EĞİTİM - 12 Eylül 2021 Pazar 14:31

Bakan Özer: "Eğitimi her ilimizde daha üst seviyelere, kaliteyi artıracak şekilde planlayacağız"

A
A
A
Bakan Özer: "Eğitimi her ilimizde daha üst seviyelere, kaliteyi artıracak şekilde planlayacağız"

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, illeri her ziyaretlerinde ihtiyaçları değerlendirip, bürokrasiye takılmadan yatırımları hizmete açacaklarını belirterek, "Her gün bir sorun çözeceğiz.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, illeri her ziyaretlerinde ihtiyaçları değerlendirip, bürokrasiye takılmadan yatırımları hizmete açacaklarını belirterek, "Her gün bir sorun çözeceğiz. Eğitimi her ilimizde daha üst seviyelere, kaliteyi artıracak şekilde planlayacağız" dedi.


Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Mersin’e gelen Bakan Özer, Vali Ali İhsan Su, AK Parti Mersin milletvekilleri ile ilgili bürokratların katıldığı eğitim toplantısına başkanlık etti. Kentin eğitiminin değerlendirildiği toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Bakan Özer, illerdeki vaka ve yakın temastan dolayı yüz yüze eğitime ara verilen sınıf sayısının çok düşük olduğunu söyledi. Bunu Mersin’de de yakından gördüklerini söyleyen Özer, "Mersin’de 17 bin 407 sınıfımız var. Bunlarda sadece 18’inde yüz yüze eğitime ara verildi. Yani süreç kontrollü bir şekilde devam ediyor. Mersin’de 2021 yılındaki 400 milyonluk yatırımlarla ilgili hem mevcut yeni yatırımlar hem de yık, yap yatırımlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bugün Milli Eğitim Bakanlığının farklı birimlerine bağlı eğitim kapasitesiyle ilgili ihtiyaçları değerlendirdik. Bu kapsamda Mersin’de 2 tane elektronik sınav merkezi var. Bizim elektronik sınav merkezlerine yaklaşımımız, mümkün olduğu kadar erişimi artırmaya çalışıyoruz, kolay erişilebilir olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla Mersin’de şu an 2 tane bu merkez varken, 8 tane yeni elektronik sınav merkezi yapıp bu sayıyı 10’a çıkarmış olacağız. İnşallah pazartesinden itibaren süreci başlatacağız, en kısa sürede tamamlayıp, Mersinli vatandaşlarımızın hizmetine açmış olacağız" diye konuştu.


Diğer taraftan özel eğitim anaokullarını tüm Türkiye’de önemsediklerini kaydeden Özer, "Şu anda Türkiye’de 112 tane özel eğitim anaokulu var. Hakikaten özel eğitim anaokullarının çok erişilebilir, vatandaşlarımızın rahat bir şekilde hizmet alacağı okullar haline gelmesini istiyoruz. Daha önceden 21 ilde varken bunu 81 ile yaygınlaştırmıştık, toplam sayısını 112’ye çıkarmıştık. İnşallah bunu arttırmaya devam edeceğiz. Mersin’de de bir tane özel eğitim anaokulu varmış. 4 tane daha özel eğitim anaokulu yapacağız ve bu sayıyı 5’e çıkartacağız. Bilim ve sanat merkezleriyle ilgili de Mersin’de gerçekten kapasite gayet iyi kullanılıyor. Erdemli ilçemizin bu konudaki talebini kabul ettik. Oraya yeni bir bilim ve sanat merkezi yapacağız. Bunların ödeneklerini de inşallah pazartesinden itibaren göndereceğiz, hızlı bir şekilde hizmete alınacak" ifadelerini kullandı.



"Her gün bir sorun çözeceğiz"


En kritik konulardan bir tanesinin arazisi hazırlanmış 19 yeni okul yapımı olduğunu vurgulayan Özer, "3’ü anaokulu, 11’i ilkokul, 5’i ortaokul. Hakikaten 1 yıldan beri bekleyen ve ihtiyaç için çok önemli olan 19 yeni okulun yapım kararını bugün itibariyle verdik. Pazartesi gerekli yazışmaları yapıp, her türlü ödeneği de göndereceğiz. Bu yatarımı da hızlı bir şekilde Mersin’e kazandırmış olacağız. Tüm bu yatırımların hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Süreci takip eden herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum. İnşallah her ziyaretimizde bu tür ihtiyaçları değerlendirip, bürokrasiye takılmadan yatırımlarımızı hizmete alacağız. Her gün bir sorun çözeceğiz. Eğitimi her ilimizde daha üst seviyelere, kaliteyi artıracak şekilde planlayacağız. Mersin’de gelinen nokta çok sevindirici. Çoğu noktada diğer okullarımız, illerimiz için örnek teşkil edecek projeler hayata geçiyor. İnşallah yeni yatırımlarla birlikte Mersin’de eğitimden farklı şekilde söz edebilme imkanımız olacak" şeklinde konuştu.



