GENEL - 03 Haziran 2020 Çarşamba 15:20

Malatya’da belediyenin araç filosuna 106 yeni iş makinası ve araç katıldı

A
A
A
Malatya’da belediyenin araç filosuna 106 yeni iş makinası ve araç katıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’unda telekonferans sistemi ile katıldığı açılış töreni ile Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin araç ve makine parkına 106 araç ve iş makinası kazandırıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’unda telekonferans sistemi ile katıldığı açılış töreni ile Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin araç ve makine parkına 106 araç ve iş makinası kazandırıldı.


Malatya Büyükşehir Belediyesi ile MASKİ bünyesinde kullanılacak araçlar için Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası önünde bir tören düzenlendi.


Törene Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, ilçe belediye başkanları, AK Parti İl Başkanı İhsan Koca, MHP İl Başkanı Mesut Samanlı, siyasi parti ilçe başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile büyükşehir belediyesi çalışanları katıldı. Törene, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’da Ankara’dan video konferans yoluyla katıldı. Törende ilk olarak konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yeni iş makinaları ve araçlarla Malatyalılara daha kaliteli ve hızlı hizmet edeceklerini belirterek hizmet bayramının başladığını söyledi. Mevcut makine parkının yaşlı ve büyük masraflara yol açtığını dile getiren Gürkan, “Makine ve araç parkımızın yaş ortalaması 26-27 civarındaydı. Bu yaştaki araç filosuyla hizmet etmek mümkün değildi. Sahada daha aktif, dinamik olabilmek, hizmeti yaparken de kaliteli yapmak için araç filomuzun yaşını gençleştirmek gerekiyordu. Toplamda 106 araç aldık. Bu araçlarımızın şuan 47’sini teslim alıyoruz. Salgın hadisesi olmasaydı bu araçlarımızı daha erken alacaktık. Araçlarımızın tamamını aldığımızda sahada daha iyi işler yapacağız. Malatya mazisine layık istikbale daha iyi şartlarda hazırlanacak. Milletimize hizmet etme noktasında elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Bu iş makinaları ve araçların Malatya’mıza kazandırılmasında emeği olan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a ve hükümetimize teşekkür ediyorum” dedi.


Dünya’nın zor bir süreçten geçtiğini, ülke şartlarının değiştiğini, yerel yönetimlerin sıkıntı içerisinde arayışta olduğunu belirten Başkan Gürkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Tüm olumsuz şartlara rağmen Malatya tarihinin en köklü değişimini başlattık. Deprem felaketi ve salgının oluşturduğu travmayı atlatmak ancak bu köklü değişimle olur. Bu krizlerin yönetilmesinde Türkiye Dünya’ya örnek oldu. Malatya’da özellikle salgın süresince üzerine düşen görevi harfiyen yerine getirerek Türkiye’ye rol model oldu. Hem ülkemize ve hem de dünyaya maske üreterek, insanlığa hizmet etti. Biz de bu güzel insanlara hizmetin en iyisini yapacağız. İlk geldiğimiz günden beri söylediğimiz tek şey var. 2 yıl içerisinde altyapısı, yolu olmayan yerleşim yeri kalmayacak. Malatya bu vizyonuyla da örnek olacak."


2020 yılının Malatya için zorluklarla başladığını belirten Malatya Valisi Aydın Baruş ise, 24 Ocak depreminin Malatya’yı olumsuz etkilediğini, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili kamu, kurum ve kuruluşların cansiparane bir şekilde mücadele ettiğini söyledi. Malatya için büyük bir atılımın yapıldığına dikkat çeken Baruş, “Malatya gerçekten zorlu bir coğrafyaya sahip. 12 bin 313 kilometrekare geniş bir araziye sahip. Bu coğrafyanın içinde 718 mahalle var. Bu coğrafyanın her metrekaresi birbirinden farklı. Zor yapıda olan birçok bölge var. Vatandaşa hizmet götürme noktasında belediyelerimiz ve kamu kurumlarımız ciddi çabalar sarf ediyor. Bu coğrafyanın 381 noktası heyelan, sel tehlikesi konumunda. Yine binlerce kilometre köy yolu ve mahalle yolları var. Kış şartlarında verilen karla mücadele çalışmalarının hangi zor şartlar altında yapıldığını gayet iyi biliyorum. Başta salgın, deprem, karla mücadele ve diğer doğal afetlerde verilen mücadelelerden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan ve ekibini ayrıca tebrik ediyorum. Vatandaşlarımızın hayat şartlarını iyileştirme noktasında mücadele etmeye devam ediyorlar. Hizmete alınan 106 iş makinası ve araçlar bu mücadelenin değerine değer katacak. Malatya halkının gönlünde taht kuran Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Bakanımız Murat Kurum’a teşekkür ediyorum” dedi.


