KÜLTÜR SANAT - 14 Şubat 2020 Cuma 13:16

Sıra dışı doktorun kitabı ormana dönüşecek

A
A
A
Sıra dışı doktorun kitabı ormana dönüşecek

Manisa’da özel bir hastanede genel cerrahi uzmanı olarak çalışan ve avcılık merakıyla da tanınan Dr.

Manisa’da özel bir hastanede genel cerrahi uzmanı olarak çalışan ve avcılık merakıyla da tanınan Dr. Erdem Nalbant, doğa sevgisi ve avcılık deneyimlerini yazdığı kitapta anlattı. Dr. Nalbant, yazdığı kitabın gelirini 500 fidanlık bir koruluk oluşturulması için bağışlayacağını açıkladı.


Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Erdem Nalbant, küçük yaşta başlayan avcılık tutkusunu, doğa sevgisi ile harmanladı. Doktorluk mesleğinin yanında avcılık merakıyla da Manisa’da tanınan Nalbant, hekimlik ve avcılık deneyimlerini anlatan bir kitap yazdı. Dr. Nalbant, 216 sayfalık ‘Hekimlik ve Avcılık’ isimli kitabının bin adet basıldığını belirtirken, kitabın gelirini 500 fidanlık koru oluşturulması için bağışlayacağını söyledi. Kitabı yazma hikayesini anlatan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Nalbant, “Ben 20 yıllık bir hekimim ama aynı zamanda 40 yıllık avcıyım. Bu avcılık merakı dedelerimden geliyor. Profesyonel avcılık yapıyorum. Avcılık bir yaşam tarzı, bir gelenektir. Bunu sürdürüyorum. İnsanlar hekimlikle avcılığın bağdaşmadığını söylüyorlar. ‘Biri can alıyor, biri can veriyor’ diyorlar. Ben hekimim ama avcılık geleneğini de sürdüren bir kişiyim. Kitabımda hekimlerle avcıları bağdaştırdığım yerler de var. Yüzlerce ameliyat yaptım, hayat kurtardım, ama avcılığa sadece bir hayvan vurmak olarak bakmıyoruz. Ben avlarımın çoğuna eşimle gittim. Doğada çocuklarımla birlikte bulundum, doğa sevgisini aşıladım. 12 yıllık bir emeğimi kitaba dönüştürdüm. Ege Orman Vakfı ile yaptığımız protokolle de kitabımın gelirini Ege Orman Vakfı’na bağışladım. Elde edilecek gelirle 500 fidanlık bir koruluk oluşturulacak. 500 fidana ulaşmak ve bu koruluğu yaptırmak istiyorum. Avcının aynı zamanda doğayı koruduğunu, bunun için de gayret sarf ettiğini görebilirsiniz” dedi.


Avcılıkla ilgili kendisine eleştiriler geldiğini dile getiren Dr. Nalbant, “Avcılık yasal bir durumdur. Biz avımızı kanunla yapıyoruz. Avlanacak hayvanlar belli, kurallara uyulduğu takdirde bir problem yok. Avcılık tartışılabilir, ama ben bir geleneği sürdürüyorum. Benim hedefim hayvan vurmak değil, doğada bulunmak. Okuyucularımız bir kitabı aldığında koruluğa bir adet fidan dikmiş olacak. Bu kitabın da önüne geçen bir düşünce. Yani kitabı alanların bir dikili ağacı olacak” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Toz taşınımı Adana’da etkili oldu, araçları toz kapladı Sahra Çölü üzerinden kuvvetli rüzgarla birlikte Türkiye’ye giriş yapan toz fırtınası Adana’da etkili oldu, araçları toz kapladı. Afrika üzerinden Türkiye’ye gelen toz taşınımı vatandaşları olumsuz etkiledi. Kent genelinde etkili olan toz taşınımı özellikle araçların üzerinde kolaylıkla fark edildi. Toz taşınımından dolayı puslu bir hava hakim olurken, güneş gündüz olmasına rağmen güçlükle görünebildi. Son zamanlarda kentte artan toz taşınımı kaynaklı rahatsızlık yaşadığını belirten Yusuf Eker, "Son zamanlarda gelen bu toz bulutları bizi çok rahatsız ediyor. Araçlarımıza dikkat ederseniz zaten günlerdir toz içinde, hemen hemen her gün yıkatmak zorundayız. Bu durum bizi çok fazla rahatsız ediyor fakat şu an yetkililerin yapabileceği bir çözüm var mı bilmiyorum. Bu duruma bir çözüm bulmalarını rica ediyorum. Ben de astım rahatsızlığı var ve bu duruma bağlı olarak sürekli hapşırma ve öksürme durumunda kalıyorum. Şu an maskemi çıkarttım fakat genel olarak bu durumlarda maske ile dolaşıyorum" dedi. "Her gün araç yıkıyoruz" Astım hastası Nilgün Ceylan ise günlerdir oluşan toz taşınımından kaynaklı şikayetçi olduğunu söyledi. Başta balkon ve araçlar olmak üzere birçok yeri toz kapladığını ifade eden Ceylan, "Balkonumuzda olsun, arabalarımızda olsun aşırı toz taşınımı var. İnşallah bir an önce çözülmesini istiyoruz. Her gün araçlarımızı yıkıyoruz çünkü toz bizi çok rahatsız ediyor. Astımım var, bu dönemlerde daha da rahatsız oluyoruz. Tozdan dolayı sürekli öksürük tutuyor ve nefes alamıyorum. Bir müddet sonra daha da büyüyüp alerjiye dönüşüyor. Balkondaki rahatsızlık başlı başına bir sıkıntı, iki güne bir balkonu yıkamak zorunda kalıyoruz ve toz içeri kadar giriyor" şeklinde konuştu.