GENEL - 10 Aralık 2018 Pazartesi 12:40

Manisa’da İnsan Hakları töreni

A
A
A
Manisa’da İnsan Hakları töreni

Manisa İl İnsan Hakları Kurulu tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü sebebiyle tören düzenlendi.

Manisa İl İnsan Hakları Kurulu tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü sebebiyle tören düzenlendi.


10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü sebebiyle Manisa İl İnsan Hakları Kurulu tarafından tören düzenlendi. Manisa İl İnsan Hakları Kurulu Başkanı Vali Yardımcısı Hayri Sandıkcı konuşmasında ilk olarak programa katılımın az olmasından yakınarak, katılımın yoğun olmasını beklediğini dile getirdi. Vali Yardımcısı Sandıkcı insan hakkının devredilemez, vazgeçilmez kutsal bir hak olduğunun altını çizerek, “İnsanlar var oldukları günden bu zamana kadar kendi hakları konusunda önemli mücadeleler vermiştir. Tarih içerisinde hep savaşlar, mücadeleler ve kavgalar olmuştur. Ama hepimiz yaradanın emaneti olarak saygıya, hukuka ve haklara insan olarak sahip olma hakkına sahibiz" dedi.


Vali Yardımcısı Sandıkcı konuşmasında olarak, insan hakları konusunda toplumun her kesiminin birbiriyle empati yapması konusunda vurgu yaparak, “Günümüze baktığımız zaman kadın hakları diyoruz. 5 Aralık’ta kutladık. Kişisel olarak kutlamak benim içimden gelmedi. Saygı duymadığımdan gelmedi. Kadınlarımız en büyük saygıyı hak eden kişiler. Ama yaşadığımız toplumda kadın olmak çok zor. Kadın haklarını bir yana bırakalım. Yaşama hakkı sıkıntıda ve tehlikede. Çocuklarımızda aynı şekilde. Artık çocuklarımızı bir yere gönderemiyoruz. Bir akrabamıza emanet edemiyoruz. Acaba ne olacak, yanlışlık mı olacak diye düşünüyoruz. Kızımızı everiyoruz, kadınlar evleniyor. Sonra eşi nasıl davranacak diye düşünüyoruz. Bıçakla mı, yoksa tabanca mı ile öldürecek diye düşünüyoruz. Demek ki insan hakları manifesto veya beyanname ile olmuyor. İnsan hakları konusunda herkesin duyarlı olması gerekiyor. Herkesin eğitimli olması ve empati yapması gerekiyor. Erkekse kendimizi kadın yerine, büyükse küçük yerine, zenginse kendini fakir yerine koyacağız. Böylece bu dünyada yaşamak nasıl oluyor, hakkımız elden gidince neler yaşandığını irdelememiz gerekir" diye konuştu.


Konuşmanın ardından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları çerçevesinde il genelinde okullar arasında düzenlenen öykü yarışmasında dereceye gider öğrencilere Vali Yardımcısı Sandıkcı tarafından ödülleri takdim edildi.


Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne (MESOB) ait toplantı salonunda düzenlenen etkinliğe İl İnsan Hakları Kurulu Başkanı Vali Yardımcısı Hayri Sandıkcı, MESOB Genel Sekreteri Önder Savcı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yıllık işletme cetvellerinde son tarih 30 Nisan Samsun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, sanayi işletmelerinin ‘yıllık işletme cetvelleri’ni 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlatarak, verilmemesi durumunda işletmelere 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağının altını çizdi. Müdür Selahattin Altunsoy, sanayi sicil belgesi sahibi işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlattı. Altunsoy, “Sanayi sicil belgesi alan işletmeler aynı kanunun 5. maddesine göre her yıl vermek zorunda oldukları bir yıllık faaliyetlerini gösteren yıllık işletme cetvellerini takvim yılı sonundan itibaren en geç dört ay içinde (30 Nisan tarihine kadar) bağlı bulundukları İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerine bildirmek zorundadırlar. Bu çerçevede sanayi siciline kayıt olan işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014/11 no’lu Tebliğin 11’nci maddesi uyarınca e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden (http://sanayisicil.sanayi.gov.tr) elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Yoğunluk yaşanmaması için girişler son güne bırakılmamalıdır. Sistem 7 gün 24 saat açık olduğundan mesai saatleri dışında ve hafta sonları da girişler yapılabilir. Söz konusu zorunluluğu yerine getirmeyen işletmelere aynı kanunun ilgili maddeleri uyarınca 2024 yılı için belirlenen 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağından, ilgililerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları açısından 30 Nisan 2024 tarihine kadar 2023 yılı yıllık işletme cetvellerini sistem üzerinden vermeleri önem arz etmektedir. Sanayi işletmeleri tereddüt edilen hususlarda bizzat İl Müdürlüğümüz Sanayi Sicil Birimine müracaat edebileceği gibi kurum telefondan da bilgi ve yardım alabileceklerdir” dedi.
Ordu Topraksız tarım sistemiyle çilek üretimine başladılar: Yıllık kazanç hedefleri 5 milyon TL Ordu’da, aldıkları hibe desteği ile 6 dönümlük serada topraksız tarım uygulaması ile çilek üretimine başlayan çift, yıllık yaklaşık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. Fatsa ilçesinde yaşayan Özge Arslan ve eşi Uğur Arslan, topraksız tarım ile çilek üretimi yapmaya karar verdi. 2021 yılında aldıkları hibe desteği ile seralarını kuran çift, yaklaşık 10 dönümlük arsa üzerine 6 dönüm çilek serası kurdu. Burada 110 bin fideden yıllık 80-100 ton arası üretim yapan çift, yıllık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. “Öğretmenliğe hiç başlamadan çilek üreticisi oldum, 6 dönüm alanda 30 dönümlük üretim yapıyoruz” Üniversitenin çocuk gelişimi bölümünden mezun olan yaşındaki Özge Arslan, topraksız tarım uygulaması ile verimin 5 katı arttığını belirterek, “Öğretmenliğe hiç başlamadan ticarete başladım, öncesinde farklı sektörlerde de çalıştık, şuanda çilek üretimi yapıyoruz. Topraksız tarım olduğu için herkes su kültürüyle üretim yaptığımızı zannediyor ancak Hindistan cevizi kabuğu içerisinde yetiştiriyoruz. Toprakta olmayan bütün değerlerin tamamını biz veriyoruz ancak kesinlikle hormon ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) yok. Toprağa göre daha hijyenik ve verim olarak 3-5 kat arası daha verimli. Burası 6 dönümlük sera ancak 30 dönüm toprak üretimine tekabül ediyor” diye konuştu. “2 yılda kendini amorti etti, yıllık 5 milyon TL getirisi bekliyoruz” Serada bulunan 110 bin fidede yıllık 80-100 ton ürün ile yıllık 5 milyon TL getiri beklediklerini söyleyen Özge Arslan, “Getirisinden memnunuz, 2 yıl önce 7 milyon liraya kuruldu, şu an maliyetler arttı ancak bu süre zarfından kendini amorti etti. Zaten kırsal kalkınma projesinden de destek almıştık. İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal Yılmaz’ın da bizlere çok desteği oldu. İlk yıl 3 milyon TL gibi bir getirisi oldu, bu yıl 5 milyon kadar bir gelir bekliyoruz. Sektör açık, bu kalitede çilek Antalya’da ihracata gidiyor, biz burada iç piyasada satıyoruz. İlerleyen günlerden Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yaymayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi. Uğur Arslan ise eşinin fikri ile topraksız tarım sistemiyle çilek üretimi yapmaya başladıklarını ve başarılı olduklarını dile getirerek, bu tür hibe desteklerinin insanları teşvik ettiğini ve üretime katkı sağladığını söyledi.