GENEL - 02 Haziran 2020 Salı 14:46

Kaymakam Duru: “Kontrollü sosyal hayatta, 3 temel kuralı unutmamalıyız”

A
A
A
Kaymakam Duru: “Kontrollü sosyal hayatta, 3 temel kuralı unutmamalıyız”

Kula Kaymakamı Kemal Duru, 1 Haziran tarihinde geçilen ‘kontrollü sosyal hayat’ kapsamında düzenlenen İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplantısının ardından alınan tedbirlere ilişkin açıklama yaptı.

Kula Kaymakamı Kemal Duru, 1 Haziran tarihinde geçilen ‘kontrollü sosyal hayat’ kapsamında düzenlenen İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplantısının ardından alınan tedbirlere ilişkin açıklama yaptı. Kula halkının salgın sürecinde alınan kararlara özenle riayet etmesiyle bu noktaya kadar başarılı bir şekilde gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Kaymakam Duru, ‘kontrollü sosyal hayat’ çerçevesinde de 3 temel kural olan maske, sosyal mesafe ve bireysel hijyene dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.


Kula Kaymakamı Kemal Duru, 1 Haziran tarihinde kontrollü sosyal hayata geçilmesinin ardından İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplantısı düzenledi. Kaymakamlık makamında düzenlenen toplantıda, yeni tip Korona virüs(Covid-19) ile mücadele kapsamında gelinen noktada, alınan yeni kararlar değerlendirildi. Uzun bir süredir hizmet vermesi kısıtlanan meslek dallarının kontrollü sosyal hayat çerçevesinde yeniden hizmete başlaması ve bu meslek dalları için sağlıklı bir şekilde hizmetin devam etmesine yönelik alınan kararlara ilişkin açıklama yapan Kaymakam Kemal Duru, salgın sürecinde Kula halkının alınan kararlara özenle riayet etmesinden dolayı teşekkür etti. Gelinen bu noktaya kadar Kula olarak salgınla mücadeleyi başarılı bir şekilde yürüttüklerini dile getiren Kaymakam Duru, bu süreçte görev alan başta sağlık çalışanları olmak üzere kolluk kuvvetleri, muhtarlar, imamlar, öğretmenler, zabıta personelleri, belediye personelleri ve kamu görevlilerine çok teşekkür etti.


Kontrollü sosyal hayata geçilmesinin ardından İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında alınan yeni kararları değerlendirdiklerini dile getiren Kaymakam Kemal Duru, bu tedbirlere ilişkin gerekli tebliğlerin, görevlilerce esnaflara yapılacağını söyledi. 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler için alınan sokağa çıkma kısıtlamasının hala daha devam ettiğini hatırlatan Kaymakam Duru, kısıtlaması devam eden vatandaşların belirlenen gün ve saatlerde sokağa çıkabileceklerini söyledi.



“Kontrollü sosyal hayatta, 3 temel kuralı unutmamalıyız.”


İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu ardından açıklama yapan Kaymakam Duru, “Yeni tip korona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında ilk günden bu yana Kula’daki görevlilerimizle mücadelemizi çok iyi yönettik. Zarar görmeden geldiğimiz bu noktaya kadar, görevini özenle ifa eden görevlilerimize ve belirlenen kurallara riayet ederek toplum sağlığını esas kılan tüm vatandaşlarımıza, göstermiş oldukları çabalardan dolayı teşekkür ederim. Salgınla mücadelede gelinen bu noktada, hepinizin bildiği üzere 1 Haziran tarihinde kontrollü sosyal hayata geçmiş bulunuyoruz. Bu kapsamda İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu olarak toplantımızı yaptık, gerekli tedbirleri de aldık. Almış olduğumuz kararlar, görevlilerimizce ilgili meslek kuruluşlarına tebliğ edilecek ve bu kurallara uyulması için sıkı denetimler devam edecektir. Gelinen bu noktada, kontrollü sosyal hayata geçmemiz vatandaşlarımızın rehavete kapılmasına müsaade etmesin. Ülke genelinde bu salgın riski, henüz tamamen geçmiş değil. Bakanlıklarımızca alınan ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kontrollü sosyal hayat kuralları, Kula’mızda da özenle uygulanacak. Bu kapsamda, salgının yayılmasını önleyecek 3 temel kuralı, daha sıkı bir şekilde uygulamalıyız. Çok nadir de olsa, ilçemizde bazen görüyorum, bazı