KÜLTÜR SANAT - 23 Temmuz 2021 Cuma 11:10

Polislikten ressamlığa uzanan sanat aşkı

A
A
A
Polislikten ressamlığa uzanan sanat aşkı

Manisa’da emekli polis memuru olan ressam Hidayet Gültekin, 40 yıl önce tutkuyla bağlandığı sanat sevgisinden hiç vazgeçmedi.

Manisa’da emekli polis memuru olan ressam Hidayet Gültekin, 40 yıl önce tutkuyla bağlandığı sanat sevgisinden hiç vazgeçmedi. Polis memuruyken meslek hayatındaki stresi azaltabilmek adına resimler yapmaya başlayan Gültekin, emekli olduktan sonra açtığı resim atölyesinde ise yüzlerce öğrenci yetiştirirken şimdi 3G yağlı boya resimler yaparak sanatını daha da ileriye taşıyor.


Sivas’ta lise yıllarında tanıştığı ressam ve heykeltıraş merhum Selahattin Aydemir sayesinde resim sanatına olan yeteneğini keşfettiğini belirten ressam Hidayet Gültekin polis memuru olarak görev yaptığı sırada bile resim sanatıyla her zaman ilgilendiğini birçok okulda duvar resimleri yaptığını anlattı. 2007 yılında Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bakanlığa yapılan başvuru sonrası adına düzenlenen sanatçı belgesi sonrası hayatının tamamen değiştiğini kaydeden Gültekin belgenin sanat hayatındaki önünü açan bir belge olduğunu ve bunu yaşam tarzına da yansıttığını söyledi.


40 yıldır resim sanatıyla ilgilenen emekli polis ressam Hidayet Gültekin, “40 yıldır resim yapıyorum. Amatörce başladık aşama aşama sonuç itibariyle bu noktaya geldik. Yurt içi yurtdışında birçok sergiye katıldım. Hayatta, eğitimde, öğretimde, ibadette devamlılık esastır denir ya gerçekten de öyle. Bu sanat için de böyle sürekli çalışmak gerekiyor. Ben bu 40 yılımı hiçbir zaman resim anlamında boş bırakmadım. 2007 yılında Manisa’da yaptığımız faaliyetler ve tablolarla ilgili Kültür Müdürlüğüne müracaat ettim. Onlar benim adıma dosya hazırlayıp Kültür Bakanlığa gönderdiler ve adıma düzenlenmiş sanatçı belgesi gönderildi. Bu benim için çok gurur verici bir olaydı. Önümü açan beni daha da heveslendiren çok güzel bir belgeydi. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.



"Sanat bir yaşam biçimidir"


“Sanat bir yaşam biçimidir” diyen Gültekin, “Yurtiçi ve yurtdışında pek çok sayıda resim sergisine katıldım. En son 1 yıl boyunca da USAT, uluslararası bir organizasyonun üyesi olarak sürekli sergilere katılıyorum. En son katıldığım sergide bir ailenin fedakârlığı adlı tabloydu. Uluslararası tüm camianın olduğu bir sergiydi. Şimdi elimde yeni bir tablo var. Bu tabloda Kybele’nin Manisa’ya bakışı. Burada ilk defa, belki 3G resim çalışması yapan ressamlarımız var veya yok bu konuda bir yorum yapmayacağım, ben bu tabloda 3G bir görsele girdim. Suyun içine şifre gizledim ve gözler şaşı yapıldığı zaman şifreli remi görme imkanı olacak. Bu bir ilk deneme oldu. Bu da dediğim gibi Manisa’ya, Gediz Ovasına hayat veren Kybele görseliyle 3G görselini birleştirdim. Bu tablomuzda Kybele Manisa Ovası ile kucaklaşmış, Manisa Ovasına bakan Kybele’yi resim sanatında yeni bir akım olan şifreli 3G ile birleştiriyoruz. Burada yaban hayatı olacak. Normal gözle görülemeyecek. Gözler şaşı yapıldığında görülebilecek farklı figürler yer alacak. Kybele Manisa için çok değerli olan bir isim. Bunu da anıtsal bir boyutta ve çağdaş bir boyutta çalışmak istedim. Belki de Türkiye’de 3G anlamında yapılan ilk tablolardan biri olacak. Yağlıboya ve 3G olacak. Sanatta türlü türlü akımlar vardır. Bunları birer birer çıkmak istiyoruz. Bunu zorladık belli bir yol aldık. Artık sıradışı çalışmalara imza atmak istiyorum 3G gibi. Bu anlamda çok farklı teknolojiyi de birleştirerek farklı görüntülere girmek istiyorum. Bunu yaparken tarihimizi, kültürümüzü ve insanımızı da yansıtmak istiyorum. Bir taraftan da teknolojik görüntülere de girmek istiyorum. Sürekli güncel olmak ve yenilenmek gerekiyor. Dedik ya edebiyatta, sanatta, ibadette devamlılık esastır” şeklinde konuştu.



