GENEL - 27 Ekim 2020 Salı 15:11

Malatya toplu ulaşımda HES kodu uygulamasına geçiyor

A
A
A
Malatya toplu ulaşımda HES kodu uygulamasına geçiyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi MOTAŞ toplu taşıma araçlarında kullanılan seyahat kartlarına HES Kodu entegrasyonu için çalışmalara başladı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi MOTAŞ toplu taşıma araçlarında kullanılan seyahat kartlarına HES Kodu entegrasyonu için çalışmalara başladı.


İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliklerine gönderilen genelge ile şehir içi toplu ulaşım araçlarıyla yapılan seyahatlerde kullanılan kart sistemleri ile Sağlık Bakanlığı’nın HES uygulaması arasında gerekli entegrasyon sağlanarak HES uygulamasına geçileceği belirtilmişti.


Genelgeye göre Covid-19 Pozitif tanısı konulan ya da temaslı olan kişilerin kişisel seyahat kartları izolasyon süresi boyunca otomatik olarak askıya alınacak. Hasta veya temaslı kişi böylelikle toplu taşıma araçlarını kullanamayacak. Kullandığı tespit edilenler hakkında ise idari yaptırım uygulanacak. Malatya Büyükşehir Belediyesi MOTAŞ yayınlanan bu genelge doğrultusunda harekete geçerek Malatya’da toplu taşıma araçlarında kullanılan seyahat kartlarına HES Kodu entegrasyonu için çalışmalara başladı.


Konuyla ilgili MOTAŞ Genel Müdürü Cemal Erkoç yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan son genelgede toplu taşıma araçlarında HES uygulaması zorunluluğu getirildiğini hatırlatıp, “HES uygulamasında toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlarımız araç biniş kartlarını validatör’e okuttukları zaman araca kimin bindiği belli olacak. Buradaki sistem Sağlık Bakanlığı sistemi ile direkt bağlantılı olacak ve binen vatandaşımızın Covid virüsü taşıyıp taşımadığı HES kodu ile sorgulanacak ve buna bağlı olarak toplu ulaşımı kullanabilirliği belirlenecek, HES Kodu sorgu sonucu İlgili sağlık birimlerine veya kolluk kuvvetlerine bildirilerek gereken tedbirler alınacaktır.


Sağlık Bakanlığı ile gerekli entegrasyonun sağlanması için MOTAŞ tarafından gerekli düzenlemeleri başlattık. Malatya’da şu anda 650 bin toplu taşıma kartı kullanan vatandaşımız bulunmakta. Bunların 300 bini mevcut genelgeye uygun kişisel bilgilerin yer aldığı kartlar. Bu kart sahibi vatandaşlarımız internet üzerinden MOTAŞ sitesine (www.motas.com.tr) veya www.akillibiletim.com sayfasına girerek kart numarası ve kişisel bilgilerini ilgili alanlara doldurarak kartlarına HES kodu tanımlamalarını yapabileceklerdir. Geri kalan kişiselleştirilmemiş “Malatya Kart” sahipleri ise yine aynı internet sitelerinden giriş yaparak hem kart kişiselleştirmelerini hem de kartlarına HES kodu tanımlamalarını yapabileceklerdir.


İnternet üzerinden kartlarını kişiselleştiremeyen veya HES kodu tanımlayamayan vatandaşlarımız için İstasyon merkez durağı, Çilesiz merkez durağı, Araştırma durağı ve Kapalı Çarşı kart danışma merkezlerimizde bulunan arkadaşlarımız vatandaşlarımıza hizmet vereceklerdir.


Vatandaşlarımızın ulaşımda sıkıntı yaşamamaları ve bazı kısıtlamalar ile karşı karşıya kalmamaları için ricamız en kısa süre içerisinde kişisel bilgilerin bulunmadığı Malatya Kart adlı araç biniş kartlarını 20 Kasım 2020 tarihine kadar kişiselleştirilmiş kart haline dönüştürmeleri ve kişiselleştirilmiş kartlarına HES kodu tanımlamalarıdır” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’ya tarımsal kalkınma hibesi Antalya Ticaret Borsası (ATB) Nisan ayı Meclis Toplantısı, düzenlendi. Çandır, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından sunulan IPARD hibelerinin 81 ili kapsayacağını açıklayarak, "Antalya olarak en üst seviyede faydalanılmasını diliyorum” dedi. ATB Nisan ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında üyelerin katımıyla gerçekleşti. Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği toplantıda, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarım, ekonomi, Antalya ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "İhracata odaklanmalıyız" Antalya’nın yılın ilk çeyreğindeki ihracat performansının geçen yılın altında kaldığını, 2023 yılı ilk çeyreğinde toplam ihracat yüzde 10’a, yaş meyve sebze ihracatı yüzde 33’e ve hububat ihracatının yüzde 50’ye yakın ihracat artışı ile ülke ortalamasının çok üzerinde gerçekleştiğini belirten Çandır, “Bu yılın ilk çeyreğinde Antalya’nın toplam ihracatının yüzde 1’den, yaş meyve sebze ihracatımız yüzde 12’den ve hububat ihracatımız yüzde 5’ten fazla azalarak ülke ortalamasının çok altında kalmıştır. Önümüzdeki aylarda ihracatta daha fazla düşüş yaşamamak için ihracat konusuna bir an önce odaklanmalıyız” diye konuştu. IPARD desteklerinden yararlanma çağrısı Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından sunulan IPARD hibelerinin uzun zamandır 42 ili kapsadığını, Antalya ve diğer 38 ilin desteklerden faydalanması talebini karar vericilere ilettiklerini kaydeden Çandır, “Bu talebimiz bu yıl karşılık buldu ve artık IPARD hibeleri 81 ilimizde verilecek. Başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu. Program takviminin açıklanmasıyla Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Bülbül ev sahipliğinde bölge koordinatörü ve üyelerin katılımıyla desteklemelerle ilgili bilgilendirme semineri düzenlediklerini anımsatan Çandır, “İlgilinin yüksek olduğu seminerde üyelerimizin aklındaki tüm sorular yanıtlandı. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Halil Bey’e, bölge koordinatörüne ve ekibine teşekkür ediyorum. Üretimin çeşitlendirilmesi, ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması gibi alanlarda proje çağrısı yoluyla destekler sunulan IPARD hibelerinden başta üyelerimiz olmak üzere Antalya olarak en üst seviyede faydalanılmasını diliyorum” dedi. Başkan Çandır, bu yıl 27’ncisi düzenlenecek Hasyurt Tarım Fuarı’nın 8-10 Mayıs tarihlerinde gerçekleşeceğini belirtti. Çandır, Türkiye’nin ilk tarım fuarı olan ve Antalya Büyükşehir Belediyesi, Finike Belediyesi, Antalya Tarım Konseyi, Kumluca Ticaret Borsası ve Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası’nın iş birliğiyle düzenlenen fuara davette bulundu. Meclis’te üyeler, sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.