GENEL - 13 Ocak 2020 Pazartesi 17:30

Milletvekili Tüfenkci, yatırımları inceledi

A
A
A
Milletvekili Tüfenkci, yatırımları inceledi

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, 2019 Yılı Uluslararası ‘Kentsel ve Mimari Dokunun Korunması’ ödülüne layık görülen Kadim Yeşilyurt Kentsel Planlama Projesinin uygulandığı Kadim Çırmıhtı’da tarihi varlıkların korunması ile yöresel lezzetlerin geniş kitlelere ulaştırılması yönündeki yatırımları yerinde inceledi.

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, 2019 Yılı Uluslararası ‘Kentsel ve Mimari Dokunun Korunması’ ödülüne layık görülen Kadim Yeşilyurt Kentsel Planlama Projesinin uygulandığı Kadim Çırmıhtı’da tarihi varlıkların korunması ile yöresel lezzetlerin geniş kitlelere ulaştırılması yönündeki yatırımları yerinde inceledi.


Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG MEWA) tarafından desteklenen Kent Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen 2019 Yılı Uluslararası İdeal Kent Ödülleri çerçevesinde; 2019 Yılı Uluslar arası ‘Kentsel ve Mimari Dokunun Korunması’ ödülüne layık görülen Kadim Yeşilyurt Kentsel Planlama Projesinin tüm detaylarını AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi’ye anlattı. Başkan Çınar, kadim Çırmıhtı’da ki tarihi eserler ile yöresel yemekleri geniş kitlelere ulaştırmak adına başlatılan ‘Lezzet Vadisi’ projesi kapsamındaki yatırımların uluslararası ödülle taçlandırılmasının gururunu yaşadıklarını ifade etti. 2019 Yılı Uluslararası ‘Kentsel ve Mimari Dokunun Korunması’ ödülünü 16 Ocak’ta Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan UNESCO Binasında düzenlenecek törenle alacaklarını söyleyen Başkan Çınar, “Yeşilyurt’umuzun çehresinin değişmesine neden olan yatırımların hayata geçmesinde desteklerini ve katkılarını esirgemeyen Sayın Milletvekilimiz Bülent Tüfenkçi’ye öncelikle teşekkürlerimi sunuyorum. Yeşilyurt’umuzun tarihsel ruhu ve medeniyetini günümüzden geleceğe aktarılması adına başlattığımız Kadim Yeşilyurt Kentsel Planlama Projemiz bilindiği üzere 2019 Yılı Uluslararası ‘Kentsel ve Mimari Dokunun Korunması’ ödülüne layık görüldü. 16 Ocak’ta Fransa’ya giderek bu ödülü Yeşilyurt’a getireceğiz. Bu gurur hepimizin. Toplumları ve milletleri güçlü kılan medeniyetleri ve tarihsel ruhlarıdır. Yerel yönetimlere düşen görevlerin başında da bu tarihi varlıkları korumak, asıllarına uygun restore ederek gelecek kuşaklara aktarmaktır. Köklü tarihiyle geleceğe uzanan, hoşgörü ve birliktelik ruhunun hüküm sürdüğü, ismiyle müsemma, Türkiye’nin parlayan yıldızı, Malatya’nın aydınlık yüzü Yeşilyurt’umuzun cazibe merkezi haline gelmesi, kırsal turizmin bölgede geliştirilmesi, tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerin ekonomik bir gelir haline dönüştürülmesi adına başlattığımız yatırımların dünya çapında ödüllere layık görülmesi, şehrimizin ve ilçemizin tanıtılmasına büyük katkılar sağlayacaktır” dedi.


“Teleferik projemizi hayata geçireceğiz”


