GENEL - 16 Temmuz 2019 Salı 12:52

Dicle Elektrik personeline yüksekte çalışma eğitimi verildi

A
A
A
Dicle Elektrik personeline yüksekte çalışma eğitimi verildi

Dicle Elektrik İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uzmanları, olası iş kazalarının önüne geçilebilmesi için saha çalışanlarına yüksekte çalışma eğitimi verdi.

Dicle Elektrik İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uzmanları, olası iş kazalarının önüne geçilebilmesi için saha çalışanlarına yüksekte çalışma eğitimi verdi.


En tehlikeli iş kollarından biri olan elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik’teki İSG uzmanları, olası iş kazalarının önüne geçilebilmesi için saha çalışanlarına yüksekte çalışma eğitimi veriyor. Dönemsel olarak eksiklerin giderilmesi ve çalışanlar açısından farkındalık oluşması için yinelenen eğitim çalışması sırasında direkten indirme ve ilk yardım tatbikatı da yapıldı.


İlk olarak Mardin’de başlatılan eğitime 10 ilçeden 417 saha personeli katılacak. Yüksekte çalışma eğitiminden önce İSG uzmanları Özcan Taner ve Hasan Altun, saha çalışanlarına teorik bilgiler verdi. Ardından gerçekleştirilen uygulamalı eğitim sırasında güvenli biçimde elektrik direğine çıkma ve inme, direk üzerinde çalışma gibi konularda yapılması gerekenler öğretildi. Daha önce yapılmış olan hatalara da değinilen eğitim sırasında, bu hatalardan ders çıkarılması ve tekrar edilmemesi konusu önemle vurgulandı.



Uygulamalar denetlenecek


Gerek eğitim sırasında gerekse tatbikat esnasında her işte mutlaka tedbir alınması ve gerekli ekipmanların kullanılması gerektiğinin altını çizen Dicle Elektrik İSG uzmanı Özcan Taner, “Unutmayınız ki en tehlikeli iş kollarından birinde görev yapıyorsunuz. Eğitim sırasında öğrendiklerinizi sahada da uygulamanız durumunda işçi sağlığını tehdit eden yüksekten düşme vakaları gibi iş kazalarını yaşamazsınız. İşin güvenli ekipmanlarla yapılmasının önemi çok büyüktür. Öğrendiklerinizi sahada uygulayıp uygulamadığınızı sürekli denetleyeceğiz. Hedefimiz sıfır iş kazasıdır” dedi.



Eğitim sonrası tatbikat


Verilen eğitimin sonunda ise teorik olarak öğrenilenlerin pratiğe yansımasının görülebilmesi için sanal bir iş kazası tatbikatı gerçekleşti. Tatbikat gereği direkte çalışan bir işçi, elektrik akımına kapılarak burada mahsur kaldı. Diğer çalışanlar, yaralı arkadaşlarını eğitim süresince edindikleri bilgiler doğrultusunda buradan indirme aparatı kullanarak indirdi. Ardından da yaralı işçiye yine öğretildiği şekilde ilk yardım uygulaması yapıldı. Tatbikat sırasına işyeri Hekimi Fatih Dağkuşu, yaralanan bir kişiye nasıl ilk yardımda bulunulacağı konusunda hem teorik, hem de pratik bilgiler aktarmayı ihmal etmedi. Tatbikat, temsili iş kazasında yaralanan işçinin kurtarılması ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kira tespit davalarında dava sayısını ve mağduriyeti azaltacak bir ihtiyati tedbir önerisi Kanun’a göre kira tespit davaları, en erken altıncı kira yılı için açılabilir (TBK 344/3). Bu davayı genellikle kiraya veren taraf kiracıya karşı açar ve davanın konusu, kira bedelinin emsalleri düzeyine yaklaştırılmasıdır. Kiraya verenin tespit davasını kazanacağı neredeyse kesin olmasına rağmen sonuçlanmasının birkaç yıl sürdüğünü belirten Prof. Dr. Umut Yeniocak, emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararının mağduriyeti azaltacağını açıkladı. Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Yeniocak, yüksek enflasyon sebebiyle hızla artan kiraların ev sahibi ile kiracıları çok sık karşı karşıya getirdiğini hatırlattı. Prof. Dr. Umut Yeniocak, kiraya verenin açacağı tespit davasını kazanacağı neredeyse kesin olmasına rağmen sonuç alınabilmesinin maalesef birkaç yıl sürebildiğini belirtti. Kiraya verenin davanın sonunu beklemesi hatta geçmişe dönük kira farklarının tahsili talebiyle kararı icraya koyması için de mahkeme kararının kesinleşmesini beklemesi gerektiğini ifade etti. Yeniocak’a göre kiraya veren, yıllar süren davanın sonunu bekleyip geçmişe dönük kira farkını faiziyle talep ettiğinde, kanun gereği kendisine ödenen faiz de enflasyon karşısında oldukça düşük düzeyde olduğundan, bir mağduriyet de bu aşamada yaşanıyor. “Emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararı, mağduriyeti azaltır” Bu tabloda müdahale edilmesi gereken çok şey olduğuna değinen Yeniocak, “Elbette, enflasyon kalıcı olarak düşürülmedikçe bu sorunun sadece hukuk yoluyla kalıcı olarak çözümü mümkün değildir” değerlendirmesini yaptı. Ancak kısa vadede kira tespit davalarında davacı kiraya veren tarafın, davalı kiracının dava süresince emsal kiraya yakın bir kira ödemesi yönünde ihtiyati tedbir talep etmesi ve mahkemenin de dosyada sıra dışı bir durum yoksa özellikle içinde bulunduğumuz yüksek enflasyon şartlarında bu tedbir kararını vermesi gerektiğini vurguladı. Böylece dava boyunca yükseltilmiş kira bedelini tahsil eden ev sahibi için davanın uzun sürmesinin ikinci bir mağduriyet sebebi olmaktan çıkacağını kaydetti. Yeniocak, son olarak mahkemelerin bu yönde tedbir kararı vermeleri hâlinde uyuşmazlıkların arabuluculuk aşamasında anlaşmayla çözülme ihtimali de artacağından dava sayısının azalacağını öne sürdü. Ayrıca bu uygulamanın, taraflar arasındaki menfaat dengesine daha uygun bir çözüm olacağına da dikkat çekti.