GENEL - 26 Mart 2020 Perşembe 11:57

Başkan Seçer: “Dezenfektan ve maske üreteceğiz, sabun dağıtacağız”

A
A
A
Başkan Seçer: “Dezenfektan ve maske üreteceğiz, sabun dağıtacağız”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, korona virüsle mücadele kapsamında, dezenfektan üretimi için çalışma yaptıklarını, maske üretimi için İstanbul’dan kumaş getirttiklerini söyledi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, korona virüsle mücadele kapsamında, dezenfektan üretimi için çalışma yaptıklarını, maske üretimi için İstanbul’dan kumaş getirttiklerini söyledi. Ayrıca kalıp sabun hazırlattıklarını ve tek kullanımlık sabun dağıttıklarını belirten Seçer, “Su faturalarıyla ilgili vatandaşın lehine uygulamaları hayata geçireceğiz. Kiraların geç ödenmesiyle ilgili bir hukuki zemin de arıyoruz” dedi.


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Kanal 33 televizyonunda yerel radyoların da ortak yayınladığı programa katıldı. Programda, korona virüs salgınına karşı aldıkları önlemleri anlatan Seçer, yaptıkları çalışmalarla ilgili de bilgi verdi.



“Su faturaları konusunda vatandaşın lehine uygulamaları hayata geçireceğiz”


Salgın riskinin, suyu hiç olmadığı kadar önemli hale getirdiğini ifade eden Başkan Seçer, insanların evde kalmak zorunda olduğunu, bu nedenle meskenlerde su tüketiminin arttığını belirtti. Salgının Türkiye’ye de ulaşmasının ardından, su borcu nedeniyle hiçbir abonenin suyunun kesilmeyeceği, suyu kesik olanlara ise su verileceği yönünde karar aldıklarını hatırlatan Başkan Seçer, “4 bin vatandaşımızın suyu borcu nedeniyle kesikmiş. Şu ana kadar bin 580 vatandaşımızın borcunu ödemediği halde suyu açıldı. Diğer taraftan yeni faturalar gelecek. Yeni faturalarla ilgili vatandaşların taleplerinin olduğunu biliyorum. Yurttaşlarımız müsterih olsun. Kendilerinin lehine inisiyatif kullanmam gerektiği noktada bundan kaçınmam. Önümüzdeki günlerde de faturaların ödenmesine ve su bedellerinin belirlenmesine yönelik, kendilerinin lehine olan uygulamaları hayata geçireceğiz. Bundan yana kuşkuları olmasın. Farklı partilerden meclis üyeleriyle mini bir toplantı yaptık. Bu konular da gündeme geldi. Yurttaşlarımızın lehine olacak konularda işbirliği yapmamız kaçınılmaz” diye konuştu.



“Kiraların geç ödenmesiyle ilgili bir hukuki zemin arıyoruz”


Korona virüs salgını nedeniyle tüm iş kollarındaki esnafın da işlerinin bozulduğunu ifade eden Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesinden dükkan kiralayan bin 186 esnafı ilgilendiren açıklamalarda da bulundu. Seçer, “Genelge kapsamında bazı iş yerleri kapatıldı. 22 esnafımız, bizden dükkan kiralamış, genelge gereği kapatıldı. Biz kapalı kaldıkları sürenin kira bedelini tahakkuk etmeyeceğiz. Sürelerine ekleyeceğiz, bunu telafi edeceğiz. Ama bu genelge kapsamı dışında olan esnafımız var. Farklı işkollarıyla uğraşıyorlar. Belediyeden dükkan kiralamış bin 186 esnafımız var. Bu esnafımız için de bazı çalışmalar yaptık. Bazı kararları alırken yasal bir dayanağımızın olması lazım. İnisiyatifimizi vatandaştan yana kullanacağız. Diğer parti gruplarıyla da görüştüm. Süreç devam ediyor. Esnaf arkadaşlarım da strese girmesinler. Zaten moralleri, motivasyonları bozuk. Bir çare bulacağız. Kiraların geç ödenmesiyle ilgili bir hukuki zemin arıyoruz. Belki bir genelge çıkacak, ilgili bakanlık onları da kapsayacak yeni bir düzenleme yapacak. Gerekirse bir meclis kararıyla bazı düzenlemelere gideceğiz önümüzdeki günlerde” ifadelerini kullandı.



