GENEL - 13 Eylül 2019 Cuma 17:57

Malatya’da yerli üretim ‘Dila Kırmızıbiber’ de ilk hasat gerçekleştirildi

A
A
A
Malatya’da yerli üretim ‘Dila Kırmızıbiber’ de ilk hasat gerçekleştirildi

Kayısı üretiminde dünyanın başkenti konumunda olan Malatya’da, çiftçiler bakanlığın desteği ile başka alternatif ürünlere de yönlendiriliyor.

Kayısı üretiminde dünyanın başkenti konumunda olan Malatya’da, çiftçiler bakanlığın desteği ile başka alternatif ürünlere de yönlendiriliyor. Bu kapsamda Battalgazi ilçesinde yetiştirilen ‘Dila Kırmızı Biber’ de ilk hasat gerçekleştirildi.


Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından yerli ve milli tohumculuk faaliyetlerinin geliştirilmesi çalışmaları kapsamında, Malatya’da üretiminde arz açığı olan Pul Biberlik Biber üretiminin yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı. Battalgazi ve Doğanşehir ilçelerinde 1’er dekarlık alana Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 2017 yılında tescil edilen Yerli Üretim ve Sanayiye uygun, meyve eti ince Dila çeşit biber ekimi gerçekleştirildi.


Battalgazi ilçesinde gerçekleştirilen hasat törenine Vali Aydın Baruş, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doğan Gözcü ve Teknik Koordinatör Özkan Altun ile yetkililer katıldı.


Hasat programında ilk olarak söz alan Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Malatya’nın kayısı üretiminde önemli bir üretim şehri olduğunu belirterek ancak kayısının yetişmediği bölgelerde de bu tür alternatif ürünlerin ekimi için çiftçileri desteklediklerini söyledi. Malatya’nın tarımsal ürün arzında açık bulunan pul biber ürününün yerel şartlarda yetiştiriciliğini teşvik etmek adına bu projeyi hayata geçirdiklerini belirten Macit, “Kayısı üretimi Malatya ilimizde yoğun olarak yapılmaktadır. İlimizde meydana gelen ilkbahar geç donları nedeni ile üreticiler üretim deseninde çeşitlendirmeye giderek risklerini azaltmak ve düzenli gelir elde etmek istemektedirler. Özellikle ekonomik kayısı yetiştiriciliğinin yapılamadığı alanlarda, kayısının dışında ekonomik yetiştiriciliğin uygun olduğu ürünlere yönlendirilmesi amacı ile verimi yüksek ve endüstriyel bitkilerin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu çalışma tarımda Endüstriyel ürün üretiminin yanında yılın değişik aylarında üreticilerin tarımsal faaliyette bulunması ve gelir elde etmesine katkı sağlayacaktır. Projenin özellikle kayısı hasat ve bakım işlemleri ile farklı bir döneme denk gelmesi işgücünün daha etkin kullanılmasını sağlayacaktır” dedi.


Çiftçi şartlarında Dila Kırmızıbiber çeşidi yetiştiriciliğinde üretim aşamasında ciddi bir sorun ile karşılaşılmadığını belirten Macit, şimdiye kadar 2 hasat yapıldığını ve elde edilen ürünlerin ise iç pazarda rağbet gördüğünü söyledi.


Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ise yaptığı konuşmada, Malatya’da tek tip ürün yetiştirmenin kayısı ya bağlı üreticilik olduğunu belirterek ürün çeşitlendirilmesi adına tür çalışmaları desteklediklerini ifade etti. Milletvekili Bülent Tüfenkci’nin Bakanlığı döneminde Malatya’da ürün çeşitliliğinin artırılması adına ciddi girişimlerde bulunduğunu anımsatan Güder, “Kayısının bazı bölgelerde iklimsel olarak yetişmesi uygun değil. Buradalar da ürün çeşidinin arttırılması adına Battalgazi de özellikle gelişen hayvancılığı desteklenmesi adına silajlık mısır üretimini yaygınlaştırma yonca üretimini arttırma adına bu çalışmalar yapılıyor. Battalgazi bölgesinde şekillenen bu çeşitte üreticilerle yaptığımız görüşmelerde kayısında daha fazla ürün elde ettiklerini görmüş olduk. Bugünde farklı bir ürünü uygulama yöntemi ile üreticilerimizin alternatif ürün olarak bu yönde ekimlerinin hasadına katıldık. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bizlerde Battalgazi Belediyesi olarak tarımın gelişmesi adına çiftçilerimizin alternatif ürünlere yönelmesi adına elimizden gelen tüm desteği vereceğiz” ifadelerine yer verdi.


