EKONOMİ - 17 Temmuz 2019 Çarşamba 16:11

3. Tarım Şurası hazırlıkları hızlı başladı

A
A
A
3. Tarım Şurası hazırlıkları hızlı başladı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından bugün Ankara’da tanıtımı yapılan 3.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından bugün Ankara’da tanıtımı yapılan 3. Tarım Şurasına hazırlık için 3 aylık süreçte yapılacak toplantıların ilki Manisa’da gerçekleştirildi. Toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker de katılarak yapılan sektör buluşmasının önemine dikkat çekti.


3. Tarım şurası hazırlıkları kapsamında ilk hazırlık toplantısı Manisa’da sektör buluşmasıyla gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Ahmet Deniz’in yanı sıra Vali Yardımcısı Hayri sandıkçı Tarım Orman Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa’da bulunan tarım ve orman ile bağlı kuruluşların müdürleri, odalar, borsalar, birlikler, kooperatifler, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri, sektör paydaşları ile üreticiler katıldı.


Manisa Tarım Orman Müdürlüğü organizasyonunda yapılan toplantıda, sektör hakkında gerçekleştirilen sunum ile Manisa tarım, su ürünleri ve tarımsal işletmeler, sektöre yapılan desteklemeler ve hibeler hakkında katılımcılara bilgi verildi.


Sektör temsilcilerinin bir araya geldiği buluşmada Türkiye ve Manisa açısından stratejik konu başlıklarının konuşulacağını ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “Ülkemizin uygun ekolojisi ve tarımsal potansiyeli ile önde gelen tarım merkezleri arasında yer alan ilimizde, bilgi ve bilime dayalı sürdürülebilir bir tarım kenti oluşturmak için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak geleceğe yönelik planlarımızı belirlemekte ve bu planlarımızı gerçekleştirme yolunda somut adımlar atmaktayız. Bugünkü sektör buluşmamızda gıda, tarım ve hayvancılıktan, orman ve mera yönetimine, toprak, su kaynakları ve tabiat muhafazası ile biyoçeşitliliğin korunmasına kadar tüm konular çalışma masalarımızın konuları arasında yer alacaktır. Çalışma masalarımızı oluştururken ülkemiz ve ilimiz açısından stratejik değer taşıyan konu başlıklarını belirleyerek, bu başlıkların derinlemesine irdelenmesini arzu ettik. Çalışma masalarında yer almamış olsa dahi bugün bu salonda misafir olan konuklarımızın da dışarıdan masalarımıza katkı sunmaları mümkündür ve bundan dolayı da memnuniyet duyacağımızı şimdiden belirtmek isterim. Manisa; üzüm, tütün, susam, tavuk eti ve toplam zeytin üretiminde ülkemizde birinci sırada yer almaktadır. Salçalık biber ve hindi varlığında ikinci sırada, salçalık domates ve turşuluk hıyar üretiminde ise üçüncü sıradaki yerini muhafaza etmektedir.” dedi.


İl Müdürü Öztürk’ten sonra Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol ile Merkez Sulama Birliği Başkanı Halil Uysal birer konuşma yaptı. Başkan Uysal konuşması sonrasında suyu anlatan bir şiir okudu. İzmir Orman Bölge Müdürü Mehmet Erol da Manisa’daki çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi aktardı.



“Gıda, savunma sanayinin önüne geçti”


Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker ise “Yılda 1.4 milyar ton gıdanın israf edildiği bir gezegende yaşıyoruz. 39 ülkede dünyada gıda sıkıntısı var, 80 ülkede su sıkıntısı. Yine iklim senaristlerini yaptığı çalışmaya göre de 2035 yıllarında dünya gıda, su savaşlarına gebe. Bu nedenle gelişmiş ülkeler ülkelerinin elli yıl sonraki ihtiyaçlarını karşılamak için, Afrika’nın, Amerika’nın güneyinde ve pek çok ülkelerde arazi satın aldığını, kiraladığını biliyor musunuz? Ukrayna’nın arazilerinin yüzde 45’inin Çinliler tarafından kiralandığı, satın alındığını duydunuz mu? İngiltere’nin kiraladığı alanın Kanada’yı geçtiğini duymuşsunuzdur. Ama Türkiye de bir taraftan Sudan’da olmak üzere, Etiyopya gibi bazı ülkelerde çalışmalar yapıyoruz. 10 yıldır karınca misali de olsa en azından gayretlerimiz var. Ama bunların temelinde şu var gıda güvenliğini sağlamak mecburiyetindeyiz. Sayın bakanımızın dediği gibi gıda öyle bir hale geldi ki savunma sanayini önüne geçti. Bu nedenle tarım ve gıda sadece bakanlığımızın sorumluluğunda olan bir sorun değildir. Tüm paydaşların, tüm yaşayanların ortak sermayesidir. Bu ortak sermayeyi çok verimli kullanmak mecburiyetindeyiz. Nüfus artıyor, sanayileşme, kentleşme büyüyor bu aynı zamanda tarım alanlarında da bir baskı oluşturuyor. Dünyada 12 milyon hektar tarım alanı tarım dışına çıkarılıyor. Koruma kollama dengesini sağlamak zorundayız. O Nedenle arazi kullanım planlaması başta olmak üzere bizim en verimsiz alanlardan başlamak üzere, arazilerimiz tarım dışı kullanma noktasında da önemli çalışma yapmamız gerekiyor” dedi.