“Dezenfektan üreteceğiz, sabun dağıtacağız”


Uzmanlarla yaptıkları görüşmelerde salgına karşı dezenfektandan ziyade sabunun daha önemli olduğu yönünde bilgiler aldıklarını kaydeden Başkan Seçer, “Dezenfektandan ziyade sabunu önemsiyorum. Belediye otobüslerinde tek kullanımlık sabunlar dağıtmaya başladık. Elimizde 40 bin kullanımlık vardı, hemen devreye soktuk onu. Belediye otobüslerine dağıttık. Binen yolcularımız bir paket alıyor. Dezenfektan imalatı için çalışmalar yapıyoruz. Etil alkol temininde sıkıntılar var. MESKİ’nin laboratuvarında dezenfektan üreteceğiz. Bunları kurumlara, halka dağıtacağız. Diğer taraftan kalıp sabun hazırlatıyoruz. Birkaç gün içinde elimizde olacak. Bunları da yoksul vatandaşlarımızın yaşadığı mahallelerde ev ev dağıtacağız. Mahalle Mutfaklarından yemek alan vatandaşlarımıza arkadaşlarımız birer tane de sabun verecek. Bunu önemsiyoruz” şeklinde konuştu.



“Uygun kumaştan, uygun standartlarda maske üreteceğiz”


Kriz Masasına gelen taleplerin en çok dezenfektan, sabun ve maske ile ilgili olduğunu vurgulayan Seçer, maske üretebilecek noktaya geldiklerini belirterek, şunları söyledi:


“Her bez parçası maske değildir. O kumaşın kalitesi, deliklerin mikron aralığı, bunlar belli kurallara bağlanmış. Maske üretilen kumaşı temin etmekte çok zorlandık. İstanbul’dan temin ettik. Süratle buraya getirilecek. Yapacağımız maskeler tekniğine uygun olmalı. Zararlı hale de gelebilir. Biz maske kullandığımızı zannederiz oysa bize bir faydası yoktur. Bunlardan da kaçınmamız lazım. Bizim dikiş atölyemiz var. Bunu yapabiliriz ama dediğim gibi bunu usulüne uygun yapmak zorundayız. Bunu da İl Sağlık Müdürlüğümüz ile koordineli sürdürmek için karar aldık. Biz bunları üretelim vatandaşlarımıza dağıtalım ama uygun kumaşla uygun standartlarda bunu yapalım. Yani yasak savmak için bunu yapmayalım; gerçekten sonuç alıcı çalışmalar olsun ve bunları vatandaşlarımıza dağıtalım istiyoruz.”



“Belediye işlerinde aksama yok”


Büyükşehir Belediyesinin ana gündemi salgına karşı tedbirler olsa da daha önceden planlanan, ihale edilen işler ile belediyenin rutin işlerinin devam ettiğini dile getiren Seçer, “Belediye çalışanlarımızın yüzde 77’si işe geliyor. Her 100 çalışanımızdan 23’ü şu an evinden çalışıyor. MESKİ’de her 100 personelimizden 62’si sahada ya da ofiste çalışıyor, 28’i evinden çalışıyor. İşlerimizde bir aksama yok. Yöneticiler olarak işimizin başındayız. Yurttaşlarımızla iletişim halindeyiz” dedi.



“Yurttaşlarımızın işleri aksamayacak”


Sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın bu salgınla mücadele ettiğini, bu süreçte tüm dünyada üretimin durduğunu vurgulayan Seçer, şöyle devam etti: “Diliyorum bu süreç uzamaz. Uzarsa elbette bir sıkıntı söz konusu olacak ama bu sadece bize matuf değil, bütün dünyaya matuf bir durum. Diğer taraftan bizim belediyelerin gelirleri üretime bağlı. Ne kadar çok vergi, ne kadar çok refah, ne kadar çok üretim o kadar çok para geliyor bize. Ülke ne kadar zengin olursa, ekonomi ne kadar iyiye giderse Mersin o kadar çok vergi gelirlerinden pay alır. Üretim olmazsa ciro olmayacak, gayri safi milli hasıla yükselmeyecek. Ciro olmazsa vergi olmayacak, dolayısıyla bizim gelirimiz olmayacak. Belki bizim gelirlerimiz düşebilir, bazı yatırımları öteleyebiliriz. Bunlar doğal. Bunları aşarız. 2020 bütçemi yapmışım. Tabi gelir kalemlerimde bir sapma olacak. Belki yol haritasında ufak tefek değişikliklere sebep olacak ama bu demek değildir ki, benim yurttaşımın işi aksayacak, yatırımlar çok kötü noktalara gelecek, çok büyük aksamalar olacak. Böyle bir şey düşünmesinler. Her koşulun varsa sorunu çözüm yolu da vardır. Biz burada şikayet etmek üzere oturmuyoruz. ‘Efendim korona virüs var ben bu işleri yapamam’. Yok böyle bir şey. Hepsini de yaparız. Hiç kimse merak etmesin. Yeter ki tedbirleri alalım. Bir şey olmaz demeyelim.”



