GENEL - 06 Aralık 2018 Perşembe 22:28

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, üniversite öğrencileriyle bir araya geldi

A
A
A
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, üniversite öğrencileriyle bir araya geldi

Diyanet İşleri Başkanı Prof.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Mardin’de üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.


Mardin İl Müftülüğü binasında düzenlenen programa Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş eşi Seher Erbaş ile birlikte Mardin Valisi Mustafa Yaman, İl Müftüsü İsmail Çiçek, Diyanet İşleri daire başkanları, ve çok sayıda öğrenci katıldı. İl Müftüsü İsmail Çiçek bölgede yaptıkları çalışma ve projeleri kısa sinevizyon sunumuyla Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve katılımcılara aktardı. Prof. Dr. Erbaş eğitimin önemine değinerek , “Bizim için önemli olan sağlıklı bilgili sizlere en doğru şekilde ulaştırmaktır. Yapmış olduğumuz faaliyetlerin en önemlisi budur. Çünkü Kuran-ı Kerim ilk inen ayetleri ile bunu bizlere anlatıyor. Oku yaradan rabbinin adıyla oku. Bu ne demektir çocuk ve gençlerimizin elinden kitap ve kalem eksik olmayacaktır demektir. İtiyoruz ki her ilimizde herkes okusun. Herkesin elinde kitap olsun. Niyet buysa geçirdiğimiz her dakika nafile ibadet sayılır. Bizim için sadece ilahiyat değil eğitimin her alanı önemli. İlahiyat fakültesindeki alanlar ne kadar önemli ise mühendislik fakültesinde de fen edebiyat fakültesindeki tarih bölümü de o kadar önemlidir. Çünkü Hepsi insan içindir. Beşeri ilim demektir insanın daha kaliteli yaşayabilmesi için üretilen ilim demektir” dedi.



“7’den önce de 70’ten sonra da öğrencimiz var”


4 yaşında dini eğitimlere başladıklarını kaydeden Erbaş, “Bugün eğitim hizmetlerinde 7’den 70’e demiyorum 7’den önce de 70’ten sonra da öğrencimiz vardır. Kur’an kurslarımıza 4-6 yaş arası öğrencimiz var. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü diyoruz ki, ağaç yaş iken eğilir” dedi.



“20 milyon kişi temel dini bilgilerini kulaktan dolma ile alıyor”