"Bizleri kendi evimizdeymişiz gibi karşıladınız"


Malatya için çok güzel bir gün olduğunu hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde gönül belediyeciliği anlayışında gönüllere girmeyi arzuladıkları söyledi. 24 Ocak depremi sonrası Malatya’ya çok sık geldiğini belirten Bakan Kurum, "Birkaç gün önce yine Malatya’ya geldik. Kalbimizde Malatya’nın ayrı ve özel bir yeri var. Bizleri kendi evimizdeymişiz gibi karşıladınız. Misafirperverliğinizden dolayı bütün Malatyalı kardeşlerime teşekkür ediyorum. Malatya’da deprem sonrası birçok projeye imza attık 4244 konutun inşaatı başladı. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizle birlikte birçok proje yapıyoruz. Malatya’mıza altyapı yatırımları için 600 milyon liralık kaynak ayırdık. Atıksu tesisi ile çevre yolu projeleri bunlardan birkaçı. Kasım ayı içerisinde açmayı planladığımız Millet Bahçesi, Yeşil Kuşak Projesi bunlara iyi örnektir. Kentsel dönüşümlerin hayata geçirilmesi noktasında Büyükşehir Belediyemizle çok uyumlu bir şekilde çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.


Yaklaşık 63 milyon 700 bin liralık araç ve iş makinasını Büyükşehir Belediyesi ve İller Bankası iş birliğiyle Malatya’ya kazandırdıklarını ifade eden Kurum, “47 araç teslim edildi. 59 aracımızı da yakın zamanda teslim edeceğiz. Lafla gönül belediyeciliği yapılmıyor. İnsanımızın ihtiyaç duyduğu suyu getirip, kanalizasyonu yapıp, asfaltını dökeceğiz. Temiz tutup, arızaları giderip onları düşündüğümüzü hissettireceğiz. Bu anlayışı her daim kuvvetlendirerek gönüllere girmek en büyük arzumuz. Vefakâr Malatya’mız Cumhurbaşkanımızın yanında her zaman sapa sağlam durmuştur. Bu vefayı göstermiş Malatya’ya hizmet götürmek için bu araçlarımızı kullanacağız. Malatya’mıza hayırlı olsun” diye konuştu.


