GENEL - 16 Mayıs 2019 Perşembe 17:34

Başkan Dutlulu öğrencilerle birlikte pedal çevirdi

A
A
A
Başkan Dutlulu öğrencilerle birlikte pedal çevirdi

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı öncesi Akhisar Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri farkındalık oluşturmak için şehirde bisiklet turu düzenledi.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı öncesi Akhisar Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri farkındalık oluşturmak için şehirde bisiklet turu düzenledi. Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu da bisikleti ile birlikte öğrencilerin yanında şehir turuna katıldı.


Akhisar’da Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen bisiklet turuna Beleidye Başkanı Besim Dutlulu da destek verdi.


Akhisar Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi beden eğitimi öğretmeni Özgür Morbel, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele’nin başlangıcı kabul edilen Samsun’a ilk ayak bastığı gün olan 19 Mayıs 1919’un üzerinden 100 yıl geçti. Bu anlamda Milli Mücadele’nin 100. yılı anısına Akhisar Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak bir etkinlik ile farkındalık oluşturmak istedik. Yeni nesle ve gelecek nesillere Milli Mücadele ruhunu kavratabilmek ve sağlıklı bir şekilde aktarabilmek için amaçladığımız şehir merkezinde bisiklet turu etkinliği düzenledik. Bizlere katılarak katkı sağlayan Belediye Başkanımız Besim Dutlulu’ya teşekkür ederiz” dedi.


Etkinlikle ilgili konuşan Başkan Dutlulu ise şunları söyledi: “Ata’mızın bizlere emaneti olan özgürlüğümüzün 100. yılını Akhisar’ımızda gençlerimizle birlikte coşkuyla kutluyoruz. Akhisar Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerimiz tarafından Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen bisiklet turu etkinliğinde öğrenci kardeşlerimizle birlikte bisiklet sürdük ve pedallarımızı geleceğe çevirdik. Geleceğimizin teminatı gençlerimizle birlikte Akhisar’ımızın sokaklarında gerçekleştirdiğimiz keyifli etkinlik için öğrenci kardeşlerimize teşekkür ederim. Umudun yüzüncü yılı kutlu olsun.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.