“Öğrenciler yetiştirmek gurur verici”


Tarihi Kurşunlu Han’daki atölyenin Şehzadeler Belediyesi tarafından tahsis edildiğini kaydeden Gültekin, “Başta Şehzadeler Belediyesi çok teşekkür ediyorum. Bize tarihi Kurşunlu Han içerisinde atölye tahsis ettiler ve bizden tek istedikleri öğrenci yetiştirmemiz oldu. Bu 2 yıl içerisinde 100’e yakın öğrenci çalıştırdım, yetiştirdim. Kara kalem eğitimden sonra yağlı boyaya geçtiler. Kendilerini geliştirdiler bu da bizim için gurur verici. Bu konuda bize destek verenlere teşekkür ediyorum. Sosyal sorumluluk projeleri içinde de yer alıyoruz. Okullarda resim kursu verdik, bağlama kursu isteyenlere bağlama kursu verdik. Okulların her zaman yanında olduk. Eğitimi seviyorum. Eğitim için ne yapsanız azdır. Eğitim camiasına ne yapsanız azdır. Her zaman yanlarındayım. Kısacası hayatın içinde olmak lazım, sürekli üretmek lazım. Kişilere bir şeyleri aktarmak gerekiyor. Yunus Emre olmak lazım, Mevlana olmak gerekiyor” dedi.


