KÜLTÜR SANAT - 12 Eylül 2021 Pazar 11:46

Yeşilyurt’ta Kiltepe’ye dev kültür yatırımı

A
A
A
Yeşilyurt’ta Kiltepe’ye dev kültür yatırımı

Kültürel ve sosyal belediyecilik hizmetlerindeki yakaladığı başarı seviyesini güçlü ve modern projelerle taçlandırmaya devam eden Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi, Kiltepe Mahallesi’nde atıl vaziyette olan dört katlı binayı dönüşüm ve yenileme çalışmalarından sonra Yeşilyurt Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezi adı altında vatandaşların hizmetine sunmaya hazırlanıyor.

Kültürel ve sosyal belediyecilik hizmetlerindeki yakaladığı başarı seviyesini güçlü ve modern projelerle taçlandırmaya devam eden Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi, Kiltepe Mahallesi’nde atıl vaziyette olan dört katlı binayı dönüşüm ve yenileme çalışmalarından sonra Yeşilyurt Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezi adı altında vatandaşların hizmetine sunmaya hazırlanıyor.


Yeşilyurt’un kültürel vizyonuna değer katacak projelere ayrı bir önem veren Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın girişimleri neticesinde, Kiltepe Mahallesi’nde atıl vaziyetteki dört katlı binanın devri alındıktan sonra Fırat Kalkınma Ajansı 2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme (SOGEP) programı kapsamında baştan aşağıya yeniden dizayn edildi.


Bir yıldır devam eden yenileme ve dönüşüm çalışmaları çerçevesinde iç ve dış yapısı baştan aşağıya değişime uğrayıp, modern, nezih ve kaliteli mekanlara kavuşturulan dört katlı bina, 7’den 70’e tüm vatandaşlara yönelik düzenlenecek kültürel, sosyal ve sportif kurslar ile eğitim programlarına ev sahipliği yapacak şekilde hizmete sunulacak.


Yeşilyurt Belediyesinin kültürel yatırımlarına dâhil edilecek olan Yeşilyurt Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezi’nde, idari bölüm ve spor salonunun yanı sıra 4 ile 6 yaş grubundaki çocuklara yönelik Erdem Okulları sınıfları, kuaförlük, aşçı yardımcılığı, modelistlik, trikotaj, tekstil ara elemanı ve farklı branşlardaki meslek edindirme kurs bölümleri, robotik kodlama ve dron eğitim sınıfları, akıl oyunları ve yazılım eğitimleri bölümleri yer alacak.


Meslek edindirme, sportif ve eğitim kurslarının yanı sıra çocuklara ve gençlere yönelik sosyal ve kültürel eğitim çalışmalarına ev sahipliği yapacak olan Yeşilyurt Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezi’nde kullanılacak metaryeller, spor aletleri, oturma grupları, masalar, oyun aletleri, bilgisayarlar ve yapılacak etkinlikler için ihtiyaç duyulacak tüm alet ve teçhisatlar yerini alırken, yakın zamanda yapılacak açılış töreniyle vatandaşların hizmetine sunulacak.


