GENEL - 16 Şubat 2020 Pazar 13:02

Milletvekili Tüfenkci, emlakçılar ile bir araya geldi

A
A
A
Milletvekili Tüfenkci, emlakçılar ile bir araya geldi

AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Elazığ-Malatya depremi sonrasında esnaflara 50 bin TL’lik faizsiz kredi imkanı getirildiğini belirterek, deprem bölgesinde yaşanan tüm mağduriyetleri giderme adına hükümet olarak gereken tüm desteğin verildiğini söyledi.

AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Elazığ-Malatya depremi sonrasında esnaflara 50 bin TL’lik faizsiz kredi imkanı getirildiğini belirterek, deprem bölgesinde yaşanan tüm mağduriyetleri giderme adına hükümet olarak gereken tüm desteğin verildiğini söyledi.


Malatya Emlak Komisyoncuları Odası tarafından organize edilen istişare toplantısı Yeşilyurt Belediyesi Gedik Sosyal Tesislerinde gerçekleşti. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver, AK Parti MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül ile vatandaşlar katıldı.


Programda konuşan Milletvekili Bülent Tüfenkci, 24 Ocak’ta yaşanan Elazığ Sivrice depremini anımsatarak “Devletimize, Hükümetimize, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz. 3 saat içerisinde, 3 Bakanımız Elâzığ ve Malatya’ya geldi. Cumhurbaşkanımız 24 saat dolmadan yine Elazığ ve Malatya’da idi. Devletin tüm kurumları çok koordineli etkin koordinasyonla olay mahallinde” dedi.


“Rabbim bir daha böyle felaketler yaşatmasın” diyen Tüfenkci, “Daha organize olarak, gerek Kızılay, gerek AFAD yardım konusunda milletimizin bütünleşmesiyle biz deprem yaralarını çok hızlı bir şekilde sarıyoruz ve sarmaya da devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.


“Bakanımıza teşekkür ediyoruz”


Deprem sonrası ilgili bakanların sürekli sahada olduğunu ve vatandaşların mağdur olmamaları için çalıştığını kaydeden Tüfenkci, “Bakanlarımızın Malatya’da bulunmaları, bakan yardımcısı arkadaşlarımızın da sürekli sahada bulunmaları birçok eksikliğin de giderilmesine vesile oluyor” dedi.


Malatya’nın yeni konutlarına ihtiyacı olduğunu da ifade eden Tüfenkci, “Deprem sonrası Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzün verilere göre 7 bin 400 konuta ihtiyaç var. Bunların bir kısmını TOKİ depremzedelerimizin için yapacak. Depremde ağır hasar alan ve yıkılması gereken binaların karşılığında TOKİ tarafından finanse edilerek bu konutlar yapılacak. Konutların yerleri belirlendi biran önce hayatta geçirilecek. Bu noktada ihale tarihleri verildi. Kısa zamanda başlanacak” şeklinde konuştu.


Malatya’da konut ihtiyacının her geçen gün arttığını da dile getiren Tüfenkci, “Özel hareket daire başkanlığının da Malatya’mıza gelmesiyle birlikte biliyorsunuz 3 bin özel harekatçı şehrimize yerleşecek. Bunların barınma ve konut ihtiyacı da doğacak. Bu anlamda belediyelerimize önemli görev düşüyor. Biz Malatya’nın yerleşimini ve kalkınmasını bu anlamda koordine etmiş olacağız. Malatya’mız kalkınan, gelişen kentlerimizin başında geliyor” dedi.


“Esnaflarımıza 50 TL ve 100 TL kredi”


Milletvekili Tüfenkci, depremden etkilenen esnaflara da 50 bin TL’lik faizsiz kredi imkanı getirildiğini hatırlatarak, “Ayrıca Elazığ ve Malatya’da depremden zarar gören KOBİ’lerimize 100 bin liraya kadar faizsiz ve 1 yıl geri ödemesiz kredi vermeye başlanıldı. Şimdi buna ek olarak bölge ekonomisinde durgunluğun önüne geçmek ve üretimde sürekliliği sağlamak için yeni bir adım daha atıldı. Sayın Bakanımız Mustafa Varank’ın da dün açıkladığı gibi İmalat sanayiinde faaliyet gösteren işletmeler, depremden fiziki olarak zarar görmese de KOSGEB’in İmalat Sanayi İşletme Kredisi Faiz Desteği Programı’ndan faydalanabilecekler. Bu şu anlama geliyor, 50 ve altı çalışanı olan işletmeler 100 bin liraya kadar kullanacakları kredide, 50’den fazla istihdamı olan işletmeler 150 bin liraya kadar kullanacakları kredide, aynı şartlarda yani faizsiz ve 1 yıl geri ödemesiz KOSGEB’in faiz desteği programından yararlanacak. Yine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Elazığ ve Malatya İllerinde yerleşik üye işyerlerinden yapılan alışverişlerde kredi kartı taksitlendirme süreleri 1 Ocak 2021’e kadar iki katı olarak uygulanmasına karar verdi” ifadelerine yer verdi.


Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver ise deprem sonrası sahada olduklarını dile getirerek “Tabi ki deprem doğrudan konutla alakalı bir iş. Burada konutlarımızın kalitesi ortaya çıktı. Bize bir şey öğretti, bundan sonra ne yapacağız. Malatya’da her türlü depremlere karşı daha iyi bir konutlarda yaşayabileceğimize dair bir ders çıkardık” dedi.


Bakan yardımcısı Suver, “İnşallah bu çalışma süreci içerisinde Emlakçılar da bize daha iyi bir Malatya inşat etme konusunda fikirleriyle yardımcı olurlar. Çocuklarımıza torunlarımıza daha müreffeh bir Malatya bırakmak için el birliği ile çalışmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Bina görevlisi büyükşehir belediye başkanlığı için yarışacak Kayseri’de 15 yıldır bina görevlisi olarak çalışan Ferdi Karabacak, Yeni Türkiye Partisi’nden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak 31 Mart Yerel Seçimleri’nde yarışacak. Adaylığı ile ilgili açıklama yapan Karabacak, “Belediye başkanları yüksek tabakadan görünebilir ama ben bina görevlisi olarak aday oldum” dedi. Halkın içinde ve halkın bünyesinde bir birey olduğunu söyleyen Yeni Türkiye Partisi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ferdi Karabacak, “Ben 15 yıldır Kayseri’de ikamet ediyorum ve bu süre zarfında da bina görevlisi olarak çalışıyorum. Yeni Türkiye Partisi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayıyım. Başkanlık hikayem şöyle başladı, ben halkın içinde, halkın bünyesinde olan bir insanım öncelikle. Genelde belediye başkanları yüksek tabakadan görünebilir. Bir doktor olabilir, avukat olabilir, iş insanı olabilir ama ben bir bina görevlisinin de belediye başkanı adayı olabileceğini hatta kazanarak belediye başkanı olabileceğini düşünerek halkımın da talepleri üzerine bu yola çıkmış bulunmaktayım. Halkımın istek ve taleplerine benim daha hızlı, daha olgun bir dille cevap verebileceğimi düşünüyorum” dedi. Karabacak, özellikle öğrenciler ve ulaşımla ilgili sorunlara çözüm getirecek projeleri olduğunu söyleyerek, “Çevre temizliği çok önemli bu durumda. Biliyorsunuz ülkemizde ve Kayserimizde mülteci yoğunluğu var şu anda. Benim de bunlarla alakalı çalışmalarım var. Ulaşımla, ulaşım pahalılığıyla alakalı çalışmalarım var. Hayat pahalılığının Kayseri’deki etkileriyle ilgili çalışmalarım var. Örneğin su giderleri Kayseri gibi bir yerde yüksek. Faturaları bu vatandaşların nasıl ödediklerini, ödeyemediklerini, sularının kesildiğini ben bizzat gördüğüm için bu konuda da çalışmalarım var. Özellikle öğrencilerin ulaşımla alakalı sorunlarını, yemekle alakalı sorunlarını biliyorum. Şu an Kayserimizdeki öğrencilerimiz yemek yeme ile alakalı büyük sorunlar yaşamaktadırlar. Bunlarla alakalı İstanbul’da yapılan bir çalışmayı da model olarak kullanmak istiyorum. Öğrencilere daha uygun tarifeli daha güzel ev yemekleri hizmeti sunmak istiyorum” ifadelerini kullandı. “Benim projelerim gerçekleşmesi yüksek projeler” Projelerinin gerçekleşme ihtimali yüksek projeler olduğunu söyleyen Ferdi Karabacak, “Ben direkt halkın gerçek taleplerine cevap vermek istiyorum. Benim aşırı reklam içeren projelerim yok. Hayal olacak, yapılmayacak bir projem yok. Diğer belediye başkan adayları çok projeler sunuyorlar ama bunların ne kadarını gerçekleştirebiliyorlar ne kadarı hayatımızda yer alabiliyor bu tartışılır. Fakat benim projelerim gerçekleşmesi yüksek ihtimalli projeler” dedi.