Uluslararası ödülü alan Kadim Yeşilyurt Kentsel Planlama Projesindeki yatırımlar hakkında bilgiler veren Başkan Çınar, “Çırmıhtı’da bulunan ve restorasyonlarına devam ettiğimiz Tarihi Tescilli Konaklarımızı Butik Otel, Kent Belleği Müzesi, Gastronomi Müzesi, Mutfak Sanatları Merkezi, Millet Kıraathanesi ve yöresel ürünlerin tanıtımı ve satışının yapıldığı mekanlara dönüştürüp bölgemizi daha cazip bir görüntüye ulaştıracağız. Eski Belediye Binamızı Tekstil Müzesine dönüştürme projemize başladık. Tarihi Kebir Camimizin restorasyonu tamamladık ve hizmete açtık. Çırmıhtı’ya tepeden bakan Şahintepesini ekstrem meraklıların uğrak mekanı olacak şekilde tasarımını yaptığımız ‘Macera Park ve Sosyal Tesis’ projemizle yeniden hizmete sunacağız. Şahintepesi ile Gedik Tepesi arasında uygulayacağımız teleferik projemizi de inşallah hayata geçireceğiz. Gedik Tepemizi sosyal tesisler, namazgah ve Gedik Kültür Merkezi ile farklı bir güzelliğe ulaştırdık. Kahvaltı kültürü, zengin yemek çeşitleri ve geleneksel lezzetlere sahip Yeşilyurt mutfağına ait tadına doyum olmayan lezzetlerin sadece bölge halkı tarafından değil tüm insanlar tarafından tüketilmesi amacıyla başlattığımız ‘Lezzet Vadisi’ projemizi sürdürüyoruz. 44 çeşit kahvaltımız, fırın yemeklerimiz, sayıları yüze ulaşan köfte çeşitlerimiz ve daha birçok lezzetlerle gastronomi dünyasına Yeşilyurt imzasını atmayı hedefliyoruz. Özellikle vejetaryan mutfağının ögelerini barındıran sofralarımızla bu alanda marka olma yolunda ilerliyoruz. Doğası, havası, suyu ve bütün güzellikleriyle Yeşilyurt, her yönüyle olduğu gibi yemek kültürüyle de adından söz ettirecek bir kapasiteye sahiptir. Öncelikle Gastronomi Platformunu kurduk ardından ülkemizin ve dünyanın farklı noktalarından gelen akademisyenlerin katılımıyla düzenlediğimiz kongrede sunulan 180 adet bildiriyi kitap haline getirip, yöresel lezzetlerimizin farklılıklarını tüm dünyaya aktarma fırsatına ulaşacağız. Kebir Camimizin ön tarafından başlayarak Beylerderesi kadar uzanan dere yatağını ıslah ve ışıklandırma çalışmasını sürdürmekteyiz, çalışmalar tamamlandığı zaman burası dikkat çekici özelliklere kavuşacaktır. Kendine özgü kültürel ve doğal zenginliğe sahip olan kadim bölgemizin turizm potansiyelinin ortaya çıkarılmasıyla birlikte bölgemize daha fazla turist gelecek ve tüm zenginliklerimizi daha geniş kitlelere ulaştırmış olacağız. Fransa’da düzenlenecek ödül töreninde bölgemizin kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılması amacıyla başlattığımız ve devam eden tüm yatırımlarımızın amaç ve hedeflerini oraya katılacak olan tüm davetlilerle paylaşacağız. Ödül törenine katılanları Malatya’mıza ve Yeşilyurt’umuza davet edeceğiz" ifade etti.


