GENEL - 29 Haziran 2020 Pazartesi 15:44

Dijital Tarım Pazarı’nın tanıtımı yapıldı

A
A
A
Dijital Tarım Pazarı’nın tanıtımı yapıldı

Çiftçinin alın teri ile ürettiği ürünleri değer fiyattan satabileceği, tüm alıcılar ve üreticiler ile buluşabileceği ve tüketicinin de kaliteli ürünü daha uygun fiyatlara almasına imkan sağlayacak online platform Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) Malatya’da tanıtılıyor.

Çiftçinin alın teri ile ürettiği ürünleri değer fiyattan satabileceği, tüm alıcılar ve üreticiler ile buluşabileceği ve tüketicinin de kaliteli ürünü daha uygun fiyatlara almasına imkan sağlayacak online platform Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) Malatya’da tanıtılıyor.


Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) tanıtım faaliyetleri kapsamında 13 İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerekli yayım ve tanıtım çalışmaları başlatıldı. Tanıtım ve yayım kapsamında, Tarım ve Orman İl Müdürlünce afiş ve broşürler basılarak üretici ve alıcıların platformu nasıl kullanacakları ve üyeliklerini nasıl gerçekleştirecekleri anlatıldı.


Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, DİTAP çalışmasıyla ilgili verdiği bilgide, tarımda dijitalleşme adına çok önemli bir proje olduğunu aktarıp, çiftçinin alın teri ile ürettiği ürünleri değer fiyattan satabileceği, tüm alıcılar ve üreticiler ile buluşabileceği ve tüketicinin de kaliteli ürünü daha uygun fiyatlara almasına imkan sağlayacak online platformun üretici ve tüketici lehine olduğunu vurguladı. Macit, “Bakanımız Bekir Pakdemirli tarafından 29 Nisan 2020 tarihinde kamuoyuna tanıtıldı. Geçen süre zarfında DİTAP tüm ülke genelinde uygulamaya geçmiş olup üreticilerimiz ve alıcılarımız sistem üzerinden kayıtlarını gerçekleştirmeye başlamışlardır. Her geçen gün kayıtlılığı artarak devam eden DİTAP sayesinde üreticilerimiz ve alıcılarımız doğrudan satış ve ürün taleplerini piyasaya arz edebilmektedirler. Ülke genelinde 17 bin 700 satıcı ve alıcı kaydı bulunan DİTAP’ın ilimiz genelinde şuan itibari ile sistem üzerinden 165 satıcı ve alıcı kaydı bulunuyor” şeklinde konuştu.


Tahir Macit, alıcının DİTAP’a kullanıcı olarak kayıt olabilmesi için Ticaret Bakanlığı Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) ile Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi (ESBİS) sistemlerinde kaydının olması gerektiğine dikkat çekerek, satıcının ise DİTAP’a kullanıcı olarak kayıt olabilmesi için ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi)’ye kayıtlı olan üretici olması gerektiğini belirtti.


