GENEL - 11 Ağustos 2018 Cumartesi 11:10

Mevsimlik işçilere otel konforunda konaklama tesisi

A
A
A
Mevsimlik işçilere otel konforunda konaklama tesisi

Manisa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından, Akhisar ilçesi Beyoba Mahallesi’nde mevsimlik işçilere yönelik otel konforunda konaklama tesisi kuruldu.

Manisa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından, Akhisar ilçesi Beyoba Mahallesi’nde mevsimlik işçilere yönelik otel konforunda konaklama tesisi kuruldu. 20 ailenin konakladığı tesiste, ailelerin sağlık ihtiyaçlarından çocuklarının eğitimlerine kadar her türlü temel ihtiyaçları karşılanıyor.


Türkiye genelinde pilot 10 ilde uygulanmaya başlanan mevsimlik tarım işçileri için konaklama tesisi yapım projesi içerisinde yer alan Manisa’da, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından Akhisar ilçesi Beyoba Mahallesinde ’Mevsimlik Tarım İşçileri Geçici Konaklama Tesisi’ inşa edildi. 7 bin 611 metrekare alan içerisinde kurulan ve ilk defa bu yıl hizmet veren geçici konaklama tesisinde Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden gelen 20 aile kalıyor. 779 bin 696,45 lira bedel ile 200 kişi kapasiteli konaklama tesisinde çalışmaya gelen her aile için 1 mutfak, 1 banyo ve tuvaletten oluşan 17 metrekarelik yaşam alanı yer alıyor. Ayrıca tesislerde kadın ve erkekler için düzenlenen aktiviteler için 295 metrekareden oluşan 2 adet salon, yine kadın ve erkekler için 2 adet mescit, dinlenme odası, işçilerin muayene edilmesi amacıyla 1 adet revir ve görevli personelin kaldığı idari bina ile lavabo, depo, mutfaktan oluşan ortak yaşam alanı bulunuyor.



Manisa’ya yılda 20 bin işçi geldiği tespit edildi


Mevsimlik Tarım İşçileri Geçici Konaklama Tesisi hakkında bilgi veren Manisa Vali Yardımcısı Abdullah Etil, 2017/6 Sayılı Başbakanlık genelgesi ile mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla bulundukları illerden Manisa’ya gelen vatandaşların ve ailelerin bu süreçte yaşadıkları sorunların giderilmesi amacıyla çalışma yürütüldüğünü söyledi. 200 kişilik inşa edilen tesiste 20 ailenin toplamda ise 147 kişinin kaldığını belirten Etil, "Manisa’ya çok eski yıllardan beridir mevsimlik tarım işçileri gelmektedir. Gelen işçiler mevsimine göre domates, biber, üzüm ve zeytin hasadın da çalışmaktadır. Yapılan tespitlere göre ilimize yılda 20 bin civarında mevsimlik tarım işçisinin geldiğini belirledik. 2017/6 Sayılı Başbakanlık genelgesi doğrultusunda bu işçilerin şartlarının iyileştirmesine yönelik hazırladığımız projeyi Manisa Valimiz onayı ve bakanlığında uygun görmesiyle birlikte hayata geçirdik. Genelgeye uygun olarak hazırlanan tesisimizde 200 kişinin kalabileceği kapasitede yapıldı. Şuanda burada 20 aile çocuklarıyla birlikte 147 vatandaşımız kalmaktadır. Buradaki en önemli husus, düzenlenen aktiviteler için 295 metrekareden oluşan ortak yaşam alanının bulunmasıdır. Tesislerden Türkiye’de, Manisa’mız dahil birkaç tane var. Manisa’da ilk defa yapıldığı için eksikliklerimizi yerinde gördükçe geliştireceğiz" diye konuştu.