Atölyede kurslar verdiklerini anlatan Gültekin şunları söyledi: “Kursiyerlerimiz var. Onları da kapasitelerine göre değerlendiriyoruz. 75 yaşında bir kursiyerimiz vardı çok güzel tablolar yaptı. Yaşı çok ufak olanlar var. Sonuç olarak kara kalemden başlayıp yağlı boya aşamasına kadar gelen bir süreç. Ben bundan çok mutluyum. İnsanlara, gençlere bir şeyler aktarmaktan çok mutluyum. Yaşımız 60. Bundan sonra ne ekersek ne öğretirsek ben onun mutluluğunu yaşayacağım. Ben bu duygularla yaşıyorum”.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Altay’da Özgür’e büyük gurur Altay’ın 36 yaşındaki sol bek oyuncusu Özgür Özkaya, Altay Sosyal Dayanışma Spor Kulübü Derneği tarafından camianın sembol isimlerinden Erdoğan Tözge anısına verilen “Erdoğan Tözge Hizmet Ödülü”nün sahibi oldu. Altay Sosyal Dayanışma Spor Kulübü Derneği tarafından bu yıl 7. kez düzenlenen ve camianın sembol isimlerinden Erdoğan Tözge anısına verilen “Erdoğan Tözge Hizmet Ödülü”, siyah-beyazlı takımda 2018-19 sezonundan bu yana forma giyen kaptan Özgür Özkaya’ya verildi. Alsancak’taki Altay Vakfı’nda gerçekleşen törene pek çok eski yönetici ve futbolcu katılırken Özkaya’ya ise ödülünü derneğin eski başkanlarından Aybars Akoğlu takdim etti. Akoğlu, tecrübeli futbolcunun en zor zamanlarda takıma ağabeylik yapması nedeniyle bu ödüle layık görüldüğünü ifade etti. Daha sonra açıklamalarda bulunan Özgür Özkaya, Altay formasını giymekten gurur duyduğunu dile getirerek, “Bana bu gururu yaşattığınız için çok teşekkürler. Altay forması altında çıktığım her maçta tüylerim diken diken oluyor. Bu kulüpte oynamaktan çok mutluyum. Kaptan Aytekin, Büyük Mustafa ve Orhan Üstündağ’ın taktığı kaptanlık pazubandını takmaktan gurur duyuyorum. Erdoğan Tözge Altay’a Hizmet Ödülü’nü almak benim için çok anlamlı. Erdoğan Tözge’nin söylediği gibi ’Büyükler Ölmez’. Bana bu ödülü layık görenlere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Artvin Artvin’de kayma ve çatlamaların meydana geldiği viyadük sürücüleri tedirgin ediyor Artvin-Erzurum karayolu üzerinde Yusufeli Barajı kapsamında yapılan Şilenkar Viyadüğünde kayma ve çatlamalar meydana geldi. Sürücüleri tedirgin eden kayma ve çatlaklar için inceleme başlatıldı. Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı ve HES projesi kapsamında ilçenin yeni yerleşimine ulaşım sağlayacak yollar geçtiğimiz yıllarda hizmete açıldı. Artvin-Erzurum karayolunun 75. kilometresinde bulunan 530 metre uzunluğundaki Şilenkar Viyadüğü de baraj kapsamında yapılarak bir süre önce hizmete açıldı. Aynı zamanda Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan güzergahlardan biri olan viyadük üzerinde bulunan şeritler kaymadan kaynaklı kıvrımlı hale gelirken, yer yer gözle görülür açılmalar da oluştu. Baraj gölü sonrası yaşanan kaymadan kaynaklı olduğu belirtilen çatlamalar için Karayolları Bölge Müdürlüğü teknik ekipleri inceleme başlattı. “Dağın viyadüğe baskı yaptığı söyleniyor” Bölge halkından Serhat İnce konuyla ilgili yaptığı açıklamada “İşhan köyünde bulunan ve 530 metre uzunluğuna sahip Şilenkar Viyadüğü barajdan sonra yapılan bir viyadük. Yusufeli girişinde bulunan ve çökmelerin meydana geldiği tünelle aynı kaderi yaşıyor. Burada da su dolduktan sonra köprünün üzerine doğru dağın baskı yaptığı söyleniyor. Konudan yetkililerin bilgisi var. Fakat bizi yine de tedirgin ediyor. Çünkü halen daha kullanmaktayız. Bu yol Doğu’yu Karadeniz’e bağlayan yol. Bu bölge özelikle yazın oldukça yoğun oluyor. Köprünün üzerinde olan şeritte hafif bir kaymalar oldu buda viyadükte kaymaların yaşandığını gösteriyor" dedi.
Ankara Bakan Uraloğlu: “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Dün Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek, Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık. Biz bir söz verdik mi yaparız” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Başkent Trabzon Dernekler Federasyonu koordinasyonunda gerçekleştirilen Trabzon Tanıtım Günleri etkinliklerine katıldı. Başkent Millet Bahçesi’nde düzenlenen etkinlikte Trabzonlu vatandaşlara müjde veren Uraloğlu, Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’nin imzalarını attıklarını duyurdu. “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda iş için aş için Türkiye’nin dört bir yanına kök saldık” Trabzon Tanıtım Günleri gibi etkinliklerin sıla hasretinde kavrulan yüreklerin avunduğu güzide organizasyonlar olduğunu belirten Uraloğlu, “Bizler Trabzonlular olarak ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda iş için aş için Türkiye’nin dört bir yanına kök saldık. İşçi olduk, doktor olduk, memur olduk, asker olduk, esnaf olduk, sanayici olduk, iş insanı olduk, siyasetçi olduk. Ama her gittiğimiz yerde kurduğumuz hemşehri ve yardımlaşma cemiyetleri ile kültürümüzü yaşattık, Trabzon’u, Trabzonluluk kimliğimizi tanıttık. Tarihimizi, kültürümüzü, şehrimizin eşsiz doğa güzelliklerini ve ürettiklerini tanıtmak için çok iyi fırsatlardır. Ancak en önemli özelliklerinden biri ise insanın doğduğu yer ile doyduğu yer arasında bir kardeşlik köprüsü kurmasıdır” şeklinde konuştu. Trabzon’un Türkiye ekonomisine katkısından bahseden Uraloğlu, “Bugün Trabzon, eski Trabzon değil. Trabzon’umuz Türkiye’nin en yaşanabilir kentler listesinde 10. sırada. 2023 yılında yaklaşık 1 milyar 58 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek Doğu Karadeniz illeri arasında en fazla ihracat yapan şehir oldu” ifadelerini kullandı. “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık” Trabzon’a yeni bir müjde veren Uraloğlu, “Dün Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek, Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık. Biz bir söz verdik mi yaparız. Trabzon’umuza Akçaabat’tan Yomra merkeze ulaşan; Şehir Hastanesi, Akyazı Stadyumu, Meydan, Üniversite, Otogar ve Havalimanı gibi birçok önemli durağı içeren 31,9 kilometre uzunluğunda 56 istasyon içeren kent içi raylı sistemi kazandıracağız. Trabzon Havalimanımızın genişletme çalışmalarına da başladık. Bu çalışmalar elbette kısa vadeli çözümdür. Yeni havalimanı projesini de yatırım programına aldık. 3 bin 240 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pist inşa ederek geniş gövdeli uçakların da inebileceği bir havalimanına kavuşacağız. 70 bin metrekarelik terminal binasında yılda 15 milyon yolcuyu ağırlayabileceğiz. Tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek çok kıymetli bir eser olacak” ddei.