EKONOMİ - 07 Kasım 2019 Perşembe 09:44

Mezopotamya’nın bereketli topraklarında buğday ekim mesaisi

A
A
A
Mezopotamya’nın bereketli topraklarında buğday ekim mesaisi

Türkiye’de buğday ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovası’nda buğday ekimi başladı.

Türkiye’de buğday ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovası’nda buğday ekimi başladı. Maliyet artışlarının sorun oluşturduğunu belirten çiftçiler, arazilerini nadasa bırakmamak için mecburen ektiklerini söyledi.


Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli hububat merkezlerinden 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovası’nda çiftçilerin telaşı başladı. Mardin’in Kızıltepe ilçesinde çiftçiler son teknolojik traktörlerle topraklarını sürüyor. Ardından mibzere boşaltılan gübre ve sertifikalı tohumluk buğday Mezopotamya’nın bereketli toprağının bağrına bırakılıyor. Yağmur suyu ve artezyen kuyularından çekilen suyla sulanan buğday Mezopotamya’nın sıcak güneşi ile yeşerip olgunlaşıyor. Haziran ayında başak veren buğdayın hasadı biçerdöverlerle yapılıyor.



Yüksek maliyetler çiftçiyi zorluyor


Kızıltepe’ye bağlı Alakuş köyünde 300 dönüm arazide çiftçilik yapan Davut Dündar, pamuklarını topladıklarını ve tarlalarını sürdüklerini söyledi. Dündar, "Bugün de hayırlısıyla buğdayımızı ekeceğiz. Girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Bugün itibariyle gübrenin tonu 2 bin 700 liraya yakın. Tohumu da keza aynı o şekilde aldık. Tohumun bize maliyeti 2 bin 300 bin lira oldu. Ondan sonra mazotu var, elektriği var. 300 dönüm arazinin bize maliyeti tohum, mazot ile birlikte 300 dönüme yaklaşık 140 bin lira girdimiz var. İşimiz çok zor, sıkıntılıyız" dedi.



"Çok zor bir süreç yaşıyoruz"


Tarlanın dede yadigarı olduğu için mecburen ektiğini vurgulayan Dündar, “Gerçekten bizim bu bölgede çiftçilik tamamen bitmiş durumda. Çok zor bir süreç yaşıyoruz. Gübreyi çok yüksel bir fiyata alıyoruz. 50 ton gübreyi peşin aldım. Mazot 6 buçuk lira gibi bir fiyatı var mazotun. 4 traktöre 385 litre mazot aldım. Bu traktörler sabah tarlaya geldiğimde dolu olarak getirdim bugün tekrar yakıt doldurdum. 2 bin 352 lira yakıt aldım. Sabah da bu rakamla aldım. Allah rızası için çok zor durumdayız. Yani tarlayı ekmemizin tek amacı dededen kalma bir arazi olması münasebetiyle mecburen ekiyoruz. Yani burayı nadasa bırakamayız. Yani kar kalmadı, gerçekten kalmadı” diye konuştu.



"Ektiğimizi biçemiyoruz"


