SAĞLIK - 14 Eylül 2018 Cuma 14:11

Akdeniz Ateşi Hastalığı sempozyumu Mardin’de düzenlenecek

A
A
A
Akdeniz Ateşi Hastalığı sempozyumu Mardin’de düzenlenecek

Mardin İl Sağlık Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr.

Mardin İl Sağlık Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Saffet Yavuz, 16 Eylül´de Mardin’de Ailesel Akdeniz Ateşi ve Otoenflamatuar Hastalıkları Güneydoğu Bölge Sempozyumu düzenleyeceklerini söyledi.


Sempozyumun amacı, hastalara dayanışma, pozitif sosyal yaşam, aktif iş hayatı sağlamak olduğunu belirten Yavuz, “Gerekli devlet desteği ve bilincini oluşturmak önemlidir. 23 Ocak 2018’de kurulan FMF Ailevi Akdeniz Ateşi, Romatızmal Hastalıklar ve Dayanışma Derneği´nin çalışmaları neticesinde Dünya Romatoloji Haritasında 41. ülke olarak Türk Bayrağı ve dernek logosu yer almıştır. FAROMDER Derneği, kurucularının tamamı FMF hastası olup nadir, otoimmün romatizmal hastalıkları kapsayacak şekilde çalışma yapmaktadır. Türkiye´nin bu konuda çalışmaları dünya literatüründe kaynak kişi olarak bilinen profesör ve doktorlarla işbirliği içindedir” dedi.



Sempozyuma bölge illeri katılacak


Bu kapsamda Mardin ilinde düzenlenecek olan ve Batman, Siirt, Şırnak illerinden de katılımının sağlanacağı sempozyum uzman doktorların katılımı ile önemli bilgiler aktaracağını ifade eden Dr. Yavuz, şunları söyledi:


“Aile Hekimlerimize FMF hastalığını tanıtmak, güncel bilgileri paylaşıp farkındalık oluşturmak ve hastaları uygun şekilde yönlendirmek için 16 Eylül’de Prof. Dr. Ayşe Huri Özdoğan, Prof. Dr. Ahmet Gül, Prof. Dr. Özgür Kasap Çopur, Doç. Dr. Serdal Uğurlu, Uz. Dr. Kenan Barut katılacak. Sempozyumumuzun amacı, hastalarımıza, dayanışma, pozitif sosyal yaşam, aktif iş hayatı sağlamak, gerekli devlet desteği ve bilincini oluşturmak, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, il ve ilçe sağlık müdürlükleri ve destek olabilecek sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak, konuda uzmanlaşmamış sağlık çalışanlarının bilinçlendirmektir. Dileğimiz, Güneydoğu genelinde Ailesel Akdeniz Ateşi ve Otoenflamatuar Hastalıklara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmaktır” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor Mardin’de öğrenciler, teknoloji çağında okuma oranının düştüğünü dile getirdiler. Mardin’de kütüphanelerde ders çalışan öğrenciler, okuma alışkanlıklarının her geçen gün düştüğünü söyledi. Okuma alışkanlığının ailede başlaması gerektiğine dikkat çeken Okan Hakan, "Kitap okumaya küçük yaşta başlanmalıdır. Ailenin vermesi gereken bir alışkanlık olması gerekiyor. Yaşa göre okunacak kitap değişir. Kitap okuma konuşma, diksiyon için çok yararlıdır. İlk başta aile, daha sonra okulda bununla ilgili bilgi verilmelidir. Teknolojiye göre kitap tercih edilmesi daha faydalı diye düşünüyorum" dedi. Okuma oranlarının düşmesini teknolojinin gelişmesine bağlayan Fahriye Kübra Teken ise, her türlü bilgiye internet yolu ile erişim sağladıklarını söyledi. Teken, "Her türlü bilgiye oradan ulaşmaya sahip olduk. İnsanlar teknolojiyi daha kolay bulduğu için oraya yöneliyor ama bence okumanın tadı daha farklı. Bu alışkanlığı pandemi döneminde edindim. O zamandan beri düzenli okumaya gayret ediyorum. Ayda üç kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumadan önce olaylara daha düz bakıyordum. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra insanlarla empati kurabildiğimi, hayata daha farklı baktığımı, duygusal ve manevi açıdan daha çok geliştiğimi fark ettim. Kitap okumak insanın bakış açısını genişletiyor. Kitap okumaya başlayan bir daha bırakamayacak. Çünkü kendi içinize çekiliyorsunuz ve bir nevi o karakterlerin hayatında yaşıyorsunuz. Sizin tanıdığınız insanlar gibi oluyorlar. Tanıştığınız her insan, giriştiğiniz her işte daha farklı bakmayı öğrendiğiniz için size bu tarz bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Türkçemi geliştirmeme de katkısı oldu. Kitap okuyacak herkes bu şekilde faydalanabilir" diye konuştu.