vatandaşlarımız maskelerini çenelerinin altına alarak, ağız ve burun kısmını kapatmıyor. Böyle olunca da virüsten korunamıyoruz. Kontrollü sosyal hayat çerçevesinde, alınan tedbirleri Kula’da harfiyen uygulamak için, gerekli kuralları belirledik. Bu kapsamda, yeniden hizmete başlayan esnaflarımızın belirlenen tedbirlere özen göstermesini rica ediyorum. Vatandaşlarımızın da, salgından korunmak ve yayılmasını önlemek için 3 temel kural olarak belirlenen maske kullanımı, sosyal mesafe kuralı ve bireysel hijyen kurallarına özen göstermesini rica ediyorum. Biz bu süreçte millet olarak bir ve beraber olduğumuzu tüm dünyaya gösterdik. Salgının bulaştığı ülkeler arasında hükümetimizin gayretli çalışmaları ile, diğer ülkelere oranla bu süreci çok iyi yönettik. İnşallah bundan sonra da kontrollü sosyal hayat çerçevesinde bir ve beraber olduğumuzu gösterip, bu süreci atlatacağız. İnşallah en kısa sürede, eski günlerdeki gibi selamlaşmalarımıza, birbirimizi samimiyetle kucaklamaya devam edeceğiz. Tüm hemşeHrilerime saygı ve selamlarımı iletiyorum.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Yüzbinlerce kişi Alaçatı Ot Festivalinde buluştu İzmir’in Çeşme ilçesinde, bu yıl 13.’sü düzenlenen Alaçatı Ot Festivali’nin ikinci gününde gerçekleştirilen kortej yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu. Yüzbinlerce kişi, festival için ünlü tatil merkezi Çeşme’ye akın etti. Her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen 13. Alaçatı Ot Festivali, bu yıl "Öz’e Dönüş" konseptiyle gerçekleştiriliyor. Stantlar, sergiler, söyleşiler, yarışmalar, yemek yapım atölyeleri ve konserler, bu yılda yüzbinlerce kişinin festival için Alaçatı’ya akın etmesine neden oldu. Öte yandan festivalin kortej yürüyüşü Alaçatı Çamlık yoldan başladı. Yöresel kıyafetler, süslenen araçlarla ve bando eşliğinde gerçekleştirilen kortej, büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Korteje; Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, Cumhuriyet Halk Partisi Çeşme İlçe Başkanı Sait Kavasoğullar, sivil toplum örgütleri ve binlerce vatandaş katıldı. Çeşme Belediye Bandosu eşliğinde gerçekleştirilen kortej yürüyüşüne; turistik otellerin animasyon ekipleri, Çeşme Belediyesi Kadın Efeler Grubu, Alaçatı Salı Bisikletçileri Grubu da renk kattı. Festival ziyaretçileri de, renkli görüntüler oluşturan korteji cep telefonları ile kaydetti. "İnsanlara farklı etkinlikler sunuyoruz" Kortej yürüyüşünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, “Turizmcilerimiz memnun, 9 günlük bir bayram tatilinden sonra olmuş olmasına rağmen kalabalık çok güzel. İnsanlara farklı etkinlikler sunuyoruz. Bu yıl ilk defa Alaçatı’da, normalde etkinlik alanı olmayan farklı alanlara etkinlikler koyduk. İlk defa bu sene sokak sanatçılarımız performans sergiliyor. Birkaç tane etkinlik noktası oluşturduk” dedi. "Hedefimiz; önceki yılların üzerine koyarak ilerlediğimiz bir festival olması" Alaçatı’daki esnafında festivalden tıpkı yerli üreticiler gibi yararlanabilmesini istediklerini dile getiren Denizli, şöyle devam etti: “Bu sene konseptimiz öze dönüş. Bunun böyle olmasına seçimden önce şubat ayında karar verdik. Bunun nedeni festivalin ruhunun son yıllarda eskisi gibi olmadığının sık sık vurgulanması. Katılımcılar bunu dile getirdi. Yerli üreticilerimizi ön plana çıkardığımız sadece Çeşme’nin, Alaçatı’nın değil bölgemizin kültürünün geleneklerinin tanıtıldığı bir festivale dönüşmesi için elimizden geleni yaptık. Aynı zamanda eğlenceleri de bununla özdeşleştirdik. Hedefimiz; önceki yılların üzerine koyarak ilerlediğimiz bir festival olması. Aldığımız geri dönüşler, bunu büyük oranda başardığımızı gösteriyor. Çeşme’nin ilk kadın belediye başkanı olarak seçim sürecinde bu festivali planlarken bile heyecanımız ikiye katlandı, çünkü festivallerde kadının farkını ortaya koymak en büyük hedefimdi. Katılımcılardan olumlu dönüşler alıyor, gurur duyuyorum.”