İzmir Soyer’den veda öncesi son toplantı: “Ben yola devam ediyorum” İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu (İEKKK), İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde 125’inci toplantısını yaptı. Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki toplantıda Başkan Soyer’e veda edildi. Duygu dolu anların yaşandığı toplantıda konuşan Başkan Soyer, “Cumhuriyet’in 100. yılında bu şehirde belediye başkanlığı yapmış olmak bana hayatım boyunca yetecek en büyük gurur. Ancak ben yola devam ediyorum. Çünkü bu ülkenin bu hikâyeyi hak ettiğini düşünmüyorum. Sizlerle birlikte yol yürümek istiyorum” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 2009 yılında kurulan, kent ekonomisinde belirleyici role sahip kurum ve kuruluşların temsilcilerinin üye olarak yer aldığı İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu (İEKKK) 125’inci toplantısını Tarihi Havagazı Fabrikası’nda yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığındaki dönemin son toplantısında genel değerlendirme yapıldı. Kurul üyeleri tarafından Başkan Soyer’e veda edilerek, sevgi ve gurur dolu sözler dile getirildi. “Minnettarım” İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Buraya gelirken çalışma arkadaşlarımla vedalaştım ve son toplantım için buraya geldim” diyerek sözlerine başladı. Başkan Soyer, bugüne kadar olan katkıları için İEKKK üyelerine teşekkür ederek, “Ben yola devam ediyorum. Bu yolda güçlü olmak lazım, bunu başaracağıma inanıyorum. Ben bu ülkenin bu hikâyeyi hak ettiğini düşünmüyorum. Bu yaşam kalitesini bu ülkede yaşayan hiç kimse hak etmiyor. Bambaşka bir yaşam seviyesinde yaşıyor olmalıyız. Sizlerle birlikte yol yürümek istiyorum. Gücüm yettiğince devam edeceğim. Bana gösterdiğiniz yakınlık için her birinize minnettarım” ifadelerini kullandı. İEKKK’nin Türkiye’de örneği olmayan bir yapı olduğunu söyleyen Başkan Soyer, “Bu kurul inanılmaz kıymetli bir kurul. Burada tarih, siyaset, arkeoloji her şey konuşuluyor. Burada büyük bir içtenlikte bütün farklılıklar masaya yatırıldı. O yüzden önümüzdeki süreç neyi getirirse getirsin ne olacaksa olsun bu kurul kalmalı. Bu şehrin hafızasında kalmalı ve unutulmamalı. Bu kurul ortak aklı, şehir için ortak vicdanı, derdi tasayı taşıyan insanlardan oluşuyor” diye konuştu. Sözlerini sürdüren Başkan Soyer, şunları kaydetti: “Bana çok büyük bir yük yüklediniz, asla bu değer karşısında sizleri mahcup etmeyeceğimi belirtmek istiyorum. Empati yapmak en çok gayret ettiğim nokta. Empati yapmaya başladığınızda demokrasinin de yolunu açmış oluyorsunuz. Benim en çok yapmaya çalıştığım şey bu. Hiç kuşkusuz yetişemediklerimiz, kusurlarımız, yanlışlarımız oldu ancak sizler onu bir tarafa bırakacak başka şeyler oluşturdunuz. Bu nezaket hiç unutmayacağım bir şey.” ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Sıtkı Şükürer ise “Aklı, vicdanı, nezaketi, mütevaziliği, tatlı dili, kibarlığı, beyefendiliğiyle kaybetmeye yüz tutmuş değerlerin örneğisiniz. Kent sizi çok özleyecek. İzmir’den tüm ülkeye örnek oldunuz” dedi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da İzmir’in en çok göç alan şehirlerden biri olduğunu ve Türkiye’nin batıya dönük bir şehir haline gelindiği vurguladı. Soyer’e enerjisinin hiç eksik olmaması gerektiği temennisinde bulunan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Bu masanın etrafında her konuyu medenice tartışma fırsatını bize oluşturdunuz. Siyaset sayesinde sizi tanıma fırsatımız oldu. Bizim sizlerle olan dostluğumuz sonsuza dek devam edecek. Bir kardeşiniz olarak bundan sonraki süreçte bir telefon uzaktasınız” şeklinde konuştu. Soyer ile birlikte uzun yıllar boyunca çalıştıklarını söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, “İZTARIM projesinin devam etmesi gerek. İzmir’e birlikte iş yapma kültürünü de getirdiği için bizlere ve kente çok kazanç sağladı" ifadelerini kullandı. Kurul üyelerinden Başkan Soyer’e teşekkür plaketi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tüm kurul üyeleri adına İEKKK Dönem Başkanı Mehmet Ali Kasalı’ya teşekkür plaketi verdi. İEKKK üyeleri de verdikleri hizmetlerden dolayı Başkan Soyer’e teşekkür plaketi hediye etti.
