GENEL - 09 Haziran 2021 Çarşamba 15:11

Göktaş Mahallesi, kesintisiz ve sağlıklı suya kavuşacak

A
A
A
Göktaş Mahallesi, kesintisiz ve sağlıklı suya kavuşacak

Manisa Su ve Kanalizasyon (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Soma ilçesinde yayınlanan yerel bir gazetede yer alan Soma ilçesine bağlı Göktaş mahallesinde “Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından burada bir ara su için çalışmalar yapıldığını, ne var ki sonuç alınamadığından şu anda bir çalışmanın olmadığı” ifadelerinin gerçeği yansıtmadığının bilgisini kamuoyu ile paylaştı.

Manisa Su ve Kanalizasyon (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Soma ilçesinde yayınlanan yerel bir gazetede yer alan Soma ilçesine bağlı Göktaş mahallesinde “Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından burada bir ara su için çalışmalar yapıldığını, ne var ki sonuç alınamadığından şu anda bir çalışmanın olmadığı” ifadelerinin gerçeği yansıtmadığının bilgisini kamuoyu ile paylaştı.


MASKİ Genel Müdürlüğü, Soma ilçesinde yayınlanan yerel bir gazetede yer alan ve gerçeği yansıtmayan iddialara cevap verdi. MASKİ yetkililerinden yapılan açıklamada, “Haberde bahsi geçen Göktaş mahallesinde içme suyu sorununun çözümü için bir çalışma yapılmadığı açıklamaları gerçeği yansıtmamaktadır. Göktaş mahallesine içme suyu temin edilen sondajın verimi, küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan kuraklık ve yeraltı sularının daha derinlere çekilmesinden dolayı düşmüştür. Mahallede yaşanan su sorununu çözüme kavuşturmak için yapılan çalışmalar, İçme Suyu Dairesi Başkanlığımız bünyesinde devam etmektedir. Yağcılı mahallesinde bulunan içme suyu deposundan 3 bin 300 metre içme suyu hattı döşeme çalışmaları tamamlandı. Göktaş mahallesinde yapımında sona gelinen biriktirme deposunun tamamlanmasının ardından mahalleye sağlıklı ve kesintisiz içme suyu temin edilecektir. Bu süreçte vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için içme suyu tankerlerimizle mahallemize su takviyesi yapılmıştır. Kamuoyunun bilgisine sunarız” ifadelerine yer verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.