Tarihi Tescilli Konaklar ile Kebir Caminin ön kısmındaki dere yatağında devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Milletvekili Bülent Tüfenkçi de, Yeşilyurt Belediyesine verilen 2019 Yılı Uluslar arası ‘Kentsel ve Mimari Dokunun Korunması’ ödülünden gurur duyduklarını ifade ederken, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ve ekibini tebrik edip, bölgenin turizm potansiyelini canlandırmak adına başlatılan bütün yatırımların hayata geçmesi için ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta Masa Tenisi Turnuvası 60 sporcunun katılımı ile başladı Muş’ta Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü 27. İller arası “Masa Tenisi Turnuvası Bölge Grup Elemeleri” 60 sporcunun katılımı ile başladı. Yeni spor salonunda düzenlenen masa tenisi turnuvasına; 9 ilden 60 sporcunun katılımı ile başladı. 4 gün sürecek olan turnuvanın sonunda gruplarını finale çıkaracak olan takım Türkiye finallerinde eleme oynamaya hak kazanacak. Turnuvaya; Muş, Elazığ, Bingöl, Bitlis, Van, Bayburt, Ağrı. Iğdır, Kars’tan sporcular katıldı. Programda konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, “Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğünün organizasyonunda, 24-27 Nisan tarihleri arasında 27’nci Masa Tenisi Grup Birinciliği ev sahipliğimizde başladı. Burada 9 ilimizden yaklaşık 60 sporcumuz masa tersinde ter dökecek. İnşallah burada elde edilen başarılar neticesinde Türkiye finaline gidecek olan gençlerimize başarılar diliyorum. Geçen günlerde güreşte ev sahipliği yaptık, bugün burada masa tenisine ev sahipliği yapıyoruz. Spor salonlarımız tamamen çevre illerden gelen öğrencilerimize hem bölge birincilikleri, hem Türkiye şampiyonalarında ev sahipliği yapmaya hazır. Burada birçok misafirimizi de ağırlıyoruz. Burada ter dökecek olan sporcularımız çevre illerimizin yurtlarında kalanlardır. Dün bizim sporcularımız Iğdır’da voleybolda ter dökmüşlerdi. Ben katılım sağlayan tüm illerimize teşekkür ediyorum. Gelen bu ekipler ilin ekonomisine de katkı sağlamaktadırlar. Bu vesileyle yaptığınız turnuvalar da önem arz etmektedir” dedi.
İzmir Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAK’tan destek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yaptıkları nitelikli çalışmalarından dolayı ekibi tebrik etti. Budak, “Üniversitemiz bilim insanları, ülkemiz başta olmak üzere tüm insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda araştırma alanlarını yoğunlaştırarak, ulusal ve uluslararası iş birlikli ve disiplinlerarası önemli projeler hazırlamaya devam ediyorlar. Referans gösterilen araştırma üniversitemiz ekosistemi bünyesinde çocuklarda sık görülen enfeksiyonların erken teşhisi ve tedavisine yönelik nitelikli bilimsel çalışma yürüten ekibimizi yürekten tebrik ediyorum” dedi. “PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır” Projenin içeriği ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz, “Bakteriyel enfeksiyonlar, özellikle 1 yaş altı çocuklarda ciddi morbidite ve mortaliteye yol açabilir. Bu nedenle, enfeksiyonun erken teşhisi ve tedavisi hayati önem taşır. Geleneksel biyokimyasal belirteçler ve klinik bulgular, erken teşhiste sınırlılıklar gösterebilir. Bu çalışmanın amacı, tükürükteki Prokalsitonin (PCT) düzeylerinin, 1 yaş altı çocuklarda bakteriyel enfeksiyon şüphesi durumunda kullanımını ve serum PCT düzeyleri ile karşılaştırılmasını incelemektir. Prokalsitonin, bakteriyel enfeksiyonlara spesifik bir belirteç olup, vücutta enfeksiyon varlığında artış gösterir. Çalışma, serum ve tükürük örneklerindeki PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır. Araştırmadaki hipotezimizi, tükürük PCT düzeylerinin, bakteriyel enfeksiyonun erken teşhisinde kullanılabileceği ve serum PCT düzeyleri ile yüksek oranda korelasyon göstereceği üzerine kurduk. Bunun sağlanması durumunda özellikle invaziv olmayan bir yöntem olarak, tükürük PCT düzeyleri, bakteriyel enfeksiyonların erken teşhisinde ilk basamak test olarak potansiyel bir araç olabilecektir. Bu yaklaşım, özellikle küçük bebeklerde kan alma işleminin zorlukları göz önünde bulundurulduğunda, hastane kaynaklarının gereksiz kullanımını azaltacağı, ileri test (kan kültürü, BOS kültürü, Akciğer grafisi) taleplerini engelleyebileceği, uygunsuz antibiyotik kullanımını düşüreceği ve acil servislerden hızlı taburculuk üzerine önemli bir avantaj sağlayacağını düşünüyoruz ” diye konuştu. Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yaptığı projede, Doç. Dr. Ali Yurtseven, Doç. Dr. Caner Turan, Dr. Sercan Çınarlı, Doç. Dr. Elif Azarsız, Doç. Dr. Timur Köse araştırmacı olarak yer alıyor.