Burdur Burdur’da mart ayında 832 olaya müdahale edildi Burdur’da Mart ayında gerçekleşen olayların açıklandığı Burdur Valiliği’nde düzenlenen Güvenlik toplantısında İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından 832 olaya müdahale edildiği açıklandı. Burdur Valiliğinde Vali Türker Öksüz başkanlığında düzenlenen Genel Güvenlik Toplantısı’nda, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik ve İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Güder’in katılımıyla Mart ayında gerçekleşen olaylar hakkında kamuoyu bilgilendirildi. Burdur genelinde mart ayında yapılan 4 bin 283 ihbarında Emniyet ve Jandarma ekipleri tarafından 832 olaya müdahale edildi. Ayrıca yapılan 43 Bin 990 GBT sorgulamasında 22 aranan şahıs yakalandı. Olayların yüzde 92,8’i asayiş suçları Mart ayında gerçekleşen olayların yüzde 92,8 ‘ini 772 olay olarak asayiş suçları oluşturuyor. Bu olaylara bakıldığından 2023 yılına göre yüzde 6,5 oranında bir düşüş olduğu görülüyor. Meydana gelen 772 olayın yüzde 97,5’i aydınlatılarak Burdur’da elde edilen bu başarı geçen yıl olduğu gibi ülkede ilk sıralarda yer almasını sağladı. Emniyet ve jandarma ekipleri tarafından yapılan bilgilendirmeler sonucunda ise dolandırıcılık olaylarında yüzde 30 azalma sağlandı. Mart ayında meydana gelen olaylarda 51 adet tüfek, 4 adet tabanca, 4 adet kurusıkı tabanca, 5 adet kesici ve delici alet ele geçirildi. Toplam 28 şahıs hakkında işlem yapıldı. Farklı suçlardan aranan toplam 97 firari şahıs cezaevine gönderildi Mart ayı içerisinde farklı suçlardan aranan 261 şahıs yakalanarak sevk edildikleri adli makamlar tarafından 97’si tutuklanarak cezaevine gönderildi. 13 uyuşturucu madde taciri tutuklandı Mart ayı içerisinde yapılan 41 uyuşturucu operasyonunda yakalanan ve haklarında adli işlem yapılan 65 şüpheli şahıstan 13’ü çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yapılan operasyonlarda 77,61 gram eroin, 77,94 gram metamfetamin, 24 adet sentetik ecza, 13,96 gram sentetik kannabinoid, 7 adet uyuşturucu hap, 44 gr. bonzai, 2 adet suboxone, 2 milyon 173 bin 660 kök haşhaş bitkisi, 17 adet uyuşturucu kullanma aparatı ele geçirildi. Burdur’da kaçakçılara geçit yok Mart ayı içerisinde kaçakçılığa karşı yapılan 16 operasyonda yakalanan 104 şahıstan 7’si tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yapılan operasyonlarda; 18 adet sikke, 24 adet obje, 5 adet dedektör, 4 adet muhtelif kazı malzemesi, 1 adet kaçak cep telefonu, 150 paket kaçak sigara, 5 litre etil alkol, 3 adet tabanca, 7 adet av tüfeği, 1 adet tabanca şarjörü, 42 adet tabanca mühimmatı, 13 adet fişek, 65 adet av tüfeği mühimmatı ve parada sahtecilik suçundan yakalanan 2 şüpheli şahıstan 699 bin 600 TL tutarında sahte para ele geçirildi. Trafiği tehlikeye sokanlara 19 milyon TL idari ceza uygulandı Mart ayı içerisinde toplamda 86 bin 476 araç ve sürücüsü kontrol edilerek 38 araç sürücüsünün sürücü belgesi daimi veya geçici olarak iptal edildi ve 169 araç trafikten men edilerek toplamda 9 bin 225 araç ve sürücüsüne 19 Milyon 153 bin 36 TL idari para cezası uygulandı.
