EKONOMİ - 09 Haziran 2021 Çarşamba 15:10

Yeşilyurt Belediyesi’nin tarımsal üretimleri hız kazandı

A
A
A
Yeşilyurt Belediyesi’nin tarımsal üretimleri hız kazandı

Yeşilyurt Belediyesi Tarımsal Üretim ve AR-GE Sahasındaki çalışmalar hakkında bilgiler aktaran Yeşilyurt Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Ömer Kamış, Yeşil Gıda Seracılık, Tarımsal Üretim ve AR-GE Sahası ve ücretsiz fide destekleriyle Yeşilyurt’un tarımsal potansiyelini hareketlendirdiklerini söyledi.

Yeşilyurt Belediyesi Tarımsal Üretim ve AR-GE Sahasındaki çalışmalar hakkında bilgiler aktaran Yeşilyurt Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Ömer Kamış, Yeşil Gıda Seracılık, Tarımsal Üretim ve AR-GE Sahası ve ücretsiz fide destekleriyle Yeşilyurt’un tarımsal potansiyelini hareketlendirdiklerini söyledi.


Yeşilyurt’un tarımsal potansiyelini hareketlendirecek yatırımlara ağırlık veren Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi tarafından hizmete sunulduktan sonra bölgedeki birçok yatırıma örneklik teşkil eden Tarımsal Üretim ve AR-GE Sahasında bölge iklimine uygun hububat, bakliyat, meyve ve peyzaj gibi ürünlerin üretimlerine hız verildi.



FMilli ekonominin daha iyi bir düzeye ulaşması için canla başla çalıştıklarını dile getiren Kamış, “İki yıl önce hizmete sunulan yaklaşık 340 dönüme sahip Tarımsal Üretim ve AR-GE Sahamızda öncelikle nohut, kuru fasulye ve çim üretimlerini gerçekleştirdik.2020 yılı sonbahar döneminde ise sözleşmeli arpa ve buğday ekimlerine başladık. Sözleşmeli ekimini yaptığımız hububat ve seymen cinsi arpa tohumumuz ve çeşit bin 252 cinsi orijinal kademe bir buğday tohumundan oluşuyor. Yaklaşık 135 dekarlık alanda ekimini yaptığımız hububatlarımızın hasadını kısa bir zaman sonra yapıp, sertifikalandırma işlemlerinden sonra piyasaya sürüp, milli ekonomiye katkı sunmuş olacağız. Dünyayı kasıp kavuran korona virüs salgını sürecinde tarımsal üretimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Belediye olarak pandemi sürecinde tarımsal üretimde devamlılığı sağlayarak milli ekonomiye daha fazla katkı sağlamayı hedefliyoruz. Buradaki üretim alanında hububat ve bakliyat üretimlerinin yanı sıra rulo çim ve süs bitkisi gibi ilçemizin farklı bölgelerindeki yeşil alanlarda kullandığımız peyzaj ürünlerini de yetiştiriyoruz. 20 bin metrekare alan içerisinde ürettiğimiz rulo çimlerimiz kesildikten sonra Beylerderesi Şehir Parkımızın ikinci etabında yapımı süren Millet Bahçemizdeki yeşil alanlarda değerlendireceğiz. Alanımızda yetiştirdiğimiz karaçam, mazı ve badem gibi orman ürünlerin yanı sıra Yeşil Gıda Seracılık alanımız da ürettiğimiz 100 bin adet hercai menekşemizi Park ve Bahçeler Müdürlüğümüze teslim ederek ilçemizin daha fazla yeşil alana kavuşması için çalışmaktayız” dedi.