Son olarak söz alan Malatya Valisi Aydın Baruş ise iklime bağlı bazı bölgelerde kayısı üretiminde düşüş yaşanılabildiğini belirterek, bazen de fiyatlardan dolayı kayısı üreticilerinin mağduriyetinin söz konusu olduğunu söyledi. Arzularının son yıllarda sulamaya açılan alanlarda alternatif ürünlerin arttırılması olduğunu dile getiren Baruş, “İlimizde önemli bir hayvancılık potansiyeli var. Buradaki büyükbaş hayvanlarının yem ihtiyaçlarını karşılamada maalesef çok uzak illerden bu yemleri karşılıyoruz. Buda maliyetlerde ciddi artışa neden oluyor. Sulanabilir alanlarda bu ürün desenini arttırma çalışıyoruz. Diğer taftan Recai Kutan Barajının işlemesiyle Yazıhan’da çok ciddi bir artış oldu ve 92 bin dönüm alan sulamaya açıldı. Buralarda şeker pancarı üretiliyor, geçen 12 bin dönüm alan bu yıl 27 bin dönüme çıktı” diye konuştu.


Alternatif ürün arayışları kapsamında Dila Kırmızı Biber ürününü de ortaya çıktığını ifade eden Baruş, “Bu biberin özelliği kurutularak gerek kuru halde, gerekse pulbiber olarak tüketiliyor. Malatya’da da biber tüketimi yüksek, bu noktada bu ürünün tutulacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından ilk hasadı geçtiğimiz Temmuz’da yapılan Dila Biberin ikinci hasadı başlatıldı. Vali Baruş ve diğer konuklar daha sonra biberden üretilen ürünleri inceledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Vali Ünlü’den Başkan Zeyrek’e ‘Hayırlı olsun’ ziyareti Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek’e “hayırlı olsun” ziyaretinde bulundu. Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek’i ziyaret etti. Vali Ünlü’yü, Büyükşehir Belediyesi hizmet binasıı önünde karşılayan Başkan Zeyrek’e, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanları Atilla Efendioğlu ve Hale Mersinli Kuzucu eşlik etti. Başkan Zeyrek’e, çiçek takdim ederek Büyükşehir Belediye Başkanlığının hayırlı olmasını temenni eden Vali Ünlü, “Büyükşehir Belediye Başkanlığınız ilimiz için hayırlı olsun. Bir buçuk milyon nüfusun yaşadığı Ege Bölgesi’nin en önemli 2’nci iliyiz. Tarımıyla, sanayisiyle, trafiğiyle bunların beraberinde getirdiği bir takım sorunlarla beraber. Bu tür hareketli illerde beraberinde bir takım sorunlar da yaşanıyor. Nüfus yoğunluğu, nüfus hareketliliği, komşu illerin sizinle ilişkileri, bunları da yönetmeniz gerekiyor. Bu bir bayrak yarışı. Şehrimize, bölgemize, ülkemize uyumlu bir şekilde hizmet etmeye devam edeceğiz. Tekrar başarılar diliyorum, tebrik ediyorum” ifadelerinde bulundu. “El ele verip hizmet edeceğiz” Vali Ünlü’ye ziyareti nedeniyle teşekkür eden Başkan Zeyrek de, “Sizin de önderliğinizde, bütün gücümüzle el ele verip şehrimize hizmet edeceğiz. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde halkımızın takdiriyle bu göreve biz seçildik. 5 yıl boyunca Allah’ın izniyle çok güzel hizmetlerimiz olacak” dedi.