Dijital Tarım Pazarı’nın (DİTAP), tarım ürünlerinin doğrudan satışının sağlanması, ihracata yönelik pazarın artması, pazarın istediği miktar ve kalitede üretim gerçekleştirilmesi açısından önemli olduğuna parmak basan Macit, “Tarım ile sanayi bütünleşmesi, sözleşmeli üretim ve tarımsal planlama yapılabilmesi, arz- talep ve fiyat dengesi oluşturma, sözleşmeli tarım ile girdi finansmanı kolaylığı (tohum, gübre, ilaç gibi tedariki), Çiftçilerimizin ürettiği ürünü satması pazara ulaştırmada satacağı kişi-yer-fiyatlama-koşullarının belli olması, küçük aile işletmelerinin pazara erişimi kolaylaşarak büyük işletmelerin imkanlarına kavuşacağı, ürün bulamama riskini azaltma, İstenilen kalitede ve miktarda ürüne ulaşımı sağlaması gibi birçok avantaj sağlanması hedeflenmektedir” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı Şehir hayatından sıkıldı, doğa ile iç içe yaşamaya başladı İstanbul’da şehir hayatından sıkılan Veysel Elmas, çocukluk hayalini gerçekleştirerek Çankırı’da doğa ile iç içe yaşamaya başladı. Doğanın kendisine huzur verdiğini belirten Elmas, “Burası benim tüm negatif enerjimi attı” dedi. İstanbul’da yaşayan 69 yaşındaki Veysel Elmas, şehir hayatından sıkılarak çocukluk hayalini gerçekleştirmeye karar verdi. Memleketi Çankırı’nın Korgun ilçesinde doğada bulunan müstakil bir ev satın alan Elmas, bahçede çeşitli ürünler ekip evcil hayvan besliyor. Doğada olmanın kendisine huzur verdiğini belirten Elmas, İstanbul’da yaşarken sürekli stres yaşadığını kaydetti. “İstanbul’da otursaydım bu imkanlara sahip olamayacaktım” Korona virüs döneminde şehir hayatından uzaklaşmak istediğini ifade eden Elmas, “İstanbul’da yıllarca yaşadıktan sonra pandemi döneminde şehir hayatından çok sıkıldığımı anladım. Çocukluğumdan bu yana memleketim Çankırı’da doğa ile baş başa yaşamak hayalimdi. İstanbul’da kulüp çalışmalarım vardı, kulübü bir öğrencime devredip Çankırı’ya gelmeye karar verdim. Bu müstakil evi bir vatandaş satılığa çıkartmıştı. Bu evi aldık ve yerleştik. Eşim ile birlikteyiz, bazen çocuklarım ve torunlarım geliyor, burada mutlu bir şekilde yaşıyoruz. Yaz aylarında bahçemizi ekip yetiştirdiğimiz doğal ürünleri eş, dost ve komşularla paylaşıyoruz. Bazen de İstanbul’a koli koli ürün gönderiyoruz. Biz Anadolu insanları olduğumuz için inancımız gereği tüm canlılara saygılıyız. Bir tane yavru köpek sahiplendim. 17 günlüktü, bana geldiğinde 5 aylık oldu" dedi. "Yoğun trafikten sıkıntı çekiyorduk, yapmak istediklerimizi yapamıyorduk” İstanbul’da yaşarken en çok trafik probleminde şikayetçi olduğunu kaydeden Elmas, "İstanbul’da otursaydım bu imkanlara sahip olamayacaktım. Doğa ile baş başa yaşarken de insanlara, canlılara ve doğaya zarar vermeden hayatımızı sürdürmemiz gerek. Burası benim tüm negatif enerjimi attı. İstanbul’da stres içerisindeydik. Bir yerden bir yere giderken yoğun trafikten sıkıntı çekiyorduk, yapmak istediklerimizi yapamıyorduk” diye konuştu.
Malatya MHP Heyetinden Başkan Taşkın’a hayırlı olsun ziyareti Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) heyeti, Kamu-Sen ve TÜRKAV temsilcileri ve yönetimleri Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın’a hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi. Milliyetçi Hareket Partisi Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, İl Başkanı Gökhan Gök, Ülkü Ocakları Malatya İl Başkanı Turgay Şengönül, MHP Battalgazi İlçe Başkanı İlhan İlhan, Yeşilyurt İlçe Başkanı Süleyman Emre, Kamu-Sen Malatya İl Temsilcisi Fevzi Şahin, TÜRKAV Malatya Şube Başkanı Bünyamin Boran ve encümenler, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın’ı ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Milliyetçi Hareket Partisi ve beraberindeki heyeti makamında ağırlayan Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, “Birlikte iki ay ter döktük. Hamdolsun Rabbim bize zaferi nasip etti. Algılara Battalgazi’miz, Malatya’mız prim vermedi. Bizler bu makamları hizmet ve emanet olarak görüyoruz. Biz inanıyoruz ki 1977’de Malatya’da Hamido lakabıyla maruf şehit belediye başkanımız Hamit Fendoğlu’nun bıraktığı mirasa sahip çıkacağız. Bu emanetin ağırlığının bilincinde olarak bu yükü omuzlarımızda taşıyacağız. Malatya’mıza, Battalgazi’mize, halkımıza hizmet edeceğiz. Kıymetli Battalgazili hemşehrilerimiz müsterih olsunlar, emaneti yerde bırakmayacağız. En güzel şekilde Malatya’mıza, Battalgazi’mize hizmet için el birliğiyle çalışacağız. Rabbim bu güzel birlikteliğimizi bozmasın” dedi. “Küllerinden doğan Malatya’da eserlerin her birinde imzası olacak” Teşkilat olarak Başkan Taşkın’a görevinde başarılar dileyen Milliyetçi Hareket Partisi Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu ise, “Kendisinin geçmişten gelen bir siyasi birikimi var. Bu görevi liyakatiyle yapacağına hiç şüphemiz yok. Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak Battalgazi ilçemizde bize ne düşüyorsa, gerek Ankara’da gerek yerelde, il başkanımız, ilçe başkanlarımız, Ocak başkanımızla birlikte Malatya’mızın emrindeyiz. Bayram Başkanımızın çalışmalarını takdir ediyoruz. Geçmişten gelen bir bilgi birikimi var. Battalgazi’yi iyi yerlere taşıyacağı kanaatindeyim. Deprem sürecinde yıkılmış, dökülmüş bir Malatya’dan küllerinden doğan bir Malatya olacak. Bu konuda eserlerinin her birinde imzaları olacak. Seçimlerden alnımızın akıyla çıktık. Algı yapanlara karşı feraset sahibi Malatyalılar cevabını vermiştir. Battalgazi ilçemizi ayağa kaldırmak, eskisinden daha güzel yerlere getirmek ve şehrimizi yeniden yapılandırmak için Bayram Başkanımızı destekliyoruz, arkasındayız. Nazik ve misafirperver karşılamasından dolayı kendisine teşekkür ederim” diye konuştu.