Yapılan bir kamuoyu araştırmasını paylaşan Erbaş, “Sokaktaki vatandaşlara ‘temel dini bilgileri nereden aldınız?’ diye sorulduğunda, yüzde 15’i imam hatip liseleri ile ilahiyat fakültelerinden. Yani örgün din eğitimi alanların oranı yüzde 15’lerde. Peki, bu kalan yüzde 85 din eğitimi nereden alıyor? Bunun yüzde 50 kadarı yaz Kur’an kurslarından alıyor. Geriye kalan yüzde 50’si ise temel dini bilgilerini kulaktan dolma ile alıyor. Araştırma önümüzde, bu az bir rakam değildir. Nereden baksanız 20 milyon nüfustur. Bu nüfus Müslüman nüfustur. Bu gerçekten bizi sıkıntı sokuyor. Yaşadığımız olayları görüyorsunuz. Doğru dini bilgiyi bizim insanımıza ulaştırmamız lazım” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Bafra ovasında yazlık sebze fideleri toprakla buluşuyor. Samsun’un Bafra Ovasında yazlık sebzelerin fidanları toprakla buluşmaya başladı. Bafra Ovasında yazlık sebze üreticiliği yapan çiftçiler yaza hazır olacak karpuz, kavun, domates ve biber fidanlarını toprakla buluşturuyor. Adaköy Mahallesi’nde karpuz, kavun, patlıcan ve biber ekimi yapan Mehmet Bilgiç, işçi yevmilerinin yüksek oluşu nedeniyle işçi bulamadıkları ve ekimleri eşi ve çocuklarıyla ile birlikte yapmak zorunda olduğunu söyledi. Bilgiç, “Sezona başladık. Havalar çok sıcak gidiyor. Bu yıl İlkim değişikliği yaşıyoruz. Hiç yağmur yağmadı. Karpuzları ektik, şu an kavunları ekiyoruz. Biber, patlıcan ekiyoruz. Bu yıl maliyetler çok yüksek. Bir karpuz fidesi 20- 25 lira civarında. Önceki yıllar gibi çok büyük ekim yapmıyoruz. Önceden bayağı arkalı ekim yapıyorduk, şimdi azalttık. Kendimiz ekebileceğimiz kadar. İşçi yevmiyesi çok pahalı, işçi bulamıyoruz. Bin lira yevmiye onu da bulamıyoruz dikime. Bu hayat pahalılığında üretmek çok zor. Bu yıl ekeceğiz önümüzde ki yıl daha çok ekmeyi düşünmüyoruz. Geçen yıl karpuz altın yılını yaşadı. Kavunda öyle, kapya da öyle. Bu yıl kapya ekiminde aşırı bir ekim var. Neden aşırı ekim var derseniz ?Kapya tohumları satılmazdı. Bu yıl kapya tohumu yok. Burada kapya biber satılıyor. Türkiye’nin her tarafına gidiyor. Geçen yıl çok güzeldi. Bu yılda güzel olur diye düşünüyoruz. Ovada çeltik ekimi fazlalaştı ve artık su sıkıntıları olmaya başladı. Sondajlarımızda sular şimdiden aşağı düşmeye başladı. Önümüzdeki yıl su sıkıntısı yaşayacağımızı tahmin ediyoruz. Kızılırmak’ın önüne set yapıyorlardı bu bizim sondajlarımızın suyu düşmüyordu. Şu anda set yok, suların önünü açtılar, serbest gidiyor. Kızılırmak Köprüsü gibi kalaycı köprüsüne de set olsa bizim kısımdaki sular yükselir. Sular şimdiden aşağı düştü. Bence önümüz yıl su sıkıntısı yaşayacağımızı tahmin ediyoruz” Şeklinde konuştu.
İstanbul Halil Umut Meler, EURO 2024’te görev alacak UEFA Hakem Komitesi, FIFA kokartlı hakem Halil Umut Meler’in, Almanya’nın ev sahipliğinde düzenlenecek 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda (EURO 2024) görev alacağını duyurdu. Meler’e, FIFA kokartlı yardımcı hakemler Mustafa Emre Eyisoy ve Kerem Ersoy eşlik edecek. Alper Ulusoy da Video Yardımcı Hakem (VAR) kategorisinde yer alacak. UEFA Hakem Komitesi, UEFA EURO 2024’te 51 maçta görev alacak 18 hakemi, hakem yardımcılarını, video maç görevlilerini ve destek maçı görevlilerini açıkladı. Türkiye’den FIFA kokartlı hakem Halil Umut Meler de organizasyonda görev almak üzere 18 kişilik listeye seçildi. Ayrıca FIFA kokartlı yardımcı hakemler Mustafa Emre Eyisoy ve Kerem Ersoy, Halil Umut Meler’e eşlik edecek. Alper Ulusoy ise turnuvada VAR görevini üstlenecek. UEFA’dan yapılan açıklamada turnuvadaki her maçta hakem ekiplerinin bir hakem, iki yardımcı hakem, bir dördüncü hakem, stadyumdaki bir yedek yardımcı hakem ve üç video maçı yetkilisinden oluşan bir takımdan oluşacağı ifade edildi. Açıklamada turnuva boyunca hakemlerin, hakem yardımcılarının ve destek hakemlerinin ana kamplarının Frankfurt’ta olacağı belirtilirken, VAR hakemlerinin Leipzig’de bulunacağı ve maçlar sırasında Uluslararası Yayın Merkezi’nden faaliyet gösterecekleri aktarıldı. UEFA Hakem Komitesi tarafından EURO 2024’e seçilen hakemlerin listesi şöyle: Artur Soares Dias (Portekiz) Jesus Gil Manzano (İspanya) Marco Guida (İtalya) Istvan Kovacs (Romanya) Ivan Kruzliak (Slovakya) François Letexier (Fransa) Danny Makkelie (Hollanda) Szymon Marciniak (Polonya) Halil Umut Meler (Türkiye) Glenn Nyberg (İsveç) Michael Oliver (İngiltere) Daniele Orsato (İtalya) Sandro Scharer (İsviçre) Daniel Siebert (Almanya) Anthony Taylor (İngiltere) Clement Turpin (Fransa) Slavko Vincic (Slovenya) Felix Zwayer (Almanya)