EKONOMİ - 11 Ekim 2021 Pazartesi 12:53

Arslan: "İhracattaki artışı korumamız gerekiyor"

A
A
A
Arslan: "İhracattaki artışı korumamız gerekiyor"

Son 1 yılda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ihracat rekorlarının kırıldığını söyleyen Testa Un Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Arslan, "İhracattaki rekor artışları koruyarak üretime devam etmeliyiz" dedi.

Son 1 yılda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ihracat rekorlarının kırıldığını söyleyen Testa Un Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Arslan, "İhracattaki rekor artışları koruyarak üretime devam etmeliyiz" dedi.


Arslan, Covid-19 salgını ile birlikte başta Avrupa olmak üzere dünyanın bir çok yerinde üretimin yavaşladığının altını çizerek, "Pandemi döneminde Türkiye’de üretimde herhangi bir yavaşlama söz konusu olmadı. Devletimizin aldığı tedbirler doğrultusunda çalışmaya devam ettik. Bundan dolayı da Avrupa’da yaşanan üretim yavaşlaması Türkiye lehine döndü ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek ihracat rakamlarını gerçekleştirerek rekorlar kırdık. Yeni elde ettiğimiz pazarlar başta olmak üzere, pazarlarımızı kaybetmeden üzerine yenilerini ekleyerek ihracat rakamlarımızı daha da yukarıya taşımamız gerekiyor. Ülke olarak eylül ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 30’luk artışla 20.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca son 12 aylık ihracat değerimiz 212.2 milyar dolarla yeni bir cumhuriyet rekoru kırmayı başardı. Bu rakamlar Türk üreticisinin çalışmalarında ne kadar başarılı olduğunun bir göstergesidir" diye konuştu.


"Sanayici üzerine düşeni yapıyor"


Sanayicilerin her sektörde üzerine düşüne yaptığını kaydeden Arslan, "Devletimizin kapanma süreçlerinde bile bizlere verdiği izinler ile kendi tedbirlerimizi üst seviyede tutarak üretime devam ettik. Bu anlamda tüm sanayicilerimiz takdiri hak ediyor. Bundan sonraki süreçlerde de sanayicilerimiz özellikle yurtdışı pazarında sıkı çalışmalar yaparak ihracat rakamlarını yukarıya çekip, ülke ekonomisine katkı sağlamalı" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da girişimci kadınları güçlendiren eğitimler başladı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Topluma Hizmet Uygulaması Dersi kapsamında önemli bir proje hayata geçirildi. Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu işbirliği ile gerçekleştirilen ’Güçlü Kadın, Güçlü Toplum’ projesi çerçevesinde ’Sosyal Medya Kullanımı’ eğitimleri başladı. Eğitimler, Arş. Gör. Dr. Hamza Fatih Sapanca ve Dr. Öğr. Üyesi Çağdaş Erbaş tarafından yürütülmekte olup, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nden akademisyenler tarafından desteklenmektedir. Moderatörlüğünü ise öğrenciler Hasan Yılmaz ve Zilan Yegin’in üstlendiği eğitimler, her cuma Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Seminer Salonu’nda gerçekleşecek. Erzincan Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Rüveyda Tanoğlu, “Topluma Hizmet Uygulaması Dersi Kapsamında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu işbirliği ile gerçekleştirilen eğitimlere Erzincan’daki bütün kadınları davet ediyorum” dedi. Her cuma saat 9:00 ile 11:00 düzenlenecek eğitimlerde, girişimci kadınlara iletişimin çeşitli basamakları, yapay zeka ve sosyal medyanın etkin kullanımı konusunda bilgilendirme yapılarak, dijital platformlarda etkili iletişim ve pazarlama stratejileri eğitimi verilmeye devam edecek.
Çorum Nesli tükenmekte olan toy kuşlarına yönelik envanter ve izleme çalışması Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından “Toy Kuşu Eylem” planı çerçevesinde Çorum’da izleme ve envanter çalışması yapıldı. Çorum’da, 2019 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Çorum İl Şube Müdürlüğü sınırları içerisinde gerçekleştirilen arazi inceleme çalışmalarında dünyanın uçabilen en ağır (5,6-18 kilogram) kuşlarından biri olan toy kuşu gözlemlenmişti. Toy kuşu, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) listesine göre soyu tükenme tehlikesi büyük olan (VU) olan kuşlar listesinde yer alıyor. Tüm dünyada sayılarının sadece 44 bin ile 57 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. 2004 yılında Türkiye’de toy popülasyonunun 764-bin 250 birey arasında olduğu tahmin ediliyorken 2016 yılında gerçekleştirilen envanter çalışmalarında 504 birey tespit edilmişti. Bu zamana kadar habitat kaybı, tarım arazilerinin açılması ve avlanma gibi çeşitli nedenlerle sayıları azalan toy kuşları bütün dünyada yok olma sınırına yaklaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü tarafından envanter ve izleme çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamada, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce Toy Kuşu (Otis tarda)’na yönelik olarak hazırlanan ve uygulamaya konulan ’Toy Tür Eylem Planı’ çerçevesinde tanımlanan faaliyetlerin uygulanması her yıl yapılıyor. Eylem planı çerçevesinde, Çorum ilinde envanter ve izleme çalışması Bölge Müdürlüğümüz Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü elemanlarının katılımı ile tarihinde gerçekleştirildi. Ülkemizde 100-500 arasında birey kaldığı tahmin edilmekte olup eylem planı kapsamında envanter ve izleme çalışmaları eş tutma, üreme, kuluçka, yavru büyütme dönemi olarak yıllar itibari ile devam edecektir” ifadelerine yer verildi.