GENEL - 16 Mayıs 2019 Perşembe 10:20

Arama kurtarma tatbikatı nefes kesti

A
A
A
Arama kurtarma tatbikatı nefes kesti

Mersin’de Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı’nın koordinatörlüğünde, 200’den fazla personelin katılımıyla gerçekleştirilen ’Bölgesel Arama Kurtarma Tatbikatı’ nefes kesti.

Mersin’de Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı’nın koordinatörlüğünde, 200’den fazla personelin katılımıyla gerçekleştirilen ’Bölgesel Arama Kurtarma Tatbikatı’ nefes kesti. 2 uçak, 3 helikopter ile çok sayıda sahil güvenlik gemisi ve botunun katıldığı tatbikatta, senaryo gereği denizde mahsur kalan insanlar kurtarılırken, "dur" ihtarına uymayarak yoluna devam etmek isteyen mülteci taşıyan gemiye de operasyon yapıldı.


Akdeniz’de yaşanabilecek tehditlere karşı etkin ve koordineli bir şekilde müdahale edilmesi için Mersin Valiliği koordinesinde, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı öncülüğünde yapılan tatbikat, 15 mil açıkta gerçekleştirildi. Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Alpay Oğuz Bavbek tarafından koordine edilen tatbikata, Mersin, Marmaris ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) 200’den fazla personel ile 2 sahil güvenlik korveti, 2 uçak, 3 helikopter, 5 bot, 1 SÖH ve DEGAH timi ve KKTC’den bir bot katıldı.


Tatbikat, senaryo gereği 2 geminin çarpışmasıyla başladı. Kuru yük gemisiyle çarpışan düzensiz göçmenleri taşıyan ticari bir yat, Mersin’in 15 mil açığında battı. Düzensiz göçmenlerin bir kısmı yük gemisince kurtarılırken, bir kısmı da suda mahsur kaldı. Olayın ardından gelen ihbar üzerine Sahil Güvenlik ekipleri hem denizden hem de havadan bölgeye hareket etti. Tatbikatta ilk olarak, sudaki 2 kişi, helikopterden suya inen personel tarafından kurtarılırken, yaralılar TCSG Yaşam gemisine götürüldü. Sahil Güvenlik uçağınca suda 5 kazazedenin daha tespit edilmesi üzerine, belirlenen noktaya işaret fişeği atıldı. İşaretin ardından TCSG Yaşam’ın acil müdahale botları harekete geçerek 5 kişiyi daha kurtararak, gemiye çıkardı.



3 asker paraşütle denize indi


Tatbikatta suda mahsur kalan düzensiz göçmenleri kurtarmak için paraşütle denize de inildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı uçaktan paraşütle atlayan 3 uzman personel de 3 düzensiz göçmeni sudan alarak, TCSG Yaşam’a götürdü. Suda kalan son 3 kazazede de Türk ve KKTC sahil güvenlik botlarıyla sudan alınarak, gemiye taşındı.


Mültecilerin hepsini denizden kurtaran ekipler, yoluna devam eden kuru yük gemisine yönelik çalışma yaptı. Gemiye yönelik telsiz çağrılarına cevap alamayan ekipler, geminin kaçırılmış olması ihtimaline karşı operasyon yaptı. İlk olarak TCSG-304 botuyla önü kesilerek önleme manevrası yapılan kuru yük gemisi, hareket etmeye devam etti. Bunun üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı özel hareket personeli önce helikopterle sonra da botlarla gemiye çıkarıldı. Operasyonda gemi personeli ve düzensiz göçmenler tahliye edilirken, bu sırada bir kişi gemide yangın çıkardı. Durumun koordinasyon merkezini bildirilmesi üzerine yanan gemi söndürülürken, tatbikat da başarıyla tamamlandı. Yaklaşık 3 saat süren tatbikat, nefes kesti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesi kurulmasıyla birlikte üroloji kliniği güncel sağlık hizmetlerine devam ediyor. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesinin kurulması ve hastanenin eğitim ve araştırma hastanesi statüsüne geçmesiyle birlikte üroloji kliniği, en güncel sağlık hizmetlerini sunmaya devam ediyor. Daha önce açık cerrahi ile Bandırma’da çeşitli ilklere imza atan üroloji kliniği, bölgede önemli bir üroloji merkezi haline gelmeye devam ediyor. Son olarak, laparoskopik (kapalı yöntem ile) prostat kanseri ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aykut Başer, hastanenin Bandırma ve çevresine en güncel tedavi yöntemleriyle yüksek kalitede sağlık hizmeti sunduğunu belirterek laparoskopik cerrahi hakkında şunları söyledi: "Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri tedavisinde sıkça kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde, cerrah küçük kesiler yaparak bir kamera ve cerrahi aletler aracılığıyla prostat bezini çıkarır. Laparoskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha az invazif bir yöntemdir, bu da daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci anlamına gelir. Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri olan erkekler için etkili bir tedavi seçeneği olabilir. Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve tedavi seçenekleri, hastanın bireysel durumuna ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, prostat kanseri teşhisi konmuş hastaların, hatta tüm ürolojik kanserlerinde dahil tedavi seçenekleri hakkında hastanemize başvurarak detaylı bir şekilde bilgi almaları önemlidir."