GENEL - 11 Ocak 2021 Pazartesi 16:10

MHP’liler Çırmıhtı’daki restorasyon projelerini inceledi

A
A
A
MHP’liler Çırmıhtı’daki restorasyon projelerini inceledi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, MHP İl Başkanı Mesut Samanlı, MHP İl ve İlçe Teşkilatı Üyeleri, Kadim Çırmıhtı’nın tarihsel ve kültürel mirasının geleceğe taşınması adına baştan aşağıya restore edilerek farklı temalı müzelere dönüşen Tarihi Yeşilyurt Konakları ile bölgede gerçekleşen dönüşüm projelerini yerinde incelediler.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, MHP İl Başkanı Mesut Samanlı, MHP İl ve İlçe Teşkilatı Üyeleri, Kadim Çırmıhtı’nın tarihsel ve kültürel mirasının geleceğe taşınması adına baştan aşağıya restore edilerek farklı temalı müzelere dönüşen Tarihi Yeşilyurt Konakları ile bölgede gerçekleşen dönüşüm projelerini yerinde incelediler.


MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu ile beraberindeki MHP heyeti, Malatya ve Yeşilyurt’un tarihi değerleri, kültürü, medeniyeti ve yöresel lezzetlerinin günümüzden geleceğe taşınmasını sağlayacak olan Gastronomi Konağı, Kahve Konağı, Kent Belleği Müzesi, Ahmet Çalık Tekstil Müzesi, Butik Otel, Yöresel Ürünlerin Tanıtımı ve Satışının yapıldığı Lokanta, (DAP) Halk Kütüphanesi, dönüşüm projesiyle bölgenin kimliğine yakışır seviyeye getirilecek olan Güreş Sahası başta olmak üzere ‘Sokak ve Cephe Sağlıklaştırma’ projeleriyle sosyal dokuya uygunluğu artırılan sokaklar ve binaları incelediler.


Bölgede gerçekleşen yatırımlar hakkında misafirlerine detaylı bilgiler paylaşan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, MHP Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu ile beraberindeki MHP heyetini, Kadim Çırmıhtı’da ağırlamaktan büyük bir onur duyduklarını söyledi.


Malatya ve Yeşilyurt’un çok sağlam temelden yükselen kadim medeniyeti ve kültürünü farklı projelerle iç ve turizme kazandırdıklarını söyleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “MHP Milletvekilimiz Sayın Mehmet Celal Fendoğlu, MHP İl Başkanımız Sayın Mesut Samanlı ile MHP İl ve İlçe Teşkilatımızın değerli mensuplarını tarihi, medeniyeti ve kültürüyle çok zengin bir potansiyele sahip Kadim Çırmıhtı’mız da misafir etmekten mutluluk duyduğumuzu öncelikle belirtmek isterim. Sayın Vekilimiz ve MHP Heyetiyle birlikte Lezzet Caddesi üzerinde bulunan ve yaptığımız dönüşüm projeleriyle farklı temalı müzelere dönüşümünü sağladığımız Tarihi Yeşilyurt Konaklarımızda detaylı bir inceleme gezisi düzenledik. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerindeki vaatlerimizden olan ‘Lezzet Vadisi’, ‘Yeşilyurt Kentsel Tasarım’ ve ‘ Tarihi Yeşilyurt Konakları Restorasyon’ projemiz kapsamında Lezzet Caddemizde bulunan Konaklarımızı, bölgemizin sosyal dokusuna uygun bir mimari bakış açısı ve vizyonel yaklaşımlar neticesinde birbirinden değerli konaklar ve müzelere dönüşümünü sağladık. Konaklarımız gerek iç ve dış tasarımları, gerekse de sergilenen tarihi eşyalar ve servis edilen yöresel ikramlarıyla dikkat çekici bir yapıya dönüşmüştür. Malatya ve Yeşilyurt mutfağının eşsiz lezzetleri başta olmak üzere dokumacılık kültürü ve mahalle oyunlarımızın tüm boyutlarıyla sergilendiği müzelerimizle bu anlamda büyük bir farkındalık oluşturduk. Bölgemizin geçmişten bugüne kadar uzanan sosyal, kültürel, tarihsel ve kültürel zenginliklerini, her biri birbirinden değerli müzelerimiz ve dönüşüm projeleriyle ön plana çıkarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Konaklarımız, müzelerimiz, sosyal dokuya uygunluğu artan sokaklarımız, caddelerimiz, evlerimiz ve meydanlarımızla bölgemizin tarihsel zenginliğine değer katan yatırımlarda bulunduk. Milletvekillerimiz, Valiliğimiz, Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, Kamu ve Kurum Müdürlüklerimiz, Sivil Toplum ve Meslek Örgütlerimiz, Muhtarlarımız, Medya Kuruluşlarımız ve Hemşerilerimizle hep birlikte el ele verip, tarihi bölgelerimizin tüm zenginliklerini daha geniş kesimlere ulaştırmak adına çok güzel bir birliktelik oluşturduk. İnşallah Kadim Çırmıhtı’mız, oluşan bu güzel birliktelik ve dayanışma sayesinde turizmde cazibe merkezi


olacak ve hem bölgemizin hak ettiği değeri görmesini sağlayacağız hem de bölgemizin ekonomik hayatına katkı sunmuş olacağız” diye konuştu.


Müzeleri, Konakları ve Butik Otel’i yakından inceleyen MHP Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, Kadim Çırmıhtı’da gerçekleşen dönüşüm projelerinden dolayı Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ı tebrik ederken, Kent Belleği Müzesindeki anı defterine inceleme ziyaretine ilişkin düşüncelerini yazdı.


Çınar, ziyaretin sonunda Kahve Konağında ağırladığı MHP Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu ile beraberindeki MHP heyetine kayısı çekirdeğinden yapılan özel kahveyi ikram etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.