Yeşilyurt Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezi yapmalarını değerlendiren Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, kültürel yatırımlarını taçlandıracaklarını ifade etti. Çınar, “ İlçemizin kültürel, sosyal ve eğitim vizyonuna layık değerli bir yatırımı daha hizmete sunacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Sosyal, kültürel ve sportif hizmetlerimizi tüm yaşam alanlarımıza yaygınlaştırmak adına başlattığımız hizmet atağımız kapsamında, Kiltepe mahallemizde bulunan dört katlı binayı devir aldıktan sonra bir yıldır devam eden yenileme çalışmalarından sonra burayı modern ve nezih bir görüntüye kavuşturduk. Yeşilyurt Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezi adı altında hizmete sunacağımız bu güzel ve modern mekanımızda 7’den 70’e tüm vatandaşlarımıza yönelik meslek edindirme kursları, çocuklarımıza yönelik değerler eğitimi, gençlerimize yönelikte robotik kodlama, yazılım ve dron gibi alanlarda programlar düzenleneceğiz. Kurslarımızı başarıyla tamamlayan kursiyerlerimize Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalarını vereceğiz.4 ile 6 yaş grubundaki evlatlarımıza yönelik ilçemizin farklı bölgelerinde ki Kültür ve Sanat Merkezlerimizde açtığımız Erdem Okullarımızı burada da faaliyete sunarak, çocuklarımızın sosyal ve kişisel gelişimlerini destekleyecek aktiviteler düzenleyeceğiz. Bu özel ve değerli yatırımla birlikte Kiltepe ve çevre mahallelerimizin sosyal, eğitim ve sportif yapısının daha da hareketlenmesine ciddi bir katkı sunmuş olacağız” dedi.


