KÜLTÜR SANAT - 14 Ağustos 2019 Çarşamba 16:09

Tek sermayesi, geçmişi

A
A
A
Tek sermayesi, geçmişi

Mardin’de bir zamanlar müzik severlerin ünlü sanatçıların çıkardıkları kasetleri almak için kuyruğa girdikleri müzik marketleri günümüzde artık tarih oldu.

Mardin’de bir zamanlar müzik severlerin ünlü sanatçıların çıkardıkları kasetleri almak için kuyruğa girdikleri müzik marketleri günümüzde artık tarih oldu. Mardinli müzik marketin sahibi 62 yaşındaki Ethem Aksan, 40 yıl boyunca müzik severlere hizmet etmesinin ardından teknolojiye direnerek tek müzik marketi olarak çalışıyor. 22 bin kaset çalar, taş plaklar ve 45’lik plakları ile zengin bir müzik arşivine sahip Aksan, nostalji sevenlerin uğrak mekanı haline geldi.


Kasetler insana sanki taş devrine ait bir teknolojiymiş gibi geldiğini belirten Ethem Aksan, yine de 80’leri görmüş nostalji severlerin kalbinde kasetlerin yerinin birer müzik notası olarak tarih sayfalarında hep ayrı olacağını söyledi. Arşivinde her dilden kasetçalar ve 45‘lik plaklar mevcut olduğunu dile getiren Ethem Aksan, "Zeki Müren, Gönül Akın, Emin Turgay, Mahmut Erdal, Mehmet Fıstıkçı, Şükran Ay, Behiye Aksoy, Ali Avaz, gibi 45’lik plaklarım var. 80‘li yıllardan kalma eski sanatçıların kasetleri mevcut. 22 bin kasetçalarım var. Zengin bir müzik arşivine sahibim. 1980 yılından beri bu mesleği sürdürüyorum. Babamdan aldığım mesleği 40 yıldır devam ediyorum. Ama artık bu meslekte tarihe karıştı. Teknolojiye ayak uyduramadı” dedi.


Bir zamanlar ünlülerin kasetini almak için kuyrukta bekleyen insanların bugün bir tıkla ünlülerin müziğini internetten dinlediğini ifade veden Aksan, "Hal böyle olunca kasetlerin mp3’lerin de devri kapandı. Elimde 22 bin kaset kaldı. Hepsi antika değerindedir. Elimdeki kasetler çok eski ama tarihlerini bilmiyorum. Bunlara benzer birçok kaset var. Mardin’e katkı olsun diye devam ediyorum. Günlerce satış yapamadığım oluyor. Bazen siftahsız açıp kapatıyorum. Ama bendeki müzik aşkı nedeniyle dükkanı kapatmıyorum. Vergilerimi de ödüyorum. Mardin’e gelen yerli yabancı turistler dükkana gelip hatıra fotoğrafı çektiriyorlar. Buda beni mutlu ediyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da girişimci kadınları güçlendiren eğitimler başladı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Topluma Hizmet Uygulaması Dersi kapsamında önemli bir proje hayata geçirildi. Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu işbirliği ile gerçekleştirilen ’Güçlü Kadın, Güçlü Toplum’ projesi çerçevesinde ’Sosyal Medya Kullanımı’ eğitimleri başladı. Eğitimler, Arş. Gör. Dr. Hamza Fatih Sapanca ve Dr. Öğr. Üyesi Çağdaş Erbaş tarafından yürütülmekte olup, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nden akademisyenler tarafından desteklenmektedir. Moderatörlüğünü ise öğrenciler Hasan Yılmaz ve Zilan Yegin’in üstlendiği eğitimler, her cuma Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Seminer Salonu’nda gerçekleşecek. Erzincan Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Rüveyda Tanoğlu, “Topluma Hizmet Uygulaması Dersi Kapsamında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu işbirliği ile gerçekleştirilen eğitimlere Erzincan’daki bütün kadınları davet ediyorum” dedi. Her cuma saat 9:00 ile 11:00 düzenlenecek eğitimlerde, girişimci kadınlara iletişimin çeşitli basamakları, yapay zeka ve sosyal medyanın etkin kullanımı konusunda bilgilendirme yapılarak, dijital platformlarda etkili iletişim ve pazarlama stratejileri eğitimi verilmeye devam edecek.
Çorum Nesli tükenmekte olan toy kuşlarına yönelik envanter ve izleme çalışması Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından “Toy Kuşu Eylem” planı çerçevesinde Çorum’da izleme ve envanter çalışması yapıldı. Çorum’da, 2019 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Çorum İl Şube Müdürlüğü sınırları içerisinde gerçekleştirilen arazi inceleme çalışmalarında dünyanın uçabilen en ağır (5,6-18 kilogram) kuşlarından biri olan toy kuşu gözlemlenmişti. Toy kuşu, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) listesine göre soyu tükenme tehlikesi büyük olan (VU) olan kuşlar listesinde yer alıyor. Tüm dünyada sayılarının sadece 44 bin ile 57 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. 2004 yılında Türkiye’de toy popülasyonunun 764-bin 250 birey arasında olduğu tahmin ediliyorken 2016 yılında gerçekleştirilen envanter çalışmalarında 504 birey tespit edilmişti. Bu zamana kadar habitat kaybı, tarım arazilerinin açılması ve avlanma gibi çeşitli nedenlerle sayıları azalan toy kuşları bütün dünyada yok olma sınırına yaklaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü tarafından envanter ve izleme çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamada, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce Toy Kuşu (Otis tarda)’na yönelik olarak hazırlanan ve uygulamaya konulan ’Toy Tür Eylem Planı’ çerçevesinde tanımlanan faaliyetlerin uygulanması her yıl yapılıyor. Eylem planı çerçevesinde, Çorum ilinde envanter ve izleme çalışması Bölge Müdürlüğümüz Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü elemanlarının katılımı ile tarihinde gerçekleştirildi. Ülkemizde 100-500 arasında birey kaldığı tahmin edilmekte olup eylem planı kapsamında envanter ve izleme çalışmaları eş tutma, üreme, kuluçka, yavru büyütme dönemi olarak yıllar itibari ile devam edecektir” ifadelerine yer verildi.