SPOR - 26 Ekim 2020 Pazartesi 09:48

Eski futbolcudan yerli ’top atma makinesi’

A
A
A
Eski futbolcudan yerli ’top atma makinesi’

MANİSA (İHA) – Bir dönem Manisaspor’da forma giyen ‘Pedro Hüseyin’ lakaplı Hüseyin Korkmaz’ın oğluyla birlikte tasarladığı yerli top atma makinesi, hem kalecilerin hem de diğer oyuncuların antrenmanlarında büyük kolaylık sağlıyor.

MANİSA (İHA) – Bir dönem Manisaspor’da forma giyen ‘Pedro Hüseyin’ lakaplı Hüseyin Korkmaz’ın oğluyla birlikte tasarladığı yerli top atma makinesi, hem kalecilerin hem de diğer oyuncuların antrenmanlarında büyük kolaylık sağlıyor.


Manisaspor’da 1983-1986 yılları arasında forma giyen 62 yaşındaki Hüseyin Korkmaz, elektrik mühendisi oğlu İlkin Korkmaz ile birlikte top atma makinesi tasarlardı. İlk kez 2017 yılında prototipini ortaya çıkardıkları makineyi geliştiren Korkmaz, makinenin maksimum 140 metreye kadar top fırlatma özelliği olduğunu belirterek; şut, orta, korner, aut ve falsolu atışların kolaylıkla yapılabildiğini söyledi. Makineyi yapma fikrini anlatan Korkmaz, “Yıllarca Manisaspor’da futbol oynadım, santrfordum. 40 yaşına kadar futbolu bırakmadım. Eskiden gol atıyorduk şimdi gol atamayınca bu makineyi yaptım. Bir arkadaşımla konuşurken bu proje aklıma geldi. Biraz sağdan soldan araştırma yaptım. Basitleri vardı, biz üzerine koyup geliştirdik. Sağ olsun oğlum elektrik işlerinden çok iyi anladığı için onun da yardımını aldım. Bu şekilde yola çıktık. Seri halde istediğiniz saniye aralığında topu atabiliyor. 4 köşeye sensörler sayesinde kendi kendine dönerek atış yapabiliyor. Manuel olarak da makinenin karşısına geçerek çalıştırabiliyorsunuz. Makine 20 tane top alıyor. Falsolu vuruşlarla orta da yapabilirsiniz. Sadece kaleci olarak düşünmeyin, orta yaparak defansı, forveti de çalıştırabilirsiniz. Çok yönlü bir makine. Bu makine tamamen yerli. Bu makineye yakın bir ürün var o da Çin menşeili, ancak o da bizimki gibi sensörlü değil, krank ile çalışıyor. Makine kendi kendine atıyor. Bizim bildiğimiz başka da yok” dedi.



“Makine işimizi oldukça kolaylaştırdı


Makineyi antrenmanlarda sürekli kullanan Manisaspor İdari Altyapı Direktörü Ali Berber, “Tamamen tasarımı, üretimi Hüseyin ağabeyimize ait olan yerli bir ürün. Özellikle kalecilere cepheden vuruşlarda, yan toplarda istediğimiz noktaya seri atışlar yapabiliyoruz. Tabi sadece kalecileri değil, gerektiğinde defans oyuncularımızın pozisyon bilgilerinde ya da bek oyuncularımızın kenar ortalara verdiği tepkilere dair tüm futbolcularımızın çalıştığı güzel bir makine. Haftada bir iki antrenman yapıyoruz. Makine, yağmur ve çamur gibi her türlü hava koşullarında çalışabiliyor. Gayet kolay bir şarj özelliği var. Akülerin tamamı dolduğunda yaklaşık 2 saatlik bir antrenman çıkarabiliyoruz. Hiçbir antrenör defalarca aynı noktaya ya da istediği noktaya topu atamayabiliyor. Herkesin belirli bir gücü var. Bu yüzden bu makine işimizi oldukça kolaylaştırdı” diye konuştu.


Manisaspor’un altyapı kalecilerinden Mehmet Caner Ersoy ise, “Hüseyin ağabeyin yaptığı makineyi daha önceden de test etmiştim. Makine çok iyi. Kalecilerin kendi gelişimini oldukça yukarıya çıkarabilecek bir makine. Bence diğer kulüpler de oyuncularının gelişimi açısından bu makineyi kullanmalı” şeklinde konuştu.


Makineyi ilk defa test ettiğini ifade eden bir diğer kaleci Muhammet Eren Yılmaz da özellikle kalecilerin gelişiminde çok olumlu katkılar sunabileceğini vurguladı.