Bakan Özer, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret etti


Valilikteki toplantının ardından Özer, Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret etti. Burada öğrencilerle tek tek ilgilenen Özer, yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler aldı. Özellikle dezenfektan üretimi yapan öğrencilerle bir süre sohbet eden Özer, çalışmalarında başarılar diledi.



"Fikri mülkiyette inşallah yıl sonuna kadar 250 ürünün tescili almış olacağız"


Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Özer, korona virüs salgını başladıktan sonra mesleki teknik eğitim okullarındaki üretimin tamamını harekete geçirdiklerin belirterek, şöyle devam etti:


"Bu kritik günlerde toplumun ihtiyaç duyduğu maskeden dezenfektana, yüz koruyucu siperlikten tek kullanımlı önlüğe, daha sonra solunum cihazına, daha sonra N95 maske makinesine kadar her şeyi ürettiler. Bugün ziyaret ettiğimiz okulda da öğrencilerimiz, öğretmenleriyle birlikte Mersin’deki tüm okullarımızın dezenfektan ve hijyenle ilgili tüm malzemeleri burada üretebiliyorlar. Yani Milli Eğitim Bakanlığı bir taraftan 57 bin 108 okulunun ihtiyacını bu süreçte maskeden, dezenfektana kadar, temizlik malzemeleri kadar üretirken, özellikle korona virüsün ilk günlerinde toplunu ihtiyacı olan malzemeleri üreterek kritik zamanlarda, olağan üstü koşullarda her zaman milletin yanında olduğunu göstermiştir. Tüm okul yöneticilerimize, öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz 6 Eylül’de eğitim ev öğretimi başlatırken Cumhurbaşkanımız da konuşmasında özellikle değindiler. Fikri mülkiyette 2020 yılında 188 tane tescil aldık. 2021 yılında hedefimiz 250. Mesleki teknik eğitimin tüm okullarında inşallah yıl sonunda 250 tane ürünün tescili almış olacağız. Dolayısıyla Türkiye’de artık mesleki teknik eğitim dönüşüyor. Bir taraftan eğitim, üretim, istihdam çevrimi güçlenirken, diğer taraftan kalitesi sürekli artıyor, sektörle işbirlikleri güçleniyor ve iş verenlerle birlikte ciddi anlamda insan kayağı üretimiyle ilgili dönüşüm yaşıyor. İnşallah önümüzdeki günlerde de açıklayacağımız yeni paketlerle hem mesleki teknik Anadolu liseleri hem de mesleki eğitim merkezleri çok daha güçlü hale gelecektir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da nefes kesen polis-hırsız kovalamacası kamerada Aksaray’da inşaat malzemesi deposunu soyan hırsızlar ile polis arasındaki kovalamaca film sahnelerini aratmadı. Elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar bir süre sonra motosikletin aküsünün bitmesiyle bu kez de yaya olarak kaçmaya başladı. Gecenin sessizliğini siren seslerine bıraktığı kovalamacada hırsız kardeşler yarım saat süren takip sonucu yakalanırken, nefes nefese kalan şüphelilerden biri yere yatırılıp ters kelepçe yapıldığı esnada polis memurlarına “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Olay, gece yarısı Tacin Mahallesi’nde bulunan bir inşaat malzemesi deposunda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, depodan oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu çalan 2 hırsız, çaldıkları boru paketlerini beraberinde getirdikleri 3 tekerlekli elektrikli motosiklete yükledi. Hırsızlık esnasında çevrede bulunan bir vatandaş durumu fark ederek hemen 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarında bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede belirtilen adrese intikal eden ekipler 2 şahsı depodan hırsızlık yaparken suçüstü kıstırdı. Polisleri görünce neye uğradıklarını şaşıran 2 hırsız deponun duvarından atlayarak bahçe dışındaki boruları yükledikleri elektrikli motosiklete binerek kaçmaya başladı. Şahısların kaçması üzerine polis ekipleri telsizden anons ederek diğer ekiplere kaçış istikameti hakkında bilgi verdi. Ekiplerin hırsızların peşine düşmesiyle gecenin sessizliği siren sesleriyle yankılandı. Polis ve hırsızlar arasında yaşanan kovalamaca ise film sahnelerini aratmadı. Bir süre elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar kaçarken çaldıkları boruları da motosikletin kasasından aşağıya attı. Polis ekiplerinin bölgeyi abluka aldığı kovalamacada motosikletin aküsünün bitmesi üzerine hırsızlar bu kez de motosikleti bırakıp yaya olarak kaçmaya başladı. Taşpazar Mahallesi’nde ara sokaklara ve apartmanların bahçesine girerek izlerini kaybettirmeye çalışan S.Ç. (21) ve U.Ç. (34) isimli 2 kardeş çok geçmeden yakalandı. Yüzüstü yere yatırılarak ters kelepçe yapılan nefes nefese kalan hırsızlardan S.Ç. ekiplerin ters kelepçe taktığı esnada “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Yüzüstü yatırılarak kelepçelenen 2 kardeş gözaltına alınarak polis aracına bindirildi. Şahıslar sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine götürülürken çaldığı yaklaşık 150 bin TL değerindeki malzemeler sahibine teslim edildi. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tahkikat başlatıldı.
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.