“Topraklarımız tehdit altında”


İklim değişikliğini tarımın üzerinde çok fazla etki yağına değinen Türker, “2035-2040 vizyonunda tarım alanlarında üretim alanlarında kaymadan bahsediliyor ve bunu sonucunda da tarım topraklarında da özellikle arazi bozulumuna yol açacağı yüzde 20 verim kayıplarından bahsediliyor. Yani topraklarımız tehdit altında verimsizleşiyor, su kaynaklarımız kirleniyor. 1400 metreküp kişi başı düşen su kaynağımız var su zengini bir ülke değiliz. O nedenle suyu da önümüzdeki dönemlerde kredi gibi kullanmak mecburiyetimiz söz konusu" ifadelerini kaydetti.



“Gelecek tarım ve turizmde”


Gıdanın insanın var oluşundan beri değişmeyen ihtiyaç olduğuna değinen Manisa Valisi Ahmet Deniz, “Tarım insanlığın ilk çağından itibaren önemli çünkü insanın hayatını devam ettirebilmesi için gıdaya ihtiyacı var. Dünya değişti ama gıdaya olan talep, ilgi azalmadı, azalmayacak da. Dünya 7,5 - 8 milyarı aştı özellikle Çin ve Hindistan’da ciddi bir nüfus artışı yanında gelir artışı var. Arttıkça ne yapacaklar gıdaya, proteine daha iyi, sağlıklı beslenmek için gıdaya harcarsınız. Onun için bizim gibi ülkeler ürettiği ürünler çok daha kıymetli çok daha değerli olacak. Geleceğimiz tarım ve turizmde, sanayi mutlak ve mutlak olacak zaten ondan vaz geçmek mümkün değil, onunla beraber biz tarımı çok öncelemeliyiz” dedi.



“Tarımda Modern teknikleri kullanımı yaygınlaştırılmalı”


Tarımda teknoloji kullanımın önemine de değinen Vali Deniz, “Türkiye tarımda gayri safi hasılada Avrupa’da birinci, dünyada sekizinci. Çok güzel ama bizim için yeterli mi potansiyelimiz açısından baktığımız zaman yeterli değil. Tarım konuşmalarında hep Hollanda örnek verilir, Konya kadar bir ülke. Yüz milyar dolar ihracatı olan bir ülke ama onlar ne yaptılar, Yüz milyar dolar ihracat yapmak kolay değil, hepsini kendi de üretmiyor. Hollanda tarımda ithal eden birinci ülkesi, gıda ve tarımda hem alıyor hem işliyor hem de ihracata dönüştürüyor. Bu modelleri bizim uygulamamız lazım. Bizim geleneksel tarım anlayışından hızla uzaklaşarak, modern tarım tekniklerini mutlaka yapmak zorundayız. Dünyada acımasız bir rekabet var, kimse kimsenin göz yaşına bakmıyor. 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefi koyduk, bunun içerisinde tarımı çok ön planlara getirmemiz lazım. Şu anda 20 milyar dolar civarlarında ihracatımız var biz bunu 40 - 50 milyar dolar çok rahat yapabiliriz. Manisa Türkiye’nin göz bebeği bir şehri, hem sanayisi hem tarımı, çok güzel tesislerin yapılmış olmasından gurur duyuyorum, ama bu işletmeleri arttırmak zorundayız. Bunu nasıl arttırırız bizim kamu olarak bizlerin vatandaşa bizatihi dokunarak, bizatihi o işi yapacak kişileri bularak ikna ederek. Biz araştıralım, biz tespit etmeye çalışalım, biz ikna edelim güvendiğimiz sağlam, üretecek insanlara devletimizin teşviklerini biz anlatalım. Bu sayıları bizim arttırmamız lazım üretmekten başka çaremiz yok. Anadolu zor bir coğrafya, sıkıntılı bir coğrafya Türkiye belirli bir kesim tarafından hedefe konmuş, biz buradan ancak üreterek, her şeyi üreterek, iyi üreterek, iyi tarım yaparak, iyi sanayi üretimi yaparak , teknolojiyi kullanarak çıkabiliriz” diye konuştu.