İşçiler isterse kurslardan faydalanacak


Tesiste kalan işçi ve çocuklarının sağlık durumlarının düzenli olarak kontrol edileceğini, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerince işçi ailelerine eğitim hizmetleri verileceğini kaydeden Etil, "Sağlık ekiplerimiz burada belirli günler gelerek, hem eğitim çalışması hem de burada yaşayanların tedavilerine dönük muayenelerini yapacak. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Müdürlüğümüzün görevli psikologları hem çocuklarla ilgili hem de aileler ile ilgili özellikle kadınlara yönelik çalışmalar yapacak. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de buraya gelerek çocukların okullarından geri kalmamalarına yönelik eğitim çalışmaları yapacak. Ayrıca yetkililer büyüklere yönelik istenilirse okuma-yazma veya değişik meslek gruplarında kurslar açacağız" dedi.



Tesisler il geneline yaygınlaşacak


Kurumların hizmetine tahsis ettikleri araç ile sadece tesiste konaklayan işçilerle sınırlı kalmayarak, kente gelen 20 bin işçiye ulaşarak çalışmalar yaptıklarını dile getiren Etil, "Mevsimlik tarım işçileri geçici konaklama tesisi çalışmaları ilimizde Çalışma ve İş Kurumu tarafından sürdürülüyor. Orada görevli personelimiz var. Onlar ilimizin çeşitli yerlerinde yer arayışı yapıyor. Şu an için Manisa’da yer bulma da sıkıntımız var. Burasının çok beğenilmesinin ardından biraz daha kolay yer bulacağımıza inanıyoruz. Bu konuda belediye başkanlıklarımıza, kaymakamlıklarımızla iş birliği içerisindeyiz. Şu an Saruhanlı ilçemizin Mütevelli Mahallesi’nde de bir çalışmamız var. Eğer imar sorununu halledersek, tesis önümüzdeki yıla yetişebilir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.


