GENEL - 15 Şubat 2020 Cumartesi 15:31

Yapıların onarımı ve güçlendirilmesi semineri

A
A
A
Yapıların onarımı ve güçlendirilmesi semineri

Malatya Mimarlar Odası ile Malatya İnşaat Mühendisleri Odası tarafından ‘Yapıların onarımı ve güçlendirilmesi’ konulu seminer düzenlendi.

Malatya Mimarlar Odası ile Malatya İnşaat Mühendisleri Odası tarafından ‘Yapıların onarımı ve güçlendirilmesi’ konulu seminer düzenlendi.


Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda gerçekleşen seminerde konuşan Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, 24 Ocak günü yaşanan Sivrice depreminin Türkiye’nin en önemli gerçeğini bir kez daha hatırlattığını dile getirdi.


1999 depreminden bu yana birçok kez dile getirdikleri gibi kentlerdeki eski ve güvensiz yapıların bilimin ışığında iyileştirilmesi ve yenilenmesi mecburiyetini gözler önüne serdiğini ifade eden Fidanel, “Malatya Mimarlar Odası olarak, hiç durmadan ilerleyen teknolojinin ve bilimin izinden ayrılmadan, meslektaşlarımıza olan eğitim ve bilgilendirme sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ediyoruz.


Bu bağlamda, düzenlemiş olduğumuz bu eğitim seminerinin hepimize faydalı olmasını temenni eder, konuşmacı hocalarıma ve sizlere bir kez daha teşekkür ederim” dedi.


Fidanel, eğitim seminerlerine ev sahipliği eden Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’ya da teşekkürlerini iletti.


MTSO Başkanı Sadıkoğlu’da depremle ilgili asıl konuşması gerekenlerin mimar ve inşaat mühendisleri olduğunu ifade ederek, “Malatya sanayicileri olarak depreme hazırlık konularında her zaman mimar ve mühendislerimizle iş birliğine hazırız. Biz bu noktada sizlerle beraber hareket edeceğiz” dedi.


Malatya TSO olarak depremzedelerin yanında olma adına girişimlerde bulunduklarını ve bu konuda gayret gösterdiklerini ifade eden Sadıkoğlu, “Deprem bölgesindeki özellikle iş dünyası, esnaflarımızın destek kredilerinden yararlanması adına çalışmalar yürütüyoruz. Bu konuda sizlere de önemli görevler düşüyor” ifadelerine yer verdi.


Açılış konuşmalarının ardından geçilen eğitim seminerinde, Ortadoğu sismik tehlike haritaları incelenerek Türkiye’nin ve şehirlerin risk durumları incelendi.


Betonarme yapılardaki hasar tiplerinin çeşitleri, bu hasarların neden kaynaklandığı ve bunların onarım, güçlendirme sistemlerinin neler olduğu seminerde ele alındı.


Güçlendirme tiplerinde geleneksel güçlendirme ve lifli polimer kompozit malzeme arasındaki farklılıklar, avantajlar ve uygulama yöntemlerinin anlatıldığı seminerde hasar tespiti yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve hasarlı binanın tamiratının nasıl yapılabileceği konuları da ele alındı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.