Burdur Tartıştığı müşterilerin girdiği mekana kurşun yağdırıp 3 kişiyi yaralamıştı, tutuklandı Burdur’da işlettiği alkollü mekanda tartıştığı müşterileri takip edip girdikleri mekana kurşun yağdırarak 3 kişiyi yaralayan şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay, dün gece 23.45 sıralarında Burdur merkez Hatip Hoca Caddesi üzerinde bulunan alkollü mekanda meydana gelmişti. Cadde üzerinde E.C.’ye ait alkollü mekana gelen U.G. (27), M.A. (20), B.G. (21) ve E.K. (30) isimli şahısların burada taşkınlık çıkarması üzerine çıkan tartışmada işletme sahibi E.C. silah kabzası ile U.G.’nin kafasına vurarak hafif şekilde yaralamıştı. Bunun üzerine olay yerinden kaçan şahısları araba ile takip eden E.C., şahısların aynı cadde üzerinde bulunan farklı bir alkollü mekana girdiğini görünce mekana doğru rastgele ateş edip olay yerinden ayrılmıştı. Açılan ateş sonrası mekan içerisinde müşteri olarak bulunan B.O. ve İ.E.M. yaralanmıştı. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edilirken olay yerine gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından yaralılar ambulans ile Burdur Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Polis ekipleri ise yapılan çalışmalar sonucunda mekana kurşun yağdıran E.C.’yi yakalayarak gözaltına almıştı. Emniyetteki işlemlerinin ardından bugün Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan E.C. tutuklanarak Burdur E tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.
Mersin Mut’ta Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı yapıldı Mersin’de Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı yapıldı. Mersin’in Mut ilçesinde Mut Ziraat Odası’nda Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Ülkemiz dünya ölçeğinde tarımda söz sahibi bir ülke ülkemiz içinde de Mersinimiz tarımda tarımsal üretiminde söz sahibi bir ilimiz. Ziyadesi ile son derece verimli topraklarıyla özellikle bitkisel üretimde ön plana çıkan bir ilimiz. Bakınız dünya üzerinde 136 ortalama meyve türünden bahsediliyor. Bunların 80’ninden fazlası ülkemizde yetişiyor ve ülkemizde de Mersin ilimizde güzel bir şekilde yetişiyor. Narenciyenin malum başkentiyiz ama narenciyeyle de kalmıyor. Mut ilçemizde kayısı, zeytin, üzüm, incir, elma gibi ürünleri eli nasırlı çiftçimiz üretiyor” dedi. “Mersin ili kayısı üretiminin yüzde 80’ninden fazlası 127 bin tonluk üretimi ile Mut ilçesinde” Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar ise, Toros dağlarının eteklerinde verimli topraklarıyla bölgenin göz bebeği konumlardan biri olan Mut ilçesinde, tarımsal üretimi ve ihracatına yönelik istişarelerde bulunmak üzere bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Ülkemizin yıllık tarımsal üretimi 58.6 milyar seviyesinde. Bu üretimle Türkiye’miz dünyada 7’nci Avrupa’da ise lider konumunda. İhracatımıza baktığımızda ise 1980’li yıllarda yaklaşık bin ihracatçıyla başlayan tarım ürünleri ihracat serüvenimiz büyük ölçüde 4 temel tarım ürününe yani incire, üzüme, tütüne ve pamuğa dayanıyordu. Bugün ise, işlenmiş tarım ürünlerinden, geleneksel tarım ürünlerimize geniş bir ürün yelpazesinin dünyanın 212 den fazla ülkesine ihraç eden konumuna ulaşmış bulunmaktayız. Bu kapsamda 2002 yılında 3.7 milyar dolar olan tarım ve gıda sanayi ihracatımız uygulamaya devam ettiğimiz doğru ve etkili tarımsal politikalarla 2023 yılına geldiğimizde yüzde 726’lık bir artışla Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olan 31 milyar dolara yükselmiştir. Ülkemiz üretim ve ihracatın lokomotif şehirlerarasında yer alan Mersin 9.7 milyar dolarlık ihracat ile en fazla ihracat gerçekleştiren 7’inci ilimizdir. Tarım ürünleri ihracatından ise yüzde 11.3 pay alan Mersin en fazla tarım ürünü ihracatı gerçekleştiren 4’üncü ilimizdir. 