SAĞLIK - 24 Aralık 2019 Salı 13:22

Mardin’de çocuk alerji ve immünoloji uzmanı hasta kabulüne başladı

A
A
A
Mardin’de çocuk alerji ve immünoloji uzmanı hasta kabulüne başladı

Mardin Devlet Hastanesi’nde çocuk alerji ve immünoloji uzmanı Murat Cansever hasta kabulüne başladı.

Mardin Devlet Hastanesi’nde çocuk alerji ve immünoloji uzmanı Murat Cansever hasta kabulüne başladı.


Çocuk alerji ve immünoloji uzmanı Murat Cansever Mardin Devlet Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı. Göreve başlayan uzman doktor Murat Cansever ile birlikte Mardin’deki kamu hastanelerinde ilk kez çocuk alerji ve immünoloji dalında bir doktor görev almış oldu. Devlet Hastanesi’nde oluşturulan çocuk alerji ve immunoloji ünitesi hakkında bilgi veren uzman doktor Murat Cansever, "Ünitemizin fiziki koşulları, 1 hasta muayene polikliniği, 1 alerji test odası, 1 solunum fonksiyon test odası, hasta muayene odası her haftanın cuma günleri alerji testleri ve provokasyon testleri için kullanılacaktır. Kliniğimizde çocukluk çağında görülmekte olan alerjik ve immünolojik hastalıkların tanı, tedavi ve takibi, kanıta dayalı tıp verilerine dayanarak güncel rehberler ışığında yapılacaktır. Çocuk alerji ve immunoloji alanında ileri tetkik ve tedavi gerektiren hastaların 3. basamak sağlık kuruluşlarına sevki ve yönlendirmesi yapılacaktır. Çocuklarda alerjik veya alerjik olmayan astım, tekrarlayan hışıltı atakları, alerjik rinit, besin alerjileri, ilaç alerjileri, ürtiker çeşitleri, alerjik egzema gibi deri alerjileri, anafilaksi gibi alerjik hastalıkların tanı, tedavi ve takipleri yapılmaktadır" dedi.



"Hastalar düzenli olarak takip edilmekte"


Klinikte alerjik hastalıkların yanı sıra, çocuklarda sık hastalanmaya neden olan bağışıklık sistemi eksiklikleri ile ilgili hastalıkların tanısal testleri, takip ve tedavileri de yapılmakta olduğunu aktaran Cansever, "Bağışıklık eksikliği tanısı alan hastalar düzenli olarak kliniğimizde takip edilmekte, gerekli görüldüğü takdirde ayaktan tedavi ünitesinde damardan antikortedavisi verilebilmektedir. Ciddi bağışıklık yetmezliği olup ileri tetkik ve tedavi gerektiren hastalar 3. basamak sağlık kuruluşlarına sevki ve yönlendirmesi yapılacaktır. Alerji deri testleri, ilaç-besin karşılaştırma testleri, solunum fonksiyon testleri ve alerjenlerle aşı tedavilerinin uzman doktorumuz denetiminde ve aracılığıyla yapıldığı çocuk alerji test odası ve ayaktan tedavi hizmetlerinin verildiği hastanemiz zemin katında ayaktan tedavi ünitesi bulunmaktadır. Gün içinde ayrıca diğer polikliniklerden veya servislerden istenen konsültasyonlar değerlendirilmektedir" diye konuştu.


Alerjik çocukları olanlara uyarıda bulunan ve alerji belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Cansever şunları söyledi:


"Alerjik hastalıkların belirtileri çocuklarda ciltte kaşıntı, kızarık kabarıklıklar, şişlikler, egzema gibi cilt bulguları şeklinde, uzun süren tekrarlayıcı kuru öksürük, nefes darlığı, göğüste duyulan hırıltı-hışıltı veya sıkışma hissi gibi solunum belirtileri şeklinde, burunda kaşıntı, akıntı, peş peşe hapşırık, burun tıkanıklığı gibi burun belirtileri şeklinde; gözlerde kaşınma, sulanma ve kızarıklık gibi göz belirtileri şeklinde veya karın ağrısı, ishal, kusma, kakada kan-mukus görülmesi gibi sindirim sistemi belirtileri şeklinde olabilmektedir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karaman Karaman’da 57 mahalleye 277 muhtar adayı Şehir merkezinde 57 mahallesi bulunan Karaman’da, 31’i kadın 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Türkiye Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, 2019 seçimlerinde şehir merkezinde yaklaşık 200 olan muhtar adayı sayısının bu seçimde 277 olduğunu söyledi. “277 muhtar adayından 31’i kadın” Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, Karaman merkezde 57 mahallenin bulunduğunu belirterek, “277 muhtar adayımız mevcut. Bu adaylarımızdan 31’i kadın, 246’sı erkek" dedi. Öngay, muhtarların yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu da kaydederek, “Herkes seçilebilmek adına gece gündüz demeden çalışmalarını yürütüyor. Önceki seçimde Karaman’da 200 civarında bir aday vardı ve kadın aday daha fazlaydı. Kadın adaylardan da bir tanesi şehir merkezinde diğeri de köyde muhtar olarak seçildi. Bu seçimde muhtar adayı daha fazla, onun da sebebi muhtarların imkanlarının daha fazla artmasıdır. En çok adayın bulunduğu mahallemiz ise Ahmet Yesevi Mahallesidir. Tam 18 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Bunlardan 3 tanesi kadın. Karaman merkezde ortalama 57 mahalleye 5’er muhtar adayı düşüyor. Tek adayın olduğu mahallelerimiz de bulunuyor. 3 mahallemizde mevcut muhtarlarımızın karşısında aday yok” dedi. Mevcut muhtar olarak kendisinin de mahallesinde tekrar muhtar adayı olduğunu belirten Öngay, "Biz çalışmalarımıza 1 ay öncesinde başladık. Yaptığımız çalışmada seçmenlerimizle bire bir görüştük. Benim de şuanda karşımda 2 muhtar adayı var" diye konuştu.