ÇEVRE - 17 Nisan 2018 Salı 14:52

Temiz bir Yunusemre için çalışıyorlar

A
A
A
Temiz bir Yunusemre için çalışıyorlar

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde ‘Temiz bir Yunusemre’ sloganıyla geri dönüşüm çalışmalarına da hız veren Yunusemre Belediyesi, okullarda verdiği eğitimlerle gelecek nesillerde geri dönüşüm bilinci oluşturmayı hedefliyor.

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde ‘Temiz bir Yunusemre’ sloganıyla geri dönüşüm çalışmalarına da hız veren Yunusemre Belediyesi, okullarda verdiği eğitimlerle gelecek nesillerde geri dönüşüm bilinci oluşturmayı hedefliyor.


Yunusemre Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, ilçede temizlik ve geri dönüşüm çalışmalarını sürdürüyor. Geleceğin büyükleri olan çocuklarda geri dönüşüm bilinci oluşturmak için eğitimlerine de devam ediyor. İlçedeki tüm camilerde rutin olarak temizlik çalışmaları yürütüldüğünü kaydeden Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Başkan Çerçi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Yunusemre Belediyesi olarak vatandaşımızın temiz bir ilçede yaşaması için çalışıyoruz. Bu anlamda temizlik filomuzu her geçen gün genişletiyoruz. İlçemizdeki kamu kurumu ve okullarımızda kullanılmak üzere tekerlekli çöp konteyneri dağıtıldı. 3 bin 500 adet çöp konteyneri yenilendi. İlçemiz sınırlarında bulunan okul, hastane ve diğer kamu kurumlarının bahçe temizliği yapıldı. İlçemizde bulunan çocuk oyun parkları ve fitness grupları düzenli olarak dezenfekte ediliyor. Çeşitli mahallelerde bulunan 520 arsanın temizliği yapıldı. Gelen ihbarlar sonucunda 49 çöp evin temizliği yapıldı. Bin 412 adet çöp taksi talebine cevap verildi. 65 adet yangın sonrası ev temizliği ve dezenfekte işlemi gerçekleştirildi" dedi.


Geri dönüşüm ve sokak hayvanlarına yönelik yapılan çalışmaları anlatan Başkan Çerçi, “İlçemizde bulunan tüm okul, hastane ve kamu kurumlarına 2 bin 140 adet geri dönüşüm kutusu dağıtılırken; bunların toplama işlemi rutin olarak yapılıyor. 2017 yılında 51 bin ton geri dönüşüm toplandı. İlçemizde belirlenen noktalara 50 adet cam geri dönüşüm kutusu dağıtımı yapıldı. 2017 yılında 7 milyon 630 bin kilogram cam atık toplandı; toplanmaya işlemi de düzenli olarak yapılıyor. İlçemizde belli noktalara kedi köpek evi dağıtıldı, mama ve sumatikler konuşlandırıldı. Manisa’nın hızla büyüyen ilçesi olarak temizlik hizmetlerimizin etkin bir şehirde yapılabilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.