EKONOMİ - 07 Mayıs 2019 Salı 15:50

DİKA’dan yenilikçi mesleki eğitime destek

A
A
A
DİKA’dan yenilikçi mesleki eğitime destek

Mardin’in Midyat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Dicle Kalkınma Ajansı’nın (DİKA) Ekonomik Altyapının Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında ajansa sunulan Midyat’ta Mesleki Eğitimle İstihdama Katkı Sağlıyoruz Projesi hayata geçirildi.

Mardin’in Midyat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Dicle Kalkınma Ajansı’nın (DİKA) Ekonomik Altyapının Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında ajansa sunulan Midyat’ta Mesleki Eğitimle İstihdama Katkı Sağlıyoruz Projesi hayata geçirildi.


DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, desteklenen projenin sadece Midyat için değil, ajansın faaliyet gösterdiği TRC3 bölgesinde bulunan Mardin, Batman, Siirt, Şırnak ve ülke için örnek teşkil ettiğini söyledi. Altındağ, "Projenin amacı, mesleki eğitimde kullanılan geleneksel yöntemlerin yerine yenilikçi yöntemlerin kullanılarak mesleki eğitim kalitesinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesidir. Proje mesleki eğitimin sağlam temellere oturtulması ile bireylerin gerekli bilgi ve donanıma sahip olarak iş gücü piyasasına dahil olmaları, sanayinin gelişmesine olanak verecektir. Toplam bütçesi 540 bin lira olan proje, ajans tarafından yüzde 75 oranında desteklenerek 405 bin lira hibe desteği sağlanmıştır. Bölgemizdeki işsizlik sorununa çözüm üretmek adına, işsizlere meslek kazandırmak, meslek lisesinde eğitim gören öğrencilerin modern bir teknik eğitim alması ve mevcut iş sahibi kişilerin uzmanlaşması sağlanacaktır. Hayatın her alanında hızlı bir yarışı beraberinde getiren yenilikçi yöntemlerin ve güncel teknolojilerin kullanılması büyük önem arz etmektedir. Proje kapsamında beş ayrı eğitim laboratuvarının donatıları temin edilerek öğrenci ve kursiyerlerin eğitim almalarına hazır hale getirildi. Proje kapsamında 30 adet masaüstü bilgisayar, 4 adet dizüstü bilgisayar, 10 adet değişik tipte kaynak makine ve ekipmanı, 5 adet pano tasarımı ve montajı eğitim seti, 10 adet PLC’li kumanda eğitim seti ve 3 adet kompanzasyon eğitim seti 8 adet sınıf dolabı, 80 adet kolçaklı sandalye temin edildi. Böylece PLC ve kumanda teknikleri, kaynak operatörlüğü, pano ve kompanzasyon montörlügü eğitimlerinin verilebilmesi için gerekli teknolojik altyapı kuruldu. Yeni kurulan üç eğitim laboratuvarında 46 öğrenciye 40 saatlik PLC ve kumanda teknikleri eğitimi, 46 öğrenciye 40 saatlik pano tasarım ve kompanzasyon montörlügü eğitimi, 40 kursiyere 40 saatlik tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde kaynakçılık eğitimi olmak üzere toplam 132 kursiyere altı grupta eğitim verildi. Proje sayesinde bundan sonra yenilikçi yöntem ve uygulamalarla iş gücü piyasasının istediği mesleki becerilere sahip kaynakçılık alanında yetkin kaynakçı argon kaynakçılığı, gaz altı kaynakçılığı ve sualtı kaynakçılığı gibi kalifiye personel ve PLC ve kumanda teknikleri ile pano ve kompanzasyon montörlügü alanında uzman personel yetiştirilecektir. Sonuç olarak Mardin’in Midyat ilçesi modern teknik altyapıya sahip bir meslek lisesine sahip oldu" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bayrampaşa’da "ayak ezme" tartışması kanlı bitti: 1 ölü Bayrampaşa’da bir esnafın kardeşi, aracıyla başka bir esnafın oğlunun ayağını ezdi. Şahıs hastane masraflarını karşılamayınca esnaflar arasında çıkan bıçaklı kavgada, ayağı ezilen kişinin babası hayatını kaybetti. Kavga anı güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Olay, 22 Nisan tarihinde sabah 10.00 sıralarında, Bayrampaşa Yenidoğan Mahallesi’nde yaşandı. İddiaya göre, geçtiğimiz ay, restoran işletmecisi Adem G.’nin kardeşinin kullandığı araç, aynı caddede beyaz eşya dükkanı işleten Ercan K.’nın oğlunun ayağını arabayla ezdi. Kazada, aracın içinde bulunan Adem G., hastane masraflarını ödemedi. Bunun üzerine Adem G. ile Ercan K. arasında tartışma çıktı. Tartışma, bir süre sonra kavgaya dönüştü. Ercan K., Adem G. ve beraberindeki iki kişinin bıçaklı saldırısına uğradı. Ercan K., o esnada kardeşi Cengiz K.’yı aradı. Dükkana gelen Cengiz K. ise bıçak darbelerinden kendini korudu. İki çocuk babası Ercan K. (47), kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Kavga anı ise güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Ercan K.’nın cenazesi, defnedilmek üzere Giresun’a götürüldü. Şüphelilerin daha önce de bıçaklı saldırı girişiminde bulundukları öğrenildi. Öte yandan konuyla ilgili polis ekipleri çalışma başlattı. Çalışmalar çerçevesinde, Ercan K. ve oğlu Anıl K.’nın Adem G. ve Metin G. ile aralarında daha önceden alacak verecek nedeniyle husumet bulunduğu öğrenildi. Çalışmalar kapsamında Adem G. ile kuzeni olduğu belirlenen Metin G. isimli şüpheli şahıslar aynı gün polis ekiplerince yakalanarak gözaltına alındı. Konu ile ilgili yakalanan şüpheli şahıslar, “kasten öldürme” suçundan sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.