EKONOMİ - 23 Mart 2019 Cumartesi 13:54

Türk Ocakları’nda ülke ekonomisi masaya yatırıldı

A
A
A
Türk Ocakları’nda ülke ekonomisi masaya yatırıldı

Türk Ocakları Malatya Şubesi tarafından her hafta gerçekleştirilen toplantılarda bu hafta ‘Türkiye ekonomisi, sorunlar ve beklentiler’ konusu ele alındı.

Türk Ocakları Malatya Şubesi tarafından her hafta gerçekleştirilen toplantılarda bu hafta ‘Türkiye ekonomisi, sorunlar ve beklentiler’ konusu ele alındı.


Dernek binasında gerçekleşen toplantı öncesi konuşan Ocak Başkanı Nadir Günata, 107. yılını kutlayan Türk Ocaklarının kurulduğu ilk günkü gibi bugün de inanç ve şevkle hizmetlerine devam ettiğini söyledi. Türk Ocakları’nın Türk Milliyetçiliğinin fikir hareketinin temelini oluşturduğunu dile getiren Günata, “Bu temel hem millidir, hem İslamidir, hem de insanidir. Dolayısıyla bu topraklarda yaşayan insanların mesuliyeti herkesten daha fazladır. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devletinin etrafında hala bir takım emperyalist güçlerin nasılda saldırdıklarını görünce anlıyoruz ki Türk dünyası sıkıntı içerisindedir, İslam alem sıkıntı içindedir. O yüzden son kalemiz olan Türkiye’yi kim yıkmak istiyorsa onun ebedi ve ezeli düşmanımız olduğunun farkında olmalıyız” şeklinde konuştu.


Daha sonra toplantıya konuşmacı olarak katılan İşadamı Fuat Çakıroğlu ise bugün Türkiye’nin çok önemli bir seçim sürecine girdiğini belirterek, “Biz bugün siyasi algıların dışında ekonomi konuşacağız” dedi. Milattan önce 18 bin yıl önce son buzul çağını yaşayan dünyanın ekonomik faaliyetler başladığını belirten Çakıroğlu, “Dünya tarıma milattan önce 10 binli yıllarda geçmiştir. Tarıma geçtiği yer ise bereketli topraklar dediğimiz ülkemizin de içinde bulunduğu Orta Doğu’dur. O günden beri yani avcı toplumlarından sonra tarıma geçişte, köy hayatı, en küçük birimden bugünkü ulaşılan en büyük birime kadar ekonomi her zaman toplumlar için belirleyici olmuştur. Ekonomi her şeydir demiyorum ama her türlü toplumsal değişime, yapısal oluşuma motor güç olmuştur. Bugünde öyle olmuştur, yani ekonomi olmadan bir devlet kuramıyorsunuz. Ekonomi olmadan şirket kurup bir şey yapamıyorsunuz. Ekonomi olmadan bir araştırma yapamıyorsunuz. Hatta bugün öyle olmuş ki ekonomi olmadan siyasette yapamıyorsunuz. Bunu ben şöyle özetliyorum ekonominiz yoksa geleceğiniz de yok. Nasıl yoktur, Evet belki yaşarsınız, ama başkalarının egemenliği altında yaşarsınız. Onun için ben ekonominin milli varlığımızın sonsuza kadar devam etmesi adına çok önemli bir konu olarak görüyorum” diye konuştu.


Çakıroğlu, “Gördük ki iş dünyasına girdikten sonra ekonominin kendine has kuralları var. Ekonomiyi ideoloji ile falan izah edemezsiniz, ve anlayamazsınız da zaten” diyerek iktisatçıların dünya ekonomisini iki ana bölümden gördüğünü söyledi.


Panelin sonunda Günata, günün anısına Çakıroğlu’na plaket takdim etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.