Kayseri Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı" Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kayseri’nin şubat ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,7 oranında artarak, 314 milyon 61 bin dolar olarak gerçekleşti. TÜİK şubat ayı ihracat verilerini değerlendiren Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Şubat ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,7 oranında artarak, 314 milyon 61 bin dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre baktığımızda da yüzde 9,22 oranında bir artış olduğunu görüyoruz ki bu da bizim açımızdan sevindirici bir durum. Son 12 aylık ihracatımızın ise 3 milyar 680 milyon 569 bin dolar olduğunu görmekteyiz” dedi. 2024 yılı şubat ayında en çok ihracat yapılan sektörleri ve ülkeleri de açıklayan Büyüksimitci; "Mobilya ihracat kalemlerimiz arasında ilk sıradaki yerini koruyor. Ardından kablo ve elektrikli ev aletleri geliyor. En çok ihracat yaptığımız ülkelerin başında ise Irak, daha sonra Almanya ve ABD var" diye konuştu. Başkan Büyüksimitci, “2022 yılının ortalarından beri Avrupa ve Amerika pazarlarında yaşanan durgunluktan dolayı ihracat artış hızımızda yavaşlama devam ediyordu. Özellikle ihracatın yüzde 50’sinden fazlasını gerçekleştirdiğimiz Avrupa pazarı bizi çok ciddi etkiledi. Dolayısı ile geçen yıl istediğimiz rakamları yakalayamadık ama bu sene çok şükür iyi başladık. Bu ay hem aylık, hem yıllık bazda artış yakalamış olmamız sevindirici bir durum. İthalatın ihracatı karşılama oranına baktığımızda Kayseri olarak çok iyi durumdayız. Yine şehrimizin kilogram başı ihracat fiyatı Türkiye ortalamasının hayli üzerinde. Dünya piyasalarında yaşanacak olumlu gelişmeler bizim de ihracat rakamlarımıza pozitif yansıyacaktır. Hep birlikte bu rakamları çok daha yukarılara taşıma gayreti içinde olacağız. Nihayetinde bu ülkenin yükünü sanayici ve işadamları olarak bizler kaldıracağız. Şehrimizin ihracatına katkı sunan tüm üyelerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.
Ankara YSK Başkanı Yener: “YSK seçimlerin güvenli bir ortamda gerçekleşmesi için tüm tedbirlerini almıştır” Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, “Yüksek Seçim Kurulu şu an il ve ilçe seçim kurullarıyla birlikte tüm ülke çapında seçimlerin güvenli, sağlıklı ve huzurlu bir ortamda gerçekleşmesi için tüm tedbirlerini almıştır“ dedi. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Seçim Gözlem Misyonu tarafından Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) ziyaret gerçekleştirildi. Ziyarette 31 Mart tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri masaya yatırıldı. Heyet yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından YSK Genel Merkezi’nden ayrıldı. Toplantı çıkışında YSK Başkanı Ahmet Yener, basın mensuplarının seçimlere ilişkin sorduğu soruları yanıtladı. Yener, 31 Mart tarihinde gerçekleşecek seçimlerle ilgili olarak YSK il ve ilçe seçim kurulları son hazırlıklarını yaptığını belirterek, “Şu an itibarıyla seçimlere hazır vaziyetteyiz. Seçimlerin Türk halkına ve demokrasiye hayırlı olmasını diliyorum. Bugün de YSK’de Avrupa Parlamentosundan bir heyeti ağırladık. Onlarla karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Şu an için bizler seçim için hazırız sağlık ve huzurlu bir seçim ortamı diliyoruz” ifadelerine yer verdi. “YSK seçimlerin güvenli, bir ortamda gerçekleşmesi için tüm tedbirlerini almıştır” Seçim