Yeşilyurt’un geleceğine güzel bir eser daha emanet edecek olmanın heyecanını yaşadıklarını vurgulayan Çınar, “ İlçemizin geleceğine emanet ettiğimiz değerli ve özel eserlerimize bir yenisini daha ekleyecek olmanın gururunu yaşıyoruz. Kültürel yatırımlara örnek gösterilecek şekilde Yeşilyurt’umuza kazandıracağımız Yeşilyurt Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezimiz ile sosyal ve kültürel yatırımlarda yakaladığımız başarı seviyemizi daha fazla geliştirmiş olup, taçlandıracağız. Vatandaşlarımız, gönül rahatlığıyla çocuklarıyla birlikte buraya gelerek zamanını faydalı geçirip, yeni bilgiler öğrenecekler ve kendilerini geliştirme fırsatı yakalayacaklar. Böylesine değerli ve özel bir projeyle birlikte Kiltepe ve çevre mahallelerimizin yaşam seviyesinin artmasına da ciddi bir destek sağlamış olacağız. Biz Yeşilyurt’un tüm noktalarını seviyoruz, yeni yatırımlarla her bölgemizin daha değerli ve özel bir yapıya bürünmesini sağlıyoruz. Biz topyekün gelişim ve topyekün kalkınma anlayışıyla çalışarak her sokağımızın, her caddemizin ve her mahallemizin aynı seviyede gelişip kalkınmasına öncelik tanıyoruz. Kiltepe ve bu bölgedeki tüm yaşam alanlarımızın cazibesini artırıp, bu bölgelerimize olan ilginin artmasını hedefliyoruz. Yeşilyurt’umuzun kültürel vizyonuna ayrı bir değer katacak şekilde projelendirdiğimiz ve Fırat Kalkınma Ajansı 2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme (SOGEP) programı kapsamında baştan aşağıya yeniden dizayn ettiğimiz buradaki hizmet mekanımızın açılışını yakın bir zamanda yaparak, hemşerilerimizin hizmetine sunacağız” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Kadınların çamurdan temizlediği yeşil soğan sofraları süslüyor Türkiye’de yeşil soğanın en çok üretildiği illerin başında gelen Bilecik’te son hasadına başlanan ürün, Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor. Marmara Bölgesi’nin sebze üretim merkezlerinden Bilecik’in Söğüt ve İnhisar ilçesine bağlı köylerdeki seralarda yeşil soğanın son hasadı yapılırken temizlenip satış noktalarına gönderiliyor. İklim dolayısıyla mikro klima özelliği taşıyan bölgede ’Marmara’nın Küçük Antalya’sı diye de adlandırılırken, örtü altı tarımın yapıldığı köylerde Aralık ayı gibi başlayan yeşil soğan hasadının sonuna gelindi. Yeşil soğanın hasadında ve temizliğinde çalışanların çoğunluğunu oluşturan kadınlar, sabah ev işlerini tamamladıktan sonra tarlada toplanan ürünleri çamurundan temizleyerek deste haline getiriyor. Hasatta işin yükünü, zahmetini çeken kadınlar, taze soğanın dikim, söküm, toplama, temizleme, yıkama ve paketleme gibi aşamalarının her bölümünde çalışıyor. Temizlenen yeşil soğanlar Marmara Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor. "İstanbul, Ankara, Bursa bu şekilde büyükşehirlere göndeririz" Bu yıl hasadı tamamlanan taze soğan hakkında bilgi veren Yakacık Köyü Muhtarı Hüseyin Yıldırım, "Marmara’nın küçük Antalya’sı olarak adlandırılan ovadayız. Marulla beraber taze soğan hasadımız da başladı. Belirli miktarda taze soğan yapıyoruz büyük şehirlere gönderiyoruz. Taze soğan bizim köyde 50 dönüm, 60 dönüm vardır. Biz bunun kurusunu alırız dikeriz onu taze yaparız. 50 dönüm aşağı yukarı 500 ton 600 ton kuru soğan alır ekeriz biz kendi köyümüz olarak. Tabi dışarılarda var daha fazla da üretim oluyor. Biz taze soğanı işleriz, işçiliğini yaparız İstanbul, Ankara, Bursa bu şekilde büyükşehirlere göndeririz" dedi. "Söküyoruz, ondan sonra içeride temizlik yapıyoruz, temizliyoruz güzelce paketleyip gönderiyoruz" Yıldırım açıklamanın devamında, "Söküyoruz, ondan sonra içeride temizlik yapıyoruz, temizliyoruz güzelce paketleyip gönderiyoruz. Geçen sene bu kadar değildi bu sene rekolte fazla. Mesela geçen seneden en az 100-150 ton fazla ekim var. Fiyat şu anda tam şey değil bizim burada 30-40 lira arası yeşili. Tabi halde değişiyor" diye konuştu. "Taze soğan işçiliği zor biraz" Taze soğan üreticisi Kamile Aktaş ise "Burada 8 dönüm oluyor. Taze soğanı yapıyoruz, dikiyoruz bu zamanda işte. Bu ayın sonunda da yapıyoruz yani. Soğan bittikten sonra domatese başlıyoruz, dikiyoruz. Şimdi fiyatlar düşük. Bir iniyor, bir çıkıyor. Yani soğan işçilik olunca biraz zor" dedi. Öte yandan İl genelinde bin 877 dekar alanda yılda 7 bin 600 tonu aşkın yeşil soğan üretiliyor.