Trabzon Berat Özdemir: “Kupayı gerçekten Trabzon’a getirmek istiyoruz; getireceğiz de inşallah” Trabzonspor’un başarılı futbolcusu Berat Özdemir, kupayı Trabzon’a getirmek istediklerini belirterek, rövanş maçında bu istek ve arzuyu sahada göstermek istediklerini dile getirdi. Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final ilk maçında Trabzonspor, sahasında karşılaştığı Fatih Karagümrük’ü 3-2 mağlup etti. Maçın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan bordo-mavili takımın başarılı futbolcusu Berat Özdemir, ikinci yarıda 10 kişi ile gerçek bir takım olduklarını ve o yolda ilerlediklerini gösterdiklerini söyledi. Özdemir, “İlk yarı kendi oyunumuzu kabul ettirmemize rağmen 2-1 önde kapatmayı bildik. İkinci yarıda 10 kişiyle gerçek bir takım olduğumuzu o yolda ilerlediğimizi gösterdik. Herkes yanındaki arkadaşı için fedakârca mücadele etti. 3. golü bulduk, gol yememize rağmen kazanmayı bildik. Avantajlıyız. Rövanşta bu istek ve arzuyu sahada göstermek istiyoruz” dedi. “Her geçen hafta üzerine koymaya çalışıyorum” Performansında her hafta üzerine koymaya çalıştığını kaydeden Özdemir, “Takım arkadaşlarıma her geçen gün daha fazla yardımcı olmaya çalışıyorum. Onlara beni gazlıyorlar. Thomas ve Pepe olsun tecrübelerini bize aktarıyorlar. Her geçen hafta üzerine koymaya çalışıyorum. Hocalarımızın verdiği taktikleri sahaya yansıtmaya çalışıyorum. Umarım sonuç alıyoruzdur” şeklinde konuştu. “Uzun süredir üçüncülük ve Türkiye kupası hedefimiz var” Kupayı Trabzon’a getirmek istediklerini vurgulayan Özdemir, “Uzun süredir üçüncülük ve Türkiye kupası hedefimiz var. Hep birlikte bu iki hedefe kenetlenmiş durumdayız. Kupayı gerçekten Trabzon’a getirmek istiyoruz. Getireceğiz de inşallah” diye konuştu. “Seneye ne olacak bakalım hayırlısı diyelim” Trabzonspor’da sezon sonu kiralık sözleşmesi sona erecek Berat Özdemir kariyeri ile ilgili soruya, “Kiralık veya burada bonserviste bulunmam gerçekten benim için önemli değil. Trabzonspor arması ve forması ile sahada olduğum sürece elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Seneye ne olacak bakalım hayırlısı diyelim” ifadelerini kullandı.
Trabzon Tolunay Kafkas: "Turu ikinci maça taşıdık" Fatih Karagümrük Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, Trabzonspor mağlubiyetinin ardından yaptığı açıklamada, turu ikinci maça taşıdıklarını söyledi. Ziraat Türkiye Yarı Final ilk maçında deplasmanda Trabzonspor’a 3-2 mağlup olan Fatih Karagümrük’te Teknik Direktör Tolunay Kafkas, oyuna çok iyi başladıklarını belirterek, "Çok iyi başladığımız bir maç oldu. Set oyununu takım gole kadar çok iyi oynadı. Eşitliği yakalayana kadar maç planının olduğu iyi bir Fatih Karagümrük vardı. Çok kötü gol yedik. Golleri biz kendimiz yedik. Toparlamaya çalıştık ama set oyunuyla ilgili sıkıntılarımız oldu. Çalıştığımızın dışına çıktık. Görüntü hiç istemediğim, iyi olmayan bir görüntüye döndü. Sonuç beraberlikle de bitebilirdi. Kazanabilirdik de. Trabzonspor’u tebrik ediyorum ama biz turu ikinci maça taşıdık. Ligde maç kazanırsak, kupa maçını da iyi seviyede çıkartacağımıza iniyorum" dedi. Maçın hakemiyle ilgili olarak ise Kafkas, "Ben hakemlerle ilgili fazla konuşmuyorum ama bazı şeyleri de yanlış anlıyorlar. İyi şeyler hissettirmiyorlar. Yumruk atan oyuncuyu görmezden gelip sırtını dönüyorsan, takımın büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre hareket ediyorsanız bu bize iyi şeyler his ettirmiyor. Zor bir sezon geçiyor hepimiz için çok şey gördüm 40 yıl içeresinde ama bu sezonki gibi görmedim. Bir an önce bitmesinde bütün takımlar için bir hayır var diyorum" ifadelerini kullandı.