EĞİTİM - 09 Temmuz 2021 Cuma 14:34

Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesinin temel atma töreni gerçekleştirildi

A
A
A
Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesinin temel atma töreni gerçekleştirildi

Mardin Artuklu Üniversitesi, medeniyetin ve sanatın kadim şehri olan Midyat ilçesinde GAİB Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi binasının yapımı için düğmeye bastı.

Mardin Artuklu Üniversitesi, medeniyetin ve sanatın kadim şehri olan Midyat ilçesinde GAİB Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi binasının yapımı için düğmeye bastı.


Mardin’in Midyat ilçesinde Artuklu Üniversitesi bünyesinde açılacak olan Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesinin temel atma töreni gerçekleştirildi. Törene Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Demirtaş, Midyat Kaymakamı Tekin Dündar, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesinin bina yapımını üstlenen Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ile davetliler katıldı.


Törende konuşma yapan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, Midyat’ın eğitim dünyasını aydınlatacak bir eseri daha vatandaşlara kazandırmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Vali Demirtaş, "Bilindiği üzere en büyük, en anlamlı, en paha biçilmez yatırım, eğitime yapılan yatırımdır. Zira etkisi gelecekte hissedilen, milletlerin istiklal ve istikbalini tayin eden yegâne yatırım, eğitimdir. O nedenle gerek devlet, gerek özel sektör gerekse STK’lar, her alanda olduğu gibi eğitim alanında da işbirliğini en üst düzeyde tutmalı, eğitim alt yapısının ve kalitesinin yükseltilmesi noktasında işbirliğine gitmelidir. Bu meyanda Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliğimizin katkılarıyla yapılacak sanat ve tasarım fakültesi binamızın büyük anlam taşıdığına inanıyorum. En başta Midyat’ımız, donanımlı, çağın gerektirdiği bir eğitim yuvasına daha kavuşacak. Bu sayede ülke ve millet olarak en büyük sermayesi olan insan kaynağını en güzel şekilde işleyeceğiz, onları geleceğe, ülkenin önüne koyduğu vizyon hedefler istikametinde hazırlayacağız. El ele verdiğimizde, birbirimize kenetlendiğimizde, ülkemizin Ortadoğu’ya açılan kapısı Mardin’de büyük projelere imza atacağımıza tüm kalbimle inanıyorum. Bu vesileyle üniversitemiz bünyesinde Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesinin kurulması kararını veren başta Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Fakülte binamızın ilçemize ve ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.



"Midyat 10 bin yıllık sanatın izlerini taşıyan özel bir kenttir"


Üniversite olarak çok yoğun ve bir o kadar da mutlu bir hafta geçirdiklerini kaydeden Rektör Özcoşar ise "İlk olarak geçtiğimiz hafta çarşamba günü Nusaybin MYO’nun ait olduğu yere, Nusaybin’e yani evine dönüşüyle ilgili en ciddi adımı atarak Nusaybin MYO’nun temel atma törenini gerçekleştirdik. 2 gün önce de Mardin’in uzun yıllardır süren ve 1 Mayısta Resmi Gazetede yayınlanmasıyla gerçekleşen hayali olan Tıp Fakültesi ile ilgili olarak derslik ve hastane binalarının yapım işi protokolünü imzaladık. Bugün de medeniyetin ve sanatın kadim şehri, güzel ilçesi Midyat’ta Sanat ve Tasarım Fakültesinin temel atma törenindeyiz. Midyat yaklaşık 10 bin yıllık sanatın izlerini taşıyan özel bir kenttir. Ilısu kazılarında ortaya çıkan takılar ve takı imalathanesi bunun en iyi göstergesidir. Bizlere düşen görev de bu sanatı devam ettirmektir. Bu gün temeli atılacak fakültemizde ilk olarak Kuyumculuk ve mücevher tasarımı bölümü ile önümüzdeki yıl eğitim öğretime başlamayı planlıyoruz. Ardından kurulacak geleneksel Türk sanatları, moda ve tekstil tasarımı ile iç mimarlık ve peyzaj tasarımı bölümleri ile kadromuzu genişleteceğiz. Bu bağlamda, mevcut eğitim öğretim kalitesini ülke menfaatleri, ilgili sektörlerin ihtiyaçları ve talepleri ve öğrenci ve akademisyenlerden alınan geri bildirimler doğrultusunda sürekli geliştirmek ve bu kalitenin sürdürülebilirliğini sağlamak, ilgili alanlardaki sektörlerle iş birliği içerisinde bir eğitim anlayışı benimseyerek hem fakültemizin tanınırlığını hem de mezunlarımızın istihdam açısından tercih edilirliğini artırmak böylece nitelikli öğrencilerin üniversitemizi tercih etmesini sağlamak Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesinin hedefleri arasındadır" diye konuştu.



