GENEL - 26 Mayıs 2020 Salı 13:28

Doğa Parkın sakinleri buzlu meyve ve yağmurlama sistemiyle serinliyor

A
A
A
Doğa Parkın sakinleri buzlu meyve ve yağmurlama sistemiyle serinliyor

Tarsus Doğa Parkı’ndaki hayvanlar, aşırı sıcaklarda buzlu meyve ve yağmurlama sistemi ile serinletiliyor.

Tarsus Doğa Parkı’ndaki hayvanlar, aşırı sıcaklarda buzlu meyve ve yağmurlama sistemi ile serinletiliyor.


Sıcaklıkların birden artması ile serinletme yöntemlerine başlayan ekipler, 83 türden bin 706 hayvanın bulunduğu Tarsus Doğa Parkı’nın sıcaktan etkilenen sakinleri için çeşitli tedbirler alıyor. Bunlardan biri de buzlu meyve ile serinletme yöntemi. Doğa Parkı’nda bulunan hayvanların en sevdiği meyveler özenle hazırlanıyor, özel derin dondurucularda dondurulduktan sonra günün belirli saatlerinde servis ediliyor. En sevilen meyve ve sebzeler arasında ise elma, havuç, salatalık, böğürtlen, muz ve marul yer alıyor.



Yağmurlamanın yapıldığı saatler onlar için günün en eğlenceli saatleri


Buzlu meyve servisinin yanı sıra yağmurlama sistemiyle de hayvanlar serinletiliyor. Toynaklı grup içerisinde yer alan koyun, keçi, deve gibi hayvanlar ve kümes bölümündeki hayvanların serinletilmesi için sulama arazözü ile veya yaşam alanları içerisine yerleştirilen sistem ile yukarıdan yağmurlama sistemi oluşturuluyor. Yırtıcı hayvanların yaşadığı bölümlerde de yağmurlama sistemi aktif hale getirilerek özellikle günün en sıcak olduğu öğlen saatlerinden akşamüstüne kadar su veriliyor.


Ayrıca hayvanların yaşadığı bölümlerde yer alan yapay dereler, havuzlar ve şelaleler ile de serinlemelerine katkı sunuluyor. Havuz bulunan bölümlerde ise su sıcaklıklarını düşürebilmek amacıyla buz takviyeleri yapılıyor. Özellikle ayıların bulunduğu havuzların içerisine hem buz takviyesi yapılıyor hem de yaşam alanlarına buzlu meyveler konuluyor. Tüm bunların yanı sıra bakıcıları da zaman zaman hortumla banyo yaptırarak hayvanları serinletiyor.



Midillilerin su ile oynama sevinci


Bakıcıların serinletme banyosu yaptırdığı hayvan gruplarından biri de midilliler. Atların minyonları olan midilliler hortumla banyo yaptırılarak serinletiliyor. Bakıcıların kendilerini serinletmek için geldiği anları sabırsızlıkla bekleyen midilliler, suyla oynamayı ve serinlemeyi çok seviyor. Midillilerin buzlu yemekten hoşlandığı meyve ise havuç.



Babunlar ve örümcek maymunlarının favorisi karışık meyveler


Doğa Parkın biraz yaramaz ve hırçın sakinlerinden olan babunlar ve örümcek maymunlarının favorisi ise karışık meyvelerin yer aldığı buz. Meyve arabası gelince oldukça heyecanlanan babunlar ve örümcek maymunları buzlu meyveleri büyük bir iştahla yiyor.


Yaklaşık 140 gün önce Tarsus Doğa Parkı’nda gözlerini açan ve ’Fıstık ile Doğa’ ismini alan iki bozayı her geçen gün büyüyor. Oldukça yaramaz olan iki kardeş günlerinin çoğunu oyun oynayarak geçiyor. Doğdukları aya göre havaların biraz daha ısınması ile sıcaklayan yavrular, yaşam alanları içerisinde bulunan havuzda serinliyor.



Lemurların favorisi muz ve marul


Bakıcılar lemurlar için de özenle hazırladıkları özel buzlu karışımları yaşam alanlarına bırakıyorlar. Oldukça sosyal ve meraklı olan lemurların favori meyvesi muzken, favori sebzesi marul.



"Hem oynuyorlar hem severek yiyorlar"


Doğa Parkı sakinleri için serinletme yöntemine haziran ve temmuz aylarında başladıklarını, ancak sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi üzerine şimdiden bu yöntemleri uyguladıklarını söyleyen Veteriner Hekim Fırat Kabayel, “Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile birlikte serinletme çalışmalarımıza başladık. Etçil ve yırtıcı hayvanlarımızı yağmurlama sistemi ile serinletiyoruz. Yağmurlama sistemini günün en sıcak olduğu saatlerde devreye alıyoruz ve üzerlerine soğuk su püskürtüyoruz. Hayvanlarımız rahat ediyor. Meyve ve sebze ile beslenen hayvanlarımız için ise buzlu meyveler hazırlıyoruz. Çok sevdikleri meyveleri bir karışım haline getirip, dondurduktan sonra öğün saatlerinde veriyoruz. Hem oynuyorlar hem de severek yiyorlar. Bu yöntemlerle sıcak havalarda serinlemelerini sağlıyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.