kapsamında ciddi finansman desteği sağlandı. Tabi bunları yaparken burayı bir turizm koridorunun aksı halinde bir destinasyon noktasında bir nokta oluşturması noktasında özellikle başkanımızın göstermiş olduğu gayretleri ve bu gayretlerle beraber de sadece bu tarihi eserler değil aynı zamanda kendisinde var olan doğal bazı potansiyelleri de buna entegre ederek bir harmanla yaparak yemek kültürünü, müziğini hemde var olan yöresel ürünlerini bir turizm sunumu noktasında yeni bir merkez olmaya namzet bir ilçemiz. İnşallah, altyapı hizmetlerinin tamamlanması ile birlikte burada çok ciddi gelişmelerin olacağına inanıyoruz. Arapgir, Yukarı Fırat Havası’nın cazibe merkezi olması konusunda bir namzettir. Ben başkanımıza ve ekibine gayretlerinden dolaya teşekkür ediyorum" dedi


Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir’in Arapgir’e önemli dokunuşlar yaptığını kaydeden Belediye Başkanı Cömertoğlu ise, "Şuan içerisinde bulunduğumuz bölge Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi destinasyon Yukarı Fırat’ın 5 ilin 8 ilçenin bir arada yemeklerinin icra edileceği gurmelerin Türkiye ve dünyada birbirinde güzel örneklerini burada gelip Arapgir mutfağı ile ölçe bileceği bir ortam yaratıldı. Yaklaşık her odası 2 kişinin 3 kişinin kalacağı 21 odadan oluşan gurme otelimiz var. Kaşkaloğlu’nun kendi yaşadığı yaklaşık 150 yıllık konağı da restore etmiştik. Burayı da mutfak müzesine çeviriyoruz. Bu tamamen DAP’ın ödenekleri ile ortaya çıkmış bir yatırım. Bölgesini de sekiz dönüm içerisinde destinasyonun önemli figürlerini de bahçe içerisinde sergileyecek ve bölgemizin kültür, mutfak ve musiki birlikteliğinde en iyi örneklerini bu bölgede yaşatacak bir atmosfer hayal etmiştik. Bu hayalimizde özellikle başkanımız ve ekibinin özel gayretleri ile hayata geçmeye adım attı. İnşaat kısmı bitti yakın bir zamanda da içerideki eksikleri giderip bu yıl tamamen hizmete açmış olacağız. Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi aynen Gaziantep’deki gastronomi örnekleri gibi Yukarı Fırat’ın kendi bölgemizdeki en önemli sunum merkezi olacak. İfade edilen sadece lezzetlerin tadıldığı değil bu lezzetleri ortaya çıkaran kültüründe anıldığı bu kültürle birlikte bu kombinasyonun yerelde ürünlerin, aromatik değerlerin tümünü ortaya çıkaracak.Ben bu açıdan hem Kaşkaloğlu Gastronomi Müzesi’ni hem Seher Atmaca Yaşam Müzesi’ni hem de Eskişehir Vadisi Serge ilham merkezinde şuan da konaklamaya ait yaptığımız çok önemli bir turizm merkezi olacak yatırımlarını yine reyhanda bir marka olmuş ve marka olmasında en önemli dokunuşları bizden esirgemeyen kurutma tesisini destekleyerek kendi kategorisinde bitki kurutma sistemini ilk kez icra eden bir sistem kuruluyor, bütün bunlarda şu çıkıyor; DAP idaresi kırsalda bir kalkınma modeli üretiyor ve kalkınma modellemesi yapan tüm birimleri de destekliyor yerinde de kontrol ediyor.Kaynak israfı bir tarafa israf etmeden de daha fazlası nasıl yapılır diyede bizlere tecrübe paylaşımı yaparak bizleri zengin kılıyor.Ben bütün ekibi bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum"diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.