Siirt Siirt battaniyesi Avrupa’ya açılıyor Tiftik üretilen ve geçmişi eski dönemlere dayanan Siirt battaniyesi, usta eller tarafından dokunarak yurt dışına ihraç ediliyor. Gelişen teknolojiye rağmen orijinalliği bozulmadan ustaların eliyle dokunan tiftik battaniyesi Avrupa ülkelerinden rağbet görüyor. Yaklaşık 45 yıldır battaniye dokumacılığı yapan 54 yaşındaki Faraç İtil, çeşitli fuarlara katılarak kurduğu tezgahta dokumacılık yaparak mesleğini tanıtmaya çalışıyor ve el emeği göz nuru dokuma ürünlerini beğeniye sunuyor. Fuarlara katılarak Siirt battaniyesini tanıtan ve yoğun ilgi gördüğünü belirten battaniye ustası İtil, "45 yıldır Siirt battaniyesi dokumacılığı yapıyorum. Siirt battaniyesi çok özellikli bir battaniyedir. Keçi yününden yapılıyor. Özelliği ise romatizma, eklem ağrılarına iyi gelen ve sıcak tutmasıyla da ünlü bir battaniyedir. El dokuması olması hasebiyle çok rağbet görüyor. Yani bu kışın bayağı satış yaptık. Şimdi de İspanya ve İtalya’ya da ihracat ediyoruz. Yaklaşık 7-8 yıldır fuarlara katılıyoruz. Fuarlarda da tanıtıyoruz ve bayağı ilgi görüyor. Siirt battaniyesi gittiğimiz illerde çok beğeniliyor. Şimdi de İspanya’ya, İtalya’ya da gönderiyoruz. Şu aralar hem yastık olarak hem kırlent olarak da dokuyup gönderiyoruz. Yaz ayında ise Allah’ın izniyle kilime döneceğiz. Yazında kilim isteniyor bizden. Kilim olarak da bayağı sipariş verilmiş şu an İtalya’ndan da İspanya’dan siparişlerimiz var’’ dedi.
Hatay Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İskenderun’da sahaya indi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Hatay’ın İskenderun ilçesinde sahaya inerek çalışmalara başlamıştı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de İskenderun’a ge gelerek İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez’e destek mesajı verdi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İskenderun ziyaretleri çerçevesinde belediye başkanı Mehmet Dönmez’i makamında ziyaret etti. Şahin, Dönmez’e hayırlı olsun dileklerinde bulunarak görevinde başarılar diledi. Şahin, Başkan Dönmez’le birlikte İskenderun’da incelemelerde bulundu. Depremin yaralarının sarıldığı bölgeye destek amaçlı Gaziantep Büyükşehir Belediye ekipleri de geçtiğimiz günlerde İskenderun’da çalışmalara başlamıştı. “Eğer alt yapıya müdahale etmeseydik lağım ve pis koku nedeni ile salgın hastalıklar görülebilirdi” İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez kentte yaşanan kanalizasyon sorunlarının çözülmesi için Gaziantep, GASKİ’nin öncülüğünde Konya ve Kayseri Büyükşehir belediye ekiplerinin desteğiyle çalışma yürütüldüğünü söyledi. Başkan Dönmez, "Ekiplerin fedakarca çalışmaları sayesinde İskenderun alt yapısının kısa sürede belirli noktalarda rahatlama kaydedildi. Çalışmalar sonucunda ortaya konacak tespitle alt yapıda hangi bölgelerde yatırım gerekeceği veya gerekmeyeceği belli olacak. Geçmiş dönem Hatay Büyükşehir ekiplerinin kanalizasyon sisteminde periyodik bakım yapmadıkları üç büyükşehir uzmanlarınca tespit edildi. Fotoğraf ve videolarla kayıt altına alındı. Eğer alt yapıya müdahale etmeseydik lağım ve pis koku nedeni ile salgın hastalıklar görülebilirdi “ dedi. “Başkan Dönmez’in İskenderun için yeni bir başlangıç yeni bir umut olduğunu gösteriyor” Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GASKİ ekiplerinin 10 günlük süreçte ortaya güzel çalışmalar çıkardıklarını belirterek “Komşumuz İskenderun ve Başkan Mehmet Dönmez’in yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Komşuluk kültürümüz ve inancımız bunu gerektiriyor. Ekiplerimizi gönderdik ve on günde güzel ilerleme oldu bu çalışmalar çok önemli ve bize şunu gösterdi. Doğru başkan belediye başkanımızın ne kadar doğru olduğunu bize gösteriyor ve doğru ekip ve birlikten kuvvet doğar anlayışının İskenderun için yeni bir başlangıç yeni bir umut olduğunu gösteriyor. Biz ekip olarak başkanımızın yanındayız yakınındayız. Bizden ne talep ediyor ise Gaziantep büyükşehrinin tüm imkan ve fırsatları yanındadır. Yeni dönem hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