Yapılan konuşmaların ardından 47 iş makinesi ve araçların kurdeleleri kesildi. Araçlar edilen duaların ardında sahada işe başlamak üzere ilgili daire başkanlıklarına ve MASKİ Genel Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Başkan Tavlı: “Üretimin her noktasında maliyet avantajı sağlıyoruz” Ordu’nun Ünye Belediyesi tarafından hizmete açılan sera projesi ile park ve bahçe bitkileri maliyetleri anlamında yüzde 50’ye varan avantaj sağlandı. Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, üretimin her noktasında maliyet avantajı sağladıklarını söyledi. Ünye Belediyesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı işbirliği ile kurulan serada bugüne kadar park ve bahçe bitkileri üretimi anlamında ciddi başarılar elde etti. Kurulduğu 2022 yılından bu yana hem istihdama katkı sunan, hem de Ünye Belediyesi’nin park ve bahçe bitkileri anlamında kendi kendine üretim yapmasına imkan sağlayan proje ile maliyet anlamında ciddi avantajlara imza atıldı. 2024 yılı yaz dönemi hakkında verilen bilgilere göre, yaz sezonuna hazırlık aşamasında 52 bin adet tohum dikimi yapıldı. Bu tohumlardan 47 bininin ise sağlıklı şekilde üretimi gerçekleştirilerek üretim anlamında yüzde 95 başarı sağlandı. Hali hazırda serada mevsimlik çiçek olarak 17 çeşit, süs bitkisi ve çalı gurubunda ise 50 çeşit üretim gerçekleştiriliyor. Yaz dönemi ile birlikte üretilen bu çiçek ve bitkiler Ünye’nin her noktasına dikilerek şehrin görsel güzelliğine katkıda bulunacak. Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı proje hakkında yaptığı açıklamada, “Seramızda yaptığımız üretimlerle park ve bahçe bitkileri anlamında belediyemize yüzde 50’lere varan avantaj maliyeti kazandırmış olduk. Ünye’mizde hizmet noktasında konkasör şantiyelerimizde yol üretimi anlamında maliyetlerimizi 3’te 1’e düşürdük. Her alanda yaptığımız üretimlere daha az maliyetle çok daha fazla hizmet üretmenin mutluluğun yaşıyoruz” diye konuştu.
Trabzon Trabzon raylı sistem hayaline kavuşuyor Trabzon’da uzun yıllardır beklenen Trabzon Raylı Sistem Hattı’nın devir protokolü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi arasında imzalandı. Tek bir protokol ile Türkiye’nin en uzun raylı sisteminin yapılacağı Trabzon’da projenin 2028 yılında bitirilmesi hedefleniyor. Trabzon’un yıllardır beklediği projelerin başında yer alan Raylı Sistem Hattı’nın devir protokolü imzalandı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen devir protokolü törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün ile Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazetede yayınlanan kararla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından üstlenilecek proje aynı zamanda tek bir protokol ile Türkiye’nin en uzun raylı sistemi olacak. İlk etapta 8.7 kilometresi ile başlayan ardından da 32 kilometrelik uzunluğuna sahip olacak Trabzon Raylı Sistem Hattı’nın 2028 yılında hizmete girmesi hedefleniyor. Devir protokolünde bir konuşma yapan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, raylı sistem çalışmalarını hızlı bir şekilde başlattıklarını belirterek, “Projemiz genel itibariyle 824 bin kişinin yaşadığı şehrimizde özellikle Akçaabat, Yomra ve Ortahisar ölçeğimizde 500 bin kişinin yaşadığı sirkülasyonun en yoğun olduğu alana hizmet etme hedefiyle beraber oluyor. Yani Akçaabat ve Yomra arası planlanıyor. Ancak projemizin başlangıç aşaması şehir hastanemizin de hizmete alınması ile beraber daha yoğun bir alan olacak etaplamanın en yoğun alanı Akyazı-Meydan olarak yani 8.7 km’lik alan itibarıyla inşallah başlayacağız. Hemen akabinde üniversitemizde yani Akyazı-Havalimanı aksıyla beraber 16 km’lik kısmını Ortahisar ölçekli olarak ele alacağız ardından da Akçaabat bağlantımız ve Yomra bağlantımız şeklinde projemize inşallah devam ettirmeyi arzu ediyoruz. Tabii ki bütün şehirlere yapılan hizmetlerin bahanesi kıymetli Cumhurbaşkanımızın ülkesine milletinden memleketine hizmet etmeye adanmış olan liderimizin Cumhurbaşkanımızın iradesi kararı kararlılığı ve hizmete aşkıdır. Hatırlarsanız bu projemizi kıymetli Cumhurbaşkanımız Trabzon’u ziyaretinde de hemşerilerle beraber buluşmasında da gündeme getirmiş paylaşmış biz de bir manada ondan sonraki süreci şehrimizde bu projeyi önceliklendirerek ve