“Köylerin boşaldığını görmek bizleri üzüyor, buna bir çare bulmamız gerekiyor" diyen Vali Deniz, konuşmasını şöyle tamamladı:


"Maalesef gençler ısrarla şehirlerde asgari ücretle çalışacak, ama şehirde yaşayacak, böyle bir şey olmaması lazım. Tarım arazilerimizde değerli bunların da koruma kullanma dengesine dikkat etmemiz lazım Toprağımız korumamız lazım, suyumuz korumamız lazım, bunlar bizim kıymetli hazinelerimiz. Bu şuradan güzel karalar alınmasını temenni ediyorum. Manisa gerçekten üreten bir şehir, hem sanayisiyle hem tarımsal üretimde ilk üçlerde olan birçok üründe birinci sırada, ikinci sırada, üçüncü sırada olan bir şehir. 500 milyon dolar civarında tarımsal ihracatı olan bir şehir, ama bu bize yetmemeli daha çok ihracat yapmak zorundayız. Üzüm kesim sezonu da yaklaşıyor. İnşallah kesime gideceğiz bereketli bir sezon olmasını temenni ediyorum.”


Yapılan konuşmaların ardından çalışma masalarında konu başlıkları altında katılımcılar fikirlerini ortaya sundu. Toplantıda ortaya çıkan görüş ve düşünceler ile alınan kararların Türkiye ve Manisa tarımına yön vermesine katkı sağlaması bekleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi Fatih’te iddiaya göre, psikolojik sorunları olan bir kişi sesten rahatsız olduğu için üst komşusunun kapısını önce balyoz ve matkapla kırmaya çalıştı, başarılı olamayınca 4 kişinin bulunduğu evin dış kapısını ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay, saat 01.30 sıralarında Fatih İskenderpaşa Mahallesi Feyzullah Efendi Sokak’ta yaşandı. İddiaya göre, 5 katlı binanın 4’üncü katında oturan psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşularının çıkardığı sesten rahatsız olunca eline aldığı balyoz ve matkapla üst komşusunun kapısına vurarak açmaya çalıştı. 5’inci katta oturan komşuları neye uğradıklarını şaşırarak panik içinde polise haber verdi. Kapıyı balyoz ve matkapla açamayan saldırgan başarılı olamayınca kapıyı ateşe verdi. Özel harekat polisleri saldırganı etkisiz hale getirdi Olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri balyoz saldırgana müdahale etmekte güçlük çekince olay yerine polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Özel harekat ekiplerinin çalışmasıyla saldırgan etkisiz hale getirilirken dairede bulunan 4 kişi itfaiye ekiplerince evin camından merdiven aracıyla tahliye edildi. Binadan dışarı çıkmak istemeyen saldırgan polis özel harekat tarafından etkisiz hale getirilerek sedye ile binadan dışarı çıkarıldı. Sedye ile dışarı çıkarılan saldırgan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alt komşularının saldırısına uğrayan 4 kişi, saldırgandan şikayetçi olmak ve ifade vermek için polis merkezine götürüldü. Saldırı anında dairede olan ev sahibi Muhammet Enes, “Alt kattaki komşu eve matkapla içeri girmeye çalıştı, evin kapısını yaktı. Balyozla kapıya vurdu. Polisi aradık polis geldi. Camdan bağırıyorum ben polislere, yardımcı olsanıza adam kapıyı yakıyor. Adamı almıyorlar. Özel harekat geldi, tek bir adam ancak alabildi. Saldırgan benim alt komşum, daha önce hiçbir tartışma yaşamadık. Ruh hastası kendisi kuruluyor. Daha önce de biz polis çağırmıştık. Çevik kuvvet gelmişti kapıyı koçbaşıyla kırmıştı. Kapısını biz mi kırdık zannediyor artık. 2-3 akşamda bir geliyor. Daha önce 4-5 defa şikayetçi olduk. Birinci kattaki komşu onu da rahatsız ediyor, saldırıyor. O da şikayetçi oldu ama almıyorlar” dedi. Yanan kapı içeriden cep telefonu kamerasıyla anbean görüntülendi Görüntülerde, evde yaşayan 4 kişinin yaşadığı panik anları ve dışarıdan yanan kapının dumanlarının daireden içeri girdiği anlar görülüyor. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen saldırganın daha önce de aynı daireye matkapla saldırdığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan saldırganın hastanedeki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenilirken ekiplerin olayla ilgili çalışmaları sürüyor.
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.