GENEL - 29 Ocak 2020 Çarşamba 09:39

Frolov: "Mersinlilerin nükleere karşı tutumları, söylenti ve önyargılara dayanıyor"

A
A
A
Frolov: "Mersinlilerin nükleere karşı tutumları, söylenti ve önyargılara dayanıyor"

Akkuyu Nükleer A.

Akkuyu Nükleer A.Ş. Kamu Kurumları ile İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Yönetici Direktörü Aleksei Frolov, insanları objektif ve güncel bilgilerle aydınlatmak için sürekli olarak çalıştıklarını belirterek, "Ne yazık ki, bölge sakinlerinin nükleer enerjiye karşı tutumları büyük ölçüde söylenti ve önyargılara dayanıyor. Bu nedenle halkı bilgilendirme konusundaki çalışmalarımıza 2020’de de hız kesmeden devam edeceğiz" dedi.


Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından Mersin’de inşaatı devam eden Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS projesine ilişkin bilgilendirme çalışmaları sürüyor. Yaptığı açıklamada bu yıl hem yurt içinde hem de yurt dışında bilgilendirme odaklı faaliyetler gerçekleştireceklerini belirten Frolov, “İnsanlara en güvenilir bilgiyi vermek ve nükleer enerjinin güvenilirliği ve güvenliği konusunda akıllarındaki tüm soru işaretlerini gidermek için tüm iletişim kanallarını kullanacağız” diye konuştu.


Frolov, Akkuyu Nükleer Mersin Toplum Bilgilendirme Merkezini geçen yıl 5 bin 500’ün üzerinde kişinin ziyaret ettiğini kaydederek, “Bilgi almaya gelen ziyaretçilerin arasında eğitim gören öğrencilerden basın mensuplarına, kamu görevlilerinden sivil toplum kuruluşu temsilcilerine kadar toplumun farklı kesimlerinden insanlar var. Üstelik sadece Mersin’den değil, çevre il ve ilçelerden de ziyaretçilerimiz oluyor” ifadelerini kullandı.



"Asıl amaç insanları nükleer enerji hakkında objektif bilgilendirmek"


Mersin’de bulunan bilgilendirme merkezinin, yerel halkın Akkuyu NGS projesi hakkındaki sorularına cevap vermek için yaklaşık 7 yıldır aktif olarak faaliyet gösterdiğini hatırlatan Frolov, “Bugüne kadar yaptığımız etkinliklere 100 bin civarında insan katıldı. Bilgilendirme merkezinin temel amacı, insanları nükleer enerji ve Türkiye’deki ilk nükleer güç santrali projesi hakkında objektif olarak aydınlatarak, bu alandaki genel okuryazarlığı artırmak. İlk kez nükleer santral inşa eden ülkelerde nüfusun ‘barışçıl atom’a karşı temkinli tutumları sıkça rastlanan bir durumdur. Bununla birlikte, nükleer enerji konusu düzgün bir şekilde anlatılırsa, sadece riskleri değil aynı zamanda avantajları da konuşulursa, insanlarda nükleer enerjinin kullanımına ilişkin nesnel bir duruş oluşturulabilir. Merkezde interaktif maket ve stantlardan oluşan, bir nükleer santralin nasıl çalıştığını dair sorulara da açıklayıcı cevap veren bir sergimiz var. Belirtmek isterim ki, kapımız herkese açık. Nükleer santral projesini desteklesin ya da desteklemesin, isteyen herkes merkezimize gelerek bilgi alabilir. Nükleer enerjiyi sadece bilimsel olgulara ve resmi istatistiklere dayanarak tarafsız bir şekilde anlatıyoruz” şeklinde konuştu.