Tesisteki diğer aileler gibi Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden Manisa’ya çalışmaya gelen mevsimlik işçi Sedat İnan, "Sivas’ta olsun, Afyon’da olsun tarlada elektriği olmayan çadırlarda kalıyoruz. Buraya geldik. Allah’a çok şükür sıcak suyundan çocukların oyuncaklarına kadar, oturma yerimiz dahil konferans salonumuz dahi var. Dört dörtlük tesis çok memnunuz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu: “Bugünün önemine uygun olarak bir görüşme oldu ve bayramlaşıldı” AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in TBMM’de görüşmesi hakkında “Bugünün önemine uygun olarak bir görüşme oldu ve bayramlaşıldı” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özel’in görüşmesi hakkında gazetecilerin sorularını cevapladı. Akbaşoğlu görüşme ile ilgili, “Bu konuyla ilgi tabi ki daha önceden de kamuoyuna yansıyan bir talep söz konusuydu. Bu sene inşallah yerine gelmiş olacak. Karşılıklı olarak görüşüp netleştirilecek. Bugüne ilişkin bir resepsiyon. Milli egemenliğin tecelligahı olan meclisimizin 104’üncü yaşında hep beraber burada güzel bir ambiyans oluşturduk. Bütün milletimizin temsilcileri bu birlikteliği ortaya koydu. Cumhurbaşkanımızın resepsiyona teşrifleri ile hep beraber, bütün milletvekilleri ve davetliler ile Cumhurbaşkanımız bir araya geldiler. Daha sonra da içerideki odada değerli siyasi partilerimizin genel başkanları ve temsilcileri ile görüştü. İçeride milletvekillerimiz, CHP Genel Başkanı, Hüda-Par Genel Başkanı, DSP Genel Başkanı AK Parti Grup Başkanı, Meclis Başkanvekillerimiz ve Meclis Başkanımız tabi ki, MHP Grup Başkanvekili vardı. Bugünün önemine uygun olarak bir görüşme oldu ve bayramlaşıldı” şeklinde konuştu.
Çorum Trafik kazası, 4 yaşındaki Zeynep’i ailesinden ayırdı Çorum’un Alaca ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 çocuk hayatını kaybederken, 4 kişi de yaralandı. Kaza, Çorum-Yozgat karayolunda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Yozgat istikametinden Çorum’a seyir halinde olan Mustafa Fansa (51) yönetimindeki 31 U 3003 plakalı otomobil ile Muhammed Y. idaresindeki 19 ACH 630 plakalı otomobil Boğaziçi köyü kavşağında çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle Fansa yönetimindeki otomobil yol kenarında bulunan tarlaya uçtu. Yoldan geçen sürücülerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekiplerinin yanı sıra 112 ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Kazada sürücü Mustafa Fansa ve araçta bulunan Muhammed Emin Fansa (17), Emine Fansa (42), Yunus Emre Fansa (10) ve Zeynep Fansa (4) yaralandı. Yaralılardan 4 yaşındaki Zeynep, sağlık ekiplerinin tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olay yerinde ilk müdahalesi yapılan yaralılar Alaca Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralılardan Emine Fansa, Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Kazanın ardından Muhammed Y., araçla olay yerinden kaçtı. Bölgedeki kameraları inceleyen polis ekipleri kaçan sürücüyü Yıldızhan Mahallesi Edebali Sokak’ta terk edilmiş halde buldu. Yaptıkları çalışmalar sonucu Muhammed Y.’ye ulaşan polis ekipleri sürücüyü gözaltına aldı. Depremzede olduğu öğrenilen Fansa ailesinin Çorum’da görev yaptığı öğrenildi. Kazayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.
Ankara Emre Belözoğlu: “Sosyal medya lağım çukuru” MKE Ankaragücü Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, “Sosyal medyanın benim için hiçbir anlamı yok. Gerçek olduğunu düşünmüyorum. Hiçbir karşılığı olmadan bir lağım çukuru olduğunu düşünüyorum” dedi. Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final ilk maçında MKE Ankaragücü, konuk ettiği Beşiktaş ile golsüz berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın mensuplarına açıklamalarda bulunan MKE Ankaragücü Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, bütün futbolcuları ile gurur duyduğunu belirterek, “Bugün Beşiktaş’a net bir üstünlük kuran oyuncu grubum vardı. İnşallah finale çıkan takım oluruz. Bu takımın çok daha iyi yerleri hak ettiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Üzgün olduğu tarafları açıklayan Belözoğlu, sezon genelini değerlendirerek, “Skorlar gelmedi. Çok fazla beraberlik var. Ama yine de oyuncu arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu. "Bu takımın ligde sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum" Sarı-lacivertlilerin teknik patronu, skor üretemediklerinden dolayı üzgün olduklarını kaydederek, şunları söyledi: “Lige hemen döneceğiz. Ligde de kendimizi sağlam pozisyona alacak skorlara ihtiyacımız var. Bu takımın sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Taraftarlarımıza, oyuncularıma teşekkür ederim. Skor gelmedi ama oyun anlamında çok yüksek bir dominasyon vardı.” "İnşallah Morutan’ın büyük bir sakatlığı yoktur" Maçta sakatlanarak oyundan çıkmak zorunda kalan Morutan ile ilgili konuşan Belözoğlu, "İnşallah Morutan’ın büyük bir sakatlığı yoktur. Tendonda bir kopma varsa o zaman altı ayı bulur. Ümit ediyorum öyle bir haber almayız. Böyle bir şey inşallah yaşamaz. Ama yaşarsa da çok iyi dönebilecek karaktere sahip bir oyuncu" dedi. “Sosyal medya lağım çukuru” Bir basın mensubunun, ‘MKE Ankaragücü futbolcularının sosyal medyada eleştirildiğini’ söylemesi üzerine, Belözoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Sosyal medyanın benim için hiçbir anlamı yok. Gerçek olduğunu düşünmüyorum. Hiçbir karşılığı olmadan bir lağım çukuru olduğunu düşünüyorum sosyal medyanın. Alex bugün elinden geleni yapmaya çalıştı. Ben bir oyuncu transfer ederken, ondan bir performans bekleyerek ediyorum. Bugün performansında eleştirilecek bir şey bulamıyorum. Benim adıma sosyal medyanın hiçbir karşılığı yok. Bizim ailemize küfür edecekler, biz şikayetçi olduğumuzda bize yalvaracaklar yok öyle bir dünya. Bu ülkede, bu düzelmedikten sonra benim oyuncum ve ben mücadele etmek zorundayız. Sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”