ASAYİŞ - 15 Mayıs 2019 Çarşamba 14:41

Mardin’de doktora şiddet protesto edildi

A
A
A
Mardin’de doktora şiddet protesto edildi

MARDİN (İHA) – Mardin Diş Hekimleri Odası ve Tabipler Odası, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde güvenlik görevlilerinin diş hekimi Mehmet Ata Bulut’u darp etmesi olayına basın açıklaması ile tepki gösterdi.

MARDİN (İHA) – Mardin Diş Hekimleri Odası ve Tabipler Odası, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde güvenlik görevlilerinin diş hekimi Mehmet Ata Bulut’u darp etmesi olayına basın açıklaması ile tepki gösterdi.


İddiaya göre Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde görevli doktor Mehmet Ata Bulut, görev yerini terk ettiği gerekçesiyle güvenlik görevlisi hakkında tutanak tutturdu. Bu durum karşısında arkadaşlarını da toplayan güvenlik görevlisi 13 Mayıs’ta Bulut’u darp etti.


Olayın ardından Mardin Ağız Diş Sağlığı Merkezi önünde toplanan hekimler, doktora şiddet olayına tepki göstererek basına açıklaması gerçekleştirdi. Grup adına açıklama yapan Dr. Mustafa Karataş, iki gün önce Mardin’de diş hastanesinde hastane güvenlik personeli ve yakınları tarafından doktorun darp edilmesi olayı ile ilgili toplandıklarını söyledi. Dr. Karataş, “Sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıkmalıdır. Artan şiddet olayı her geçen gün farklı bir boyut kazanmaktadır. Malatya’da yaşanan kundaklama olayından tutun da pusuda bekleyen arkadaşımızın darp edilmesi. Bu hastanede gerçekleşen şiddet olayları daha kötü bir şey geldiği zaman mı tepki gösterilecektir. Tek sorumluluğu hastanenin güvenliğini sağlamak olan güvenlik görevlilerinin hastanemizde yaşanan şiddet olayına dahil olması olayı daha vahim hale getirmektedir. Hekimleri korunması meçhul bir hal almıştır. Sağlıkta şiddet olaylarını kınıyor sağlıkta şiddet yasası talep ediyoruz" dedi.


Hastane bahçesinde darp edilen Diş hekimi Mehmet Ata Bulut, olayın 5 Mayıs’ta güvenlik görevlisinin görev yerini terk etmesi nedeniyle tutulan tutanak sonrası yaşandığını söyledi. Bulut, “Tutanak tutuldu, kayıt altına alındı. Pazartesi günü nöbet çıkışı başhekim beni aradı kendisinin güvenlik görevlisi ile görüştüğünü acil işi çıkmış olabileceğini söylemesi üzerine tamam dedim işleme almayalım dedim. Olaydan sonra evimin önüne geldi mesaj attı, bir hafta sonra 13 Mayıs’ta güvenlik görevlisi hasta bakarken benle görüşmek istediğini söyledi. Bende tutanağı işleme koymadım diye teşekkür edeceğini düşündüm. İki akrabası ile 3-4 kişi ile sandalyeler ile üzerime saldırdılar. Olay bu şekilde oldu. İl Sağlık Müdürlüğü 3 ay görevinden uzaklaştırıldığını ifade etti” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.