“Yeni fikirler üzerinde çalışıyoruz"


Konuşmasını, “Bununla birlikte yerel halkın projeye olan ilgisini ve kaygılarını da göz önüne alarak daha fazlasını yapmamız gerektiğini düşünüyoruz” diye sürdüren Frolov, şöyle devam etti:


"Daha fazla insana nesnel ve sağlıklı bilgi aktarabilmek için yeni fikirler üzerinde çalışıyoruz. Örneğin, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, geçen yıl Uluslararası Balıkçılık Festivali düzenledi. Söz konusu etkinliğe Rosatom’un nükleer enerji projelerini hayata geçirdiği Bangladeş, Hindistan, Macaristan, Mısır, Rusya ve Türkiye’den amatör balıkçılar katıldı. Festivalin temel amacı, bir nükleer santralin yanında yer alan su ekosistemlerini olumsuz etkileyebileceği mitini ortadan kaldırmaktı. Turnuvada, katılımcılar Leningrad NGS’nin önünde uzanan Finlandiya Körfezinde balık tuttular. Üstelik tutulan balıkların kontrol edilmesi için çevrebilim uzmanları da oradaydı. İşletilmekte olan Leningrad NGS’yi de gezme fırsatı bulan ve turnuvada yarışan Mersinli balıkçılar, böyle bir santralin deniz canlıları ve yakınlarda yaşayan insanlar için son derece güvenli olduğuna kendi gözleriyle tanık oldular.”



“Şeffaf bilgi politikamıza sıkı sıkıya bağlıyız"