Top atma makinesinin özelliklerini görmek için antrenmanı izleyen Karaköyspor Kulüp Başkanı Osman Yıldırım da makineyi detaylı inceledi. Yıldırım, “Bu makinenin tüm kulüplerde ya da en azından ciddi olarak hedefleri olan kulüplerde mutlaka olması gerektiğini düşünüyorum. Gerek yazılımı ve diğer fonksiyonları bakımından çok detaylı yapılmış bir makine. Bu anlamda kendilerini takdir ediyorum. Makineyi ilk defa gördüm. İlk söylediğinde kulübüme almayı düşünmüyordum ama gördükten sonra finansal boyutlarını değerlendirip bu makineyi almak istiyoruz. Yerli ve milli olan bu makineyi alarak, diğer kulüplere de örnek olacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da Bahar Kupası Türkiye Tenis Şampiyonası Balıkesir’in Bandırma ilçesinde düzenlenen ’Büyükler Bahar Kupası Türkiye Serisi-3’ tenis şampiyonası, Türkiye’nin çeşitli illerinden 55 sporcunun katılımıyla başladı. Bandırma Tenis Kulübü ve Türkiye Tenis Federasyonu (TTF) tarafından Bandırma Tenis Kulübü tesislerinde düzenlenen ve dün başlayan şampiyona, 19 Nisan Cuma gününe kadar devam edecek. Turnuvaya Türkiye’nin çeşitli illerinden katılan 55 sporcu, Bandırma’da kıyasıya bir mücadele verecek. Bandırma’yı temsil eden 8 oyuncu, şehrin ismini duyurmak için aylar öncesinden hazırlıklarına başladı. Turnuvaya; Ankara, Antalya, İstanbul, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Mersin’den toplamda 55 sporcu olmak üzere katılım sağlandı; bunlardan 15’i kadın, 40’ı ise erkek sporculardan oluşuyor. Bandırma Tenis Kulübü Başkanı Mustafa Kemal Sönmez, turnuva ile ilgili Bandırmalı tenis severlere yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Birbirinden değerli toplam 55 sporcu, 40’ı erkek 15’i kadın Türkiye’nin değişik illerinden gelerek şampiyonluk için ter dökecekler. Bandırma Tenis Kulübü olarak Türkiye çapındaki bir turnuvaya ilk defa ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bandırma’mızda 4 tane sosyal tesis kazandırdık. Türkiye Tenis Federasyonuna bağlı bu bölgede tek kulübüz. Türkiye Tenis Federasyonu’nun düzenlediği Türkiye Şampiyonası’na Bandırma Tenis Kulübü olarak ev sahipliği yapıyoruz. Antalya, İstanbul, İzmir, Manisa, Bursa’dan katılım sağlandı. Bandırma tarihinde tenis turnuvası olarak ilk turnuva olması nedeniyle onun heyecanını yaşıyoruz. Bundan sonra daha çok sporcu, daha çok turnuva ile tenis sporunu Bandırmamızda ileri seviyelere götürmek amacımız. Hedefimiz doğrultusunda emin adımlarla bu tür tenis organizasyonlarına destek vermeye devam edeceğiz. Turnuvamıza katılan Türkiye genel klasmanda 7’incisi ve 40’ıncı olan sporcularımız var. 4 günlük periyotta güzel maçlar olacak. Bu başlangıç için hepinize teşekkür ederiz. Biz kocaman bir aileyiz. Bu aile, Türkiye’nin değişik illerinden gelen tenis ailesiyle daha da büyüyor."
Bursa Otomotiv sektöründe yeni işbirlikleri Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), büyük önem verdiği Üniversite-Sanayi işbirliği çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Gerçekleştirilen protokoller ile akademik ve bilimsel çalışmalar güç kazanırken, öğrenciler için de staj ve uygulama dersleri için yeni kapılar açılıyor. BUÜ, otomotiv sektörünün yenilikçi firmalarından Seger Ses ve Elektrikli Gereçler San. A.Ş. ileişbirliği protokolü imzaladı. Ortak proje ve organizasyonların yapılmasını sağlayacak işbirliği sayesinde doktora, yüksek lisans, lisans ve ön lisans öğrencilerine yönelik staj yapma, personel istihdamı, uygulama dersleri ve mentörlük konularında da karşılıklı destekler sağlanacak. Ana gündem İmza töreninde konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, araştırma üniversitesi vizyonu içerisinde üniversite-sanayi işbirliği konusuna ayrıca önem verdiklerinin altını çizdi. Sahip oldukları akademik donanım ve araştırma altyapısı doğrultusunda daha nitelikli proje üretebilmeye odaklandıklarını söyleyen Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Araştırma üniversiteleri liginde kalmak, daha da üst sıralara çıkabilmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu anlamda da Ar-Ge faaliyetlerine ve elbette ki iş dünyası ile ilişkilerin geliştirilmesine özel önem veriyoruz. Bursa gibi sanayinin son derece güçlü olduğu bir şehirde elimizin çok daha güçlü olduğuna inanıyoruz. Sahip olduğumuz teorik bilgi ve akademik donanımı, sanayicinin pratik bilgisi ile harmanlayarak güçlü projeler üretiyoruz. Bundan sonra da üretmeye devam edebilmek için yeni işbirliklerine her zaman son derece pozitif bakıyoruz. Bugün firmamız ile yine güzel bir protokole imza atacağız. Firma yöneticilerine ve akademisyenlerimize bu anlamda teşekkür ediyor, işbirliğimizin hayırlar getirmesini diliyoruz” şeklinde konuştu. Firma Yönetim Kurulu Başkanı Selim Baykal ise otomotiv sektöründe büyük bir değişimin yaşandığına işaret ederek; “Firma olarak biz de bu değişime daha hızlı adapte olabilmek istiyoruz. Kendi içimizde yaptığımız çeşitli Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetleri bulunuyor. Ancak yenilik bitmiyor. Teknolojiye daha hızlı adapte olmamız gerekiyor. Üniversitenin bu anlamda bizlere kıymetli katkıları olacaktır. Değerli akademisyenlerimizle de özel projeler üreteceğimize inanıyoruz. Hayırlı olsun” dedi. Konuşmaların ardından işbirliği protokolü imzalandı. Törende mühendislik fakültesi akademisyenleri ile firma yöneticileri de hazır bulundu.