Meyvecilik alanında bölgeye değer katacak hizmetler ürettiklerini ifade eden Kamış, “Gündüzbey ve Elemendik’te 25’er dekarlık bölgelere kurduğumuz Kiraz Bahçesi alanlarımızda coğrafi işaret tescil belgeli dalbastı kirazımız ve kozluk vişnesi yetiştiriciliği hakkında çiftçilerimize katkı sunacağız. Amacımız, eşsiz lezzetlere sahip tarımsal ürünlerimizin kalitesini artırmaktır. Çiftçilerimize gerek teorik gerekse de pratik eğitimler vererek dalbastı kirazımız başta olmak üzere bölgemizin verimli topraklarında yetişen ürünlerimizin dünyanın dört bir tarafındaki sofralarda daha fazla yer almasını hedefliyoruz. Belediye olarak her zaman çiftçilerimizin yanındayız. Bölgemizdeki sebze üretiminin artırılması amacıyla 200 bin adet fidemizi ücretsiz bir şekilde çiftçilerimizle buluşturduk. Ziraat Mühendisi arkadaşlarımız sebze fidelerinin ekilmesi, sulaması ve gübrelenmesi gibi tüm süreçlerini yakından takip ediyorlar. Çiftçilerimize yetiştirdikleri ürünleri rahat ve güvenli ortamlarda satmaları için pazar imkanı da sunacağız. Tarımsal hizmetlere büyük bir hassasiyet gösterip, atıl durumdaki alanların tarıma kazandırılması ve çiftçilerin daha iyi şartlarda üretim yapmasına ciddi destekler sağlayan Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Çınar’a verdiği desteklerden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum ” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Kaymakam Özdemir ve Başkan Aşkın Cemar’ı fuarda yalnız bırakmadı Kula Kaymakamı Ömer Ahmet Özdemir ve AK Parti Kula İlçe Başkanı Eyüp Yavuz Aşkın, bu yıl 29. kez düzenlenen Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın ana sponsoru olan Cemar Mermer ve Traverten’in standını ziyaret etti. Kula’nın istihdam ve ihracat noktasında önde gelen firmalarından biri olan Cemar Mermer ve Traverten’i doğaltaş sektörünün en büyük küresel buluşması Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda Kaymakam Özdemir ve Başkan Aşkın, VR sanal gerçeklik gözlüğü ile teknolojik bir gezinti yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenen doğal taş sektörünün en büyük küresel buluşması Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, bu yıl 29. kez ziyaretçilerine kapılarını açtı. Son yıllarda olduğu gibi bu yıl da sektörün devleri arasında yerini alarak fuarın ana sponsoru olan Cemar Mermer ve Traverten, yerli ve yabancı ziyaretçilerinin yanı sıra protokol üyelerini de fuarın en gözde noktasındaki standında konuk ediyor. Bu çerçevede Kula Kaymakamı Ömer Ahmet Özdemir ve AK Parti Kula İlçe Başkanı Eyüp Yavuz Aşkın, Cemar Mermer ve Traverten’in standını ziyaret ederek firmanın Genel Müdürü Yusuf Yalçın ile bir süre sohbet etti. Fuarın sektöre olan faydaları hakkında görüş alışverişinde bulunan Kaymakam Özdemir ile Genel Müdür Yalçın, Kula’nın tanıtılmasına da büyük katkı sağlayan fuarda bir süre ziyaretçiler ile sohbet etti. Gelişen teknolojiye de ayak uyduran Cemar Mermer ve Traverten tarafından hazırlanan VR sanal gerçeklik gözlüğü ile firmada teknolojik bir gezinti yapan Kula Kaymakamı Ömer Ahmet Özdemir, Cemar Mermer ve Traverten’in Kula’ya sağladığı katkılardan dolayı firma adına Genel Müdür Yusuf Yalçın’a teşekkür etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cemar Mermer ve Traverten Genel Müdürü Yusuf Yalçın ise Kula Kaymakamı Ömer Ahmet Özdemir ve AK Parti Kula İlçe Başkanı Yusuf Yalçın’a teşekkür ederek hem firmanın sektördeki gelişimine hem de Kula’nın dünya genelinde tanıtılmasına katkı sağlamaya devam edeceklerini söyledi.