İstanbul D vitamini eksikliği olanlarda bunama riski yüzde 19-25 artıyor İngiltere’de yapılan uzun vadeli bir araştırmaya göre D vitamini eksikliği olanlarda bunama riskinde yüzde 19-25 oranında artış gözlendi. Düzenli olarak D vitamini takviyesi alanlarda ise Alzheimer riskinde yüzde 17 azalma görülürken damar hastalığına bağlı bunama riskinde yüzde 14 azalma gözlendi. The American Journal of Clinical Nutrion’da yayınlanan araştırmada; 14 yıl boyunca takip edilen kişilerde, D vitamini eksikliğinden kaynaklı demans riskinin yükselerek yüzde 19-25’lere çıktığı tespit edildi. Araştırma hem Alzheimer hem de damarların tıkanmasına bağlı oluşan demans için geçerli olurken uzun süre D vitamini eksikliğinin de bunlara sebep olabileceğini gösteriyor. Kişilerin demansa karşı korunması için erken yaştan itibaren önlem almaları gerektiğini belirten Çakmak Erdem Hastanesi’nde Nöroloji Uzmanı Dr. Nazan Eryiğit, gençlere ve yetişkinlere çeşitli önerilerde bulundu. “Yorgunluk, sürekli uyuma isteği, uyumaya rağmen vücutta ağrılar D vitamin eksikliğinden olabilir” Demans riskinin yaşla giderek arttığına değinen Uzm. Dr. Nazan Eryiğit, “D vitaminini hep kalsiyum ve kemik gibi bilsek de özellikle gençlerin unutkanlığının en önemli sebeplerinden biridir. Bu yüzden D vitamini destekli gitmeliyiz. Nörolojiyi en çok ilgilendiren konulardan biri unutkanlıktır. Yorgunluk, sürekli uyuma isteği, uyumaya rağmen vücutta ağrılar ve dinlenememe, dinlenmeden kalkma gibi durumlar D vitamin eksikliği belirtisidir. Türkiye, D vitamini açısından çok iyi bir ülke. Sürekli güneşimiz var fakat güneşlenmiyoruz. Güneşlenirken güneş kremi sürüyoruz. D vitamininin en önemli kaynağı direkt olarak güneşe temas etmektir. Koruyucusuz ve direk ten teması olmalı” açıklaması yaptı. Uzm. Dr. Nazan Eryiğit, “Ayrıca özellikle yağlı balıkları yemeliyiz. Belki de omega 3 takviyesi almalıyız ki onlarda D vitamini yoğun miktarda var. Düzenli beslenme de önemlidir. Akdeniz diyeti yapın, yeşillikleri kullanın. Çünkü demans sadece D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaz. B12, folik asit yani üçünün birlikte alınmış olması lazım” dedi. “Bilinçsiz kullanılan D vitamini tehlikelidir” “D vitamininde yağda eriyen bir vitamin, zehirlenmesi var” diyen Uzm. Dr. Eryiğit, “O yüzden bilinçsiz şekilde kullanılması çok tehlikelidir. Doktoruna ölçüm yaptırmadan kesinlikle D vitamin takviyesine başlamasınlar. ‘Yeterli yere geldi’ demeden de vitamin takviyesi kesilmemelidir. Tedaviye ise kanda serum düzeyine bakarak karar veriyoruz” uyarısında bulundu. “Arada cam olmasın, direk maruziyet istiyoruz” Demanstan korunmak için kişilere tavsiyelerde bulunan Uzm. Dr. Eryiğit şunları söyledi: “Hem zihinsel hem de bedensel egzersiz çok önemlidir. Özellikle multivitaminlerin içerisinde yer alan D vitamini son derece düşük doz ve asla yeterli olmuyor. Hasta, ‘nasıl olsa ben bir kompleks vitamin alıyorum’ deyip doktora gitmiyor. ‘Ben zaten içiyorum’ deyip ölçtürmüyor. Hâlbuki aldığı şey günlük tüketime bile yetmiyor. Unutkanlık çok önemli bir şikâyettir. Genç yaş ya da yaşlı, hiç fark etmez varsa unutkanlığınız mutlaka nöroloji uzmanına başvurun. Lütfen güneşe biraz maruz kalın. Sadece elinizden yüzünüzden değil, kollarınızdan, bacaklarınızdan da D vitamini alın. Her gün en az 45 güneşte kalın. Ama arada cam olmasın, direk maruziyet istiyoruz.”