GENEL - 15 Ocak 2020 Çarşamba 11:37

Ailelere yarıyıl tatili uyarısı

A
A
A
Ailelere yarıyıl tatili uyarısı

Uzman Klinik Psikolog Yücel Şavklı, yaklaşan yarıyıl tatilini çocukların verimli geçirebilmesi adına ailelere önerilerde bulundu.

Uzman Klinik Psikolog Yücel Şavklı, yaklaşan yarıyıl tatilini çocukların verimli geçirebilmesi adına ailelere önerilerde bulundu. Çocukların akademik başarısını arttırmak için kısa süreli yarıyıl tatilini fırsat olarak görmenin çok doğru olmadığına dikkat çeken Şavklı, ailecek yapılabilecek aktivitelerin zamanı etkili ve verimli kullanmak adına önemli olduğunu söyledi.


Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Şavklı, yarıyıl tatilini değerlendirme noktasında ailelerin iki uca ayrıldığını ifade ederek, "Yarıyıl tatilini nasıl değerlendireceği konusunda ailelerimiz iki uçta. Birinci uç okulun çocukları yıprattığı sürecine inanan aileler çocukları fazlasıyla rahatlatacak farklı bir temponun içine sokmaya yöneltebiliyorlar. Yarıyılı çocuklar için tamamen rahatlama dönemi olarak değerlendirmekte okula dönüş sürecisinde zorlayıcı bir etken olabilir. Burada dengeyi tutturmak önemli. 15 gün aslında kısa bir süre. Bu rahatlamanın sonucunda yoğun tempoya dönmek çocuklar için zorlayıcı olabiliyor. Bu nedenle çocuklarımız adaptasyon sürecinde sorun yaşayabiliyorlar. Çocuklarımız okula dönüş sürecinde okul fobisi, okula karşı direnç, okulu istememe, ayrılma anksiyetesi gibi durumlar bu süreçte daha fazla görülebilir. O yüzden dengeyi sağlamamız gerekiyor" dedi.


Tatili değerlendirme noktasında ailelerin bulunduğu ikinci ucun ise yarıyılı akademik başarıyı artırma anlamında bir fırsat olarak gören kısım olduğunu söyleyen Şavklı, "Ailelerin büyük bir kısmı bu uçta yer alıyor. Bu da çocukları olumsuz etkileyebilir. İkinci döneme çocuklar dinlenmiş olarak başlayamaz. 15 günün çocukların akademik anlamda sıçratma yaşaması için etkili bir süre olduğunu düşünmüyoruz. Bu iki uç arasında denge sağlamak hem aileler hem de çocuklar için pozitif etki sağlayacaktır" diye konuştu.


Ailelerin çocukları ile birlikte yarıyılı dolu dolu değerlendirmek adına yapabileceklerini sıralayan Şavklı, "Eğitim sürecinde çok fazla vakit ayıramadığımız aktivitelere katılabiliriz. Burada pasif hazırcı aktivite yerine çocuğun daha etkileşimli olduğu ailecek aktiviteler yapılabilir. Ailecek kitap okuma etkinlikleri, film günleri, kutu, kart oyunları oynanabilir. Bu oyunlar aile dinamiklerini güçlendirirken, çocukların hoşgörü, kabullenme, yenme, yenilme gibi duyguları öğrenmesini sağlayacaktır. Çocuklarla ev içi sorumlulukları paylaştırmak, birlikte kek yapmak, bir şeyler ekmek, küçük tamirler yapmak gibi şeyler çocuğu beceri anlamında güçlendirir" şeklinde konuştu.


Çocukların tatil süresince bilgisayar, internet ve tablet ile fazla haşır neşir olmamasını gerektiğine de dikkat çeken Şavklı, “Çocuklarımız yarıyıl tatilinde bilgisayara biraz mola vermeliler. Bu süreçte teknolojinin kullanım süresi çok ciddi kontrol edilmeli. Okul öncesi dönemde günlük yarım saat, ilköğretimin ilk döneminde 45 dakika, ikinci döneminde bir saat, lise çağındaki çocuklarımızda maksimum iki saat olabilir. Tatilde süre biraz esnetilebilir ama genel eksende bu çerçeveden ayrılmamakta fayda var” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yumaklı TZOB’da istişare toplantısına katıldı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nde (TZOB) istişare toplantısı gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Yönetim Kurulu üyeleri ile istişare toplantısına katıldı. Bakan Yumaklı, TZOB heyetiyle istişare toplantısında bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tarımsal üretimin daha ileriye taşınmasında meslek örgütleriyle iş birliği içinde çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Toplantıda TZOB heyetinin görüş ve önerilerini dinleyerek gerekli adımları atacaklarının altını çizen Yumaklı, her türlü öneriye açık olduklarını ifade etti. TZOB Genel Başkanı Bayraktar da verimli bir toplantı gerçekleştireceklerini vurgulayarak, “Bakanımız ve 4 bakan yardımcımızla yaptığımız istişare toplantısı çiftçilerimiz adına umut vericidir. Bakanlığımızla birlikte Birliğimizin görüş alışverişinde bulunması, sorunların masaya yatırılıp çözüm bulunması adına yapılan bu toplantının çiftçilerimiz için bir kazanım olmasını diliyorum” dedi. Gıda sektöründe yaşanan sorunları takip ettiklerini söyleyen Bayraktar, “Gıdanın üretiminden sofraya ulaşmasına dek yaşanan pek çok sorun var. Ama bizler sektör paydaşları olarak bu sorunları en aza indirmek ve çiftçilerimizin hak ettikleri kazancı elde etmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Gıda milliyetçiliğinin gündemden düşmediği bugünlerde üreticilerimize sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı. Toplantıda Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından gıdada kalıntının önlenmesine ilişkin hazırlanan projenin de sunumu yapıldı. TZOB’daki toplantıda Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları Ebubekir Gizligider, Dr. Ahmet Bağcı ve Abdulkadir Polat da hazır bulunurken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden ise Başkanvekili Ahmet Bahadır Sezgin, Muhasip Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Hepokur, Hüseyin Darcan, Arslan Soydan, Eyyup Elmalı, Yunus Kılınç, Mehmet Baştuğ, Ahmet Eyyüpoğlu ve Genel Sekreter Hasan Hüseyin Coşkun yer aldı.