2022 yılında yaklaşık 3.4 milyar düzeyinde olan Mersin Tarım ürünleri ihracatı 2023 yılında 3 buçuk milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Mersin ilimizin başlıca tarım ürünleri ihracatını hububat ve bakliyatlar, yaş Meyve sebze ve yağlı tohumlar ihracatı oluşturmaktadır. İlimizin de çok güçlü bir üretim kapasitesine sahip olduğu yaş meyve sebze sektöründe ülkemizin 2023 yılı ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 18 artarak 3 buçuk milyar seviyesinde gerçekleşmiştir. Mersin’in yaş sebze meyve ihracatı ise yüzde 26 oranında artarak 900 milyon dolara ulaşmış olup toplam yaş sebze meyve ihracatımızın yüzde 26’sını oluşturmaktadır. Bildiğiniz üzere ilçemiz dünya kayısı üretiminde gerek üretim alanında gerek üretim miktarında birinci sırada yer alıyor. TÜİK verilerine göre, 2023 yılında kayısı üretimi 750 bin ton, zerdali üretimi ise yaklaşık 16 bin 500 ton olarak gerçekleşmiş durumda. Ülkemiz kayısı ihracatı ise 2023 yılında 71 bin 500 ton. Bu taze kayısı ihracatı toplam 58.7 milyon dolar bir gelir elde ettik. Mersin 2023 yılındaki 156 bin tonluk kayısı üretimiyle ülkemiz kayısı üretiminden yaklaşık yüzde 21 pay almakta. Mersin ilimiz 2022 yılında 21.2 milyon dolarlık 2023 yılında 18.7 milyon dolarlık taze kayısı ihracatı gerçekleştirmiş durumdadır. Yine Mersin ili kayısı üretiminin yüzde 80’ninden fazlasını 127 bin tonluk üretimi ile Mut ilçemizin 2007 yılından bu yana coğrafi tescilli ürünü olan Mut kayısısı ile gerçekleştirdiğini görüyoruz. Toplam 77 bin dekar arazide yaklaşık 1 milyon kayısı ağacına sahip ilçemizde 4 bin kayısı üreticimiz tadıyla kokusuyla fark oluşturan bu kıymetli ürünümüzden geçimini sağlamakta ayrıca ülkemiz ekonomisine de değer katmaktadır” dedi. Toplantı soru ve cevaplarla sona erdi.
İstanbul Arızalanan aracına bakmak için yol kenarında duran zabıta memuru, arkadan gelen aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti Eyüpsultan’da meydana gelen trafik kazası sonucu hayatını kaybeden zabıta memuru Semih Çakıllı, Piyale Paşa Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Eyüpsultan’da dün gece saatlerinde meydana gelen olayda zabıta memuru Semih Çakıllı, memleketinden İstanbul’a doğru yola çıkan eşini almak üzere İstanbul Havalimanı’na doğru aracı ile seyir halindeydi. Bir süre sonra yol üzerinde aracı arızalanan Çakıllı, aşağıya inerek aracın bagaj kısmına doğru hareket etti. Bu sırada aynı yol üzerinde seyir halinde olan ticari taksi sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybederek önce yol kenarında bulunan Semih Çakıllı’ya ardından onun otomobiline çarptı. Kazanın ardından ağır yaralan Çakıllı, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Çakıllı, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden Çakıllı’nın cenaze namazı bugün ikindi namazına müteakip Piyale Paşa Camii’nde kılındı. Cenaze namazına Çakıllı’nın ailesi ve yakın akrabalarının yanı sıra beraber görev yaptığı zabıta meslektaşları da katıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’de Çakıllı’nın cenaze namazına katıldı. Burada kılınan cenaze namazının ardından Semih Çakıllı’nın cenazesi defnedilmek üzere Feriköy Mezarlığı’na götürüldü. Çakıllı’nın eşi ise cenaze namazı öncesi tabuta sarılarak zor anlar yaşadı. Kardeşiyle aynı kaderi paylaştı Dün gece meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Semih Çakıllı’nın kardeşinin de, yaklaşık 1 sene önce motosikletiyle geçirmiş olduğu trafik kazasında yaşamını yitirdiği öğrenildi.