- 04 Ağustos 2020 Salı 17:18

Herkese örnek olacak davranış

A
A
A
Herkese örnek olacak davranış

Son zamanlarda hayvanlara yapılan şiddet toplumdan büyük tepki alırken, Malatya’da yaşayan 73 yaşındaki Kenan Durgun emekli olduktan sonra, hayvanlar için barınaklar yaparak ilgili kurum ve kuruşlara bağışlıyor.

Son zamanlarda hayvanlara yapılan şiddet toplumdan büyük tepki alırken, Malatya’da yaşayan 73 yaşındaki Kenan Durgun emekli olduktan sonra, hayvanlar için barınaklar yaparak ilgili kurum ve kuruşlara bağışlıyor.


42 yıllık esnaf hayatının ardından emekli olan hobi olarak başladığı işi hayır işine dönüştüren Kenan Durgun, kedi, köpek ve kuş evleri yapıyor. Emekli Durgun Malatya Büyükşehir Belediyesine kuş evleri bağışlayarak herkesin takdirini topladı.



Köşesine çekilmeyip hayır işleri yapıyor.


Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’da Kenan Durgun’u atölyesinde ziyaret ederek, yaptığı hayır işlerinden dolayı tebrik etti. Kenan Durgun ile bir süre sohbet eden Başkan Gürkan, “Uzun yıllar esnaflık yaptıktan sonra emekli olup köşesine çekilmeyen Kenan kardeşim hayvanlar için bir şeyler yapmanın gayreti ve çabası içinde oldu. Önce ki yıllarda Kenan kardeşimizin bizlere hediye ettiği kuş evlerini Battalgazi ilçesinde parklara, okullara ve kurumlarımızın bahçelerine montajını yaptık. Yeni hediye ettiği kuş evlerini de uygun yerlere asarak kuşlarımızı soğuk ve sıcak günlerde yuva sahibi yapacağız. Kenan Durgun kardeşimi kutluyor, teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.



“Bir geleneği yaşatmaya çalışıyoruz”


Allah’ın insanı bütün canlılardan üstün kıldığını hatırlatan Kenan Durgun, insanların hayvanların yaşam alanlarını kısıtladığını, hayvanlara kötü muamele ettiğini, bu duruma birçok kişi gibi kendisinin de üzüldüğünü söyledi.


Yaptığı Kuş evlerinde Osmanlı mimarisini kullanarak bir geleneği yaşatmaya çalıştığını vurgulayan Durgun, “Çevremizdeki diğer canlılar bizlere muhtaçtır. Onlara faydalı olmalıyız. Eski zamanlarda hayvanlarla aynı yaşam alanlarını paylaşırdık. Betonlaşma, iklim değişiklikleri onların yaşam alanlarını daralttı. Bizler bu alanları artırmalıyız. Yapmış olduğum bu evlerle onların yaşam alanlarını korumaya çalışıyoruz. Yapmış olduğumuz bu evlerde Osmanlı mimarisini kullanarak bir geleneği de yaşatmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.