"5T ismini verdiğimiz bir vizyon geliştirdik"


2 yıl önce göreve geldiği günden bu yana üniversite ile adeta özdeşleşmiş olan ’Sosyal Bilimler Üniversitesi’ tanımlamasını nasıl genişletebilir nasıl geliştirebilirler diye çalıştıklarını vurgulayan Rektör Özcoşar, "Bu doğrultuda bu kimliğe 5T adını verdiğimiz bir vizyon geliştirdik. Tıp, turizm, tasarım, tarım ve ticaret olarak belirlediğimiz bu hedeflerin en önemlilerinden birisi de tasarım. Üniversitemizde mevcut olan Güzel Sanatlar Fakültesi ve Mimarlık Fakültesine ek olarak bugün temelini atacağımız sanat ve tasarım fakültesi ile birlikte bizler, bölgeden güç alan ve beslenen, insan odaklı, geleneksel ve kültürel değerleri temel alarak bunları modern bir bakış açısıyla yorumlayan ama her şeyden önce bilgi, ahlak, üretim olarak belirlediğimiz değerler temelinde bireyler yetiştirme amacındayız. Sanat ve Tasarım Fakültesinin kurulmasıyla birlikte, bu fakültemiz, diğerleriyle beraber bölgemizde resimden mimariye, geleneksel el sanatlarından sanayiye nitelik bakımından güçlü alanlar oluşmasına katkıda bulunacaktır. Bu düşüncelerle Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi kurulması kararını veren Cumhurbaşkanımız olmak üzere herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Fakülte binamızın yapımını üstelenen hayırsever iş adamı Mahsum Altunkaya nezdinde Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliğine en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Son dönemde hayırsever hemşerilerimizin katkıları sonucu üniversitemiz hızla büyüyor. Bu vesileyle hepsine ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum" şeklinde konuştu.


Yapılan konuşmaların ardından temel atılmak üzere butonlara basılarak ilk harç döküldü.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Afrika’dan gelen toz taşınımı Adana’da etkili oldu Suriye’nin Sahra Çölü üzerinden kuvvetli rüzgarla birlikte Türkiye’ye giriş yapan toz fırtınası Adana’da etkili oldu. Afrika üzerinden Türkiye’ye gelen toz taşınımı vatandaşları olumsuz etkiledi. Kent genelinde etkili olan toz taşınımı özellikle araçların üzerinde kolaylıkla fark edildi. Çok sayıda aracı toz bulutu kaplarken vatandaşlar toz taşınımından kaynaklı burun ve boğaz tıkanıklığı gibi sorunlar yaşadıklarına dikkat çekti. Öte yandan uzmanlar, gözlerde acı hissi, nefes darlığı, halsizlik ve baş ağrısı gibi etkilerinin olabileceği konusunda vatandaşları uyardı. "Güneş puslu bir biçimde görülüyor" Toz taşınımından duyduğu rahatsızlığı dile getiren vatandaşlardan Tuğba Gündoğdu, "Bu durumdan aslında hepimiz çok rahatsızız. Hava kirliliği oldukça fazla burada, hava kirliliği olmasa daha iyi olurdu. Mesela şu an güneşin canlı olarak bize vurması gerekirken toz taşınımından kaynaklı olarak güneşi de puslu görüyoruz maalesef. Güneşi fotoğraf çekilmek için doyasıya kullanamıyoruz çünkü önünde sürekli tozlar oluyor. Bu durumu yaşamamak için de için de hava kirliliğini önlemek, doğa için çaba sarf etmek gerekiyor" diye konuştu. "Toz taşınımı kaynaklı boğaz ve burun tıkanıklığı yaşıyoruz" Son zamanlarda sıkça toz taşınımı kaynaklı problemler ile karşılaştığını belirten Feray Kiriş, "Ülkemizde artık bunu sıkça görmeye başladık. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte de bu durumu da çok daha fazla yaşamaya başladık. Hava kirliliği olsun, gelen toz taşınımı olsun ülkeyi çok fazla etkiliyor. Bunun sonucunda solunum yolları enfeksiyon kapan insanlar olabiliyor. Sağlık açısından olumsuz bir durum. Tabi ki bu sorunun önüne geçilemez fakat sonuçlarının en aza indirilmesi için bir şeyler yapılabilir diye düşünüyorum. Boğaz tıkanıklığı, burun tıkanıklığı gibi sorunları gelen toz taşınımından kaynaklı olarak yaşıyoruz. Şu an çok fazla toz taşınımının olduğu gözle görülebiliyor ve bu durum vatandaşları etkileyebiliyor. Artık bu toz taşınımına alıştığımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.