Kızıltepeli bir başka çiftçi olan Hamit Koçhan da ektiklerini biçemediklerini söyledi. Koçhan, "Şuanda burada buğday ekiyoruz. Ama ektiğimizi biçemiyoruz. Gübre, mazot, ilaç, traktör bütün masrafları kullanıyoruz. Ne yazık ki ektiğimizi biçemiyoruz. Bu ektiğimizi de mecburen ekiyoruz. Arazimizi nadasa bırakamıyoruz. Ekiyoruz ama karşılığında bir şey alamıyoruz. Hepsini gidere veriyoruz" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara YÖK Başkanı Özvar: "2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamına yakınının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz" Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamına yakınının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz" dedi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Itri Konferans Salonu’nda Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansı gerçekleştirildi. Konferansta konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretime kayıtlı örgün ve açık öğretime devam eden yaklaşık 7 milyon öğrenci ve 185 bine yakın akademik personel olduğunu belirterek, "Sahip olduğumuz bu kapasiteyle Avrupa Yükseköğrenim Alanı içinde önde gelen ülkelerden biri konumundayız. Ancak bizler ulaştığımız noktayı yeterli görerek yavaşlayacak bir anlayışta olamayız. Yükseköğretim Kurulu olarak bir yandan kapasitemizi iş dünyası ile öğrencilerin eğilim ve beklentileri doğrultusunda düzenlerken, diğer yandan üzerinde hassasiyetle durduğumuz kalite güvencesi standartlarımızı yükseköğretim sistemimizin bütün alanlarına yaygınlaştırmaya çalışıyoruz" dedi. "350 bine yaklaşan uluslararası öğrenci sayımız var" Uluslararasılaşma ve kalite bağlamında üniversitelerin uluslararası görünürlüklerini artırmayı hedeflediklerini aktaran Özvar, şunları kaydetti: "Uluslararası sıralamalardaki üniversite sayımızı yükseltmek, akademisyenlerimizin yer aldığı uluslararası projeler ile nitelikli ve etki değeri yüksek yayınların sayısını çoğaltmak; akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin uluslararası hareketliliğini artırmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Bu alanlarda sağlayacağımız başarı, bir taraftan yükseköğretimimizin kalitesini artıracak, diğer taraftan çok daha fazla sayıda nitelikli uluslararası öğrencinin üniversitelerimize ilgi göstermesini sağlayacaktır. Böylece 350 bine yaklaşan uluslararası öğrenci sayısıyla dünyada ilk 10 içinde yer alan ülkemiz, ilk 5 ülkeden biri olma hedefine bir adım daha yaklaşmış olacaktır." "İyi bir seviyeye ulaşmış olsak da daha atmamız gereken adımlar var" Üniversitelerin yüzde 35’inde kurumsal akreditasyon olduğunu hatırlatan YÖK Başkanı Özvar, "Bu anlamda iyi bir seviyeye ulaşmış olsak da daha atmamız gereken adımların var olduğu anlaşılmaktadır. 2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamına yakınının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz. Hiç şüphe yok ki kalite süreçleri sonu olmayan ve sürekli iyileşmeyi ilzam eden bir uğraşı alanıdır. Program bazındaki akreditasyonlar ise YÖKAK tarafından yetkilendirilen 24 ulusal ve 13 uluslararası akreditasyon kuruluşu tarafından yürütülmektedir. Mevcut durumda yükseköğretim sistemimizde akreditasyondan geçen programların sayılarının artmasını beklediğimizi ifade etmek isterim" dedi. Konuşmaların ardından YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversite rektörleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Muğla Başkan Köksal Üniversite öğrencileri ile buluştu Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, Kötekli Gençlik Merkezinde üniversite öğrencileri ile buluştu. Buluşmada gençlik merkezinin (MEGEM) nasıl daha etkin ve verimli olabileceği konusu ile ilgili öğrencilerin taleplerini dinleyen ve notlar alan Köksal, gençlerin belediyeden beklentilerine yönelik de çözüm önerilerini paylaştı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrenci topluluklarının, gençlerin ve vatandaşların yoğun katılım gösterdiği gençlik merkezindeki buluşmada konuşan Köksal, “Kentimizi ortak akılla yönetecek, taleplerin önceliğine göre hizmet üreteceğiz demiştik. Sizlerin öncelikli olarak ulaşım ücretleri ile ilgili talebinizi Büyükşehir Belediyemiz ile görüşerek çözdük. Böylece otobüslerin ring seferleri 1 TL’ye düştü. Ayrıca otobüslerin sefer saatleri de güncelleniyor” dedi. Üniversite kent entegrasyonunu sağlamak istediklerini belirten Köksal, “Gençlik merkezimizi sizlerin talepleri doğrultusunda daha verimli, kent merkezimizde sizlerin kentin yaşamına, üretimine dâhil olacağı bir proje hazırlıyoruz. Sizlere Menteşe’de bir alan tahsis edeceğiz. Bu alanda dans, spor, yemek, satranç, kodlama, meslek etkinlikleri gibi yeni deneyimler kazanacak ve ilgi alanlarınıza göre yeteneklerinizi keşfedeceksiniz. Fikir üretebileceğiniz, sosyalleşeceğiniz, satış yapabileceğiniz ve kentin yaşamı içerisinde aktif olarak yer alacağınız bir alan oluşturacağız. Her zaman sizlerle bir arada ve iletişim halinde olmak istiyoruz” diye konuştu. Köksal, “Gençlik Birimi ve Gençlik Meclisi kuracağız” Başkan Köksal, gençlik birimi ve gençlik meclisi kuracaklarını belirterek, “Yarınlarımızı, sizlerle birlikte doğru şekilde inşa etmek istiyoruz. Bu anlamda gençlik birimi ve gençlik meclisi oluşturacağız. Sizlerin enerjisinden, fikirlerinden faydalanmak istiyoruz” dedi. Başkan Köksal konuşmasının ardından sözü buluşmaya katılan öğrencilere bıraktı. Sırayla söz alan ve buluşma için Başkan Köksal’a teşekkür eden öğrenciler, gençlik merkezinin daha etkin kullanılması ile ilgili önerilerini ve belediyeden farklı konulardaki beklentilerini açıkladılar.