Frolov, halkı bilgilendirmek için önemli organizasyonları ve açık kapı etkinliklerini düzenlemeye devam edeceklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Ayrıca geçtiğimiz yıllarda yaptığımız gibi 2020’de de başta Mersin’de olmak üzere Türkiye çapında iklim değişikliği, spor, eğitim, edebiyat, kültür ve sanat gibi çeşitli alanlarda insanlara ilham verecek sosyal projeleri desteklemek için elimizden geleni yapacağız. Akkuyu NGS projesine başlarken işimizin zor olduğunu biliyorduk. Türkiye’de daha önce hiç yapılmamış bir şeyi yapıyoruz. Bir yandan bir ülkenin ilk NGS’sini inşa ederken diğer yandan yerleşmiş önyargılarla mücadele etmek kolay değil. Ancak hedeflerimize ulaşacağımızdan eminim. NGS’ler dünyanın birçok ülkesinde başarı bir şekilde işletilmektedir. NGS olan bölgelerdeki sosyoekonomik ve altyapısal gelişimi, buralarda yaşayan insanların refah seviyesini, çevresel koşullar açısından canlı yaşamının özelliklerini, Mersin’de yaşayan insanlara ve tüm Türkiye halkına göstermemiz lazım. Nükleer enerji temiz ve güvenli bir enerji kaynağıdır, bunu anlatmamız, bu tezi somut örneklerle desteklememiz gerekiyor. Bizim için çok önemli olan, sıkı sıkıya bağlı olduğumuz şeffaf bilgi politikamızın altını çizmek istiyorum. Geniş bir kitleye Akkuyu NGS projesi hakkında güvenilir bilgi vermek ve nükleer enerjiye bakışı her ne olursa olsun, bölgenin tüm sakinleriyle diyalog kurmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Türkiye, Gazze’nin yaralarını sarıyor Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, İsrail’in zulmü altındaki Filistin ve Gazze halkına 18 tır yardım malzemesi ulaştırdı. İçerisinde gıda, giyim, ısınma, hijyen ve temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu yardım tırları, Mısır üzerinden Filistin ve Gazze halkına ulaştırıldı. Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, dünyanın dört bir yanına olduğu gibi zalim İsrail’in bombardımanı ve zulmü altında zor günler geçiren Filistin ve Gazze halkının da yardımına koştu. Dernek, aylardır İsrail bombardımanı altında zor günler geçiren Gazze halkına toplam 18 tır gıda kolisi, sağlık desteği, ilaç yardımı, temizlik ve hijyen paketi gibi pek çok acil yardım malzemelerinden oluşan yardım malzemesi ulaştırdı. Dernek, bayram çalışmaları kapsamında ise 3 Nisan 2024 tarihinde yeni bir yardım konvoyunu Gazzeli mazlumlara ulaştıracak. “Bu sıkıntılar bitinceye kadar ve zafere erişinceye kadar Gazze’ye desteğimiz devam edecek" Zor günler geçiren Gazze halkına destek olmaya devam edeceklerini ifade eden ve yapılan yardımlarla ilgili bilgi veren Dernek Başkanı Mustafa Bulut, "Gazze’ye yardım çalışmaları kapsamında 10 Şubat’ta Mısır’da hazırladığımız 8 tırdan oluşan iyilik konvoyunu Gazzeli kardeşlerimize gönderdik. Hazırladığımız yardımlar Refah sınır kapısından geçerek Gazzeli kardeşlerimize ulaştırıldı. İçerisinde çadır, portatif tuvalet ve banyo, gıda kolisi, un ve muhtelif yardımlar bulunan tırlarımız Gazze’ye ulaştı. Ramazan çalışmaları kapsamında da 21 Mart’ta yine Mısır’da hazırladığımız 10 tırdan oluşan iyilik konvoyunu yine Gazzeli kardeşlerimize gönderdik. Bu tırların içerisinde de gıda, beslenme ve un gibi temel gıda malzemeleri bulunuyordu. Önümüzdeki 3 Nisan’da da yine Mısır’a giderek bayram için hazırlamış olduğumuz iyilik konvoyunu refah sınır kapısı üzerinden Gazze’ye sevk ederek kardeşlerimize ulaştıracağız. Gazzeli kardeşlerimiz bir taraftan İsrail’in bombalarıyla öldürülürken, katledilirken bir taraftan da açlığa mahkûm ediliyor. Biz kardeşlerimizle olan dayanışmamızı sonuna kadar sürdüreceğiz. Gazzeli kardeşlerimizin bu sıkıntıları bitinceye kadar ve bir zafere erişinceye kadar bizim Gazze’ye olan desteğimiz devam edecek. Bu vesileyle halkımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum. Şu mübarek Ramazan günlerinde Gazze’ye olan desteğinizi ve dayanışmanızı ve duanızı arttırarak devam ettirin" ifadelerini kullandı.
Ankara Başkan Çetin gençlere Avrupa ülkelerine gitme imkanı sundu Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, geride kalan 5 yıl içerisinde Avrupa Birliği Eurapean Solidarity Corps Programı ile gençleri Avrupa’ya gönderdi. Gençlerin her alanda kendilerini geliştirebilmeleri için büyük yatırımlara imza atan Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, Avrupa Birliği Eurapean Solidarity Corps Programı kapsamında Ulusal Ajansla yapmış olduğu protokolle kabul olan projeler neticesinde 18 ila 30 yaş arasındaki gençleri belli aralıklarla dil eğitimi ve gönüllülük projesi çerçevesinde Avrupa ülkelerine yolcu etti. Gençlerin kendilerini en iyi şekilde geliştirebilmeleri için bütün imkânlarını seferber ettiklerini belirten Başkan Çetin, ‘‘Avrupa Birliği Gönüllülük Projesi kapsamında 1 yıllık gönüllülük faaliyetlerinde bulunmak üzere birçok genç kardeşimizi Avrupa ülkelerine yolcu ederek, dil eğitimi ve gönüllülük projelerine katılmalarına imkân sunduk. Gençlerimize bu imkânı tanıyarak yeni ülkeler keşfetmeleri, ufuklarının daha da gelişmesi için fırsat sunduk. 2021, 2022 ve 2027 yılına kadar akredite edilmiş olan Pursaklar Belediyesi, Türkiye’de 56 lider kuruluştan birisi olurken, Ankara’da tek belediyedir. Ülkemize ve gençliğine inanıyor, geleceğe umutla bakıyoruz. Genç kardeşlerimizin kendilerini tam donanımlı yetiştirebilmeleri için önümüzdeki günlerde inşallah farklı projelerle, farklı eğitim programları ile karşılarına çıkmayı planlıyoruz’’ dedi. Pursaklar Belediyesi tarafından Avrupa’ya gönderilen gençler, Siena Sanat Enstitüsü öğretmenleri ile mekâna özel sanat eserlerinin oluşturulması, mutfak bahçesi/kent bahçesi oluşturma, sürdürülebilir kariyer geliştirme, sanat etkinlikleri iletişimi ile işbirliği, grafikler/web sitesi oluşturma konusunda yardım, video/fotoğraf çekimi ve dizaynı ile ilgili yardım vb. projelerde toplum yararına hizmet veriyor.