Osmaniye Osmaniye’de yer fıstığı tohumları toprakla buluştu Yer fıstığı üretiminde Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden Osmaniye’de birincil ekim yer fıstığında ilk tohumlar toprakla buluştu. Bereketli topraklarında üretilen fıstığıyla Türkiye’de nam salan Osmaniye’de çiftçilerin fıstık mesaisi başladı. Merkeze bağlı Kırmacılı köyünde önceden ekilmek üzere ilaçlanan yer fıstığı, çiftçiler tarafından toprakla buluşturuldu. Üretimin ve pazarlamanın büyük bir kısmının Osmaniye’de yapıldığı yer fıstığında yaz döneminde yaşanması muhtemel kuraklık ve satış konusunda endişeli olan çiftçiler, yer fıstığına destek bekliyor. Fıstığın yetiştirilme sürecini anlatan çiftçi Mustafa Gül (52), "Bu topraklarda kendimi bildim bileli çiftçilikle, toprakla uğraşıyorum. Yaklaşık 2001 yılında tekrardan su pompası ile su geldi bu bölgeye, o günden bugüne daha geniş yapmaktayız. Fıstık ekiminde toprağın önce gübrelemesi yapılır, hazırlanır, daha sonra tohumlar kırılır. Tohumların hastalıksız olması lazım, tohumların ilaçlamasını yaparız. Biz yağmurdan önce hazırlığımızı yaptık, toprak kuruyunca ekime başladık. Havalı mibzerle ekim yapılıyor yaklaşık 10 santim, aralıkla ekim yapılır. Tohumun durumuna göre 13, 14, 15 kilo kadar dönüme tohum atılır. Tabii fazla atan da oluyor, tohumun sağlam olması önemli. Birinci ve ikinci ürün olmak üzere 120 dekar ekeceğim. Başladım ekmeye. Tabii hava şartları, iklim şartları bunda etkili. Söküm zamanı, yağış durumları, yağışın olması zarara uğratabiliyor. Yer fıstığının topraktan çıkıp tüccara verip, parasını cebine koyana kadar bir garantisi yok. Yani ekimle başlar sıkıntısı, söküp parasını cebine koyana kadar devam eder. Çereze giden fıstıklarda bir kalite var. Bu bölgenin lezzetini hiçbir yer vermiyor" dedi.
İstanbul İstanbul’da 50 milyon liralık kaçak ve sahte ilaç operasyonu: 16 gözaltı İstanbul’da ilaç kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonlarda 16 şüpheli yakalandı, piyasa değeri 50 milyon lirayı bulan yüklü miktarda sahte, kaçak ve bozuk ilaç ele geçirildi. Alerji testi, botoks, dolgu malzemesi, kanser ve diyabet hastalıklarında kullanılan ilaçlarının da aralarında bulunduğu tıbbi ürünler emniyette sergilenirken, yakalanan şüphelilerin 9’u tutuklandı.Alınan bilgilere göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ilaç sektöründeki sahtecilik faaliyetlerinin önlenmesi ve şüpheli şahısların yakalanmasına yönelik 15 ve 25 Nisan tarihleri arasında bir dizi çalışma gerçekleştirdi. Teknik ve fiziki takibin devamında belirtilen tarihler arasında yetkisiz alanda depolanmış sahte, kaçak ve yasadışı ilaçların, tıbbi cihaz ve materyallerin bulunduğu tespit edilen 16 ikamet, 20 iş yeri olmak üzere toplam 36 adrese operasyon düzenleyen polis, baskınlarda 16 şüpheliyi gözaltına aldı. Operasyonlarda piyasa değeri yaklaşık 50 milyon lirayı bulan, soğuk zincire tabi olan ve bozulan, alerji testi, botoks ilacı, dolgu malzemesi, kanser, diyabet, enfeksiyon, tansiyon ve cinsel hastalıkların tedavisinde kullanılan medikal malzeme ele geçirildi. Yakalanan şüpheliler İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şubesine götürülerek ifadeleri alındı. Sorgularının ardından mahkemeye çıkarılan ilaç kaçakçısı 16 kişinin 7’si adli makamlarca serbest bırakıldı. Geri kalan 9 şüphelinin ise tutuklanarak cezaevine gönderildiği açıklandı. Diğer yandan yapılan operasyonlarda ele geçirilen sahte, bozuk ve kaçak ilaçlar, Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sergilendi.