güvenliği hakkında sorulan soruları yanıtlayan Yener, “Yüksek Seçim Kurulu şu an itibarıyla il ve ilçe seçim kurullarıyla birlikte tüm ülke çapında seçimlerin güvenli, sağlıklı ve huzurlu bir ortamda gerçekleşmesi için tüm tedbirlerini almıştır. Bundan sonra da vatandaşlarımızın 31 Mart tarihinde yapılacak seçimde sandığa gidip oylarını kullanmalarını diliyoruz. Son iki günümüzde de seçim çalışmalarımıza ve kurul toplantılarımıza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. “YSK’nın aldığı karar ile oy sayım ve döküm işlemlerine aralıksız devam edilmesini hüküm altına almış” Yener, YSK’nın ‘iftar dolayısıyla oy sayımına ara verilmemesi’ kararını da değerlendirerek, “1973 ve 2024 yılında seçimler ramazan ayına denk geldi. YSK seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum. Yasal düzenlemede seçim iş ve işlemlerinin aralıksız devam edeceğini düzenlediği için YSK’nın da dün almış olduğu kararda seçimler bittikten sonraki oy sayım ve döküm işlemlerine aralıksız devam edilmesini hüküm altına almış ve bu konuda il ve ilçe seçim kurullarının, sandık kurullarının tereddütleri giderilmiştir. Bunun da ramazan ayında oruçlu sandık görevlilerinin herhangi bir zorlukla karşılaşacağı anlamını çıkarmamak gerekiyor. Biz inanıyoruz ki tüm siyasi partilerimiz sandık görevlilerimizin bu konudaki ihtiyaçlarını gidereceklerdir. Aynı zamanda da oy sayım işlemleri de aralıksız devam edecektir” açıklamasında bulundu.
İstanbul Tüpraş ilk Entegre Faaliyet Raporu’nu yayımladı Tüpraş, bu yıl ilk Entegre Faaliyet Raporu’nu yayımladı. Raporun içeriğinde, yıl boyunca gerçekleştirilen faaliyetlerin yanı sıra, sürdürülebilirlik çalışmaları çok boyutlu olarak paylaşılıyor. Tüpraş, finansal ve finansal olmayan performansını; çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarındaki çalışmalarını odağına alarak 2023 Entegre Faaliyet Raporu’nu kamuoyuna sundu. Şirket, rapor aracılığıyla; yıllık faaliyetlerini, çifte önemlilik yaklaşımıyla belirlediği öncelikli konuları ve etki boyutlarını, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na katkılarını ve hedeflerini, paydaşlarına ürettiği değeri, Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında gelişmeleri, kurumsal yönetim ve risk yönetimi anlayışını detaylı olarak paylaştı. Şirketin 2023 Entegre Faaliyet Raporu birçok öncü ve örnek çalışmayı barındırıyor Tüpraş Entegre Faaliyet Raporu, IFRS Vakfı (IFRS) Entegre Raporlama Çerçevesi dikkate alınarak, Küresel Raporlama Girişimi (GRI) tarafından yayımlanan Petrol ve Gaz Sektörü Standardı ile Sürdürülebilirlik Muhasebesi Standartları Kurulu (SASB) Petrol ve Gaz Endüstrisi Rafinaj ve Pazarlama Standardı yaklaşımlarına uyumlu olarak hazırlandı. Bağımsız Denetim kapsamına dahil edilerek doğrulatılan 271 adet sürdürülebilirlik performans göstergesi de dahil olmak üzere Entegre Faaliyet Raporu’nda yer alan tüm veriler ilk kez Tüpraş ve bağlı ortaklıklar için konsolide edilerek kamuoyuyla paylaşıldı. Küresel sürdürülebilirlik endekslerinin beklentilerini karşılayan toplam 85 yeni performans göstergesi raporda ilk defa yer aldı. Şirket, Sera Gazı Protokolü’ne (GHG Protokol) göre toplam 15 kategoride detaylı bir Kapsam 3 emisyon analizi gerçekleştirdi ve 2017 baz yılından itibaren tüm geçmiş emisyonlarını (2017-2023) ISO14064 standardı doğrultusunda, üçüncü taraf bağımsız kuruluşlara doğrulattı. Şirketin operasyonları nedeniyle değer zincirindeki dolaylı emisyonlara karşılık gelen Kapsam 3 emisyonları 2023 Entegre Faaliyet Raporu kapsamında ilk kez kamuoyuyla paylaşıldı. Bu yıl ilk kez yürütülen ‘Çifte Önemlilik Çalışması’ ile şirketin öncelikli sürdürülebilirlik