EKONOMİ - 21 Temmuz 2021 Çarşamba 12:36

Gördes Karayağcı Barajından bereket akacak

A
A
A
Gördes Karayağcı Barajından bereket akacak

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Manisa’nın Gördes ilçesinde yapımı tamamlanmak üzere olan Karayağcı Barajından 2022 yılı yaz ayında 2 bin dekar arazi sulanacak.

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Manisa’nın Gördes ilçesinde yapımı tamamlanmak üzere olan Karayağcı Barajından 2022 yılı yaz ayında 2 bin dekar arazi sulanacak.


DSİ tarafından Manisa’nın Gördes ilçesinde yapımı tamamlanmak üzere olan Karayağcı Barajı, 2 bin dekarlık alanı sulayacak. 2017 yılında temeli atılan baraj 3 yıl gibi bir sürede tamamlanarak sus tutulmaya başlandı. Bölgedeki üretimi önemli ölçüde etkileyecek olan baraj ile kırsal kalkınmada da artış hedefleniyor. Manisa Gördes Karayağcı Barajı’ndaki çalışmaların 3 yıl gibi kısa bir sürede tamamlandığını açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, "2017 sonbaharında temelini attığımız Gördes Karayağcı Barajını 2020 yılı sonunda sulaması ile birlikte tamamladık. Şu anda projede geçiçi kabul aşamasındayız. 2022 yılı yaz sulama sezonundan itibaren Karayağcı Barajı’ndan 2 bin dekar araziye basınçlı borulu sistem ile su vermeyi planlıyoruz” dedi.


Karayağcı Barajının temelden yüksekliğinin 32.3 metre olduğunu vurgulaya Kaya "Gördes Karayağcı Barajının gövdesi kil çekirdekli toprak dolgu tipinde projelendirildi. Gövdesi için 170 bin m3’lük gövde dolgu yaptık. Barajda 1 milyon m3 su tutulabilecek. Karayağcı Barajının hizmete girmesi ile 2021 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 3 milyon TL katkı sağlanması hedeflenmektedir" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.