“Mahalle Mutfaklarını yaygınlaştıracağız”


Dar gelirli yurttaşların 3 liraya, geliri olmayan yurttaşların ise ücretsiz olarak faydalandıkları Mahalle Mutfaklarını, salgın riskinden önce planladıklarını kaydeden Seçer, salgın riskinin ardından evden çıkmaları yasaklanan 65 yaş üstü vatandaşların evlerine, Mahalle Mutfaklarında yapılan yemekleri gönderdiklerini söyledi. Seçer, “Mahalle Mutfaklarını yaygınlaştıracağız. Hem sabit hem seyyar mutfaklarımız vasıtasıyla yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.



“Yurttaşlarımız morallerini yüksek tutsunlar. Bu mücadeleyi kazanacağız”


Salgın ortamını fırsata çevirmek isteyenlere izin vermeyeceklerini, gıda üreten yerlerdeki hijyen denetimlerini daha da artırdıklarını belirten Seçer, “Kondisyonumuzu da iyi kullanmamız lazım. Nefesimizi kontrollü kullanmamız lazım. Çünkü bu sürecin ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Yurttaşlarımız morallerini yüksek tutsunlar. Biz belediye olarak 7/24 kendilerinin huzuru ve refahı için ne gerekiyorsa onları yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Onların lehine olan her kararın altına da imza atacağız, rahat olsunlar. Bu beladan kurtulana kadar her türlü tedbiri alalım. Hijyene dikkat edelim. Zorunlu olmadıkça evden çıkmayalım. Evden çıkıyorsak da sosyal mesafeye dikkat edelim. İnşallah hep beraber, tüm dünya halkları olarak bu beladan kurtulacağız, bu mücadeleyi kazanacağız.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’te esrarengiz patlama sesi korku ve paniğe neden oldu Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Bölgede yaşayan vatandaşları tedirgin eden patlama sesi ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatılırken boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu öğrenildi. Olay, Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde meydana geldi. İddiaya göre, özellikle bölgedeki kırsal Gökçeli Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar bir anda çok yüksek bir patlama sesi duydu. Duydukları sesle korku ve panik yaşayan vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulundu. İhbar üzerine sesin duyulduğu bölgelere jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olay sonrası patlama sesinin kaynağı ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatıldı. Olayla ilgili çalışma yapan ekiplerin boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durduğu öğrenildi. Korku ve panik yaşayan vatandaşlar o anları anlattı Yaşadıkları korku ve paniği anlatan Çapan Köse ve Adil Yılmaz isimli vatandaşlar, önce kısa süreli keskin bir ışık gördüklerini sonrasında ise şiddetli bir patlama sesiyle irkildiklerini söyledi. Vatandaşlar, Suriye’ye yakın olduklarını ve oradan bir şey düşme ihtimalinin akıllarına geldiğini de ifade etti. Konu ile ilgili geniş çaplı soruşturmanın sürdüğü bildirildi.
Ankara Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" sergisi Kültür Bakanlığı desteğiyle açıldı Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" isimli resim ve heykel sergisi Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Cumhuriyet Müzesi bünyesinde yer alan Sığınak Kültür Sanat’ta açıldı. Gazeteci Hande Fırat’ın “Devriamber” isimli sergisinin açılışı Ankara’da gerçekleştirildi. Sergiye, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, Dışişleri Bakanı Başdanışmanı Nuh Yılmaz, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören’in eşi Revna Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise serginin açılışı için mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını serginin açılışında gazeteci Hande Fırat okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, "Basın ve sanat dünyamızın değerli temsilcileri, kıymetli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Nazik davetiniz için teşekkür ediyorum. Basınımızın önemli isimlerinden Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Sayın Hande Fırat’ın kendi ifadesiyle ’çınarlarını kaybedip kendileri çınara dönen kadınların hikayesini’ anlattığı resim ve heykel sergisinin başarılı geçmesini temenni