konuları belirlendi ve çevresel ve sosyal etkilerinin yanı sıra Tüpraş operasyonlarına olan finansal etkileriyle birlikte değerlendirmeye alındı. Bu doğrultuda Paydaş Analizi çalışması yenilenerek tüm rapor kurgusunu şekillendiren öncelikli konular ilgili paydaşların görüşleri alınarak raporda yer aldı. Ayrıca, şirket yatırım harcamaları, operasyonel harcamaları ve gelirleri; çevresel sürdürülebilir faaliyetleri sınıflandıran Avrupa Birliği Taksonomisi kapsamında ilk kez değerlendirildi ve sonuçları 2023 Entegre Faaliyet Raporu’nda yayımlandı. Gönüllü olarak yapılan bu çalışma kapsamında şirket yatırımları, operasyonel harcamaları ve gelirleri bağlı ortaklıklarla konsolide edilerek uluslararası ölçekte kabul görmüş bir metodolojiyle, çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ne derece uyumlu olduğu kamuoyu ile paylaşıldı. İlk kez yer alınan CDP Karbon Saydamlık Projesi’nde ‘B’ yönetim seviyesi notu Tüpraş’ın yıllardır istikrarlı olarak raporladığı sürdürülebilirlik performansı, bağımsız değerlendirme kuruluşları tarafından değerlendirilerek skorlarda sürekli olarak iyileşme hedefleri arasında yer alıyor. Bu doğrultuda ilk kez dahil olduğu CDP Karbon Saydamlık Projesi’nin ’Su Güvenliği’ ve ’İklim Değişikliği’ programlarında ‘B’ Yönetim Seviyesi notu ile derecelendirilen şirket, petrol sektöründe faaliyet gösteren ve CDP tarafından ’Su Güvenliği’ programında değerlendirmeye alınan şirketler arasında üst sıralarda yerini almış oldu. Şirket, 2023 yılında küresel arenada en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişimlerinden biri olan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (UN Global Compact) imzacısı olarak, sözleşmenin insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarındaki 10 temel evrensel ilkesine uygun davranacağının taahhüdünü de veriyor. Avrupa su pazarının lider paydaş kuruluşu Water Europe’a katılan Tüpraş, aynı zamanda Avrupa odaklı yeşil hidrojen çalışmalarına yön veren Hydrogen Europe üyesi olarak öne çıkıyor.
Bursa Bozbey: “Bursa’yı tanıştıracağımız metrobüs için ön siparişi verdik” Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, projeleri yer arasında alan metrobüs hattı için İnegöl’deki bir üretim fabrikasında incelemelerde bulunarak ön siparişi verdi. 31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, temaslarda bulunmak üzere İnegöl’de bir metrobüs fabrikasını ziyaret etti. Ulaşım projeleri çerçevesinde Bursalılara metrobüs sözü veren Bozbey, girişimlerine seçimden önce başladı. Bursa’yı metrobüs ile tanıştırmaya hazırlanan Bozbey, CHP İnegöl Belediye Başkan Adayı Ali Doğan ve Ulaşım Group Şirketler Genel Müdürü Şaban Baka ile birlikte 3 kabinden oluşan 25 metre uzunluğunda 281 yolcu kapasiteli metrobüsü gezerek incelemelerde bulundu ve ön siparişini verdi. Ardından montaj ve üretim alanını gezen Bozbey, düşük alt yapı maliyetiyle daha çok yolcuya hizmet verme amacı güden metrobüsün yapım aşaması hakkında bilgi aldı. Bozbey’e yapılan sunumda İstanbul’da aktif olarak faaliyet gösteren metrobüsün özellikleri aktarıldı. Çevreye daha az emisyon salgıladığı için çevre dostu özelliğiyle de ön plana çıkan metrobüsün yüzde 38 oranına eğime kadar çıkabildiği bilgisi de verildi. Sunum ve bilgi aktarımından dolayı yetkililere teşekkürlerini ileten Bozbey, “Bursa’ya ilk kez metrobüsü getireceğiz dedik. Buraya da inceleme yapmaya ve ön sipariş vermeye geldik. Şehir içi ulaşımını çözecek ve trafiği büyük ölçüde rahatlatacak metrobüs hattımız ile vatandaşlarımız raylı sistemin bittiği Emek durağından metrobüse binecek ve Mudanya iskelede inecek. 1 Nisan’dan itibaren hemen çalışmalara başlayacağız” dedi.