SAĞLIK - 13 Temmuz 2019 Cumartesi 14:16

Uzmanı uyardı: “Güneş, yaşlanmanın en önemli çevresel nedenlerindendir”

A
A
A
Uzmanı uyardı: “Güneş, yaşlanmanın en önemli çevresel nedenlerindendir”

Manisa Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Hekimi Uzm.

Manisa Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr. Figen Yelmen Tosun, hava sıcaklıklarının arttığı bu günlerde güneşin zararlı ışınlarına dikkat çekerek, sarışın veya kızıl tenli, açık göz rengine sahip olan kişilerin esmer kişilere göre daha fazla risk altında olduğunu vurguladı. Tosun, “Güneş yaşlanmanın en önemli çevresel nedenlerindendir. Kumsalda şemsiye altında bile güneş koruyucularımızı mutlaka kullanmalıyız” dedi.


Hava sıcaklığının arttığı ve günlerin uzadığı bu günlerde, güneşin zararlı etkilerinden cildimizi koruma yolları ile ilgili Manisa Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr. Figen Yelmen Tosun, uyarı ve tavsiyelerde bulundu. Tosun, “Ozon tabakasından geçerek yeryüzüne ulaşan güneş ışınları UVB, UVA, görünür ışık ve kızıl ötesi olmak üzere 4 farklı dalga boyundadır. Bu ışınlardan UVA ve UVB derimize zarar veren ışınlardandır. UVB cilt kanserine neden olan UV ışınıdır. UVA ise derinin bronzlaşmasından sorumludur. UVA, UVB’den yeryüzüne çok daha fazla ulaştığından ve daha uzun dalga boyuna sahip olduğundan deride daha alt tabakalarına ulaşabilir. Bu nedenle deri yaşlanmasında daha etkilidir. Güneş yaşlanmanın en önemli çevresel nedenlerindendir. Bu nedenle çocukluktan itibaren güneşten korunmuş kişilerin ciltleri, güneşe maruz kalanlardan çok daha genç, lekesiz ve düzgün görünür. UVA ve UVB ışınları cilt kanserlerine neden olduğu gibi güneşe bağlı deri hasarlanması ve yanıklarına da yol açar. Güneş ışınlarının etkisi su, kum, kar gibi ortamlarda yansıyarak da artabilir. Bu nedenle kumsalda şemsiye altında bile güneş koruyucularımızı mutlaka kullanmalıyız” dedi.


Cilt kanseri riskini artıran faktörleri sıralayan Dr. Tosun, “Sarışın veya kızıl tenli, açık göz rengine sahip olan kişiler esmer kişilere göre daha fazla risk altındadırlar. Çocukluk çağında dışarıda geçirdiğimiz süreler dikkate alındığında yaşam boyu aldığımız güneş ışınlarının yaklaşık yarısını ergenliğe kadar aldığımız saptanmıştır. Bu nedenle çocukluk çağından itibaren güneşten korunmak çok önemlidir. Sıcak iklimde yaşayanlar ve güneş ışınlarının daha kuvvetli olduğu yüksek bölgelerde yaşayanlar daha fazla ultraviyole ışınına maruz kalır. Çocukluk ve ergenlik çağında birden fazla güneş yanığı geçirmiş kişilerde yetişkinlik döneminde cilt kanserine yakalanma riski artar. Vücudunda 50’den fazla beni olan ve displastik ben tanısı almış kişiler de risk altındaki kişilerdir. Bu kişilerin düzenli aralıklarla cilt hekimlerine ben takiplerini yaptırmaları önemlidir. ‘Aktinik Keratoz’ denen cilt lezyonları, güneşe maruz kalmış yanık alanları yıllar içinde cilt kanseri geliştirebilirler. Daha önce organ nakli geçirmiş, bağışıklık sisteminin baskılanması amacıyla tedavi gören kişilerde cilt kanseri riski daha fazladır” diye konuştu.



“Şapka ve beyaz giyinmek önemli”


Güneşin zararlı ışınlarından korunma yolları hakkında da konuşan Tosun, “Çocukluktan itibaren saat 11-16 arasında güneş altında olmaktan kaçınmak, dışarıdaysak, en az 30 faktörlü güneş koruyucuyu 3 saatte bir tekrar etmek, güneş gözlüğü kullanmak, şapka takmak, ince, pamuklu ve beyaz kıyafetler giymek önemlidir. Güneş koruyucumuz hem UVA hem UVB filtreli olmalı yeterli miktarda(2mg/cm2) ve dışarı çıkmadan 15 dakika önce sürülmeli, 2-3 saatte bir dışarıda isek tekrarlamalıdır. Eğer terlediysek veya denize girip çıktıysak yeniden sürülmelidir’’ dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.