ediyorum. Başarılı gazeteci kimliğinin yanı sıra, bu sergi vesilesiyle sanatçı yönünü de öğrenme fırsatı bulduğumuz Sayın Hande Fırat’ı tebrik ediyor, kendisine hem meslek hem de sanat hayatında muvaffakiyetler diliyorum. Sizlerin şahsında basın ve sanat camiamızın tüm mensuplarını, sergiye ilgi gösteren tüm sanatseverleri bir kez daha yürekten selamlıyorum” ifadelerine yer verildi. "Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" Fırat, serginin açılışı için Kültür ve Turizm Bakanlığının tüm personeline ve sergiyi açarken kendisine destek olan arkadaşlarına teşekkür etti. Hande Fırat, "Bu sergi, babalarını kaybeden tüm kız çocukları, tüm erkek çocukları ama özellikle kız çocuklarına atfen yapılmıştır. Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" dedi. Devrialem sergisinin farklı bir anlamı olduğunu belirten Bakan Ersoy, "Bir toplumun zenginliği, kültür ve sanatının derinliği ile ölçülüyor. Kültür ve sanat toplumda ne kadar yerleştiyse, toplumda ne kadar kabul gördüyse, o toplumda kültür ve sanat ne kadar iyi üretilebiliyorsa aslında toplum o derece zengin algılanıyor. O açıdan da biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak kültür ve sanatı her yönüyle desteklemeyi görev addediyoruz. Sadece sanat üretimi değil, vatandaşlarımızın kültür ve sanata rahat erişimi de çok çok önemli" şeklinde konuştu. Kültür Yolu Festivalleri ile vatandaşların kültür ve sanata rahat ve kolay erişmesini amaçladıklarını belirten Ersoy, "Vatandaşın sanata erişimi yeterli değil. O yüzden kültür ve sanat üretimini artırmak istiyoruz. Kültür sanatın toplumun sadece bir kesiminin ilgilendiği bir etkinlik olmasının dışına çıkmasını, toplumun her kesimlerinin eriştiği bir alan olması için çabalıyoruz. Bu sergide anlamlı bulduğumuz, toplumda bilinirliği yüksek, toplumda yer etmiş kişilerin kültür sanat üretimindeki katkıları, kültür ve sanat üretiminde pay sahibi olmaları aslında sanatın popülaritesini artırıyor" ifadelerini kullandı. Serginin anlamının önemli olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Serginizin anlamı da çok önemli. Ben de babamı kaybettim ama sizin gibi genç yaşta kaybetmedim. Genç kızlarımızın 18 yaşına girmeden önce babalarını kaybetmesinin nasıl bir duygu olduğunu, nasıl omuzlara yük getirdiğini kısmen de olsa anlayabiliyorum” diye konuştu. Sergide, tuval üzerine çeşitli malzemeler kullanılarak yapılan tablo ve heykellerden oluşan 40 eser sergileniyor. Sergi 25 Mayıs’a kadar açık olacak.
Bayburt Bayburt’ta 4 kişinin yaralandığı trafik kazası güvenlik kamerasına yansıdı Bayburt’ta iki otomobilin çarpıştığı ve 4 kişinin yaralandığı trafik kazası, güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, Bayburt merkez Tuzcuzade Mahallesi, Sıla Kent Konutları önünde meydana geldi. Kazada ikisi sürücü olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Camları, aynaları paramparça olan, kaput kısmı tamamen hurdaya dönen iki aracın karıştığı kaza ise etrafta bulunan iş yeri güvenlik kameralarına yansıdı. Bayburt merkez Köprülü Kavşak yönüne seyir halinde bulunan 69 AG 003 plakalı otomobil, şehir merkezi istikametine gelen 69 AS 030 plakalı otomobile dönüş yaptığı esnada çarptı. Çarpmanın etkisiyle yoldan çıkan otomobil etrafta marketin, evlerin bulunduğu yola devrildi. 69 AS 030 plakalı otomobil içerisinde bulunan 1’i sürücü 3 kişi, 69 AG 003 plakalı otomobildeki sürücü yaralandı. Market çalışanlarının ve etraftan geçen vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Devrilen otomobilde sıkışan bir kişi ve diğer 2 yaralı araçtan çıkarıldı, sağlık ekiplerince yaralılara ilk müdahaleleri olay yerinde yapıldı. Yaralılar ambulanslarla Bayburt Devlet Hastanesine tedavileri yapılmak üzere götürüldü. Hurdaya dönen otomobil, olay yerine çağrılan çekici yardımıyla yoldan kaldırıldı. İş yeri güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedilen görüntülerde, anayoldan gelen 69 AG 003 plakalı kırmızı aracın, hatalı dönüş yapan 69 AS 030 plakalı araca sert bir şekilde çarptığı görüldü.
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.