Antalya Mide ülserine karşı doğal probiyotik arı ekmeği tavsiyesi Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, sağlık faydaları bilimsel çalışmalarla ortaya koyulan arı ekmeğinin, mide ülserinin önlenmesi ve tedavisinde potansiyel faydalar sunabilecek doğal bir arı ürünü olduğu belirtti. BEE’O Propolis Ar-Ge Merkezi’nde analizleri yapılmış olan Anadolu arı ekmeğinin mide ülseri üzerine karşı olumlu etkilerini gösteren bilimsel çalışma, 2023 yılı Kasım ayında Türk Fizyolojik Bilimler Derneği tarafından Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen 48. Ulusal Fizyoloji Kongresi’nde poster olarak sunuldu. BEE’O Propolis Kurucusu ve Genel Müdürü Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, “Ülkemizde yapılan bilimsel çalışmada, arı ekmeğinin mide ülseri üzerine antiinflamatuvar ve antioksidan etkileri araştırılmıştır. Araştırma iki ana gruba ayrılan ratlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bir grup rata, ülser oluşmadan 10 gün önce ve ülser oluştuktan sonra 3 gün boyunca arı ekmeği takviye edildi, diğer grup ise aynı dönemlerde sadece serum fizyolojik tuzlu su aldı. Diğer grupta ise ülser oluşmadan önce herhangi bir takviye yapılmadı, bu gruplar yalnızca ülser oluştuktan sonra 10 gün boyunca arı ekmeği veya serum fizyolojik aldılar. Araştırmacılar, ülserin şiddeti, inflamasyon ve oksidatif stres zarflarını çeşitli yollarla ölçtüler. Araştırmanın verileri; arı ekmeği takviyesi alan ratlarda, kontrol gruplarına göre mide ülseri şiddeti, myeloperoksidaz aktivitesi ve inflamatuvar sitokin seviyelerinin (TNF-, IFN-, IL-1, IL-6, IL-8) anlamlı düzeyde düşük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, oksidatif stresle ilişkili zarflarda azalma gözlenmiştir. Sonuçlar, arı ekmeğinin mide ülserinin önlenmesi ve tedavisinde antioksidan ve antiinflamatuar etkileri sayesinde potansiyel bir fayda sağlayabilecek doğal bir arı ürünü olabileceğini göstermektedir” dedi. Arı ekmeği, diğer adıyla perga, kovanda arılar tarafından polenin daha uzun süre saklanabilmesi amacıyla üretiliyor. Doğal bir arı ürünü olan arı ekmeğinin yaklaşık yüzde 20-35 protein, yüzde 3 lipit, yüzde 24-35 karbonhidrat ve yüzde 3 vitamin ve mineral içeriğine sahip olduğu belirtiliyor.
Denizli Kriket Türkiye Şampiyonası Denizli’de başlıyor Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu faaliyet takviminde yer alan Kriket T-20 Büyük Erkekler Türkiye Şampiyonası 22-26 Nisan tarihleri arasında Denizli’de yapılacak. Müsabakaları, Şirinköy ve Akvadi Spor Tesisleri’nde gerçekleşecek şampiyonada 8 ilden 13 takım mücadele edecek. Kriket sporunda Denizli önemli bir organizasyona daha ev sahipliği yapacak. Geçtiğimiz yıl Kriket U19 ve Büyükler Türkiye Şampiyonası’nda olduğu gibi bu yıl da Kriket T-20 Büyük Erkekler Türkiye Şampiyonası yine Denizli’de gerçekleşecek. 22-26 Nisan tarihleri arasında aynı zaman diliminde iki ayrı sahada Şirinköy ve Akvadi Spor Tesislerinde gerçekleşecek olan şampiyonada 13 takımdan 182 sporcu mücadele edecek. Kriket, temelde tıpkı futbol gibi 11 kişinin karşılıklı oynadığı bir spor dalıdır. İngilizlerin icat ettiği bir oyun olan kriket, sopa ve top yardımıyla, 20 metre uzunluğunda bir alanda oynanıyor. Oval bir sahada karşı karşıya gelen oyunculardan, sahanın bir ucunda yer alan atıcı topu sahanın öbür ucunda bulunan vurucuya fırlatır. Amaç topu vurucunun arkasında bulunan ve Wicket denen kale benzeri düzeneğe değdirmektir. Kriket T-20 Büyük Erkekler Türkiye Şampiyonası için hazırlıklar devam ediyor. Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu ile Gençlik Spor İl Müdürlüğü organizasyonunda yapılacak şampiyona için takımlar gelmeye başladı. Geçtiğimiz yıl Denizli’nin ev sahipliğinden memnun olan ve güzel anılarla ayrılan sporcular, bu yıl yeniden Denizli’de Türkiye şampiyonu olabilmek için sahaya çıkacak. Gelişmekte olan spor branşlarına önem verdiklerini söyleyen Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman, dostluğun ve rekabetin bir arada yaşanacağı güzel bir şampiyona olmasını diledi.