GENEL - 11 Ocak 2019 Cuma 15:37

Mahalle konaklarında kadınlar meslek ediniyor

A
A
A
Mahalle konaklarında kadınlar meslek ediniyor

Mardin’in Artuklu İlçe Belediyesinin kadınlara yönelik uygulamaya koyduğu başarılı projeler arasında bulunan ’Mahalle Konakları’ projesinde Ortaköy Mahallesinde yaşayan kadınlar hem meslek ediniyor hem de aile bütçesine katkıda bulunuyor.

Mardin’in Artuklu İlçe Belediyesinin kadınlara yönelik uygulamaya koyduğu başarılı projeler arasında bulunan ’Mahalle Konakları’ projesinde Ortaköy Mahallesinde yaşayan kadınlar hem meslek ediniyor hem de aile bütçesine katkıda bulunuyor.


Artuklu Belediyesi tarafından ilki İstasyon Mahallesinde kurularak hayata geçirilen, ikincisi ise Yenişehir ve Ortaköy Mahallesinde hizmete giren proje mahalle sakinleri tarafından büyük ilgi görüyor. Ortak akıl ile vatandaşların beklentilerini yerine getiren projelere hayat veren Artuklu Belediyesi, mahalle konakları projesiyle de mahallelerin kültürel, sanatsal ve mesleki anlamda gelişmesine katkı veriyor. Ortaköy Mahallesinde yaşayan 16 yaşından büyük genç kız ve kadınların büyük ilgi gösterdiği mahalle konağında 7 eğitmen tarafından 209 Ortaköylü kursiyere aşçılık, geleneksel kıyafet tasarımı, el sanatları ve becerisiyle birlikte, kuaförlük ve cilt bakımı ve uygulamasının yanı sıra okuma-yazma kursları veriliyor. Genç kadın kursiyerlerin kişisel gelişimlerine büyük katkı veren kursların büyük ilgi görmesi Artuklu Belediye Başkan Vekili de olan Kaymakam Şakir Öner Öztürk tarafından da memnuniyetle karşılandı. Öztürk, belediye olarak daha önce Artuklu merkez Yenişehir Mahallesi ile İstasyon Mahallesinde de açtıkları mahalle konağı projesinde açmış oldukları her bir konağın bulunduğu mahallenin sakini kadınlar tarafından ilgiyle karşılandığını, aynı ilginin Ortaköydeki konakta da görünüyor olmasının memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Öztürk, “Yenişehir, İstasyon ve Ortaköy Mahallelerinde hayata geçirdiğimiz mahalle konakları projemiz; bu mahallelerde bulunan birçok genç kız ve kadınımız mesleki bilgi ve beceri kazandırdı. Ortaköyde 209 genç kız ve kadın kursiyerimiz 7 farklı alanda hem meslek öğrendi hem de kişisel gelişim ve beceri kazandı. Kursiyerlerimiz arasında okuma yazma kursuna devam eden kursiyerlerimiz de azımsanmayacak kadar fazla. Belediye olarak yaptığımız bu çalışmaların temel gayesi yaşanabilir ve mutlu insanların yaşadığı bir Artuklu inşa etmektir” diye konuştu.


Mahalle Konaklarında kursiyer kadınlar kişisel gelişim ve mesleki eğitim edinirken, yanlarında getirdikleri çocuklarının ise konak bünyesindeki oyun parkında oyun oynayarak zaman geçirmeleri dikkat çekiyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.