şehirdeki beklentiyi karşılamak adına bu çalışmayı hızlı bir şekilde başlattık” dedi. Proje tek bir protokol ile imzalanan en uzun raylı sistem çalışması olacak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün ise yaptığı konuşmada, Türkiye’de 970 kilometre raylı sistem işletmeciliği olduğunu belirterek “Şehirler çok büyüdü onlarca yıl önce bir trafik sorunu yoktu ama artık insanların büyükşehirlerde yaşarken ilk akıllarına gelen problem trafik problemi. İkinci problem ise Karadeniz’de daha çok yaşadığımız arazi problemi. Birkaç on yıl önce baktığımızda şehirlerde toplu taşıma önemli değildi. Son 15-20 yılda daha hayati hale geldi. Şehirler büyüdükçe ulaşım ana planlarının gerektirdiği ulaşım ihtiyaçları artıyor. Trabzon’da ulaşım ana planının güncellenmesiyle bir raylı sistem ihtiyacı ortaya çıktı. 800 bini aşkın nüfus herkesin şehir merkezine gelme durumu var. Burada uzun bir planlama gerekiyordu. Bu anlamda bugün kadar Türkiye’de 970 kilometre raylı sistem işletmeciliği var. Bunun 433 kilometresini bakanlığımız gerçekleştirdi. Bugünkü protokolde de tek bir protokol ile en uzun raylı sistem çalışması Trabzon için başlıyor. İki ucuna baktığımızda 32 kilometreden bahsediyoruz. Diğer şehirlerde yapımı devam eden 61 kilometre raylı sistem hattı var. Bugün inşallah imzasını atıyorken etüdümüzün, projelerimiz, sondajlarımızın 1-1.5 yıl içerisinde tamamlanması, 2025 yılında inşallah yapım aşamasına getirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Genç projenin 2028 yılında bitirilmesinin hedeflendiğini belirterek, “Uygulama projemizi inşallah tamamlayıp süratle 2025 programımıza yetiştiğimiz taktirde 2025 yılında fiilen başlayıp 2028 yılında bunu bitirmeyi hedefliyoruz. Bunu Bakanımız ile paylaştık. Süratli çalışacağız. Şehrimizde beklenen bir proje. Bizim önceliklerimiz arasında 3 temel projeden bir tanesi ve birincisidir” diye konuştu.
İstanbul İstanbul’da lüks otomobil kaçakçılığı operasyonu: 20 Kişi yakalandı İstanbul’da düzenlenen otomobil kaçakçılığı operasyonda, yabancı kişilerce yurt dışından turistik amaçla getirilip usulsüz yöntemlerle satıldığı belirlenen piyasa değeri yaklaşık 60 milyon lira değerinde çeşitli marka ve modelde 17 lüks araca el konulurken, 20 kişi gözaltına alındı. Otomobillerin bazıları İnterpol listesinde ‘çalındı’ kaydı yer alıyor.Alınan bilgiye göre, İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bazı yabancı uyruklu kişilerin yurt dışından Türkiye’ye çalıntı otomobil getirip ülkede usulsüz yollarla sattıktan sonra çıkış yaptığı bilgisine ulaştı.İl genelinde lüks oto kaçakçılığının men edilmesi ve takibine yönelik geniş kapsamlı çalışma başlatan polis, yurda turistik amaçla yolcu beraberinde getirilen lüks araçların, yasal süresi içerisinde ülkeden çıkış yapmadığını ve şase numaraları değiştirilen bazı araçlara, sahte evraklarla tescil işlemi yapılarak Türkiye plakası çıkarıldığını tespit etti. Araçlara yönelik yapılan detaylı araştırmalarda otomobillerin bir kısmının Almanya, İsveç ve Polonya‘dan çalındığı ve İNTERPOL listesinde “çalıntı” kaydı bulunduğu ortaya çıkarıldı. Söz konusu araçların Türkiye’de aktif olarak kullanıldığı anlaşılınca operasyonun düğmesine basıldı.Lüks otomobil kaçakçılığına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, teknik ve fiziki takip başlatan polis, el değiştiren yeni araç sahiplerinin kimlik ve adres bilgilerini tek tek tespit etti. Sahte belgelerle tescil işlemi gerçekleştirilen ve kullanıldığı belirlenen piyasa değeri yaklaşık 60 milyon lirayı bulan 17 otomobile el konulurken, 20 şüpheli düzenlenen operasyonla yakalandı.Zanlılara ait ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, sahte olduğu değerlendirilen çok sayıda araç satış evrakı ele geçirildi. Operasyonda, yurt dışından temin edilip usulsüz yöntemlerle satıldığı belirlenen çeşitli marka ve modelde 17 lüks otomobil ise el konulduktan sonra bugün İstanbul Emniyet Müdürlüğü avlusunda sergilendi.Yakalanan otomobil kaçakçıları sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesine götürüldü. Buradaki ifade işlemleri tamamlanan 20 zanlının, farklı tarihlerde sevk edildikleri adliyede çıkarıldıkları mahkemece ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakıldıkları öğrenildi.